Nieuws

Kabinet komt met spoedmaatregelen om mensen met schulden te helpen

13 februari 2019

Kabinet komt met spoedmaatregelen om mensen met schulden te helpen

Staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil “alles op alles te zetten om te voorkomen dat mensen met schulden nog dieper in de problemen komen”. Dat zegt ze aan de vooravond van een overleg in de Tweede Kamer over de Brede Schuldenaanpak van Rutte-III.

Van Ark komt vandaag met verschillende spoedmaatregelen. Zo stopt de Belastingdienst voor 2020 met het toepassen van overheidsvorderingen bij mensen met problematische schulden. Ook wordt het automatisch beslag op toeslagen gestopt. Tot nu toe mag de belastingdienst automatisch bedragen tot 500 euro afschrijven bij mensen met schulden, waardoor mensen die al weinig te besteden nog meer in de problemen komen.

Daarnaast kijkt de Belastingdienst naar het met terugwerkende kracht versoepelen van haar incassobeleid. Vooruitlopend op de vertraagde invoering van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet, die moet gaan garanderen dat met mensen met schulden altijd 90 procent van het minimuminkomen hebben, wordt met spoed de beslagvrije voet voor jongeren opgehoogd. Nu wordt dat beschermde bedrag berekend op basis van de bijstandsnorm voor jongeren. Maar in de praktijk blijken zij dan te weinig geld over te houden om van te leven.

Ook wordt gemeenten gevraagd om voortaan bij de verrekening van schulden met een bijstandsuitkering een beslagvrije voet te hanteren ter hoogte van 95 procent van de bijstandsnorm. Nu hanteren gemeenten soms een lager percentage en moeten mensen rondkomen van 85 of 90 procent van de bijstandsnorm. Doel van deze maatregelen is dat mensen met problematische schulden meer geld overhouden om van te leven en niet nog dieper in de schulden raken.

Geen 50 euro missen

Bewindvoerder Yekta Nasir, die Nieuwsuur onlangs volgde, is enthousiast over de spoedmaatregelen. “De Belastingdienst verrekent te veel gekregen kinderopvangtoeslag klakkeloos met de zorgtoeslag of de huurtoeslag. Dat betekent in de praktijk dat mensen in plaats van 200 euro, slechts 150 euro per maand krijgen. Dat klinkt weinig, maar voor mensen met problematische schulden is 50 euro heel veel geld.” Lees meer…

Gerelateerde nieuwsberichten

02 juli 2025

Sabine van den Boogaard en Koen Kwadijk treden toe als mede-eigenaar

Koen Kwadijk en Sabine van den Boogaard per 2 juli 2025 mede-eigenaar van Syncasso. Met deze stap versterken zij hun betrokkenheid en geven ze de organisatie een extra impuls richting groei en innovatie.

Lees meer over: Sabine van den Boogaard en Koen Kwadijk treden toe als mede-eigenaar
02 juli 2025

Sabine van den Boogaard, mede-eigenaar bij Syncasso

Maak kennis met Sabine van den Boogaard. Directeur Klant, Markt en Communicatie en vanaf 2 juli mede-eigenaar bij Syncasso.

Lees meer over: Sabine van den Boogaard, mede-eigenaar bij Syncasso
02 juli 2025

Koen Kwadijk, mede-eigenaar bij Syncasso

Maak kennis met Koen Kwadijk. Verantwoordelijk voor operationele aansturing en vanaf 2 juli mede-eigenaar bij Syncasso

Lees meer over: Koen Kwadijk, mede-eigenaar bij Syncasso
01 juli 2025

Schulden en gezondheid

Financiële stress leidt tot zorgmijding, verergering van klachten en hogere zorgkosten. Ontdek de invloed van schulden op gezondheid.

Lees meer over: Schulden en gezondheid
30 juni 2025

Geen Saldo – Jongeren, schulden en de verleiding van het snelle geld

Steeds meer jongeren krijgen te maken met geldproblemen. Schulden, groepsdruk en de verleiding om snel extra geld te verdienen zorgen ervoor dat ze kwetsbaar zijn voor lastige situaties en verkeerde keuzes.

Lees meer over: Geen Saldo – Jongeren, schulden en de verleiding van het snelle geld
27 juni 2025

Collectief AfbetalingsPlan (CAP) brengt rust en overzicht bij schulden

In Nederland hebben huishoudens met schulden vaak meerdere betalingsachterstanden bij verschillende schuldeisers. Dit leidt tot een onoverzichtelijk geheel aan regelingen en een slechte verdeling van de afloscapaciteit.

Lees meer over: Collectief AfbetalingsPlan (CAP) brengt rust en overzicht bij schulden
24 juni 2025

Terugblik Jaarcongres Schuldenketen 2025: Betrokken, bevlogen en volop in beweging

Op 13 juni vond het Jaarcongres Schuldenketen plaats in Villa Jongerius in Utrecht, onder een stralende zon, en met een volle zaal betrokken professionals. Het thema van dit jaar, IBO in Actie: van inzicht naar impact!, kwam tot leven in een programma vol scherpe analyses, praktische voorbeelden en concrete plannen voor de toekomst.

Lees meer over: Terugblik Jaarcongres Schuldenketen 2025: Betrokken, bevlogen en volop in beweging
17 juni 2025

Interview met huisarts Janneke Michiels

Huisarts Janneke Michiels laat zien hoe financiële problemen zich manifesteren als medische klachten – en hoe directe schuldhulp binnen de huisartsenpraktijk echte gezondheidswinst oplevert.

Lees meer over: Interview met huisarts Janneke Michiels
17 juni 2025

CZ over de impact van financiële zorgen op het zorgstelsel

Financiële zorgen hebben verstrekkende gevolgen voor mensen – niet alleen in de portemonnee, maar ook in hun gezondheid.

Lees meer over: CZ over de impact van financiële zorgen op het zorgstelsel
Feedback