Nieuws

Kabinet komt met spoedmaatregelen om mensen met schulden te helpen

13 februari 2019

Kabinet komt met spoedmaatregelen om mensen met schulden te helpen

Staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil “alles op alles te zetten om te voorkomen dat mensen met schulden nog dieper in de problemen komen”. Dat zegt ze aan de vooravond van een overleg in de Tweede Kamer over de Brede Schuldenaanpak van Rutte-III.

Van Ark komt vandaag met verschillende spoedmaatregelen. Zo stopt de Belastingdienst voor 2020 met het toepassen van overheidsvorderingen bij mensen met problematische schulden. Ook wordt het automatisch beslag op toeslagen gestopt. Tot nu toe mag de belastingdienst automatisch bedragen tot 500 euro afschrijven bij mensen met schulden, waardoor mensen die al weinig te besteden nog meer in de problemen komen.

Daarnaast kijkt de Belastingdienst naar het met terugwerkende kracht versoepelen van haar incassobeleid. Vooruitlopend op de vertraagde invoering van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet, die moet gaan garanderen dat met mensen met schulden altijd 90 procent van het minimuminkomen hebben, wordt met spoed de beslagvrije voet voor jongeren opgehoogd. Nu wordt dat beschermde bedrag berekend op basis van de bijstandsnorm voor jongeren. Maar in de praktijk blijken zij dan te weinig geld over te houden om van te leven.

Ook wordt gemeenten gevraagd om voortaan bij de verrekening van schulden met een bijstandsuitkering een beslagvrije voet te hanteren ter hoogte van 95 procent van de bijstandsnorm. Nu hanteren gemeenten soms een lager percentage en moeten mensen rondkomen van 85 of 90 procent van de bijstandsnorm. Doel van deze maatregelen is dat mensen met problematische schulden meer geld overhouden om van te leven en niet nog dieper in de schulden raken.

Geen 50 euro missen

Bewindvoerder Yekta Nasir, die Nieuwsuur onlangs volgde, is enthousiast over de spoedmaatregelen. “De Belastingdienst verrekent te veel gekregen kinderopvangtoeslag klakkeloos met de zorgtoeslag of de huurtoeslag. Dat betekent in de praktijk dat mensen in plaats van 200 euro, slechts 150 euro per maand krijgen. Dat klinkt weinig, maar voor mensen met problematische schulden is 50 euro heel veel geld.” Lees meer…

Gerelateerde nieuwsberichten

09 juli 2024

Samenwerking in de schulddienstverleningsketen

Samenwerking in de schulddienstverleningsketen is een voorwaarde om problematische schulden te voorkomen en op te lossen. Syncasso onderhoudt daarom via haar Social Responsibility Officer actief het contact met het schulddienstverleningsnetwerk om verbeteringskansen te signaleren en te realiseren.

Lees meer over: Samenwerking in de schulddienstverleningsketen
04 juli 2024

Mee met de gerechtsdeurwaarder

Regelmatig neem ik mensen mee op bij mijn huisbezoeken als gerechtsdeurwaarder. Zoals politici, pers en stakeholders om hen een realistisch beeld te geven van het werk van de gerechtsdeurwaarder en waar we in de praktijk mee te maken krijgen. Niet alleen de huisbezoeken zelf maar ook de vele stakeholders en de maatschappelijke aandacht voor schulden: hoe vinden we daar onze weg in?

Lees meer over: Mee met de gerechtsdeurwaarder
25 juni 2024

Lees mee met de verhalen van ons team

In deze serie leert u de mensen achter Syncasso kennen. Met deze keer Esther Verstraten, deurwaarder bij Syncasso.

Lees meer over: Lees mee met de verhalen van ons team
25 juni 2024

Syncasso Tour du Syncasso

Van 12 tot 14 juni hebben onze sportieve collega’s een mooie tocht van meer dan 500 km gemaakt langs al onze Syncasso-kantoren, allemaal voor het goede doel: de Hersenstichting. Op dag één trapten ze van Arnhem naar Utrecht, met een stevige portie wind door het Groene Hart naar Rotterdam, om te eindigen in het bruisende Amsterdam. Op dag twee trotseerden ze de polders richting Leeuwarden, gevolgd door een prachtige rit door natuurgebieden terug naar Arnhem.

Lees meer over: Syncasso Tour du Syncasso
20 juni 2024

Terugblik 3e editie van het Schuldenketencongres

Op donderdag 13 juni vond de derde editie van het Jaarcongres Schuldenketen plaats bij Villa Jongerius in Utrecht. Syncasso organiseerde samen met Kerckebosch Studiecentrum dit congres over de groeiende uitdagingen rondom financiële verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van burgers.

Lees meer over: Terugblik 3e editie van het Schuldenketencongres
18 juni 2024

Syncasso aanwezig bij Wijzer in geldzaken bijeenkomst: ‘Geldlessen voor de toekomst’

Op 10 juni waren we aanwezig bij de door Wijzer in geldzaken georganiseerde netwerkbijeenkomst ‘Geldlessen voor de toekomst’. Een waardevol evenement waar vooral docenten uit primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en partners uit de financiële sector bijeenkwamen ter bevordering van de financiële educatie in Nederland.

Lees meer over: Syncasso aanwezig bij Wijzer in geldzaken bijeenkomst: ‘Geldlessen voor de toekomst’
11 juni 2024

Onze Cash- en Care-jaarverslagen 2023

2023 was door economische en maatschappelijke onzekerheden een uitdagend jaar. Maar het bood ook kansen om te groeien en onze dienstverlening verder te verbeteren. We hebben in 2023 niet alleen onze bedrijfsdoelstellingen behaald, maar ook onze maatschappelijke betrokkenheid verder vergroot. Duurzame oplossingen, innovatie en de professionaliteit van ons team zorgden voor groei en een verdere versterking van onze marktpositie.

Lees meer over: Onze Cash- en Care-jaarverslagen 2023
04 juni 2024

Chi Lueng Chiu spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over ‘Homo Collaboratus’

In het afgelopen decennium is de overgang in gang gezet van de verzorgingsstaat naar de participatiemaatschappij. Dit heeft impact op schuldeisers en alle andere partijen die een rol hebben in het voorkomen en oplossen van schulden. Het vraagt zowel inzicht in de oorzaken van schuldenproblematiek als ideeën voor mogelijkheden om deze te voorkomen en op te lossen.

Lees meer over: Chi Lueng Chiu spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over ‘Homo Collaboratus’
30 mei 2024

Anna Custers (HVA) spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over financieel welzijn jongvolwassenen

Over 2 weken is de 3e editie van het Jaarcongres Schuldenketen en bespreken we samen hoe de schuldenketen een positieve bijdrage kan leveren in de steeds uitdagendere financiële verantwoordelijkheid die burgers dragen.

Lees meer over: Anna Custers (HVA) spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over financieel welzijn jongvolwassenen
Feedback