Nieuws

Opdrachtgever aan het woord

15 november 2022

Opdrachtgever aan het woord

Interview met Richard Martin | Open Universiteit

De Open Universiteit (OU) is de deeltijduniversiteit van Nederland. Studenten volgen er online activerend onderwijs en binnen de verschillende wetenschapsgebieden wordt disciplinair onderzoek verricht. Studenten kunnen universitaire bachelor- en masteropleidingen in 7 vakgebieden doorlopen. Kenmerken van het onderwijs zijn openheid, flexibiliteit en kwaliteit. Er is veel aandacht voor verbetering van het studiesucces van studenten. Aan de OU studeren ruim 18.000 studenten en werken meer dan 750 medewerkers. De OU heeft vestigingen in Nederland en België (zie www.ou.nl/studiecentra). De hoofdvestiging bevindt zich in Heerlen.

De Open Universiteit werkt sinds 2020 samen met Syncasso om studenten te helpen hun betalingsachterstanden op te lossen. In dit interview vertelt Richard Martin, coördinator Financiële Administratie bij de Open Universiteit over het betaal- en incassoproces van de OU en welke aanpassingen hij verwacht als gevolg van de hoge inflatie.

Hoe is het betaal- en incasseringsproces georganiseerd bij de Open Universiteit?

Studenten kunnen bij ons op verschillende manieren betalen. Met een automatische incasso, ineens of in een aantal termijnen. Zelf de factuur overmaken met een bankoverschrijving. Ook bieden we de mogelijkheid om de factuur aan de werkgever te sturen. Verder kun je met het ’levenlanglerenkrediet’ van DUO bij ons studeren. Of met een STAP-budget van het UVW. Daarvoor passen we de betalingstermijn van onze facturen aan, omdat het voor DUO en UWV niet mogelijk is om binnen onze betaaltermijn van 21 dagen een beschikking af te geven.

Als een automatische incasso gestorneerd wordt, maakt het systeem direct een nieuwe factuur aan met een betalingstermijn van veertien dagen. Ook voor zelf betalen sturen we automatisch herinneringen. Als stok achter de deur kunnen we het stopzetten van de aanmelding voor tentamens gebruiken. Maar dat doen we liever niet, omdat het niet past bij de toegankelijkheid van ons onderwijs. We zoeken liever samen een oplossing voor het betalingsprobleem. Als er na 3 herinneringen geen oplossing is, dragen we de vorderingen over naar Syncasso.

Hoe is de communicatie met de studenten ingericht?

Uitgaande communicatie met studenten verloopt via de studentenberichtenbox. Net als bij de overheid sturen we een mailtje dat daar een bericht voor ze klaarstaat. Dat gebruiken we voor de facturen, de aanmeldingen en de inschrijvingen. Nog niet voor de betalingsherinneringen, die gaan standaard naar het e-mailadres van de studenten. De meeste reacties daarop komen binnen via de e-mail, maar er is ook heel veel telefonisch contact. Rechtstreeks naar onze afdeling of via onze servicedesk voor studenten.

We krijgen regelmatig vragen van studenten die het overzicht kwijt zijn. Dit lossen we op door hen een facturen- en betalingsoverzicht uit ons systeem toe te sturen.  Een nieuwe digitale ontwikkeling is in de planning om de studenten in hun studentenberichtenbox ook toegang te geven tot hun eigen debiteurenkaart. Dan kunnen ze online zien wat ze nog moeten betalen en ook online vragen stellen over hun facturen- en betalingsoverzicht.

Hoe kijken jullie aan tegen de huidige economische ontwikkelingen?

We hebben de afgelopen weken specifiek gekeken of we meer uitstelgedrag zien qua betalingen. Maar op dit moment zien we de achterstanden nog niet oplopen. In ons Planning & Control team staat het hoog op de agenda, maar we hebben nog geen concrete beslissing genomen over een gewijzigd beleid. We houden de ontwikkelingen scherp in de gaten. Vanwege de stijgende inflatie overwegen we om zelf telefonisch contact te leggen met de student bij de derde aanmaning. Om daarmee een deel van de overdracht aan Syncasso en incassokosten te voorkomen. Overigens kunnen debiteuren altijd zelf contact met ons opnemen als het niet lukt om te betalen. We gaan dan in gesprek over een betalingsregeling. De studievorderingen van de student tellen ook mee in ons beleid. Als een student bijna klaar is met een opleiding, gaan we de studie niet stopzetten als er nog 2 facturen openstaan. Het botst met het karakter van de Open Universiteit om studenten vanwege een betalingsachterstand uit te sluiten. De OU is er juist omdat iedereen moet kunnen studeren. Daarom willen we meedenken met de studenten om ervoor te zorgen dat ze hun opleiding kunnen afronden en daardoor betere kansen krijgen op de arbeidsmarkt.

Gerelateerde nieuwsberichten

01 oktober 2024

Lees mee met de verhalen van ons team

In deze serie leert u de mensen achter Syncasso kennen. Met deze keer Luuk Peters, systeembeheerder in het team Business Support.

Lees meer over: Lees mee met de verhalen van ons team
25 september 2024

Ben van der Burg gastspreker Syncasso op Credit Expo 2024

Donderdag 7 november is het weer zover. Het jaarlijkse evenement voor de Nederlandse creditmanagement sector. De Credit Expo 2024 vindt plaats in het Congrescentrum 1931 in Den Bosch. Syncasso zorgt ook dit jaar weer voor een interessante en enthousiaste gastspreker. Dit jaar is dat Ben van der Burg.

Lees meer over: Ben van der Burg gastspreker Syncasso op Credit Expo 2024
24 september 2024

Regelingen: Altijd anders

Betalingsachterstanden zijn vaak niet in één keer af te lossen, zelfs als de wet of een rechter dat bepaalt. Een betalingsregeling is een goede optie. Hierbij wordt meestal maandelijks een bedrag betaald totdat de schuld volledig is afgelost. Hoeveel dat per maand is? Vaak komen we daar samen wel uit, maar soms moeten we wat doorvragen of juist duidelijke grenzen aangeven.

Lees meer over: Regelingen: Altijd anders
19 september 2024

Vroegsignalering voor jongeren. Betrek het onderwijs.

"Als Business Manager bij Syncasso spreek ik dagelijks met schuldeisers en ketenpartners die het niet alleen belangrijk vinden dat klanten hun betalingsverplichtingen nakomen maar die ook op zoek zijn naar duurzame oplossingen. Daarin is er vaak veel aandacht voor jongeren die al vroeg in het leven met financiële uitdagingen te maken hebben."

Lees meer over: Vroegsignalering voor jongeren. Betrek het onderwijs.
17 september 2024

Onderzoek naar jongeren en zorgschulden van start

Hogeschool van Amsterdam (HvA), de Universiteit van Amsterdam (UvA) en incasso- en gerechtsdeurwaarderskantoor Syncasso starten samen een onderzoeksproject "Jongeren van zorgschulden naar duurzaam betaalgedrag". Het onderzoek, dat loopt van september 2024 tot maart 2025, richt zich op het begrijpen en aanpakken van de toenemende zorgschulden onder jongeren. De organisaties willen daarmee duurzame oplossingen ontwikkelen om deze schuldenproblematiek bij jongeren effectief te bestrijden.

Lees meer over: Onderzoek naar jongeren en zorgschulden van start
10 september 2024

Communicatie

In 2023 is onze nieuwe website live gegaan. De look en feel is moderner en persoonlijker geworden door foto’s van ons eigen team te gebruiken. Syncasso hecht veel belang aan gesegmenteerde en gerichte incassocommunicatie. Daarom is onze communicatie begrijpelijk en voelt als persoonlijk voor de ontvanger. Met onze voorspelmodellen en inzichten uit wetenschappelijk onderzoek, bepalen we de toon en boodschap die past bij de betaalcapaciteit van de debiteurklant.

Lees meer over: Communicatie
03 september 2024

Optimaliseer uw incassoproces met deze 6 expert tips

Goede communicatie is de sleutel naar een succesvol incassoproces. In deze infographic geven we u 6 tips om uw incassocommunicatie verder te verbeteren. Van begrijpelijke tekst tot een vriendelijke toon – ontdek hoe u betalingen sneller kunt ontvangen en uw klantrelatie goed houdt.

Lees meer over: Optimaliseer uw incassoproces met deze 6 expert tips
27 augustus 2024

En blijkt er nog een schuld te zijn

Een rijtjeswoning in een nieuwbouw wijk. Ik druk op de deurbel. Een man van ongeveer zestig jaar opent de deur. Ik geef aan voor wie ik kom. Ja dat ben ik, zegt de man. Nadat ik me voorstel en aangeef dat ik gerechtsdeurwaarder ben, volgt een gesprek. Hij kan de vordering wel betalen geeft hij aan. Bij het afscheid nemen maakt hij terloops een opmerking waaruit blijkt dat er meer aan de hand is…

Lees meer over: En blijkt er nog een schuld te zijn
20 augustus 2024

Werkgeverschap

Om onze continuïteit te borgen is onze continue focus om medewerkers te vinden, te binden en te boeien. We investeren in de persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers met opleidingen, trainingen, mentoring en coaching. We geven doorlopend aandacht aan de geestelijke en fysieke vitaliteit van medewerkers, variërend van een SyncFit sportdag tot de SyncFit intranet pagina waar alle initiatieven over dit onderwerp terug te vinden zijn.

Lees meer over: Werkgeverschap
Feedback