Nieuws

Stopknop kan nog beter: de pauzeknop

08 juli 2022

Stopknop kan nog beter: de pauzeknop

Blog: Paul Otter

De NVVK is druk doende een voorstel voor de stopknop te schrijven en betrekt de ketenpartners zoals schuldeisers, schuldhulpverleners en burgers. Met de stopknop zou de schuldinvordering tijdelijk stoppen. Is een stopknop nodig? En zo ja wat maakt ‘m nog beter?

Nodig

Is een stopknop nodig? Als er problematische schulden zijn heeft invordering weinig kans. Dan is schuldhulp de aangewezen weg en is een stopknop noodzakelijk. Daarom moet (een verzoek om) schuldhulpverlening altijd een voorwaarde vooraf zijn om gebruik te mogen maken van de stopknop.

Gelijke monniken

Een andere belangrijke voorwaarde is dat de een stopknop gaat gelden voor alle invorderaars/schuldeisers. Op het moment dat de één stopt met invorderen en een ander (daardoor) juist kans ziet om betaling te krijgen heeft een stopknop geen zin. De goedwillenden zullen zich dan terecht benadeeld voelen en voortaan wel oppassen voor ze akkoord gaan. Gelijke monniken gelijke kappen dus.

Geen stop maar een pauze

Pauze zonder daar de verplichting aan te verbinden om schuldhulp te zoeken, is de zachte heelmeester die stinkende wonden maakt. In de praktijk zie ik regelmatig dat de schulden dan zelfs verder oplopen. Geen stopknop maar een pauzeknop dus. Dat geeft duidelijk aan dat er een tijdelijke onderbreking van het invorderen is en zorgt ervoor dat de schuldhulpverlening geaccepteerd wordt.  Juist het tijdelijke karakter van de onderbreking vergroot de kans op een duurzame oplossing van de schulden. Bijvangst is dat de uitval in schuldhulptrajecten (grotendeels) voorkomen kan worden.

Samenvattend

Een pauzeknop waaraan de voorwaarde verbonden is dat schuldhulp wordt aangevraagd en wordt volgehouden is een waardevolle aanvulling voor de hele schulddienstverleningsketen. De burger met schulden wordt tijd gegund om de schulden met schuldhulp op te lossen. De schuldhulpverlener helpt burgers duurzaam uit de schulden. De invorderaars en schuldeisers weten dat door de pauzeknop er geen de invordering gepauzeerd moet worden om onnodige kosten te voorkomen.

Paul Otter is gerechtsdeurwaarder, trekker van het SyncassoLab en Social Responsibility Officer bij Syncasso. Paul schrijft over de dagelijkse praktijk van de gerechtsdeurwaarder aan de deur en ontwikkelingen in de schulden- en invorderingsketen.

Gerelateerde nieuwsberichten

18 maart 2025

Save the date: Jaarcongres Schuldenketen 12 juni 2025

Ook dit jaar organiseren we weer in samenwerking met het opleidingsinstituut Kerckebosch het Jaarcongres Schuldenketen. Het thema van 2025 is ‘IBO in Actie: van inzicht naar impact’.

Lees meer over: Save the date: Jaarcongres Schuldenketen 12 juni 2025
11 maart 2025

Geldlessen in het MBO: Leergierigheid en Complexiteit

De afgelopen weken gaf ik zeven MBO-klassen een geldles, georganiseerd door stichting LEF. Financiële onderwerpen kunnen saai en ingewikkeld lijken, maar wat me opviel, is hoe graag jongeren wíllen begrijpen hoe geld werkt.

Lees meer over: Geldlessen in het MBO: Leergierigheid en Complexiteit
06 maart 2025

“Een jeugdboek over geldproblemen: Interview met schrijfster Caja Cazemier”

Geldproblemen en schulden zijn onderwerpen die jongeren vaak ver van zich af proberen te houden. Maar wat als je er toch mee te maken krijgt? Op verzoek van Syncasso schreef auteur Caja Cazemier een jeugdboek over dit thema.

Lees meer over: “Een jeugdboek over geldproblemen: Interview met schrijfster Caja Cazemier”
04 maart 2025

Interview met Rien Dijkstra – Data Scientist bij Syncasso

Als Data Scientist vertelt hij over zijn weg van de sterrenkunde naar data science, de invloed van AI op zijn werk en zijn passie voor het universum.

Lees meer over: Interview met Rien Dijkstra – Data Scientist bij Syncasso
25 februari 2025

Hockeyclub begint ‘blue zone’ voor betere samenleving

Hockeyclub NMHC gaat op de maatschappelijke toer. De sportvereniging wil inspireren tot een gezonde leefstijl, mensen samenbrengen én de kloof tussen arm en rijk verkleinen. Het verschijnsel ‘blauwe zones’ gebruiken ze daarbij als kapstok.

Lees meer over: Hockeyclub begint ‘blue zone’ voor betere samenleving
24 februari 2025

Syncasso partner van BlueZone project d’Almarasweg

Bij Syncasso zien we dagelijks de impact van financiële problemen op gezinnen. Dat gaat niet alleen over geld, maar ook over welzijn. Want financiële zorgen gaan verder dan cijfers; ze raken kansen, gezondheid en de toekomst van kinderen.

Lees meer over: Syncasso partner van BlueZone project d’Almarasweg
18 februari 2025

Jongeren en zorgschulden: Inzichten en oplossingen uit de groeisessie

Op dinsdag 4 februari organiseerde Syncasso op het Achmea congrescentrum een groeisessie over jongeren en zorgschulden. De sessie bracht experts, onderzoekers en praktijkprofessionals samen om inzichten te delen en mogelijke oplossingen te verkennen.

Lees meer over: Jongeren en zorgschulden: Inzichten en oplossingen uit de groeisessie
10 februari 2025

Jong, blut en radeloos? Jeugdboek maakt geldproblemen bespreekbaar

In Nederland blijven schulden een grote uitdaging, ook onder jongeren. Ze weten niet goed waar ze terecht kunnen voor hulp en vinden het vaak spannend om erover te praten. Om het taboe over dit onderwerp te doorbreken en het probleem bespreekbaar te maken, lanceert Syncasso tijdens de Week van het Geld het jeugdboek Geen Saldo.

Lees meer over: Jong, blut en radeloos? Jeugdboek maakt geldproblemen bespreekbaar
06 februari 2025

De koffiepauze: Het volgende gezicht in onze maandelijkse interviewserie!

Elke maand nemen we u mee achter de schermen bij Syncasso en ontdekken we de verhalen van onze collega’s. Wat drijft hen in hun werk? Waar halen ze inspiratie vandaan? En hoe brengen ze hun vrije tijd door? Deze keer is het de beurt aan Johan!

Lees meer over: De koffiepauze: Het volgende gezicht in onze maandelijkse interviewserie!
Feedback