Nieuws

Veranderingen in de schulddienstverlening

01 juni 2022

Duurzame veranderingen in de schulddienstverlening

Michaël Brouwer, gerechtsdeurwaarder en CEO van Syncasso is één van de sprekers op het congres “schulddienstverlening in de steigers” dat op 8 juli in Slot Zeist plaatsvindt. Volgens Brouwer zijn er duurzame veranderingen nodig met betrekking tot dit onderwerp.

Waarom is dit onderwerp zo belangrijk?

“Schuldsanering is in Nederland een thema dat al een aantal jaar veel aandacht krijgt en waar genoeg initiatief voor wordt genomen. Maar schulden werden vaak in het hokje administratie gestopt, terwijl schulden een veel grotere uitwerking hebben dan alleen financiële problemen. Mensen met schulden ervaren een grote sociale impact en komen vaak terecht in een traject met gezondheidsklachten, absentie op werk, concentratieproblemen en negatieve effecten op hun omgeving. Hierdoor creëer je een grote sociale problematiek en dat juist in een land waarin welzijn en inclusie zulke belangrijke speerpunten zijn. Schulden zijn meer dan onbetaalde rekeningen. Het dilemma van een rechtvaardig uitgangspunt – het betalen van rekeningen – dat uitgroeit tot een sociaal probleem – willen wij graag bespreekbaar maken.”

Wordt er gekeken naar oplossingen?

“Het is duidelijk dat een veel sociale zaken negatief beïnvloed worden door schulden. Naar mijn mening dragen wij als domein – hiermee bedoel ik alle ketenpartners – hiervoor verantwoording. Wij kunnen ellende voorkomen. Dat is ook de reden dat wij dit onderwerp met dit congres agenderen. We willen naar een heel nieuw systeem waarin we oog hebben voor de gevolgen voor het welzijn van de betrokkene. We hebben een bak aan verschillende professionals in de gehele keten, maar de echte samenwerking met elkaar moeten we nog weten te vinden. Wanneer wij het werk beter verdelen en dat van elkaar respecteren denk ik dat wij grote stappen kunnen maken. De ene partner moet soms een stapje terug doen en vertrouwen hebben dat de ander zijn rol goed vervult.”

Wat is een belangrijk kenmerk van een juiste oplossing?

“Het is belangrijk om het schuldenprobleem duurzaam op te lossen. Een persoon die net uit de schulden komt, moet weer in een ritme komen. Als iemand weer in een ritme komt, dan doet hij of zij sociaal ook weer mee. Als dit niet het geval is, kom je in een negatieve spiraal en dan gaan de dominosteentjes vallen. We hebben in de keten ook te maken met financiële prikkels die tegenover elkaar staan. De incassopartij krijgt een beloning/betaling op provisiebasis. Dat is natuurlijk heel tegenstrijdig en zorgt voor het volgende dilemma: gaan we belonen op basis van preventie of op het curatieve werk dat we uitvoeren?”.

Wat is er veranderd in de schuldenproblematiek?

“Armoede is niet meer wat wij gewend zijn. De vaste lasten zijn tegenwoordig zo hoog, dat de reden ‘eigen schuld’ achterhaald is. Bepaalde levensgebeurtenissen kunnen het hele financiële plaatje overhoopgooien. In dat geval is het belangrijk om sneller voor een schone lei te zorgen en er een streep onder te zetten, zodat de desbetreffende persoon ook verder kan. Daarnaast moeten we er snel bij zijn om te voorkomen dat het escaleert en we het duurzaam oplossen. We moeten kijken naar de achterliggende oorzaak: waarom kan iemand zijn rekening niet betalen? En wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat dit weer in het juiste ritme gaat lopen? Als we als keten elkaar helpen, vertrouwen, elkaar gunnen en goede afspraken maken, denk ik dat we grote slagen kunnen maken.”

Wat hopen jullie met het congres te bereiken?

“Uiteindelijk gaat het om het welzijn van ons allemaal. Er is voldoende capaciteit om mensen te helpen, nu moeten we het alleen nog op de juiste manier inrichten en organiseren om dat voor elkaar te krijgen. Dat gebeurt nog niet. In het congres willen we de grenzen opzoeken en inspireren. Wat zijn nu de concrete stappen om dit duurzaam te veranderen?”

Meer informatie en inschrijven:

Programma/inschrijven

Bron: FD

Gerelateerde nieuwsberichten

15 april 2025

Interview met Henriëtte van Battum – Incassomedewerker Finance bij Syncasso

Elke maand nemen we een kijkje achter de schermen bij Syncasso en leert u onze collega’s beter kennen. Wat doen ze, wat motiveert hen en waar houden ze zich buiten het werk mee bezig? Deze keer spreken we met Henriëtte van Battum! Al 22 jaar incassomedewerker bij Syncasso.

Lees meer over: Interview met Henriëtte van Battum – Incassomedewerker Finance bij Syncasso
08 april 2025

Buy Now, Pay Later: Onzichtbare gevaar voor jongeren

Onze collega Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij Syncasso, schreef een column voor het Tijdschrift voor Schuldsanering (maart 2025, nr. 01) over de invloed van Buy Now Pay Later op jongeren en schuldenproblematiek.

Lees meer over: Buy Now, Pay Later: Onzichtbare gevaar voor jongeren
03 april 2025

Samenwerking Quintor en Syncasso zorgt voor efficiëntere klantcontacten!

Syncasso wil debiteurklanten nog beter bedienen en tegelijkertijd het werk van service center agents overzichtelijker en eenvoudiger maken. Met hulp van Quintor zijn al flinke stappen gezet. ‘Bij iedere aanpassing werden ook meteen de testen gebouwd.’

Lees meer over: Samenwerking Quintor en Syncasso zorgt voor efficiëntere klantcontacten!
01 april 2025

ONSbank-ervaringsdeskundigen over ‘Geen Saldo’: hun kijk op schulden en financiële educatie

Voor het boek ‘Geen Saldo’ vroegen we ervaringsdeskundigen van Stichting ONSbank om mee te lezen en hun mening met ons te delen. Met veel enthousiasme en een frisse blik doken zij in het verhaal en deelden waardevolle inzichten over hoe jongeren schulden ervaren.

Lees meer over: ONSbank-ervaringsdeskundigen over ‘Geen Saldo’: hun kijk op schulden en financiële educatie
27 maart 2025

Eneco steunt Geen Saldo-initiatief tijdens de Week van het Geld

Tijdens de Week van het Geld organiseerde Eneco een inspirerend event met het thema: hoe kunnen we gelddromen van jongeren waarmaken. Experts en partners kwamen samen om te spreken over de belangrijke rol van financiële educatie en hoe jongeren beter ondersteund kunnen worden in het voorkomen van schulden.

Lees meer over: Eneco steunt Geen Saldo-initiatief tijdens de Week van het Geld
25 maart 2025

Syncasso ondertekent Afsprakenkader Sociaal Incasseren

Syncasso ondertekende vandaag, in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima, het Afsprakenkader Sociaal Incasseren. Dit werd gedaan tijdens een bijeenkomst georganiseerd door SchuldenLab op locatie bij Vattenfall.

Lees meer over: Syncasso ondertekent Afsprakenkader Sociaal Incasseren
24 maart 2025

Marjolein Moorman neemt jeugdboek Geen Saldo in ontvangst tijdens opening Week van het geld

Vandaag overhandigde Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij Syncasso tijdens de opening van de Week van het geld in Amsterdam officieel het jeugdboek Geen Saldo aan wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs, Jeugd(zorg), Armoede en Schuldhulpverlening).

Lees meer over: Marjolein Moorman neemt jeugdboek Geen Saldo in ontvangst tijdens opening Week van het geld
21 maart 2025

Achmea zet zich in voor financiële bewustwording bij jongeren

Bij Syncasso werken we samen met organisaties die echt het verschil willen maken. Achmea is daar een prachtig voorbeeld van. Al jarenlang is Syncasso een van de externe incassopartners van Achmea.

Lees meer over: Achmea zet zich in voor financiële bewustwording bij jongeren
20 maart 2025

Geld, Schulden en Jongeren: Michaël Brouwer, CEO Syncasso over het ontstaan van het boek Geen Saldo

Geld speelt een enorme rol in ons leven. Maar hoe leer je jongeren hier goed mee omgaan? Onze CEO kwam op het idee om een jeugdboek te laten schrijven over geld en schulden.

Lees meer over: Geld, Schulden en Jongeren: Michaël Brouwer, CEO Syncasso over het ontstaan van het boek Geen Saldo
Feedback