Naar de hoofd content Naar navigatie
Syncasso Syncasso
HomeOpdrachtgevers Ik wil betalen Mijn Dossier
nl Dutch
ar Arabicnl Dutchen Englishfr Frenchde Germanpl Polishes Spanishtr Turkish
Zoeken
  • Home
  • Over ons
  • Veelgestelde vragen
  • Opdrachtgevers
      • Inloggen
      • Implementatie
      • Rapportage en verantwoording
      • Kwaliteit en certificeringen
      • Maatschappelijk Verantwoord Incasseren
      • Innovatie
      • SyncassoLab
  • Ik wil betalen
  • Inloggen
  • Mijn Dossier
  • Ik wil betalen
  • Nieuws
  • Contact
  • Zoeken

Nieuws

Kernprincipe IV: Gerechtigheid

06 augustus 2020
Corporates

Kernprincipe IV: Gerechtigheid | eerlijkheid, solidariteit, non-discriminatie

Ethische kaders Artificial Intelligence in creditmanagement

In eerdere artikelen in deze reeks, te vinden op www.syncasso.nl/aiethiek, bespraken we drie van de vijf ethische kernprincipes voor Artificial Intelligence in relatie tot creditmanagement: Goed doen, Geen kwaad doen en Autonomie.  Dit is het vierde artikel over AI en gerechtigheid in een serie van vijf kernprincipes voor Ethics by Design en de ontwikkeling en toepassing van AI in creditmanagement.

Kernprincipe IV: Gerechtigheid | eerlijkheid, solidariteit, non-discriminatie

De overvloedige beschikbaarheid van data in combinatie met de exponentieel toegenomen rekenkracht van computersystemen ontsluiten nieuwe, krachtige AI-toepassingen die van grote waarde zijn voor onze maatschappij. Maar het risico op onvoorziene fouten, voorkeursbehandeling, oneerlijke uitkomsten en discriminatie neemt daardoor evenredig toe. Een actueel voorbeeld[1] is het algoritme van Facebook dat rekening houdt met etniciteit bij het gesegmenteerd aanbieden van nieuwsberichten, advertenties en vacatures. Grote adverteerders eisen terecht waarborgen om dat te voorkomen, alvorens ze weer advertentiebudgetten bij Facebook alloceren.

Het ontwikkelen en onderhouden van AI-systemen is mensenwerk. Vooringenomenheid en de context van de datascientists kunnen een rol spelen. Onvoldoende representativiteit van de databestanden vormt een ander risico. In elke fase van het AI-project, van de probleemdefinitie tot de implementatie, moeten de eerlijke uitkomsten van het AI-systeem geborgd worden. Daarvoor kunnen de volgende uitgangspunten gebruikt worden.

Kwaliteit van de data

Uitgebreide documentatie over de herkomst van de gebruikte data, hoe die is verkregen en beoordeeld op representativiteit, volledigheid, integriteit en actualiteit. Naast een protocol voor het trainen, testen en valideren van het algoritme. Beiden zijn voorwaardelijk om de data in te kunnen zetten voor AI en belanghebbenden te beschermen tegen oneerlijkheid en discriminatie.

Onafhankelijke beoordeling

Eerlijkheid en rechtvaardigheid moeten bij de ontwikkeling (en bij elke iteratie) van het AI-ontwerp het uitgangspunt vormen en beoordeeld worden door gekwalificeerde derden. Bijvoorbeeld door kwaliteit- of compliance verantwoordelijken. Daarbij hoort een doordachte definiëring hoe de eerlijkheid en betrouwbaarheid van de uitkomsten van het AI-systeem wordt gemeten, hoe (vaak) dat gerapporteerd wordt en wie daar op C-niveau verantwoordelijk voor is. Ook de duurzaamheid van de uitkomsten van het AI-systeem, veroorzaakt het geen onbedoelde sociale impact, moet onderdeel uitmaken van de rapportage.

Uitlegbaar algoritme

Rechtvaardigheid en eerlijkheid vraagt ook dat de uitkomst van een AI-voorspelling transparant en begrijpelijk kan worden uitgelegd aan belanghebbenden. Hoe is de score tot stand gekomen, op basis van welke data, in welke context en langs welke beslissingen? In het volgende artikel in deze reeks zullen we hier uitgebreider op ingaan.

Gerechtigheid, specifiek voor creditmanagement AI

Het gebruik en de toepassingen van AI in creditmanagement nemen eveneens sterk toe. Maatschappelijk verantwoord incasseren vraagt om een benadering die persoonlijk en begrijpelijk is. Die rekening houdt met de omstandigheden van de debiteurklant. AI is daarvoor bij de behandeling van grote volumes vorderingen onmisbaar. Het voorkomen van betalingsachterstanden met AI-ondersteuning is een andere belangrijke creditmanagementtoepassing. Voor alle AI-oplossingen in het creditmanagementdomein geldt dat het met grote zorgvuldigheid moet worden ingezet, omdat de uitkomsten direct van invloed zijn op de financiële situatie van de betrokkenen.

Handelsinformatie

Eerlijkheid schrijft voor dat de afnemer de leverancier volgens afspraak betaalt. Maar die afspraak hoeft niet voor iedereen hetzelfde te zijn. Sommige klanten betalen voorafgaand aan de levering. Andere klanten mogen op krediet kopen. Ondersteund door AI voorspelt kredietinformatie wat een passende kredietlimiet is. Dat zorgt voor eerlijke handelstransacties en meer (gerealiseerde) omzet voor de leverancier. Het beschermt zowel de leverancier, de afnemer als de overige klanten. Afboekingen voor onbetaalde leveranties worden uiteindelijk immers doorberekend in de prijs. Kredietinformatie gebaseerd op AI draagt daarmee ook bij aan de solidariteit tussen afnemers.

Credit Checks en achteraf betalen

Uit een oogpunt van consumentenbescherming beperken credit checks naast wanbetaling ook het risico van overkreditering. In het verlengde daarvan voorkomt het schulden, kosten en stress. Het gebruik van credit checks moet op een eerlijke, transparante manier gebeuren en mag niet leiden tot discriminatie of uitsluiting. Daar zijn overigens in Nederland geen aanwijzingen voor. Op jaarbasis vinden ca. 40 miljoen checks in Nederland plaats en slechts in 1 op de 100.000 (0,001%) checks wordt een rectificatieverzoek gedaan door een consument.

Betaalcapaciteit voorspellen

AI wordt gebruikt om de betaalcapaciteit van een debiteurklant voor een vordering te voorspellen. Die voorspelling verandert op zichzelf niets aan de betalingsverplichting. AI ondersteunt om een oplossing voor het betalingsprobleem te vinden die zowel voor de schuldeiser als de schuldenaar acceptabel is. Met een haalbare betalingsregeling die is aangepast aan de betaalcapaciteit van de debiteur.

Zo’n betalingsregeling duurt over het algemeen langer, maar zorgt voor meer en betere oplossingen. Daarmee draagt het tevens bij aan de solidariteit met de andere klanten en is het eerlijk naar de leverancier. Het respecteert andere (lopende) betalingsverplichtingen van de debiteur en draagt op die manier bij aan het voorkomen van problematische schulden. Gesegmenteerde incassocommunicatie op basis van betaalcapaciteit werkt logischerwijs ook beter. Door selectief een betalingsregeling aan te bieden in plaats van aan te dringen op betaling ineens, waaraan (toch) niet kan worden voldaan, komen meer en betere oplossing tot stand.

Kent u andere voorbeelden van Gerechtigheid voor AI in creditmanagement? Deel ze met ons op www.syncasso.nl/aiethiek.

Vijf kernprincipes voor ethische AI

In het volgende artikel bespreken we het 5e kernprincipe voor ethische AI: Uitlegbaarheid | Hoe werkt het en wie is daar verantwoordelijk voor?

Wilt u reageren op dit artikel? Ga naar www.syncasso.nl/aiethiek.


[1] NBC News, July 23, 2020, 9:29 PM CEST

Artikel delen?
Delen via LinkedIn Delen via Twitter Delen via Email

Gerelateerde nieuwsberichten

31 mei 2023

Verslag Seminar Wetenschappelijk Onderzoek Duurzaam Betaalgedrag II

Afgelopen donderdag presenteerde Martijn Keizer van Rijksuniversiteit Groningen en Nadja Jungmann van Hogeschool Utrecht de uitkomsten en inzichten uit fase 1 van het wetenschappelijk onderzoek naar Duurzaam Betaalgedrag dat Syncasso initieerde.

Lees meer
Read more about Verslag Seminar Wetenschappelijk Onderzoek Duurzaam Betaalgedrag II
24 mei 2023

“Duurzaam betaalgedrag doelstelling voor hele schulddienstverleningsketen”

Op donderdag 22 juni aanstaande organiseert Syncasso samen met Kerckebosch een vervolg op het Jaarcongres Schuldenketen 2022. Diverse (wetenschappelijke) experts delen dan hun visie over het thema ‘Inzicht in gedrag & Doorontwikkelen van de schuldenketen’. In dit artikel kijken we nog even terug naar vorig jaar en vragen we de sprekers van toen, te reageren op stellingen van hun collega-sprekers. In dit artikel reageert Nick Huls op een stelling van Michaël Brouwer.

Lees meer
Read more about “Duurzaam betaalgedrag doelstelling voor hele schulddienstverleningsketen”
23 mei 2023

Geef deurwaarder een socialere rol

In het schuldendomein zoeken we naar oplossingen om schulden duurzamer en tegen lagere kosten op te lossen. Minister Schouten concretiseert die doelstelling door te streven naar een halvering van de armoede in 2030 (Aanpak geldzorgen, armoede en schulden, juli 2022). Schrijfster en budget-expert Annemarie van Gaal gaat in haar column van 7 mei jl. in de Telegraaf een stap verder en pleit voor 1 centrale sociaal incasseerder. In deze column reageert Michaël Brouwer, gerechtsdeurwaarder en CEO van Syncasso, op deze stelling.

Lees meer
Read more about Geef deurwaarder een socialere rol
09 mei 2023

Ons Care-verslag over 2022 al gelezen?

Een aantal weken geleden publiceerden we ons jaarverslag over 2022 dat bestaat uit 2 afzonderlijke delen: het ‘cash-verslag’ en ‘care-verslag’. Hierdoor maken we concreet hoe de 2 onderdelen uit onze merkbelofte ‘We cash. We care.’ elkaar versterken.

Lees meer
Read more about Ons Care-verslag over 2022 al gelezen?
04 mei 2023

Syncasso en Kerckebosch organiseren het Jaarcongres Schuldenketen

Het thema van Jaarcongres Schuldenketen 2023 is ‘Inzicht in gedrag & doorontwikkelen van de schuldenketen’. Bent u erbij op donderdag 22 juni in Zeist?

Lees meer
Read more about Syncasso en Kerckebosch organiseren het Jaarcongres Schuldenketen
02 mei 2023

Hoe blijf je als werkgever (in een minder sexy branche) aantrekkelijk ?

De eerste editie van het vakblad De Creditmanager Manager van 2023 had als thema ‘de arbeidsmarkt’.

Lees meer
Read more about Hoe blijf je als werkgever (in een minder sexy branche) aantrekkelijk ?
26 april 2023

Syncasso en Unica ICT Solutions stappen vol vertrouwen in hernieuwde samenwerking

Na een bestaande samenwerking van ruim tien jaar hebben Syncasso en Unica ICT Solutions onlangs opnieuw het vertrouwen naar elkaar uitgesproken. Unica ICT Solutions heeft recentelijk de volledige migratie van de Syncasso-omgeving vormgegeven en uitgevoerd.

Lees meer
Read more about Syncasso en Unica ICT Solutions stappen vol vertrouwen in hernieuwde samenwerking
25 april 2023

Tweede seminar wetenschappelijk onderzoek Duurzaam Betaalgedrag

Op donderdag 25 mei 2023 organiseren we het tweede seminar ‘Duurzaam Betaalgedrag’ in het centrum van Utrecht. Tijdens dit vervolg op het seminar van september 2022 delen we de vervolgresultaten van ons wetenschappelijk onderzoek naar duurzaam betaalgedrag.

Lees meer
Read more about Tweede seminar wetenschappelijk onderzoek Duurzaam Betaalgedrag
21 april 2023

Onze jaarverslagen over 2022: cash- en care- verslag

Ook in 2022 hebben we ons samen met onze opdrachtgevers en ketenpartners ingezet om problematische schulden op te lossen en te voorkomen. Daarbij stonden ketensamenwerking en duurzaam betaalgedrag centraal. We zijn trots op ons team dat zichzelf ook dit jaar weer overtrof op het gebied van professionaliteit en betrokkenheid. 

Lees meer
Read more about Onze jaarverslagen over 2022: cash- en care- verslag
Feedback
Fijn dat u ons wilt helpen!

Bedankt voor uw bezoek aan www.syncasso.nl. We willen u graag zo goed mogelijk helpen. Daarom willen we graag weten wat we goed doen en wat beter kan.

U helpt ons en onze andere klanten als u deze korte vragenlijst invult. Bedankt voor uw medewerking!

Klik op het antwoord dat u het beste vindt passen.

Vragenlijst

Hoe zou u Syncasso beoordelen?

Footer logo

Contact

post@syncasso.nlWhatsAppNaar de contactpagina

Rekeningnummer Syncasso: NL 48 RABO 0300 1039 99

Direct betalen via iDeal

Rekeningnummer Syncasso:
NL 48 RABO 0300 1039 99

Direct betalen via iDeal

Pagina’s

  • Home
  • Opdrachtgevers
  • Mijn Dossier
  • Veelgestelde vragen
  • Over ons

Overige linkjes

  • Contact
  • Gebruik website (privacy & cookies)
  • Algemene Voorwaarden en Tarieven
Volg ons op Ga naar TwitterGa naar TwitterGa naar Twitter