Nieuws

Veranderingen in het deurwaardersvak

20 januari 2021

Syncasso gerechtsdeurwaarders veranderen het deurwaardersvak

Het gerechtsdeurwaardersvak is de afgelopen jaren sterk veranderd. Onder invloed van maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. We vroegen vier van onze gerechtsdeurwaarders hoe zij die veranderingen in de praktijk ervaren en hoe ze naar de toekomst van het vak kijken. Een aantal ontwikkelingen komen sterk naar voren in alle gesprekken met onze deurwaarders. De communicatie met de debiteurklant aan de deur is in de afgelopen jaren belangrijker geworden. Apps en integrale behandeling hebben de kwaliteit van de gesprekken sterk verbeterd. Begrijpelijke communicatie, vooral bij de exploten, helpt enorm. Waar de deurwaarders vroeger deur aan deur gingen in bepaalde wijken, komen ze nu overal in Nederland. Opvallend (en zorgelijk) is het aantal jongeren dat ze spreken tijdens hun werk. Over de toekomst van het deurwaardersvak maken ze zich zorgen. Maar dat levert een extra stimulans om te laten zien wat ze waard zijn.

Communicatie met de debiteurklant

De manier van communiceren met debiteurklanten is totaal veranderd, vertelt Leonie Heskamp. Hoewel dat verschilt van kantoor tot kantoor. Sommige gerechtsdeurwaarderskantoren communiceren nog steeds uitsluitend per exploot. Bij Syncasso kiezen we voor een persoonlijk gesprek om een oplossing aan de deur te bereiken, of een niet-kunner naar schuldhulp te bewegen. De benadering is veel socialer. Want heel veel dingen kun je beter samen oplossen. We spreken meer regelingen af om de oplossing op gang te brengen. Meer doorverwijzen naar de juiste instanties. De communicatie verloopt daardoor ook anders, beter. Dat krijg je ook terug van de debiteurklanten. Ze zien dat wij willen meedenken aan een oplossing of een regeling. Hoe kunnen we het samen oplossen? Oplossen en samen zijn de kernwoorden. Een wereld-zin die we altijd gebruiken.

Bjorn van der Heiden vult aan, veel debiteurklanten weten niet waar ze met hun problemen terecht kunnen. Of durven niet. Schaamte speelt een rol. Schulden wil je niet over praten. Voor niet-kunners nemen we echt de tijd. We doen bijvoorbeeld een pilot waarin we de debiteurklant direct in contact brengen met de Schuldhulpverlening. Dat wordt echt heel goed ontvangen. De schuldhulp neemt dan zelf telefonisch contact op om een afspraak te maken.

Er zijn jammer genoeg ook veel debiteuren die het exploot aanpakken en de deur meteen weer sluiten. Die willen echt niet praten. Niet iedereen staat daarvoor open, helaas. Zo’n beetje de helft wijst hulp af. Jammer. Hoe kunnen we ze dan stimuleren om iets te doen aan hun probleem?

Integrale behandeling

Een goede voorbereiding van de ambtshandeling is erg belangrijk, vertelt Lorena Botter. Het lijkt efficiënter om het proces op te delen en voor elk stukje een specialist in te schakelen. Maar of dat de kwaliteit van de behandeling ten goede komt is de vraag. Bij ons wordt de behandeling van de vordering integraal verzorgd door hetzelfde team. Op die manier leer je de dossiers beter kennen. Belangrijker nog, de mensen achter die dossiers leer je ook beter kennen. Daarmee vergroot je de kans om de vordering samen op te kunnen lossen met de debiteurklant aanzienlijk.

Dankzij de Deurwaarders App. kunnen we veel beter het gesprek aangaan met de debiteurklant. Vragen en terugkoppelingen checken we meteen in de App. Vragen over andere lopende dossiers bijvoorbeeld. De communicatie naar ons team op kantoor is daardoor ook beter en gemakkelijker. In de App. kun je notities maken, bijvoorbeeld ‘bevestig de regeling even’. De lijntjes zijn er veel korter door geworden en de samenwerking beter. Vroeger moest je de ambtshandelingen complementeren op kantoor. Dat doe je nu al tijdens je route. Die informatie over het huisbezoek is dan ‘real time’ beschikbaar voor de collega’s op kantoor en voor de desbetreffende opdrachtgever.

We komen overal

Grootste deel van onze bezoeken zijn aan jongeren, vertelt Jeroen Gulen. Slechte wijken worden gerenoveerd, deur aan deur aanbellen komt daardoor niet meer voor. We komen tegenwoordig overal, in alle wijken, in heel Nederland. Schuld kan iedereen overkomen. Het wordt zo makkelijk gemaakt om schulden te maken. Of je relatie gaat uit waardoor de woning niet meer betaald kan worden. Werkeloosheid. Je ziet het niet aan het type woning dat er schulden zijn.

Begrijpelijke communicatie

Het ‘begrijpelijke’ voorblad bij het dwangbevel en de nieuwe dagvaarding is echt ideaal, zegt Bjorn van der Heiden, daar staat alle belangrijke informatie op. Het is meteen duidelijk om welk bedrag het gaat, welk nummer er gebeld kan worden. We krijgen daardoor veel minder vragen over de exploten aan de deur. Omdat ze duidelijker en overzichtelijker zijn, praat het ook veel makkelijker. Je ziet in een oogopslag hoe het zit. Je kunt even snel inloggen voor een betalingsregeling. Het is zo veel makkelijker om een regeling te treffen. Debiteurklanten reageren er ook positiever op.

De toekomst van het deurwaardersvak

De beroepsgroep krimpt. De digitalisering werkt daarop in, zegt Lorena Botter. Het lijkt misschien efficiënter om de exploten in een digitale overheidspostbus te gaan bezorgen. Maar dat gaat ten koste van het gesprek aan de deur. Je kunt niet meer zien wat er ter plaatse aan de hand is en wat voor problemen er nog meer spelen. Debiteurklanten die hulp nodig hebben staan er dan helemaal alleen voor. We moeten als deurwaarders laten zien wat we waard zijn, om die ontwikkeling te keren.

Gerelateerde nieuwsberichten

10 december 2024

Een dag: drie verschillende gesprekken

Wat ik aantrekkelijk vind in mijn werk als gerechtsdeurwaarder is dat elke dag én gesprek weer anders is. Geen oordeel hebben ook want niet alles is wat het lijkt.

Lees meer over: Een dag: drie verschillende gesprekken
05 december 2024

Leiderschap

Syncasso is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid in het schulddienstverleningsdomein. Daarom zoeken we naar samenwerkingen om betere oplossingen te bieden voor de schuldenproblematiek.

Lees meer over: Leiderschap
03 december 2024

Ontmoet Celine Zwart: van Incasso- medewerker tot Teamleider bij Syncasso

In deze serie leert u de mensen achter Syncasso kennen. Met deze keer Celine Zwart, Teamleider zorgverzekeraars.

Lees meer over: Ontmoet Celine Zwart: van Incasso- medewerker tot Teamleider bij Syncasso
28 november 2024

AI transformeert de incassobranche

In het november nummer van de Creditmanager vertelt Directeur Klant, Markt en Communicatie, Sabine van den Boogaard hoe Syncasso met AI haar dienstverlening sneller, efficiënter én klantgerichter heeft gemaakt.

Lees meer over: AI transformeert de incassobranche
21 november 2024

Goed regelen is een vak

Regelmatig krijg ik tijdens mijn huisbezoeken de vraag of er een regeling kan worden getroffen. Regelen lijkt makkelijk: afspreken welk bedrag maandelijks te betalen, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan: hoe regel je goed?

Lees meer over: Goed regelen is een vak
19 november 2024

Vakmanschap

Ook in 2023 was de krapte op de arbeidsmarkt voelbaar. Om onze continuïteit te borgen heeft het onze continue focus om (nieuwe) medewerkers te vinden, binden en boeien. We investeren continu in de persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers met opleidingen, trainingen, mentoring en coaching.

Lees meer over: Vakmanschap
11 november 2024

Syncasso wint Credit Management Innovation Award 2024 met wetsvoorstel ‘Meedelen in beslag’

Wij zijn trots met de bekroning van ons wetsvoorstel 'Meedelen in beslag' met de Credit Management Innovation Award 2024. VVCM reikt deze award jaarlijks uit aan innovaties die creditmanagement kwalitatief verbeteren.

Lees meer over: Syncasso wint Credit Management Innovation Award 2024 met wetsvoorstel ‘Meedelen in beslag’
05 november 2024

Duurzaam betaalgedrag onder jongeren? Betrek ouders!

Veel ouders met schulden missen zelf de financiële kennis en vaardigheden om hun kinderen gezond financieel gedrag te leren. De combinatie van schulden, emotionele stress en schaamte zorgt ervoor dat gesprekken over geld in gezinnen met schulden vaak worden vermeden. In deze huishoudens krijgen kinderen daardoor weinig kans om te leren van de financiële ervaringen van hun ouders.

Lees meer over: Duurzaam betaalgedrag onder jongeren? Betrek ouders!
28 oktober 2024

Creditmanagement

In 2023 hebben we grote stappen gezet om onze dienstverlening verder te optimaliseren en te personaliseren. Klantgerichtheid, gebruikersgemak en continue verbetering staan hierbij centraal. Ons Dossier Online en onze website zijn vernieuwd. Onze communicatiekanalen zijn verder verbeterd door de introductie van een nieuw (Azure) platform.

Lees meer over: Creditmanagement
Feedback