Nieuws

Geregistreerde Schuld Regeling

14 oktober 2021
Interview Marc Mulder, Ervaringswerker armoede en schulden en ondernemen met schulden bij Movisie

Op initiatief van Syncasso Gerechtsdeurwaarders is in samenwerking met een ervaringsdeskundige van Movisie en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de kosten van gerechtelijke incasso te beperken. In het whitepaper Geregistreerde Schuld Regeling wordt een voorstel gepresenteerd om eerlijker schulden op te lossen. Onnodige kosten, escalatie en stress voor de burger met schulden worden hierdoor voorkomen. We hebben een ervaringsdeskundige, een financieel ethicus, een gerechtsdeurwaarder en een landelijke politicus gevraagd om het voorstel vanuit hun gezichtspunt te belichten. In dit interview stellen we vier vragen aan Marc Mulder over de Geregistreerde Schuld Regeling vanuit zijn ervaring met armoede en schulden.

GSR is afhankelijk van de toestemming van de debiteurklant. Verwacht u dat die hier enthousiast over zijn?

Ja, dat geloof ik zeker. Als ze de Geregistreerde Schuld Regeling (GSR) goed uitgelegd krijgen, zijn ze enthousiast. Want hun grootste bron van stress is dat ze er letterlijk niet uit komen. Dit haalt die stress voor een groot deel weg. Omdat de GSR mensen met geldzorgen ook veel uit handen neemt en voor je oplost. Vaak zit daar juist de moeilijkheid voor veel mensen. Als je er niet in meegaat, wat moet je dan doen? Ik denk dat je met een duidelijke folder en een website goed kunt uitleggen wat het verschil is tussen GSR en een stapeling van loonbeslagen.

Als de gerechtsdeurwaarder de Geregistreerde Schuld Regeling gaat coördineren, moet de debiteur daaraan mee willen werken. Wat zou daarvoor nodig zijn?

Zal in het begin best lastig zijn. Er heerst veel wantrouwen, ook naar Gerechtsdeurwaarders. Dat heeft ook te maken met de situatie die we juist willen oplossen. Want voorheen werden de maatregelen die de situatie verergeren aan de deurwaarder gekoppeld. Nu die gaat helpen om de situatie te verbeteren is er wel wat voor nodig om dat te veranderen.

Ik denk aan drie dingen:

  • Goed overbrengen van de GSR en vertrouwen winnen. Daar zijn skills voor nodig.
  • Steun zoeken uit onverwachte hoek. De Armoedecoalitie en andere schuldhulporganisaties achter het idee krijgen.
  • Op termijn wordt GSR als een oplossing in plaats van een extra probleem gezien door mensen met geldzorgen.
Verwacht u dat door GSR problematische schulden voorkomen kunnen worden?

Ja, daar ben ik van overtuigd. Voorkomen van problematische schulden door oplossingen te bieden. Die krijgen mensen met schulden nu meestal niet. Ze moeten nu veel te lang aanmodderen. Vaak passen de aangeboden oplossingen niet bij de mogelijkheden. Het goede van de GSR is dat al je schulden erin worden meegenomen. Er komt niet meer iets bovenop. Dat kan ook niet, want een loonbeslag houdt in op je inkomsten tot de beslagvrije voet, meer ruimte is er niet om af te lossen.

Voor schuldeisers is het een gegarandeerde regeling, zolang het beslag loopt wordt er afgelost. Ik hoop dat we daarmee ook andere problemen, zoals het opschorten van verzekeringen, gaan voorkomen. Als je iemands autoverzekering opschort, raakt dat indirect meestal ook zijn of haar inkomsten. Daar worden de problemen alleen nog maar groter door.

GSR biedt kansen om (eerder) Schuldhulpverlening in te schakelen. Denkt u dat hierdoor Schuldsanering voorkomen kan worden? En dat vaker Schuldhulp geaccepteerd zal worden?

Veel mensen met geldzorgen beseffen nu niet dat ze voor schuldhulpverlening in aanmerking komen. Bij de GSR hoort dat de Gerechtsdeurwaarder adviseert en doorverwijst, omdat die daarmee een compleet inzicht heeft in de situatie. Door de Geregistreerde Schuld Regeling is er inzicht over de omvang van het probleem en ook over de tijdsduur die nodig is om dat op te lossen. Ik verwacht ook dat schuldhulp daardoor beter geaccepteerd wordt.

In het volgende interview spreken we met Paul Otter, gerechtsdeurwaarder en CSR-directeur bij Syncasso, over de Geregistreerde Schulden Regeling.

Het whitepaper over de Geregistreerde Schuld Regeling kunt u hier downloaden. Reageren op dit interview? Stuur een e-mail naar communicatie@syncasso.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

23 juli 2024

Goed regelen is een vak

Regelmatig krijg ik tijdens mijn huisbezoeken de vraag of er een regeling kan worden getroffen. Regelen lijkt makkelijk: afspreken welk bedrag maandelijks te betalen maar er zitten nogal wat haken en ogen aan: hoe regel je goed?

Lees meer over: Goed regelen is een vak
16 juli 2024

Lees mee met de verhalen van ons team

In deze serie leert u de mensen achter Syncasso kennen. Met deze keer Maarten, medewerker Service Center bij Syncasso.

Lees meer over: Lees mee met de verhalen van ons team
09 juli 2024

Samenwerking in de schulddienstverleningsketen

Samenwerking in de schulddienstverleningsketen is een voorwaarde om problematische schulden te voorkomen en op te lossen. Syncasso onderhoudt daarom via haar Social Responsibility Officer actief het contact met het schulddienstverleningsnetwerk om verbeteringskansen te signaleren en te realiseren.

Lees meer over: Samenwerking in de schulddienstverleningsketen
04 juli 2024

Mee met de gerechtsdeurwaarder

Regelmatig neem ik mensen mee op bij mijn huisbezoeken als gerechtsdeurwaarder. Zoals politici, pers en stakeholders om hen een realistisch beeld te geven van het werk van de gerechtsdeurwaarder en waar we in de praktijk mee te maken krijgen. Niet alleen de huisbezoeken zelf maar ook de vele stakeholders en de maatschappelijke aandacht voor schulden: hoe vinden we daar onze weg in?

Lees meer over: Mee met de gerechtsdeurwaarder
25 juni 2024

Lees mee met de verhalen van ons team

In deze serie leert u de mensen achter Syncasso kennen. Met deze keer Esther Verstraten, deurwaarder bij Syncasso.

Lees meer over: Lees mee met de verhalen van ons team
25 juni 2024

Syncasso Tour du Syncasso

Van 12 tot 14 juni hebben onze sportieve collega’s een mooie tocht van meer dan 500 km gemaakt langs al onze Syncasso-kantoren, allemaal voor het goede doel: de Hersenstichting. Op dag één trapten ze van Arnhem naar Utrecht, met een stevige portie wind door het Groene Hart naar Rotterdam, om te eindigen in het bruisende Amsterdam. Op dag twee trotseerden ze de polders richting Leeuwarden, gevolgd door een prachtige rit door natuurgebieden terug naar Arnhem.

Lees meer over: Syncasso Tour du Syncasso
20 juni 2024

Terugblik 3e editie van het Schuldenketencongres

Op donderdag 13 juni vond de derde editie van het Jaarcongres Schuldenketen plaats bij Villa Jongerius in Utrecht. Syncasso organiseerde samen met Kerckebosch Studiecentrum dit congres over de groeiende uitdagingen rondom financiële verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van burgers.

Lees meer over: Terugblik 3e editie van het Schuldenketencongres
18 juni 2024

Syncasso aanwezig bij Wijzer in geldzaken bijeenkomst: ‘Geldlessen voor de toekomst’

Op 10 juni waren we aanwezig bij de door Wijzer in geldzaken georganiseerde netwerkbijeenkomst ‘Geldlessen voor de toekomst’. Een waardevol evenement waar vooral docenten uit primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en partners uit de financiële sector bijeenkwamen ter bevordering van de financiële educatie in Nederland.

Lees meer over: Syncasso aanwezig bij Wijzer in geldzaken bijeenkomst: ‘Geldlessen voor de toekomst’
11 juni 2024

Onze Cash- en Care-jaarverslagen 2023

2023 was door economische en maatschappelijke onzekerheden een uitdagend jaar. Maar het bood ook kansen om te groeien en onze dienstverlening verder te verbeteren. We hebben in 2023 niet alleen onze bedrijfsdoelstellingen behaald, maar ook onze maatschappelijke betrokkenheid verder vergroot. Duurzame oplossingen, innovatie en de professionaliteit van ons team zorgden voor groei en een verdere versterking van onze marktpositie.

Lees meer over: Onze Cash- en Care-jaarverslagen 2023
Feedback