Nieuws

Vergroening

10 oktober 2024

ESG-beleid Syncasso

In 2023 hebben we ons ESG-beleid geformuleerd. De Sustainable Development Goals (SDG) zijn door de VN ontwikkeld om een groenere, betere en eerlijker wereld te bouwen. Syncasso legt zich toe op vier Social Development Goals waarvan wij verwachten dat we daarmee de meeste impact kunnen maken en die het beste passen bij onze missie, visie en identiteit. We concentreren ons op SDG 1 Armoede, SDG 13 Klimaatactie, SDG 16 Vrede, justitie en sterke publieke diensten en SDG 17 Partnerschap om de doelen te bereiken.

SDG 1. Armoede

Vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid richten onze ESG-activiteiten zich op het tot stand brengen van de verbinding met debiteurklanten en het verduurzamen van hun betaalgedrag. Om daarmee betalingsachterstanden en problematische schulden zoveel mogelijk te voorkomen en armoede tegen te gaan. Onze organisatie, processen en systemen zijn hier op (in)gericht. We ontwikkelen en verbeteren voorspelmodellen om onnodige kosten bij debiteurklanten te voorkomen. Sinds 2011 doen we wetenschappelijk onderzoek naar incassocommunicatie, debiteurengedrag en gedragsbeïnvloeding om daar telkens beter in te slagen.

Ethische en respectvolle benadering debiteurklanten

Met de inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en data-analyse geven we vorm aan een ethische en respectvolle benadering van debiteurklanten. Onze incasso-professionals weten met inlevingsvermogen echt contact te maken en de juiste vragen te stellen om zo de betalings(on)mogelijkheden en oplossingsrichtingen te verkennen.

Syncasso Care Foundation

Met de Syncasso Care Foundation ondersteunen we initiatieven om kinderen en jongeren die in armoede opgroeien betere kansen te bieden. We geven voorlichting op scholen en in buurtcentra over geld en het voorkomen en oplossen van schulden.

SDG 13. Klimaat

Syncasso vermindert haar CO2-uitstoot al jaren door daar bij inkoop, huisvesting en transport kritisch op te zijn. In 2022 zijn we gestart met het meten van onze CO2-uitstoot om onze doelstellingen en resultaten te kwantificeren. Voor activiteiten waarbij de uitstoot niet of onvoldoende kunnen beïnvloeden zijn compenserende maatregelen genomen. De komende jaren zullen we dankzij monitoring en gerichte maatregelen onze CO2-voetafdruk steeds verder reduceren.

Maatregelen verkleinen CO2-uitstoot

We hebben een duurzaam inkoopbeleid. We selecteren onze leveranciers mede op basis van hun MVO-beleid en inspanningen. De eisen die we daaraan stellen worden steeds strenger. Daarnaast stimuleren we gebruik van digitale communicatie en optimaliseren recycling. In ons huisvestigingsbeleid is de focus op het verbeteren van de kantoor-energie-efficiëntie. We investeren in groene bedrijfsmiddelen en vervoersmethoden om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Bij Syncasso werken we veel vanuit huis. Iedereen heeft thuis een energiebesparende notebook en scherm. Zo kunnen we gemakkelijk virtueel samenwerken en reiskilometers besparen. Door SyncSlim met elkaar te werken, hebben we minder kantoorruimte nodig, die we geleidelijk kunnen afbouwen. Dit leidt tot een verdere daling van onze CO2 voetafdruk.

Bij aanschaf of vervanging moeten auto’s over een groen energielabel beschikken: hybride of volledig elektrisch. Ons wagenpark bestaat eind 2023 voor 76% uit energiezuinige auto’s. De routes van onze deurwaarders worden voor heel Nederland centraal gepland. Het aantal gereden kilometers is hierdoor sterk gedaald, dat verlaagt de CO2 uitstoot. Een ander voordeel van de digitalisering van onze deurwaardersroutes is dat we hierdoor twee derde van het eerder noodzakelijke printwerk konden besparen.

Waar nodig compenseren

Met onze toeleveranciers (o.a. post en datacenter) hebben we in het contract vastgelegd dat de voetafdruk die door onze vraag ontstaat direct wordt gecompenseerd. Elk jaar berekenen we onze totale CO2-uitstoot om te beoordelen waar we staan. Om de resterende CO2-uitstoot verder te neutraliseren, compenseren we deze met de aankoop van bomen in gecertifieerde projecten. Onze focus is op het verminderen van CO2-uitstoot, waardoor we steeds minder hoeven te compenseren.

SDG 16. Vrede, justitie en sterke publieke diensten
SDG 17. Partnerschap om de doelen te bereiken

We werken intensief samen met ketenpartners, waaronder overheidsinstanties en maatschappelijke organisaties, om de schulddienstverleningsketen beter te laten functioneren. Door open en constructieve samenwerkingsverbanden aan te gaan, coördineren we gezamenlijke inspanningen en worden effectieve partnerschappen voor duurzame ontwikkeling opgebouwd. Samenwerking zorgt voor een grotere impact en sneller positieve verandering op alle ESG-gebieden.

Syncasso investeert voortdurend in creditmanagementinnovatie. Om waarde toe te voegen op het gebied van ESG delen we onze innovaties en inzichten op basis van data-analyse, AB-tests en wetenschappelijk onderzoek actief met de credit-managementmarkt, opdrachtgevers, (potentiële)opdrachtgevers, stakeholders zoals brancheorganisaties en met onze concullega’s.

We bieden actief schuldhulpverlening aan via de Nederlandse Schuldhulp Route/Geldfit en hebben een speciaal SchuldHulpVerlening team ingericht om snel hulp te bieden. We zorgen voor een warme overdracht aan de schuldhulpverlening.

(Juridische) informatie en publieke diensten toegankelijker voor debiteur klanten

Door ervoor te zorgen dat het minnelijke en gerechtelijk incassoproces begrijpelijk en respectvol verloopt voor debiteurklanten, dragen we bij aan het dichten van de kloof tussen debiteurklanten en juridische en publieke diensten in het schuldendomein. Dit bereiken we door veel aandacht te besteden aan klantcontact en incassocommunicatie. Onze gerechtsdeurwaarders vervullen een juridische uitvoerende rol met aandacht voor alle stakeholders. Dat betekent dat het recht op betaling bestaat naast het meedenken met de debiteurklant.

Ook initiëren we verbetersuggesties richting kabinet en Tweede Kamer om onnodige gerechtelijke kosten te voorkomen. Zoals ons initiatief ‘Geregistreerde schuldenregeling’ dat geleid heeft tot het conceptwetsvoorstel ‘Meedelen in beslag’. Met dit wetsvoorstel worden onnodige oplopende kosten door extra beslagen voor debiteurklanten voorkomen.

Lees ons Care-verslag
Feedback