Nieuws

Kamer wil einde aan stapeling boetes mensen met schulden

11 juni 2018

Kamer wil einde aan stapeling boetes mensen met schulden

Er moet een einde komen aan het stapelen van boetes door de overheid, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer.

Als je bijvoorbeeld een verkeersboete niet betaalt ben je bij de tweede aanmaning al het driedubbele kwijt. Door boete op boete raken mensen die toch al worstelen met schulden door toedoen van de overheid steeds verder in de ellende.

‘We willen opkomen voor mensen die niet kunnen betalen’

“Je kunt niet oneindig doorgaan met verhogen van boetes als iemand hem niet kan betalen”, zegt CDA-kamerlid René Peters. Rens Raemakers (D66): “Wij hebben geen medelijden met mensen die niet willen betalen, maar we willen wel opkomen voor mensen die niet kunnen betalen.”

Ook GroenLinks, SP, PvdA en 50Plus willen dat het kabinet deze mensen tegemoet komt. “Die stapeling van boetes moet stoppen”, zegt SP-kamerlid Jasper van Dijk. “Niet alleen bij verkeersboetes, maar ook bij niet betalen van de zorgpremie.”

Betalingsregeling voor wie geld niet heeft

In het regeerakkoord was afgesproken een einde te maken aan stapeling van boetes. Maar het kabinet vindt dat bij nader inzien niet nodig. Wie het geld niet heeft om een boete te voldoen kan een betalingsregeling treffen.

De mogelijkheden daarvoor worden ook uitgebreid: vanaf volgend jaar kun je bij een boete van 75 euro al een betalingsregeling treffen. Maar volgens Raemakers (D66) heb je daar niks aan als als je al tot over je oren in de schulden zit. “Dan moet je een boete niet oneindig blijven verhogen”, vindt Peters (CDA).

Zelfs onverzekerde brommer kan flink in papieren lopen
Een voorbeeld dat ze vaak tegenkomen in de schuldenpraktijk: de boete voor onverzekerd rondrijden. Als de premie voor je autoverzekering een paar maanden op rij niet kan worden afgeschreven omdat je rood staat, word je geroyeerd door je verzekeraar.

Omdat systemen zijn gekoppeld volgt daarna automatisch een boete van 400 euro voor onverzekerd rijden. Bij de eerste aanmaning komt daar al vijftig procent bovenop. Bij de tweede aanmaning betaal je het driedubbele: 1200 euro. Zelfs een brommer die onverzekerd in de schuur staat kan zo al flink in de papieren lopen. Lees meer…

Gerelateerde nieuwsberichten

15 april 2025

Interview met Henriëtte van Battum – Incassomedewerker Finance bij Syncasso

Elke maand nemen we een kijkje achter de schermen bij Syncasso en leert u onze collega’s beter kennen. Wat doen ze, wat motiveert hen en waar houden ze zich buiten het werk mee bezig? Deze keer spreken we met Henriëtte van Battum! Al 22 jaar incassomedewerker bij Syncasso.

Lees meer over: Interview met Henriëtte van Battum – Incassomedewerker Finance bij Syncasso
08 april 2025

Buy Now, Pay Later: Onzichtbare gevaar voor jongeren

Onze collega Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij Syncasso, schreef een column voor het Tijdschrift voor Schuldsanering (maart 2025, nr. 01) over de invloed van Buy Now Pay Later op jongeren en schuldenproblematiek.

Lees meer over: Buy Now, Pay Later: Onzichtbare gevaar voor jongeren
03 april 2025

Samenwerking Quintor en Syncasso zorgt voor efficiëntere klantcontacten!

Syncasso wil debiteurklanten nog beter bedienen en tegelijkertijd het werk van service center agents overzichtelijker en eenvoudiger maken. Met hulp van Quintor zijn al flinke stappen gezet. ‘Bij iedere aanpassing werden ook meteen de testen gebouwd.’

Lees meer over: Samenwerking Quintor en Syncasso zorgt voor efficiëntere klantcontacten!
01 april 2025

ONSbank-ervaringsdeskundigen over ‘Geen Saldo’: hun kijk op schulden en financiële educatie

Voor het boek ‘Geen Saldo’ vroegen we ervaringsdeskundigen van Stichting ONSbank om mee te lezen en hun mening met ons te delen. Met veel enthousiasme en een frisse blik doken zij in het verhaal en deelden waardevolle inzichten over hoe jongeren schulden ervaren.

Lees meer over: ONSbank-ervaringsdeskundigen over ‘Geen Saldo’: hun kijk op schulden en financiële educatie
27 maart 2025

Eneco steunt Geen Saldo-initiatief tijdens de Week van het Geld

Tijdens de Week van het Geld organiseerde Eneco een inspirerend event met het thema: hoe kunnen we gelddromen van jongeren waarmaken. Experts en partners kwamen samen om te spreken over de belangrijke rol van financiële educatie en hoe jongeren beter ondersteund kunnen worden in het voorkomen van schulden.

Lees meer over: Eneco steunt Geen Saldo-initiatief tijdens de Week van het Geld
25 maart 2025

Syncasso ondertekent Afsprakenkader Sociaal Incasseren

Syncasso ondertekende vandaag, in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima, het Afsprakenkader Sociaal Incasseren. Dit werd gedaan tijdens een bijeenkomst georganiseerd door SchuldenLab op locatie bij Vattenfall.

Lees meer over: Syncasso ondertekent Afsprakenkader Sociaal Incasseren
24 maart 2025

Marjolein Moorman neemt jeugdboek Geen Saldo in ontvangst tijdens opening Week van het geld

Vandaag overhandigde Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij Syncasso tijdens de opening van de Week van het geld in Amsterdam officieel het jeugdboek Geen Saldo aan wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs, Jeugd(zorg), Armoede en Schuldhulpverlening).

Lees meer over: Marjolein Moorman neemt jeugdboek Geen Saldo in ontvangst tijdens opening Week van het geld
21 maart 2025

Achmea zet zich in voor financiële bewustwording bij jongeren

Bij Syncasso werken we samen met organisaties die echt het verschil willen maken. Achmea is daar een prachtig voorbeeld van. Al jarenlang is Syncasso een van de externe incassopartners van Achmea.

Lees meer over: Achmea zet zich in voor financiële bewustwording bij jongeren
20 maart 2025

Geld, Schulden en Jongeren: Michaël Brouwer, CEO Syncasso over het ontstaan van het boek Geen Saldo

Geld speelt een enorme rol in ons leven. Maar hoe leer je jongeren hier goed mee omgaan? Onze CEO kwam op het idee om een jeugdboek te laten schrijven over geld en schulden.

Lees meer over: Geld, Schulden en Jongeren: Michaël Brouwer, CEO Syncasso over het ontstaan van het boek Geen Saldo
Feedback