Nieuws
Stopknop kan nog beter: de pauzeknop
08 juli 2022Stopknop kan nog beter: de pauzeknop
Blog: Paul Otter
De NVVK is druk doende een voorstel voor de stopknop te schrijven en betrekt de ketenpartners zoals schuldeisers, schuldhulpverleners en burgers. Met de stopknop zou de schuldinvordering tijdelijk stoppen. Is een stopknop nodig? En zo ja wat maakt ‘m nog beter?
Nodig
Is een stopknop nodig? Als er problematische schulden zijn heeft invordering weinig kans. Dan is schuldhulp de aangewezen weg en is een stopknop noodzakelijk. Daarom moet (een verzoek om) schuldhulpverlening altijd een voorwaarde vooraf zijn om gebruik te mogen maken van de stopknop.
Gelijke monniken
Een andere belangrijke voorwaarde is dat de een stopknop gaat gelden voor alle invorderaars/schuldeisers. Op het moment dat de één stopt met invorderen en een ander (daardoor) juist kans ziet om betaling te krijgen heeft een stopknop geen zin. De goedwillenden zullen zich dan terecht benadeeld voelen en voortaan wel oppassen voor ze akkoord gaan. Gelijke monniken gelijke kappen dus.
Geen stop maar een pauze
Pauze zonder daar de verplichting aan te verbinden om schuldhulp te zoeken, is de zachte heelmeester die stinkende wonden maakt. In de praktijk zie ik regelmatig dat de schulden dan zelfs verder oplopen. Geen stopknop maar een pauzeknop dus. Dat geeft duidelijk aan dat er een tijdelijke onderbreking van het invorderen is en zorgt ervoor dat de schuldhulpverlening geaccepteerd wordt. Juist het tijdelijke karakter van de onderbreking vergroot de kans op een duurzame oplossing van de schulden. Bijvangst is dat de uitval in schuldhulptrajecten (grotendeels) voorkomen kan worden.
Samenvattend
Een pauzeknop waaraan de voorwaarde verbonden is dat schuldhulp wordt aangevraagd en wordt volgehouden is een waardevolle aanvulling voor de hele schulddienstverleningsketen. De burger met schulden wordt tijd gegund om de schulden met schuldhulp op te lossen. De schuldhulpverlener helpt burgers duurzaam uit de schulden. De invorderaars en schuldeisers weten dat door de pauzeknop er geen de invordering gepauzeerd moet worden om onnodige kosten te voorkomen.
Paul Otter is gerechtsdeurwaarder, trekker van het SyncassoLab en Social Responsibility Officer bij Syncasso. Paul schrijft over de dagelijkse praktijk van de gerechtsdeurwaarder aan de deur en ontwikkelingen in de schulden- en invorderingsketen.