Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Accepteren Meer informatie

Nieuws

Uitnodiging seminar
‘LEZEN ≠ BEGRIJPEN’

Eén op de zes Nederlanders is laaggeletterd en heeft moeite de communicatie van (financiële) organisaties te lezen en te begrijpen. Maar onder mensen met financiële problemen komt beperkte leesvaardigheid nog veel vaker voor. Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoeksproject ‘Lezen ≠ Begrijpen’ van samenwerkingspartners Syncasso Gerechtsdeurwaarders, Kredietbank Nederland, Rijksuniversiteit Groningen en Stichting Lezen & Schrijven. 50,3% van de deelnemers aan het onderzoek – klanten van Kredietbank Nederland en Syncasso Gerechtsdeurwaarders – kreeg de indicatie ‘laaggeletterdheid’, tegenover het landelijk gemiddelde van 18%.

Lees meer

Nieuws

Filter op

Kabinet wil 'boete op boete' voor mensen met schulden aanpakken

Er komt een 'noodstopprocedure' voor mensen met schulden die een boete niet kunnen betalen, en vervolgens met een verhoging van die boete worden geconfronteerd. Zo'n verhoging kan nu binnen een paar maanden oplopen tot 200 procent, waardoor mensen nog meer in de problemen komen.

Lees meer

Kabinet komt met spoedmaatregelen om mensen met schulden te helpen

Staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil "alles op alles te zetten om te voorkomen dat mensen met schulden nog dieper in de problemen komen". Dat zegt ze aan de vooravond van een overleg in de Tweede Kamer over de Brede Schuldenaanpak van Rutte-III. Van Ark komt vandaag met verschillende spoedmaatregelen. Zo stopt de Belastingdienst voor 2020 met het toepassen van overheidsvorderingen bij mensen met problematische schulden. Ook wordt het automatisch beslag op toeslagen gestopt. Tot nu toe mag de belastingdienst automatisch bedragen tot 500 euro afschrijven bij mensen met schulden, waardoor mensen die al weinig te besteden nog meer in de problemen komen.

Lees meer

Rechters maken plan voor betere aanpak schulden

Rechters maken zich zorgen over een grote groep Nederlanders die met schulden kampt en daardoor telkens weer in juridische procedures verwikkeld raakt. Die procedures lossen de problemen vaak niet op, maar maken ze eerder erger. De Rechtspraak wil daar verandering in brengen, onder meer door de inzet van een speciale schuldenrechter, betere voorlichting en toegang tot de rechter en samenwerking met onder meer gemeentes.

Lees meer

'Overheid maakt het voor mensen die in schulden zitten vaak erger'

De Nationale ombudsman komt met 'zeven geboden voor ambtenaren' voor het behoorlijk innen van schulden. Overheidsinstanties duwen burgers met betaalachterstanden nog steeds te vaak onnodig diep in de financiële problemen, vindt ombudsman Reinier van Zutphen.

Lees meer

Incassoregister en meldpunt moeten misstanden bij incasso’s aanpakken

Het kabinet gaat met een incassoregister malafide incassobureaus aanpakken. Ook komt er in overleg met toezichthouders een meldpunt voor misstanden in de incassomarkt, zo is dinsdag bekendgemaakt.

De maatregelen maken deel uit van de zogenoemde Brede Schuldenaanpak van het kabinet. In het regeerakkoord was al afgesproken dat er een incassoregister komt. De verwachting is nu dat het register in 2021 in werking treedt.

Lees meer

Succesvolle introductie GoodHabitz online trainingen bij Syncasso

Ons Syncasso-merk wordt dagelijks tot leven gebracht door onze medewerkers. Samen zijn we verantwoordelijk om de Syncasso merkbelofte We Cash. We Care. waar te maken. Dit is geen kleine opgaaf. Het vraagt om inzet, doorzettingsvermogen en continue ontwikkeling. Om onze ontwikkeling up to date te houden is Syncasso een samenwerking aangegaan met Goodhabitz. Goodhabitz biedt meer dan 100 online trainingen die de ontwikkeling van competenties en vaardigheden ondersteunen.

Lees meer

Een gerechtsdeurwaarder kan zich altijd legitimeren

Het komt een enkele keer voor dat we van debiteurklanten horen dat er iemand aan de deur is geweest die zegt dat hij van Syncasso komt om een vordering te incasseren. Maar dat in werkelijkheid niet is. Een deurwaarder kun je niet herkennen aan de kleding. Daarom moet hij/zij zich altijd kunnen legitimeren. Daarom kun je de gerechtsdeurwaarder gerust om een legitimatie vragen om er zeker van te zijn dat je met een echte gerechtsdeurwaarder te maken hebt.

Lees meer

Deurwaarders: Gebrek aan informatie over ernstige schulden kost miljoenen

Deurwaarders krijgen van ongeveer de helft van de gemeenten geen informatie over huishoudens met problematische schulden. Dit zou de samenleving tientallen miljoenen kosten, zegt de voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) woensdag in Het Financieele Dagblad (FD).

Lees meer

Staatssecretaris Van Ark neemt rapport laaggeletterdheid en schulden in ontvangst

Den Haag, 17 januari 2019. Staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft het eindrapport Lezen ≠ Begrijpen in ontvangst genomen. Het rapport bundelt de meest recente onderzoeken naar schulden en laaggeletterdheid. Hieruit blijkt dat de helft van de mensen met financiële problemen grote moeite heeft met lezen. Zij belanden verder in de schulden door ingewikkelde communicatie van schuldeisers en schuldhulpverleners. Wanneer instanties simpeler communiceren en meer ruimte maken voor persoonlijk contact, begrijpen mensen beter wat van hen wordt verwacht. Zo krijgen zij de controle over hun financiën sneller terug.

Lees meer

Hoge opkomst eerste seminar Lezen ≠ Begrijpen

Dinsdag 15 januari, 13.00 uur, de eerste van zes seminars “Lezen is niet begrijpen”. Met de seminars sluiten we een twee jaar lopend onderzoekstraject af dat we met de Rijksuniversiteit Groningen, Kredietbank Nederland en de stichting Lezen en Schrijven hebben uitgevoerd. Die brede samenwerking is op zich al bijzonder.

Lees meer