Naar de hoofd content Naar navigatie
Syncasso Syncasso
HomeOpdrachtgevers Ik wil betalen Mijn Dossier
nl Dutch
ar Arabicnl Dutchen Englishfr Frenchde Germanpl Polishes Spanishtr Turkish
Zoeken
  • Home
  • Over ons
  • Veelgestelde vragen
  • Opdrachtgevers
      • Inloggen
      • Implementatie
      • Rapportage en verantwoording
      • Kwaliteit en certificeringen
      • Maatschappelijk Verantwoord Incasseren
      • Innovatie
      • SyncassoLab
  • Ik wil betalen
  • Inloggen
  • Mijn Dossier
  • Ik wil betalen
  • Nieuws
  • Contact
  • Zoeken

Nieuws

Ben Kuipers over High Performance

07 november 2022
Corporates

Hoe bereik je High Performance in een team, organisatie of keten?

Het laatste deel van de interviewdrieluik rondom onze keynote op de Credit Expo van komende dinsdag 8 november. Op die dag spreken Dr. Ben Kuipers en Prof. Dr. Lidewey van der Sluis elk met hun eigen invalshoek over wat High Performance is. Vandaag geeft Ben Kuipers ons een idee van de voorwaarden voor high performance teams en welke ingrediënten daarbij een rol spelen.

1. Wat heeft een team nodig om het beste uit elkaar te halen?

Om een High Performance Team te worden, is het allereerst van belang dat betrokkenen snappen waarom en wanneer samenwerking nodig is. Onderzoek laat zien dat teams om moeten gaan met drie afhankelijkheden; afhankelijkheid om (veelal complexe) taken uit te voeren, uitdagende doelen te behalen en als laatste de afhankelijkheden met anderen en de omgeving. Zulke afhankelijkheden kunnen mensen moeilijk individueel aanpakken. Alles draait dan om samenwerking en samenwerking is gedrag. Een voorwaarde voor een high performance team is dat alle teamleden bewust met dat samenwerkingsgedrag bezig zijn. We onderscheiden daarbij een zestal ingrediënten die teams helpen om tot uitzonderlijke prestaties te komen; 1. teambevlogenheid die zich uit in passie en toewijding, 2. het actief met elkaar nemen van verantwoordelijkheid, 3. samenwerken op het doel, 4. de taak en 5. de externe relaties en ten slotte 6. leiderschap.

2. Geldt dat ook voor een keten, zoals de ketensamenwerking die we kennen binnen de creditmanagementbranche?

Op basis van onze onderzoeken blijkt dat deze zes ingrediënten in allerlei samenwerkingsverbanden (vaste teams, projectteams en netwerkteams) een rol spelen. Ook in ketens is dat dus het geval. Een extra moeilijkheid daarbij is dat de vertegenwoordigers in een ketensamenwerking niet alleen de afhankelijkheden binnen de eigen organisatiegrenzen ervaren, maar ook die in de keten tussen organisaties. Omdat in dergelijke netwerkomstandigheden er bovendien geen hiërarchische organisatie lijn is om op terug te vallen, zijn deze vertegenwoordigers in de keten nog meer op hun gedrag en de samenwerking aangewezen. Bewust invulling geven aan de zes ingrediënten van high performance teams, is dan essentieel, waarbij leiderschap meer gedeeld wordt door de diverse actoren.

3. Hoe kan een leidinggevende high performance in de organisatie of in het team stimuleren?

Ondanks dat er een veel groter beroep wordt gedaan op het zelforganiserend vermogen van een team binnen een organisatie, is de rol van de formeel leidinggevende heel groot. Het leiderschap van deze persoon helpt de teamleden namelijk om de ingrediënten voor high performance goed in te vullen. Teams zijn namelijk niet van de ene op de andere dag goed presterend en de echt goede teams zijn bovendien voortdurend bezig zichzelf verder te verbeteren. Dat vraagt om stimuleren, uitdagen, reflecteren of bijvoorbeeld een spiegel voorhouden. Vanuit leiderschap kan blijvend de voortdurende ontwikkeling ondersteund worden en veelal helpt het als iemand anders dan de teamleden zelf zorgt dat het samenwerkingsgedrag op een goede manier onderwerp van gesprek blijft.

4. Gelden er andere regels voor bovenstaande vragen (vraag 1 en 3) als de omgeving onder druk staat (Als er veel tegelijk verandert, doelgroepen veranderen van samenstelling, wetgeving verandert, economische ontwikkelingen etc.)?

Zoals vaak onder druk, worden de zaken die er echt toe doen uitvergroot. Ik denk niet dat de regels op zich veranderen, maar de urgentie om wat met het samenwerkingsgedrag te doen wordt groter en er hangt meer vanaf op het moment dat het even niet goed gaat. Of anders loopt dan gepland. In feite staan de afhankelijkheden dan onder grotere druk. Onder die druk is er vaak minder tijd en als teams of ketens dan nog moeten gaan uitvinden wat goede samenwerking eigenlijk is, ben je al te laat. Uiteraard vragen urgente vraagstukken soms om nieuwe samenwerkingen. Het is dan goed als organisaties al kennis en ervaring hebben opgebouwd door mensen en teams actief te helpen hun samenwerkingsgedrag te ontwikkelen. In nieuwe, wellicht spannende, situaties kunnen mensen daar dan op terugvallen. Wat daarbij dan helpt is dat het te behalen doel nog centraler wordt gesteld. Door met elkaar het hogere, maatschappelijke doel (vaak de bedoeling) helder voor ogen te hebben, is er eenvoudiger een gemeenschappelijke taal voorhanden om met elkaar de moeilijke vraagstukken op te lossen.

Wilt u meer leren over high performance in teams en meer inzichten op doen? Registreer u dan vandaag nog. We zien u graag bij de de Keynote ‘High Performance in creditmanagement: 2 invalshoeken’ op de Credit Expo, 8 november, 11.15 – 12.00 uur in de Galloway.

Artikel delen?
Delen via LinkedIn Delen via Twitter Delen via Email

Gerelateerde nieuwsberichten

28 maart 2023

Online Potjes-check via Geldfit

Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Met deze online tool weten huishoudens voor welke toeslagen en regelingen ze in aanmerking komen.

Lees meer
Read more about Online Potjes-check via Geldfit
23 maart 2023

Syncasso Care Facts – Voorlichting aan debiteurklanten

Debiteurklanten die hulp nodig hebben bij hun financiële zorgen, wachten veel te lang met het inschakelen van hulp. Dat heeft verschillende oorzaken. Eén van de oorzaken is, dat debiteurklanten niet altijd weten hoe ze hulp kunnen vinden. Daarom besteden we in onze online- en offlinecommunicatie veel aandacht aan informatie over het oplossen van schulden en schuldhulpbemiddeling.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Voorlichting aan debiteurklanten
16 maart 2023

Syncasso Care Facts – Care Coaches

Syncasso werkt met Care- en Incassocoaches op de werkvloer. Zij begeleiden onze medewerkers om debiteurklanten te helpen hun betalingsachterstanden op te lossen. De Care Coaches richten zich specifiek op de contacten met kwetsbare debiteurklanten en ondernemers in zwaar weer.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Care Coaches
10 maart 2023

Syncasso Care Facts – Incassowaarden verbeteren

Communicatie- en data-analyse zijn continue processen om zowel de cash als de care van incassowaarde te verbeteren. Onze communicatiestrategie voor debiteurklanten is erop gericht om zo snel mogelijk in het minnelijke proces tot een oplossing te komen voor de betalingsachterstand. Daarmee voorkomen we kosten en stress.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Incassowaarden verbeteren
08 maart 2023

Tijdelijk Noodfonds Energie

Sinds 7 februari jl. kunnen mensen met hoge energielasten een beroep doen op het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit Noodfonds helpt de energierekeningen met terugwerkende kracht over de maanden oktober 2022 tot en met maart 2023 te betalen.

Lees meer
Read more about Tijdelijk Noodfonds Energie
02 maart 2023

Syncasso Care Facts – Social Responsibility Officer

Samenwerking in de schulddienstverlening is volgens Syncasso noodzakelijk om problematische schulden te voorkomen en op te lossen. Onze Social Responsibility Officer zoekt daarom actief naar samenwerkingskansen met ketenpartners voor onderzoek, kennisoverdracht en informatie-uitwisseling.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Social Responsibility Officer
28 februari 2023

Interview Sabine van den Boogaard over onderzoek Duurzaam Betaalgedrag

Syncasso doet wetenschappelijk onderzoek met de Rijksuniversiteit Groningen en het Lectoraat schulden en incasso van de Hogeschool Utrecht naar Duurzaam Betaalgedrag. Lees meer waarom Syncasso dit onderzoek doet.

Lees meer
Read more about Interview Sabine van den Boogaard over onderzoek Duurzaam Betaalgedrag
23 februari 2023

Verslag Groeisessie Geregistreerde Schuldregeling/ Regeling meedelen in beslag

Op donderdag 9 februari jl. presenteerde Michaël Brouwer, Mark Getkate en Paul Otter het door Syncasso en externe partner ontwikkelde conceptwetsvoorstel over de Geregistreerde Schuldregeling/Regeling meedelen in beslag.

Lees meer
Read more about Verslag Groeisessie Geregistreerde Schuldregeling/ Regeling meedelen in beslag
20 februari 2023

Syncasso Care Facts – Multidisciplinaire klantteams

Onze dienstverlening is georganiseerd in klantteams. Zo kunnen we de specialistische kennis en ervaring die nodig is voor de optimale behandeling van de debiteurklanten met alle collega’s van het team delen.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Multidisciplinaire klantteams
Feedback
Fijn dat u ons wilt helpen!

Bedankt voor uw bezoek aan www.syncasso.nl. We willen u graag zo goed mogelijk helpen. Daarom willen we graag weten wat we goed doen en wat beter kan.

U helpt ons en onze andere klanten als u deze korte vragenlijst invult. Bedankt voor uw medewerking!

Klik op het antwoord dat u het beste vindt passen.

Vragenlijst

Hoe zou u Syncasso beoordelen?

Footer logo

Contact

post@syncasso.nlWhatsAppNaar de contactpagina

Rekeningnummer Syncasso: NL 48 RABO 0300 1039 99

Direct betalen via iDeal

Rekeningnummer Syncasso:
NL 48 RABO 0300 1039 99

Direct betalen via iDeal

Pagina’s

  • Home
  • Opdrachtgevers
  • Mijn Dossier
  • Veelgestelde vragen
  • Over ons

Overige linkjes

  • Contact
  • Gebruik website (privacy & cookies)
  • Algemene Voorwaarden en Tarieven
Volg ons op Ga naar TwitterGa naar TwitterGa naar Twitter