Nieuws

Rapport ‘Minder schade door schuld’

06 oktober 2020

Rapport ‘Minder schade door schuld’ adviseert centraal schuldhandelingsregister

De Argumentenfabriek publiceerde begin vorige maand in opdracht van Rabobank een interessant rapport over de effectiviteit van de schuldhulpverlening, inclusief uitgebreide aanbevelingen voor het regeerakkoord van ons nieuwe kabinet na de Tweede Kamerverkiezingen komend jaar maart.

Centrale conclusie van het rapport is dat we veel te lang proberen om problematische schulden te incasseren waarbij de integrale kosten ca. 17 miljard euro bedragen en het (uiteindelijk) geïncasseerde bedrag niet meer dan een paar honderd miljoen bedraagt. Terwijl de huishoudens die het betreft jarenlang op de rand van armoede balanceren.

Schuldhandelingsregister

Fundament voor de aanbevelingen in het rapport is een (semiopenbaar) Schuldhandelingsregister waarin alleen mensen die kwijtschelding vragen en krijgen, bewind krijgen, een betaalpauze aanvragen of andere bijzondere handelingen verrichten of laten verrichten worden opgenomen.

Het rapport pleit er voor om dit register aan te laten sluiten op de bestaande registers van rechtbanken en deurwaarders. Aanmelding van schulden door de schuldeiser(s) zou verplicht moeten plaatsvinden, zodra de debiteurklant in het openbare Schuldhandelingsregister is ingeschreven. Daarbij wordt de overheid opgeroepen om voorbij te gaan aan de spanning tussen privacy en schuldenpreventie/recidive die dat oplevert.

Centraal schuldenregister

Syncasso pleit al langer voor een centraal schuldenregister door een koppeling tot stand te brengen tussen de bestanden van de Nederlandse Schuldhulp Route, het Schuldenknooppunt van NVVK en Schuldenwijzer van de KBvG. Door deze koppeling kunnen alle (problematische) schulden in beeld gebracht worden. Uitwisseling van informatie is essentieel om met behulp van data-analyse en Artificial Intelligence grip te krijgen op de schuldenproblematiek. Zowel preventief als curatief. Waarbij de spanning tussen privacy en preventie/curatie sterk beperkt kan worden door de toegang tot het register te limiteren tot geregistreerde en bevoegde gebruikers.

Besparing door afschrijving van de vorderingen

Het rapport gaat ervan uit dat de afschrijving op de vorderingen worden gedragen door de schuldeisers, specifiek de grootincassanten. Voor het MKB wordt een steunfonds geopperd. Terwijl de enorme besparingen die gesuggereerd worden integraal terugvloeien naar de overheid.

Het huidige beperkte bereik[1] van de schuldhulp, slechts 1 op de 3 geregistreerde problematische schulden is in beeld bij de schuldhulp, gecombineerd met plaatselijk lange wachttijden[2], vraagt om een herijking van de informatie en organisatie van de schuldhulpverlening. Kortere behandeling biedt ruimte om de vrijgekomen capaciteit te benutten om veel sneller, veel meer huishoudens met schuldproblemen veel beter te helpen.

 


[1] CBS onderzoek Schuldproblematiek in beeld
[2] Nationale Ombudsman: Een open deur? Het vervolg.

Gerelateerde nieuwsberichten

17 juni 2025

BlueZone: Samen werken aan vitaliteit – een initiatief van onderaf met landelijke impact

Vitaliteit is meer dan een modewoord: het is een noodzaak geworden in een samenleving waar gezondheidsverschillen toenemen en zorgkosten stijgen.

Lees meer over: BlueZone: Samen werken aan vitaliteit – een initiatief van onderaf met landelijke impact
12 juni 2025

Geldplan Beter rondkomen helpt om meer geld over te houden

Kom je af en toe geld tekort? Wil je meer grip op je geld en meer geld overhouden? Met het Geldplan Beter rondkomen breng je inkomsten en uitgaven stap voor stap in balans. Je ziet op welke uitgaven je kunt besparen en hoe je meer inkomsten kunt verwerven.

Lees meer over: Geldplan Beter rondkomen helpt om meer geld over te houden
05 juni 2025

De Syncasso Dialoog – Aflevering 2 met Christian Kromme!

In deze tweede aflevering van onze podcast spreekt Michaël Brouwer met AI/Tech Trendwatcher Christian Kromme over de kansen én verantwoordelijkheden die kunstmatige intelligentie met zich meebrengt voor onze sector.

Lees meer over: De Syncasso Dialoog – Aflevering 2 met Christian Kromme!
21 mei 2025

Passende betalingsregelingen: duurzaam en verantwoord

Bij Syncasso voelen wij ons verantwoordelijk voor het realiseren van passende betalingsregelingen die bijdragen aan duurzame oplossingen.

Lees meer over: Passende betalingsregelingen: duurzaam en verantwoord
20 mei 2025

Syncasso lanceert podcast: ‘De Syncasso Dialoog’

Met de nieuwe podcastserie ‘De Syncasso Dialoog’ start Syncasso een open gesprek over schulden, oplossingen en samenwerking in de incassoketen.

Lees meer over: Syncasso lanceert podcast: ‘De Syncasso Dialoog’
14 mei 2025

Jaarverslag 2024: duurzame impact én sterke resultaten

2024 was voor Syncasso een jaar van groei, innovatie en maatschappelijke impact. We behaalden onze bedrijfsdoelstellingen én zetten grote stappen in duurzaam incasseren.

Lees meer over: Jaarverslag 2024: duurzame impact én sterke resultaten
29 april 2025

Waarom niet iedereen schuldhulp wil

Syncasso doet mee aan de pilot van de KBvG en VNG voor ketensignalering. In deze pilot onderzoekt de Hogeschool Utrecht de effecten van het motiveren en warm doorverwijzen naar schuldhulp door de deurwaarders.

Lees meer over: Waarom niet iedereen schuldhulp wil
15 april 2025

Interview met Henriëtte van Battum – Incassomedewerker Finance bij Syncasso

Elke maand nemen we een kijkje achter de schermen bij Syncasso en leert u onze collega’s beter kennen. Wat doen ze, wat motiveert hen en waar houden ze zich buiten het werk mee bezig? Deze keer spreken we met Henriëtte van Battum! Al 22 jaar incassomedewerker bij Syncasso.

Lees meer over: Interview met Henriëtte van Battum – Incassomedewerker Finance bij Syncasso
08 april 2025

Buy Now, Pay Later: Onzichtbare gevaar voor jongeren

Onze collega Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij Syncasso, schreef een column voor het Tijdschrift voor Schuldsanering (maart 2025, nr. 01) over de invloed van Buy Now Pay Later op jongeren en schuldenproblematiek.

Lees meer over: Buy Now, Pay Later: Onzichtbare gevaar voor jongeren
Feedback