Nieuws

Wet doorberekening toezicht en tuchtrecht juridische beroepen

16 augustus 2018

Wet doorberekening toezicht en tuchtrecht juridische beroepen

Eind 2016 is de Wet doorberekening kosten toezicht en tuchtrecht juridische beroepen door de Kamers vastgesteld. Deze wet heeft geleid tot aanpassingen in o.a. de Advocatenwet, de wet op het Notarisambt en de Gerechtsdeurwaarderswet die allemaal op 1 januari 2018 in werking zijn getreden. Waar voorheen de overheid de kosten van toezicht en tuchtrecht voor haar rekening nam, komen die nu voor rekening van de beroepsgroepen.

Beroepsgroepen integraal belast voor de kosten

Kort samengevat komt het erop neer dat elke beroepsgroep opdraait voor het complete kostenpakket van hun eigen toezicht en tuchtrecht. Voor Gerechtsdeurwaarders is dat een kostbare maatregel. Ook omdat onze activiteiten in zichzelf klachtgevoelig zijn en het tuchtrecht ook wordt gebruikt door debiteuren om (een deel van) de kosten te bestrijden.

Bovendien is er specifiek voor de gerechtsdeurwaarders een aanvullende voorwaarde aan verbonden: de extra kosten mogen niet worden doorbelast aan de schuldenaren. Daar is de minister uitgebreid over bevraagd door de Kamer en zijn antwoord was ondubbelzinnig: kosten mogen niet verwerkt worden in de doorbelasting aan de debiteur. Geen verhoging van de explootkosten c.q. BTAG tarieven.

Waarom?

Juridische beroepen hebben ‘voordeel’ van het wettelijk toezicht en de tuchtrechtspraak, is de gedachte. Omdat ze overheidstaken uitvoeren moet het toezicht en tuchtrecht goed geregeld zijn. De doorbelasting van de kosten gaat zorgen voor een efficiënte inrichting van kwaliteits‐ en integriteitsbewaking binnen de beroepsgroepen zelf. Betere kwaliteit leidt tot minder klachten, leidt tot minder kosten, is het idee.

Alleen voor gerechtsdeurwaarders gaat die redenatie niet op. In 2017 werden door KBvG 4.486 klachten geregistreerd op bijna 2.3 miljoen ambtshandelingen. De afgelopen jaren werden telkens ongeveer 100 klachten per jaar gegrond verklaard. En dus 98% ongegrond. Erg veel meer efficiency op het gebied van kwaliteit en integriteit is daar niet te behalen.

Doorbelasting aan onze opdrachtgevers

Wat we er ook van vinden, de wet is per 1 januari 2018 van kracht geworden. Het toezicht en tuchtrecht gaat de beroepsgroep ongeveer € 1.700.000 per jaar kosten. Het is onvermijdelijk dat we die extra kosten aan onze opdrachtgevers doorbelasten. KBvG heeft daar een verordening voor opgesteld die door de minister wordt bekrachtigd. Daarin staat dat hiervoor een tarief van € 1,- per exploot moet worden gebruikt. Met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2018. We zullen u hierover op korte termijn nader informeren.

Gerelateerde nieuwsberichten

02 juli 2025

Sabine van den Boogaard en Koen Kwadijk treden toe als mede-eigenaar

Koen Kwadijk en Sabine van den Boogaard per 2 juli 2025 mede-eigenaar van Syncasso. Met deze stap versterken zij hun betrokkenheid en geven ze de organisatie een extra impuls richting groei en innovatie.

Lees meer over: Sabine van den Boogaard en Koen Kwadijk treden toe als mede-eigenaar
02 juli 2025

Sabine van den Boogaard, mede-eigenaar bij Syncasso

Maak kennis met Sabine van den Boogaard. Directeur Klant, Markt en Communicatie en vanaf 2 juli mede-eigenaar bij Syncasso.

Lees meer over: Sabine van den Boogaard, mede-eigenaar bij Syncasso
02 juli 2025

Koen Kwadijk, mede-eigenaar bij Syncasso

Maak kennis met Koen Kwadijk. Verantwoordelijk voor operationele aansturing en vanaf 2 juli mede-eigenaar bij Syncasso

Lees meer over: Koen Kwadijk, mede-eigenaar bij Syncasso
01 juli 2025

Schulden en gezondheid

Financiële stress leidt tot zorgmijding, verergering van klachten en hogere zorgkosten. Ontdek de invloed van schulden op gezondheid.

Lees meer over: Schulden en gezondheid
30 juni 2025

Geen Saldo – Jongeren, schulden en de verleiding van het snelle geld

Steeds meer jongeren krijgen te maken met geldproblemen. Schulden, groepsdruk en de verleiding om snel extra geld te verdienen zorgen ervoor dat ze kwetsbaar zijn voor lastige situaties en verkeerde keuzes.

Lees meer over: Geen Saldo – Jongeren, schulden en de verleiding van het snelle geld
27 juni 2025

Collectief AfbetalingsPlan (CAP) brengt rust en overzicht bij schulden

In Nederland hebben huishoudens met schulden vaak meerdere betalingsachterstanden bij verschillende schuldeisers. Dit leidt tot een onoverzichtelijk geheel aan regelingen en een slechte verdeling van de afloscapaciteit.

Lees meer over: Collectief AfbetalingsPlan (CAP) brengt rust en overzicht bij schulden
24 juni 2025

Terugblik Jaarcongres Schuldenketen 2025: Betrokken, bevlogen en volop in beweging

Op 13 juni vond het Jaarcongres Schuldenketen plaats in Villa Jongerius in Utrecht, onder een stralende zon, en met een volle zaal betrokken professionals. Het thema van dit jaar, IBO in Actie: van inzicht naar impact!, kwam tot leven in een programma vol scherpe analyses, praktische voorbeelden en concrete plannen voor de toekomst.

Lees meer over: Terugblik Jaarcongres Schuldenketen 2025: Betrokken, bevlogen en volop in beweging
17 juni 2025

Interview met huisarts Janneke Michiels

Huisarts Janneke Michiels laat zien hoe financiële problemen zich manifesteren als medische klachten – en hoe directe schuldhulp binnen de huisartsenpraktijk echte gezondheidswinst oplevert.

Lees meer over: Interview met huisarts Janneke Michiels
17 juni 2025

CZ over de impact van financiële zorgen op het zorgstelsel

Financiële zorgen hebben verstrekkende gevolgen voor mensen – niet alleen in de portemonnee, maar ook in hun gezondheid.

Lees meer over: CZ over de impact van financiële zorgen op het zorgstelsel
Feedback