Nieuws
Deurwaarders ontruimen veel minder huizen
01 juni 2018Deurwaarders ontruimen veel minder huizen
Het aantal woningen dat door een gerechtsdeurwaarder werd ontruimd, lag in 2017 een derde lager dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) dat vandaag wordt gepresenteerd.
Het aantal woningen dat door een gerechtsdeurwaarder werd ontruimd, lag in 2017 een derde lager dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) dat vandaag wordt gepresenteerd.
De KBvG pleit in hetzelfde jaarverslag voor extra regels om schuldenaren te beschermen. Vooral het bankbeslag dient snel aan banden te worden gelegd, aldus de beroepsgroep. Nu ontstaan nog te vaak schrijnende situaties wanneer mensen met schulden de toegang tot hun bankrekening wordt ontzegd.
Vorig jaar werden 5300 woningen leeggehaald, zo’n 35 procent minder dan in 2016, toen 8100 woningen werden ontruimd. Hiermee wordt de dalende trend doorgezet. Het jaar eerder daalde het aantal huisuitzettingen al met 18 procent.
Volgens voorzitter Wilbert van de Donk van de KBvG lukt het door een verbeterde samenwerking tussen woningcorporaties en gerechtsdeurwaarders steeds beter woningontruimingen te voorkomen. ,,Als er een ontruiming dreigt, gaan we het gesprek aan met de huurder en proberen we zijn problemen bespreekbaar te maken. Dat kost tijd en inspanning, maar levert veel op”, aldus Van de Donk.
Mondiger
Wat gerechtsdeurwaarders ook merken, is dat schuldenaren mondiger zijn geworden, onder meer door de grote media- aandacht voor schulden. ,,We zien een mentaliteitsverandering. Mensen durven er eerder voor uit te komen dat ze financiële problemen hebben”, aldus Van de Donk.
Wanneer iemand zijn rekeningen niet betaalt, mogen de schuldeisers beslag leggen: op zijn inkomen, inboedel en ook op zijn bankrekening. Bankbeslag wordt uitgevoerd door een deurwaarder. Die heeft daarvoor een vonnis van de rechter nodig, behalve als de overheid de schuldeiser is. Bankbeslag wordt in Nederland op grote schaal ingezet. Per jaar leggen Belastingdienst, gerechtsdeurwaarders en CJIB samen zo’n 450.000 keer bankbeslag.
Consequenties
Beslag op het volledige banksaldo kan vergaande en onnodige consequenties hebben voor de schuldenaar, stelt Van de Donk. Bij een bankbeslag kan de schuldenaar wekenlang niet bij zijn bankrekening. De bank krijgt namelijk vier weken om de deurwaarder informatie over het banksaldo te verschaffen. Al die tijd is de rekening geblokkeerd, waardoor zelfs eten kopen een probleem kan zijn. ,,Schuldenaren kunnen bij een bankbeslag onder het bestaansminimum terechtkomen”, stelt Van de Donk. Lees meer…