Nieuws

Syncasso Goed Geregeld

01 juli 2021

Syncasso Goed Geregeld; betalingsregelingen die haalbaar zijn

Syncasso levert maatwerk voor debiteurklanten. Door banktransacties te analyseren kan het zien wat mensen wel en niet kunnen afbetalen aan hun betalingsachterstand en kan Syncasso daarvoor een passende, haalbare betalingsregeling aanbieden. Dat is goed voor zowel onze opdrachtgevers als onze debiteurklanten.

Syncasso werkt alleen voor grote corporate bedrijven die veel vorderingen op hun debiteurklanten voor incasso overdragen. Syncasso zet hiervoor fors in op ICT en innovatie en onderscheidt zich door een nieuwe manier van intelligent datagestuurd incasseren op basis van zowel harde data als gedragswetenschappelijk onderzoek.

Persoonlijke brief

Dat betekent concreet dat brieven aan debiteurklanten debiteurgericht zijn opgesteld. ‘Al onze uitgaande communicatie is wetenschappelijk onderbouwd. Het is belangrijk om in brieven de juiste boodschap en de juiste woorden te gebruiken, zodat de debiteurklant het idee heeft dat er sprake is van een-op-een communicatie. We proberen hen in de teksten te bewegen om contact met ons op te nemen’, vertelt Sabine van den Boogaard, Directeur Klant & Markt bij Syncasso. Dat voorkomt dat brieven op de stapel belanden en schuldenaren hun kop in het zand steken. Het uiteindelijke doel is immers dat vorderingen opgelost worden.

Verhaalscore

Om te weten wie op welke manier benaderd moet worden hanteert Syncasso een AI-scoremodel dat met behulp van algoritmes voorspelt wat de betaalcapaciteit van een debiteurklant is. Dat model heet Verhaalscore en maakt dataprofielen van schuldenaren zoals probleembetalers, regelaars, snelle en late betalers. ‘Dit model laat zien of iemand niet kan betalen of niet wil betalen. We hebben het steeds doorontwikkeld waardoor het een betrouwbaarheid van 75 procent heeft’ zegt Van den Boogaard.

Betalingsregeling

Als er eenmaal contact is met een debiteurklant en die bereid is de vordering te gaan betalen, maar dat niet in één keer kan, dan wordt in de meeste gevallen een betalingsregeling afgesproken. Dat kan via de website van Syncasso. Eerder moest de debiteurklant daarvoor vaak eerst allerlei financiële stukken opzoeken en indienen. Van loonstrookjes tot jaaropgaven of een overzicht van alle vaste lasten. Van den Boogaard: ‘Dat was ingewikkeld maar noodzakelijk, want wij konden niet in iemands portemonnee kijken. Wat we ook zagen was dat schuldenaren heel vaak een te hoge betalingsregeling afspraken en dan na drie maanden stopten met betalen. Dan begint het hele proces weer opnieuw’.

PSD2 bankrekeninginformatie

Tegenwoordig kan Syncasso wel in de portemonnee van debiteurklanten kijken. Met PSD2 rekeninginformatie en met toestemming van klanten worden hun banktransacties opgehaald. De bankrekeninginformatie wordt vervolgens gecategoriseerd en geanalyseerd. Alle inkomsten- en uitgavencategorieën worden herkend, waardoor een duidelijk financieel beeld van de inkomsten en uitgaven van de debiteurklant ontstaat, inclusief andere leningen, schulden en betalingsachterstanden.

Goed Geregeld

Syncasso verwerkt die data in een rekenmodel dat aangeeft hoeveel iemand duurzaam kan afbetalen. Daar rolt een betalingsregeling op maat uit: Goed Geregeld. Die beweegt het hele jaar mee met de inkomsten en uitgaven van de schuldenaar. ‘Door de analyse kunnen we bijvoorbeeld zien dat iemand in januari minder te besteden heeft dan in maart. Die maand lost iemand dus minder af’, legt Van den Boogaard uit. Als iemand helemaal geen geld overhoudt wil dat nog niet zeggen dat er geen ruimte gevonden kan worden voor een betalingsregeling. ‘Wij kunnen de debiteurklant adviseren dat sommige uitgaven te hoog zijn. We kijken daarbij zowel naar de vaste lasten als de variabele uitgaven. Vaak ontstaat daardoor op termijn meer speelruimte’.

Voordelen

Zowel de debiteurklanten als de opdrachtgevers hebben voordeel van deze aanpak. Debiteurklanten krijgen een betalingsregeling op maat die meebeweegt met hun betaalcapaciteit en daardoor wel haalbaar is. ‘Dan is afbetalen makkelijker vol te houden, komen mensen eerder van hun schulden af en hebben ze minder stress, somt Van den Boogaard de voordelen op. Syncasso blijft de debiteurklanten ook ondersteunen bij de regeling, door elke maand een e-mail of een SMS te sturen met een link om het termijnbedrag van die maand te betalen.

‘Voor opdrachtgevers is het voordeel dat de betalingsregeling wordt nagekomen wordt en wordt geïncasseerd met minder kosten. Waardoor er meer betaalcapaciteit is voor de lopende verplichtingen’.

Gerelateerde nieuwsberichten

02 juli 2025

Sabine van den Boogaard en Koen Kwadijk treden toe als mede-eigenaar

Koen Kwadijk en Sabine van den Boogaard per 2 juli 2025 mede-eigenaar van Syncasso. Met deze stap versterken zij hun betrokkenheid en geven ze de organisatie een extra impuls richting groei en innovatie.

Lees meer over: Sabine van den Boogaard en Koen Kwadijk treden toe als mede-eigenaar
02 juli 2025

Sabine van den Boogaard, mede-eigenaar bij Syncasso

Maak kennis met Sabine van den Boogaard. Directeur Klant, Markt en Communicatie en vanaf 2 juli mede-eigenaar bij Syncasso.

Lees meer over: Sabine van den Boogaard, mede-eigenaar bij Syncasso
02 juli 2025

Koen Kwadijk, mede-eigenaar bij Syncasso

Maak kennis met Koen Kwadijk. Verantwoordelijk voor operationele aansturing en vanaf 2 juli mede-eigenaar bij Syncasso

Lees meer over: Koen Kwadijk, mede-eigenaar bij Syncasso
01 juli 2025

Schulden en gezondheid

Financiële stress leidt tot zorgmijding, verergering van klachten en hogere zorgkosten. Ontdek de invloed van schulden op gezondheid.

Lees meer over: Schulden en gezondheid
30 juni 2025

Geen Saldo – Jongeren, schulden en de verleiding van het snelle geld

Steeds meer jongeren krijgen te maken met geldproblemen. Schulden, groepsdruk en de verleiding om snel extra geld te verdienen zorgen ervoor dat ze kwetsbaar zijn voor lastige situaties en verkeerde keuzes.

Lees meer over: Geen Saldo – Jongeren, schulden en de verleiding van het snelle geld
27 juni 2025

Collectief AfbetalingsPlan (CAP) brengt rust en overzicht bij schulden

In Nederland hebben huishoudens met schulden vaak meerdere betalingsachterstanden bij verschillende schuldeisers. Dit leidt tot een onoverzichtelijk geheel aan regelingen en een slechte verdeling van de afloscapaciteit.

Lees meer over: Collectief AfbetalingsPlan (CAP) brengt rust en overzicht bij schulden
24 juni 2025

Terugblik Jaarcongres Schuldenketen 2025: Betrokken, bevlogen en volop in beweging

Op 13 juni vond het Jaarcongres Schuldenketen plaats in Villa Jongerius in Utrecht, onder een stralende zon, en met een volle zaal betrokken professionals. Het thema van dit jaar, IBO in Actie: van inzicht naar impact!, kwam tot leven in een programma vol scherpe analyses, praktische voorbeelden en concrete plannen voor de toekomst.

Lees meer over: Terugblik Jaarcongres Schuldenketen 2025: Betrokken, bevlogen en volop in beweging
17 juni 2025

Interview met huisarts Janneke Michiels

Huisarts Janneke Michiels laat zien hoe financiële problemen zich manifesteren als medische klachten – en hoe directe schuldhulp binnen de huisartsenpraktijk echte gezondheidswinst oplevert.

Lees meer over: Interview met huisarts Janneke Michiels
17 juni 2025

CZ over de impact van financiële zorgen op het zorgstelsel

Financiële zorgen hebben verstrekkende gevolgen voor mensen – niet alleen in de portemonnee, maar ook in hun gezondheid.

Lees meer over: CZ over de impact van financiële zorgen op het zorgstelsel
Feedback