Nieuws

Wanneer is incasso sociaal verantwoord?

29 juni 2021
Objectieve beoordeling van een verzameling goede bedoelingen

Incasso moet op een sociaal verantwoorde manier gebeuren. Maar hoe doe je dat? En hoe meet je dat? Voor incassoresultaten zijn dashboards vol met KPI’s beschikbaar om de ‘harde’ resultaten inzichtelijk te maken. Voor MVI ontbreken die KPI’s vooralsnog. Hoe beoordeel je objectief of je daadwerkelijk sociaal verantwoord incasseert? Wat is daar eigenlijk voor nodig?

De harde KPI’s score op hoofdsom en doorlooptijd zijn nog net zo belangrijk als pakweg vijf jaar geleden. De vraag is of allebei kan – hoge scores en sociaal incasseren. Logischerwijs moet sociaal incasseren ergens iets kosten. In resultaat of in tarief.

Methode of mentaliteit

Vooralsnog is sociaal incasseren een mentaliteit. Een grondhouding om je incassoproces zo in te richten dat je de beste (harde)incassoresultaten boekt met de minste sociale impact. De SRCM-normering zorgt ervoor dat een gecertificeerd proces sociaal verantwoord ingericht is. Inclusief ‘volwassenheidsfases’ zodat een opdrachtgever of debiteurklant kan zien hoe serieus daaraan gewerkt wordt. Dat is een begin.

Wat is sociaal verantwoord?

Dat verschilt per debiteurklant. Een duidelijke niet-willer met executiemaatregelen belasten om die te dwingen om zijn achterstand en alle bijkomende kosten te betalen is ook sociaal verantwoord. Afspraak is afspraak en de rechtsgelijkheid van klanten die wel op tijd betalen vormen daarvoor de basis. Maar daarnaast zijn er in elke portefeuille debiteurklanten die veel moeite moeten doen om aan hun verplichtingen te voldoen. Hoeveel zorgen mag het kosten om onze achterstand te voldoen?  Hoeveel sociale impact en maatschappelijke schade is acceptabel?

Betaalcapaciteit

Bij Syncasso hebben we ruim tien jaar geleden een voorspelmodel ontwikkeld om de betaalcapaciteit van een debiteurklant gerelateerd aan de hoogte van de vordering te berekenen. Lang voor er nagedacht werd over MVI en bedacht om onverhaalbare gerechtelijke kosten te voorkomen. Dat model hebben we continu verbeterd. We onderscheiden met dit model niet-willers, regelaars en niet-kunners. Maar ook de proportionaliteit van de incassomaatregelen van elke vordering en elke debiteurklant. Om de mate van sociaal verantwoord incasseren te bepalen, is dat een objectieve normering die je kunt relateren aan de harde KPI’s van het incassoresultaat en doorlooptijd. Incassoresultaat gedeeld door verhaalbaarheid levert een nieuwe KPI op voor sociaal verantwoord incasseren. Wie volgt?

Gerelateerde nieuwsberichten

02 juli 2025

Sabine van den Boogaard en Koen Kwadijk treden toe als mede-eigenaar

Koen Kwadijk en Sabine van den Boogaard per 2 juli 2025 mede-eigenaar van Syncasso. Met deze stap versterken zij hun betrokkenheid en geven ze de organisatie een extra impuls richting groei en innovatie.

Lees meer over: Sabine van den Boogaard en Koen Kwadijk treden toe als mede-eigenaar
02 juli 2025

Sabine van den Boogaard, mede-eigenaar bij Syncasso

Maak kennis met Sabine van den Boogaard. Directeur Klant, Markt en Communicatie en vanaf 2 juli mede-eigenaar bij Syncasso.

Lees meer over: Sabine van den Boogaard, mede-eigenaar bij Syncasso
02 juli 2025

Koen Kwadijk, mede-eigenaar bij Syncasso

Maak kennis met Koen Kwadijk. Verantwoordelijk voor operationele aansturing en vanaf 2 juli mede-eigenaar bij Syncasso

Lees meer over: Koen Kwadijk, mede-eigenaar bij Syncasso
01 juli 2025

Schulden en gezondheid

Financiële stress leidt tot zorgmijding, verergering van klachten en hogere zorgkosten. Ontdek de invloed van schulden op gezondheid.

Lees meer over: Schulden en gezondheid
30 juni 2025

Geen Saldo – Jongeren, schulden en de verleiding van het snelle geld

Steeds meer jongeren krijgen te maken met geldproblemen. Schulden, groepsdruk en de verleiding om snel extra geld te verdienen zorgen ervoor dat ze kwetsbaar zijn voor lastige situaties en verkeerde keuzes.

Lees meer over: Geen Saldo – Jongeren, schulden en de verleiding van het snelle geld
27 juni 2025

Collectief AfbetalingsPlan (CAP) brengt rust en overzicht bij schulden

In Nederland hebben huishoudens met schulden vaak meerdere betalingsachterstanden bij verschillende schuldeisers. Dit leidt tot een onoverzichtelijk geheel aan regelingen en een slechte verdeling van de afloscapaciteit.

Lees meer over: Collectief AfbetalingsPlan (CAP) brengt rust en overzicht bij schulden
24 juni 2025

Terugblik Jaarcongres Schuldenketen 2025: Betrokken, bevlogen en volop in beweging

Op 13 juni vond het Jaarcongres Schuldenketen plaats in Villa Jongerius in Utrecht, onder een stralende zon, en met een volle zaal betrokken professionals. Het thema van dit jaar, IBO in Actie: van inzicht naar impact!, kwam tot leven in een programma vol scherpe analyses, praktische voorbeelden en concrete plannen voor de toekomst.

Lees meer over: Terugblik Jaarcongres Schuldenketen 2025: Betrokken, bevlogen en volop in beweging
17 juni 2025

Interview met huisarts Janneke Michiels

Huisarts Janneke Michiels laat zien hoe financiële problemen zich manifesteren als medische klachten – en hoe directe schuldhulp binnen de huisartsenpraktijk echte gezondheidswinst oplevert.

Lees meer over: Interview met huisarts Janneke Michiels
17 juni 2025

CZ over de impact van financiële zorgen op het zorgstelsel

Financiële zorgen hebben verstrekkende gevolgen voor mensen – niet alleen in de portemonnee, maar ook in hun gezondheid.

Lees meer over: CZ over de impact van financiële zorgen op het zorgstelsel
Feedback