Nieuws

Leesvaardigheid afgenomen.

09 december 2019

Leesvaardigheid onder vijftienjarigen verder afgenomen.

Extra aandacht voor begrijpelijke incassocommunicatie.

Nederlandse jongeren lopen in toenemende mate het risico om laaggeletterd te worden. Het PISA onderzoek dat de OESO recent publiceerde toont aan dat 24% van de 15-jarigen moeite heeft met lezen en schrijven en 60% alleen leest als het echt moet. Bijna een kwart van de leerlingen is onvoldoende leesvaardig om goed mee te kunnen doen in de samenleving!

Ruim 1/3 van onze debiteurklanten

In de consumentenportefeuilles (zorgverzekering, energie, water, overheid) die Syncasso behandelt heeft gemiddeld 35% het marketingprofiel Jonge Digitaal. Daarvan zou je op het eerste gezicht verwachten dat die (digi)taalvaardig genoeg zijn om incassocommunicatie te begrijpen.

Het wetenschappelijk onderzoek Gelezen ≠ Begrepen naar de relatie tussen lage taalvaardigheid en schulden dat wij in 2019 publiceerden toonde aan dat 50,3% van de debiteurklanten laaggeletterd is. Bij jongeren tussen 18 en 35 jaar was dat op dat moment al 42%. Een onacceptabel hoog percentage. Het PISA-onderzoek beschrijft dat het aantal 15-jarigen dat moeite heeft met lezen in de afgelopen zes jaar telkens toeneemt. Tussen 2014 en 2018 zelfs met ruim 30%. We moeten er daarom rekening mee houden dat het percentage laaggeletterde jongeren in onze debiteurenportefeuilles nog sterk zal toenemen.

Duidelijke, begrijpelijke incassocommunicatie

Het PISA-onderzoek van de OESO is een waarschuwing dat het percentage jonge, laaggeletterde debiteurklanten de komende jaren fors zal toenemen. Duidelijke, begrijpelijke incassocommunicatie moet helpen voorkomen dat die jongeren in problematische schulden terecht komen. Omdat ze niet begrijpen wat ze moeten doen om hun schulden op te lossen.

Dat levert een enorm maatschappelijk probleem op, waarvoor alle betrokken partijen in de schulddienstverleningsketen hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Gerelateerde nieuwsberichten

09 juli 2024

Samenwerking in de schulddienstverleningsketen

Samenwerking in de schulddienstverleningsketen is een voorwaarde om problematische schulden te voorkomen en op te lossen. Syncasso onderhoudt daarom via haar Social Responsibility Officer actief het contact met het schulddienstverleningsnetwerk om verbeteringskansen te signaleren en te realiseren.

Lees meer over: Samenwerking in de schulddienstverleningsketen
04 juli 2024

Mee met de gerechtsdeurwaarder

Regelmatig neem ik mensen mee op bij mijn huisbezoeken als gerechtsdeurwaarder. Zoals politici, pers en stakeholders om hen een realistisch beeld te geven van het werk van de gerechtsdeurwaarder en waar we in de praktijk mee te maken krijgen. Niet alleen de huisbezoeken zelf maar ook de vele stakeholders en de maatschappelijke aandacht voor schulden: hoe vinden we daar onze weg in?

Lees meer over: Mee met de gerechtsdeurwaarder
25 juni 2024

Lees mee met de verhalen van ons team

In deze serie leert u de mensen achter Syncasso kennen. Met deze keer Esther Verstraten, deurwaarder bij Syncasso.

Lees meer over: Lees mee met de verhalen van ons team
25 juni 2024

Syncasso Tour du Syncasso

Van 12 tot 14 juni hebben onze sportieve collega’s een mooie tocht van meer dan 500 km gemaakt langs al onze Syncasso-kantoren, allemaal voor het goede doel: de Hersenstichting. Op dag één trapten ze van Arnhem naar Utrecht, met een stevige portie wind door het Groene Hart naar Rotterdam, om te eindigen in het bruisende Amsterdam. Op dag twee trotseerden ze de polders richting Leeuwarden, gevolgd door een prachtige rit door natuurgebieden terug naar Arnhem.

Lees meer over: Syncasso Tour du Syncasso
20 juni 2024

Terugblik 3e editie van het Schuldenketencongres

Op donderdag 13 juni vond de derde editie van het Jaarcongres Schuldenketen plaats bij Villa Jongerius in Utrecht. Syncasso organiseerde samen met Kerckebosch Studiecentrum dit congres over de groeiende uitdagingen rondom financiële verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van burgers.

Lees meer over: Terugblik 3e editie van het Schuldenketencongres
18 juni 2024

Syncasso aanwezig bij Wijzer in geldzaken bijeenkomst: ‘Geldlessen voor de toekomst’

Op 10 juni waren we aanwezig bij de door Wijzer in geldzaken georganiseerde netwerkbijeenkomst ‘Geldlessen voor de toekomst’. Een waardevol evenement waar vooral docenten uit primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en partners uit de financiële sector bijeenkwamen ter bevordering van de financiële educatie in Nederland.

Lees meer over: Syncasso aanwezig bij Wijzer in geldzaken bijeenkomst: ‘Geldlessen voor de toekomst’
11 juni 2024

Onze Cash- en Care-jaarverslagen 2023

2023 was door economische en maatschappelijke onzekerheden een uitdagend jaar. Maar het bood ook kansen om te groeien en onze dienstverlening verder te verbeteren. We hebben in 2023 niet alleen onze bedrijfsdoelstellingen behaald, maar ook onze maatschappelijke betrokkenheid verder vergroot. Duurzame oplossingen, innovatie en de professionaliteit van ons team zorgden voor groei en een verdere versterking van onze marktpositie.

Lees meer over: Onze Cash- en Care-jaarverslagen 2023
04 juni 2024

Chi Lueng Chiu spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over ‘Homo Collaboratus’

In het afgelopen decennium is de overgang in gang gezet van de verzorgingsstaat naar de participatiemaatschappij. Dit heeft impact op schuldeisers en alle andere partijen die een rol hebben in het voorkomen en oplossen van schulden. Het vraagt zowel inzicht in de oorzaken van schuldenproblematiek als ideeën voor mogelijkheden om deze te voorkomen en op te lossen.

Lees meer over: Chi Lueng Chiu spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over ‘Homo Collaboratus’
30 mei 2024

Anna Custers (HVA) spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over financieel welzijn jongvolwassenen

Over 2 weken is de 3e editie van het Jaarcongres Schuldenketen en bespreken we samen hoe de schuldenketen een positieve bijdrage kan leveren in de steeds uitdagendere financiële verantwoordelijkheid die burgers dragen.

Lees meer over: Anna Custers (HVA) spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over financieel welzijn jongvolwassenen
Feedback