Nieuws

Workshops Geldbrein voor Syncasso teams

29 december 2021

Interview met Eef van Opdorp | Money Coach

Het geldtype van een debiteurklant bepaalt welke benadering het beste werkt om samen een oplossing te vinden voor het betalingsprobleem. Onderdeel van de workshops was dat alle deelnemers een opdracht moesten uitvoeren om te bepalen welk geldtype ze zelf zijn.

Door te ervaren welk geldtype je zelf bent, kun je andere geldtypes beter herkennen, begrijpen en in het contact beter inspelen op de eigenschappen die bij dat geldtype horen.

Wat kunnen wij van jouw financial coaching leren om ons werk beter te doen?

In de workshops zorg ik ervoor dat jullie extra knoppen krijgen om aan te draaien in jullie gesprekken met debiteuren. Daarmee kun je beter inspelen op hun overtuigingen. Welk gedrag daarbij hoort. Je gesprek daarop finetunen. Jullie collega’s bij Syncasso hebben een enorme voorsprong op de debiteurklanten die ze spreken. Ze hebben kennis over geldzaken. Over zekerheid in je leven. En een goed netwerk om op terug te vallen als dat nodig is. Voor jullie zijn dat zaken waarvan je automatisch aanneemt dat een ander die ook heeft. Maar debiteuren hebben dat helemaal niet. Die zijn juist onzeker. Door tegenslagen. Of door gebrek aan overzicht. Dat heeft te maken met de omstandigheden waarin ze zitten en de omgeving waarin ze zijn opgegroeid. Die hebben geen veilig netwerk waar ze op terug kunnen vallen. Dan is het moeilijk om je aan afspraken te houden, de knop om te zetten om de keuze te maken om je problemen op te gaan lossen. Hoe krijg je iemand ‘aan’ om het zelf straks beter te krijgen?

Hoe vond je de interactie met onze collega’s tijdens de workshop? Was het meer cash of meer care in jouw beleving?

Heel mooi om duidelijk te zien dat ze en/en doen. En cash. En care. De kans zo groot mogelijk maken om het samen op te lossen. Een van jullie deurwaarders trof iemand met het geldtype Naïeveling. Die heeft voor de debiteur een online bankieren app geïnstalleerd en geleerd hoe je automatisch kunt betalen. Zo dus. Jullie staan bij veel mensen aan de deur die letterlijk met de handen in hun haar zitten. Echt niet meer weten wat ze moeten doen. Je kunt die onzekerheid in een paar zinnen oplossen door vertrouwen te wekken. En ze dan aanspreken op hun emotionele brein. Ze zijn zelf de sleutel om te beslissen of ze het anders willen krijgen. De geldtypes Martelaar en Naïeveling bijvoorbeeld, die willen iedereen helpen. Zelfs ten koste van zichzelf. Vraag dan eens of een ander jou ook mag helpen.

Duurzaam betaalgedrag ontwikkelen is de nieuwe uitdaging voor creditmanagement. Hoe sluit jouw visie op financial coaching daarop aan?

Dat gaat altijd mis. Creditmanagers zijn Excel-types. Geldtype Krijgers, die zelf bewust duurzaam bezig zijn. Jullie debiteuren zijn totaal Onbewust. Hebben die kennis niet. En het ontbreekt ze aan zelfkennis. Daar begint het mee, bewustwording van je eigen gedrag en je eigen gevoel. Debiteuren verontschuldigen zich (aan zichzelf) voor hun eigen gedrag. Doe maar op afbetaling en ga lekker op vakantie. Bewustwording is de sleutel. Dat heeft te maken met je Geldovertuiging. Wil ik geldstress of niet?  Het is een van de twee. Kies maar. Daarbij kunnen wij het verschil maken. Zie dit gesprek als een kans om alles bij hetzelfde te houden of om te kiezen om het beter te krijgen.

Wat is het belangrijkste onderwerp uit jouw workshop waar wij mee aan de slag moeten? Als je er één zou moeten kiezen.

Belangrijkste is dat je weet welk geldtype je voor je hebt. Daar moet je eerst achter komen. Dat doe je door de juiste vragen te stellen en daar precies goed op te reageren. Is het een naïeveling, een slachtoffer, een dwaas of een martelaar? Je hebt maar een kans om het goed te doen. Door de juiste benadering te kiezen ga je het verschil maken. Slachtoffers vragen de meeste tijd en geven de minste opbrengst. En je kunt je tijd maar één keer besteden. Doe het dan meteen goed.

Gerelateerde nieuwsberichten

20 juni 2024

Terugblik 3e editie van het Schuldenketencongres

Op donderdag 13 juni vond de derde editie van het Jaarcongres Schuldenketen plaats bij Villa Jongerius in Utrecht. Syncasso organiseerde samen met Kerckebosch Studiecentrum dit congres over de groeiende uitdagingen rondom financiële verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van burgers.

Lees meer over: Terugblik 3e editie van het Schuldenketencongres
18 juni 2024

Syncasso aanwezig bij Wijzer in geldzaken bijeenkomst: ‘Geldlessen voor de toekomst’

Op 10 juni waren we aanwezig bij de door Wijzer in geldzaken georganiseerde netwerkbijeenkomst ‘Geldlessen voor de toekomst’. Een waardevol evenement waar vooral docenten uit primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en partners uit de financiële sector bijeenkwamen ter bevordering van de financiële educatie in Nederland.

Lees meer over: Syncasso aanwezig bij Wijzer in geldzaken bijeenkomst: ‘Geldlessen voor de toekomst’
11 juni 2024

Onze Cash- en Care-jaarverslagen 2023

2023 was door economische en maatschappelijke onzekerheden een uitdagend jaar. Maar het bood ook kansen om te groeien en onze dienstverlening verder te verbeteren. We hebben in 2023 niet alleen onze bedrijfsdoelstellingen behaald, maar ook onze maatschappelijke betrokkenheid verder vergroot. Duurzame oplossingen, innovatie en de professionaliteit van ons team zorgden voor groei en een verdere versterking van onze marktpositie.

Lees meer over: Onze Cash- en Care-jaarverslagen 2023
04 juni 2024

Chi Lueng Chiu spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over ‘Homo Collaboratus’

In het afgelopen decennium is de overgang in gang gezet van de verzorgingsstaat naar de participatiemaatschappij. Dit heeft impact op schuldeisers en alle andere partijen die een rol hebben in het voorkomen en oplossen van schulden. Het vraagt zowel inzicht in de oorzaken van schuldenproblematiek als ideeën voor mogelijkheden om deze te voorkomen en op te lossen.

Lees meer over: Chi Lueng Chiu spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over ‘Homo Collaboratus’
30 mei 2024

Anna Custers (HVA) spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over financieel welzijn jongvolwassenen

Over 2 weken is de 3e editie van het Jaarcongres Schuldenketen en bespreken we samen hoe de schuldenketen een positieve bijdrage kan leveren in de steeds uitdagendere financiële verantwoordelijkheid die burgers dragen.

Lees meer over: Anna Custers (HVA) spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over financieel welzijn jongvolwassenen
28 mei 2024

Agressie is soms een kans

Agressie komen we gelukkig weinig tegen in onze dagelijkse werkzaamheden. Afgezet tegen het aantal contactmomenten die we jaarlijks hebben met debiteurklanten is het aantal agressiemeldingen verwaarloosbaar. Om de kans op een agressie incident zo klein mogelijk te maken registreren we alle vormen van agressie en volgen we trainingen om een agressieve situatie te de-escaleren.

Lees meer over: Agressie is soms een kans
23 mei 2024

Leendert Klokkenburg (SZW) spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over herziening stelsel civiele invordering

Over 3 weken organiseert Syncasso samen met Studiecentrum Kerckebosch het Jaarcongres Schuldenketen. De schuldenketen bestaat uit organisaties die gezamenlijk uitvoering geven aan het voorkomen van problematische schulden, aan verantwoord incasseren en aan het ondersteunen van mensen met problematische schulden.

Lees meer over: Leendert Klokkenburg (SZW) spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over herziening stelsel civiele invordering
16 mei 2024

Lees mee met de verhalen van ons team

In deze serie leert u de mensen achter Syncasso kennen. Met deze keer Chiel Faber, data-analist bij Syncasso.

Lees meer over: Lees mee met de verhalen van ons team
15 mei 2024

Syncasso trapt Tour du Syncasso af!

Bij Syncasso hechten we veel waarde aan het welzijn van iedereen. Onze collega's stimuleren én motiveren mensen met betalingsachterstanden naar financieel gezond betaalgedrag. Naast financiële vitaliteit richten we ons ook op de vitaliteit van onze medewerkers. Vitaal sterke medewerkers zorgen voor het realiseren van onze missie: duurzaam incasseren. Maar vitaliteit is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Lees meer over: Syncasso trapt Tour du Syncasso af!
Feedback