Nieuws
Centraal Planbureau
30 augustus 2022Centraal Planbureau: armoede zal flink toenemen
Inflatie-ongelijkheid treft lage inkomens het zwaarst
Het Centraal Planbureau (CPB) heeft in de aanloop naar Prinsjesdag zorgelijke economische vooruitzichten gepubliceerd. De vooruitzichten waren sinds de jaren ’90 niet zo somber. De voorspelde koopkrachtdaling is de grootste ooit. Hierdoor stijgt de armoede bij Nederlanders in 2023 tot 7,6 procent, voor kinderen is dat zelfs 9,5 procent. Bijna 1,3 miljoen mensen komen hierdoor onder de armoedegrens en meer dan 308.000 kinderen.
Inflatie-ongelijkheid treft lagere inkomens het zwaarst
CPB schrijft dat steeds meer Nederlanders moeite hebben met het betalen van hun vaste lasten en eerste levensbehoeften. Hoe lager het inkomen, hoe sterker de financiële druk van de inflatie wordt. Veel debiteurklanten hebben al moeite om rond te komen. Eerder afgesproken betalingsregelingen zullen daardoor niet – of moeizaam worden nagekomen.
Toename betalingsachterstanden
Ook de middeninkomens worden getroffen door de hoge energiekosten en inflatie. We verwachten daardoor meer vorderingen in behandeling te krijgen van debiteurklanten die voor het eerst in betalingsachterstand zijn. Naast een coulant beleid voor betalingsregelingen, ontwikkelen we hiervoor nieuwe on- en offlinecommunicatie om debiteurklanten op tijd te helpen hun betalingsprobleem op te lossen en een escalatie van incassokosten te voorkomen. We zijn partner van de Nederlandse Schuldhulp Route en Geldfit die in samenwerking met gemeenten en vaste lasten leveranciers verschillende routes naar hulp onder de aandacht brengen. Op onze website en in onze incassocommunicatie besteden we zelf ook extra veel aandacht aan hulp en oplossingen voor financiële zorgen. Het wachten is op Prinsjesdag en extra overheidssteun – dit jaar nog – om het oplopen van armoede en schulden zoveel mogelijk te beperken.