Naar de hoofd content Naar navigatie
Syncasso Syncasso
HomeOpdrachtgevers Ik wil betalen Mijn Dossier
nl Dutch
ar Arabicnl Dutchen Englishfr Frenchde Germanpl Polishes Spanishtr Turkish
Zoeken
  • Home
  • Over ons
  • Veelgestelde vragen
  • Opdrachtgevers
      • Inloggen
      • Implementatie
      • Rapportage en verantwoording
      • Kwaliteit en certificeringen
      • Maatschappelijk Verantwoord Incasseren
      • Innovatie
      • SyncassoLab
  • Ik wil betalen
  • Inloggen
  • Mijn Dossier
  • Ik wil betalen
  • Nieuws
  • Contact
  • Zoeken

Nieuws

Workshops Geldbrein voor Syncasso teams

29 december 2021
CorporatesFinance

Interview met Eef van Opdorp | Money Coach

Het geldtype van een debiteurklant bepaalt welke benadering het beste werkt om samen een oplossing te vinden voor het betalingsprobleem. Onderdeel van de workshops was dat alle deelnemers een opdracht moesten uitvoeren om te bepalen welk geldtype ze zelf zijn.

Door te ervaren welk geldtype je zelf bent, kun je andere geldtypes beter herkennen, begrijpen en in het contact beter inspelen op de eigenschappen die bij dat geldtype horen.

Wat kunnen wij van jouw financial coaching leren om ons werk beter te doen?

In de workshops zorg ik ervoor dat jullie extra knoppen krijgen om aan te draaien in jullie gesprekken met debiteuren. Daarmee kun je beter inspelen op hun overtuigingen. Welk gedrag daarbij hoort. Je gesprek daarop finetunen. Jullie collega’s bij Syncasso hebben een enorme voorsprong op de debiteurklanten die ze spreken. Ze hebben kennis over geldzaken. Over zekerheid in je leven. En een goed netwerk om op terug te vallen als dat nodig is. Voor jullie zijn dat zaken waarvan je automatisch aanneemt dat een ander die ook heeft. Maar debiteuren hebben dat helemaal niet. Die zijn juist onzeker. Door tegenslagen. Of door gebrek aan overzicht. Dat heeft te maken met de omstandigheden waarin ze zitten en de omgeving waarin ze zijn opgegroeid. Die hebben geen veilig netwerk waar ze op terug kunnen vallen. Dan is het moeilijk om je aan afspraken te houden, de knop om te zetten om de keuze te maken om je problemen op te gaan lossen. Hoe krijg je iemand ‘aan’ om het zelf straks beter te krijgen?

Hoe vond je de interactie met onze collega’s tijdens de workshop? Was het meer cash of meer care in jouw beleving?

Heel mooi om duidelijk te zien dat ze en/en doen. En cash. En care. De kans zo groot mogelijk maken om het samen op te lossen. Een van jullie deurwaarders trof iemand met het geldtype Naïeveling. Die heeft voor de debiteur een online bankieren app geïnstalleerd en geleerd hoe je automatisch kunt betalen. Zo dus. Jullie staan bij veel mensen aan de deur die letterlijk met de handen in hun haar zitten. Echt niet meer weten wat ze moeten doen. Je kunt die onzekerheid in een paar zinnen oplossen door vertrouwen te wekken. En ze dan aanspreken op hun emotionele brein. Ze zijn zelf de sleutel om te beslissen of ze het anders willen krijgen. De geldtypes Martelaar en Naïeveling bijvoorbeeld, die willen iedereen helpen. Zelfs ten koste van zichzelf. Vraag dan eens of een ander jou ook mag helpen.

Duurzaam betaalgedrag ontwikkelen is de nieuwe uitdaging voor creditmanagement. Hoe sluit jouw visie op financial coaching daarop aan?

Dat gaat altijd mis. Creditmanagers zijn Excel-types. Geldtype Krijgers, die zelf bewust duurzaam bezig zijn. Jullie debiteuren zijn totaal Onbewust. Hebben die kennis niet. En het ontbreekt ze aan zelfkennis. Daar begint het mee, bewustwording van je eigen gedrag en je eigen gevoel. Debiteuren verontschuldigen zich (aan zichzelf) voor hun eigen gedrag. Doe maar op afbetaling en ga lekker op vakantie. Bewustwording is de sleutel. Dat heeft te maken met je Geldovertuiging. Wil ik geldstress of niet?  Het is een van de twee. Kies maar. Daarbij kunnen wij het verschil maken. Zie dit gesprek als een kans om alles bij hetzelfde te houden of om te kiezen om het beter te krijgen.

Wat is het belangrijkste onderwerp uit jouw workshop waar wij mee aan de slag moeten? Als je er één zou moeten kiezen.

Belangrijkste is dat je weet welk geldtype je voor je hebt. Daar moet je eerst achter komen. Dat doe je door de juiste vragen te stellen en daar precies goed op te reageren. Is het een naïeveling, een slachtoffer, een dwaas of een martelaar? Je hebt maar een kans om het goed te doen. Door de juiste benadering te kiezen ga je het verschil maken. Slachtoffers vragen de meeste tijd en geven de minste opbrengst. En je kunt je tijd maar één keer besteden. Doe het dan meteen goed.

Artikel delen?
Delen via LinkedIn Delen via Twitter Delen via Email

Gerelateerde nieuwsberichten

28 september 2023

Rapporteren over het verleden is ingehaald door grip op toekomstige ontwikkelingen

Martijn Andriessen, financieel directeur - verantwoordelijk voor ons Finance Team, de financiële afwikkeling en rapportage van onze incasso-activiteiten, onze bewaarpositie, forecast en budgetbewaking.

Lees meer
Read more about Rapporteren over het verleden is ingehaald door grip op toekomstige ontwikkelingen
21 september 2023

Deurwaarders hebben zicht op burgers in kwetsbare situaties

In het rapport “Zicht op zorgen” van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP, 2023) worden er cijfers over de problemen, hulpbronnen, leefsituatie en ondersteuning van mensen in het sociaal domein gedeeld. 1,3 miljoen mensen in Nederland hebben een stapeling van problemen en bevinden zich in een kwetsbare situatie. Tijdens mijn huisbezoeken als gerechtsdeurwaarder kom ik regelmatig bij mensen aan de deur die in een kwetsbare situatie zitten.

Lees meer
Read more about Deurwaarders hebben zicht op burgers in kwetsbare situaties
21 september 2023

Prinsjesdag 2023: investeren in bestaanszekerheid en forse bezuinigingen

Op Prinsjesdag presenteerde het demissionaire kabinet de Rijksbegroting voor 2024. Ook komend jaar investeert het kabinet fors in het garanderen van bestaanszekerheid met 2 miljard euro. Er wordt een koopkrachtgroei van 1,8 % voorspeld.

Lees meer
Read more about Prinsjesdag 2023: investeren in bestaanszekerheid en forse bezuinigingen
08 september 2023

Femmie Schoemaker

Onze geliefde collega is op veel te jonge leeftijd plotseling overleden. Het is moeilijk om de juiste woorden te vinden om de pijn en het verdriet te beschrijven die we voelen bij dit verlies. Femmie laat een enorme leegte achter in ons team. Haar warmte, toewijding en enthousiasme waren aanstekelijk. Ze blijft voor altijd in onze gedachten. We zullen haar missen.

Lees meer
Read more about Femmie Schoemaker
05 september 2023

Syncasso op de Credit Expo 7 november 2023

Vandaag is het duurzame dinsdag. Een mooie dag om het thema van de volgende Credit Expo te delen, want dinsdag 7 november aanstaande staat ‘Duurzaamheid’ centraal. Voor Syncasso altijd een belangrijk thema. Zo doen we continu wetenschappelijk onderzoek naar Duurzaam betaalgedrag.

Lees meer
Read more about Syncasso op de Credit Expo 7 november 2023
30 augustus 2023

VNG Gert-Jan Bakker brengt én haalt waardevolle inzichten

Eind juni van dit jaar vond het Jaarcongres Schuldenketen plaats dat Syncasso samen met Studiecentrum Kerckebosch organiseerde. Daar spraken diverse experts, elk vanuit hun eigen invalshoek en expertise. Deze week kijken we terug op de lezing van Gert-Jan Bakker MT-lid Bestaanszekerheid VNG.

Lees meer
Read more about VNG Gert-Jan Bakker brengt én haalt waardevolle inzichten
24 augustus 2023

Kleine schulden klein houden met mr. André Moerman

Eind juni van dit jaar vond het Jaarcongres Schuldenketen plaats dat Syncasso samen met Studiecentrum Kerckebosch organiseerde. Daar spraken diverse experts, elk vanuit hun eigen invalshoek en expertise. Deze week kijken we terug op de lezing van mr. André Moerman, Manager hulp bij geldzaken 1.0, Bindkracht 10 en Voorzitter van de signaleringscommissie LOSR Bindkracht 10.

Lees meer
Read more about Kleine schulden klein houden met mr. André Moerman
16 augustus 2023

Syncasso Care Facts – Klantgerichte incassocommunicatie

Het is erg belangrijk om klantgericht over incasso te communiceren. Voor maatschappelijk verantwoorde incassocommunicatie is de betaalcapaciteit van de debiteurklant leidend. Met onze AI-voorspelmodellen voorspellen we betrouwbaar of de debiteurklant de vordering ineens, met een betalingsregeling of niet kan betalen.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Klantgerichte incassocommunicatie
10 augustus 2023

Van ‘Nee’ naar ‘Ja’ met Prof. Dr. Bob Fennis

Eind juni van dit jaar vond het Jaarcongres Schuldenketen plaats dat Syncasso samen met Studiecentrum Kerckebosch organiseerde. Daar spraken diverse experts, elk vanuit hun eigen invalshoek en expertise. Deze week kijken we terug op de lezing van Prof. Dr. Bob Fennis, hoogleraar Consumentengedrag bij de vakgroep Marketing van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees meer
Read more about Van ‘Nee’ naar ‘Ja’ met Prof. Dr. Bob Fennis
Feedback
Fijn dat u ons wilt helpen!

Bedankt voor uw bezoek aan www.syncasso.nl. We willen u graag zo goed mogelijk helpen. Daarom willen we graag weten wat we goed doen en wat beter kan.

U helpt ons en onze andere klanten als u deze korte vragenlijst invult. Bedankt voor uw medewerking!

Klik op het antwoord dat u het beste vindt passen.

Vragenlijst

Hoe zou u Syncasso beoordelen?

Footer logo

Contact

post@syncasso.nlWhatsAppNaar de contactpagina

Rekeningnummer Syncasso: NL 48 RABO 0300 1039 99

Direct betalen via iDeal

Rekeningnummer Syncasso:
NL 48 RABO 0300 1039 99

Direct betalen via iDeal

Pagina’s

  • Home
  • Opdrachtgevers
  • Mijn Dossier
  • Veelgestelde vragen
  • Over ons

Overige linkjes

  • Contact
  • Gebruik website (privacy & cookies)
  • Algemene Voorwaarden en Tarieven
Volg ons op Ga naar TwitterGa naar TwitterGa naar Twitter