Nieuws

Digitaal Beslagregister beschermt mensen met schulden

22 december 2015

Digitaal Beslagregister beschermt mensen met schulden

Den Haag, 22 december 2015 – Het beslagvrij inkomen van mensen met schulden wordt per 1 januari 2016 beter beschermd dankzij de invoering van het Digitaal Beslagregister (DBR). Het register zorgt er ook voor dat onnodige gerechtelijke procedures en beslagen worden voorkomen. Met de komst van het register zijn gerechtsdeurwaarders verplicht alle beslagen op inkomsten, zoals loon, uitkering en toeslagen, te registreren in dit register. Gerechtsdeurwaarders hebben daardoor landelijk inzicht in alle gelegde beslagen op inkomsten.

Het Digitaal Beslagregister is een initiatief van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Het register is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG), die medeverantwoordelijk is voor de uitvoering van het register, en subsidies van de Ministeries van Veiligheid en Justitie en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Beslagvrij inkomen gewaarborgd
De komst van het Digitaal Beslagregister is zowel gunstig voor mensen met schulden als voor gerechtsdeurwaarders en schuldeisers. Het register draagt eraan bij dat mensen met schulden in hun levensonderhoud kunnen blijven voorzien, doordat het beslagvrij inkomen wordt gewaarborgd. Daarnaast zorgt het ervoor dat onnodige gerechtelijke procedures en beslagen op inkomsten worden voorkomen als betaling daarvan niet mogelijk lijkt.

Jaarlijks wordt er ongeveer 330.000 keer beslag op inkomsten gelegd blijkt uit gegevens van de KBvG. Tegelijkertijd wijst onderzoek uit dat mensen waarbij meerdere beslagen op de inkomsten zijn gelegd vaker in de problemen komen. “Door de komst van het Digitaal Beslagregister wordt een deel van dit probleem opgelost,” zegt Michael Brouwer, voorzitter van de commissie DBR en algemeen directeur van deurwaarders- en incasso-organisatie Syncasso. “Aan de hand van de gegevens in het beslagregister kunnen gerechtsdeurwaarders voortaan goed beoordelen of een beslag op het inkomen mogelijk is met behoud van het beslagvrij inkomen.”

Groot maatschappelijk probleem opgelost
Het Digitaal Beslagregister lost volgens Brouwer een groot maatschappelijk probleem op. “Gerechtsdeurwaarders dienen met de komst van het register niet alleen het belang van de burger maar ook die van hun opdrachtgevers en de overheid. Dit is de aanleiding geweest voor de KBvG en SNG om dit register op te zetten,” zegt Brouwer. “Vanwege de grote toegevoegde waarde van het beslagregister verwachten we dat de Belastingdienst op termijn ook zal aansluiten bij dit register. Daarmee ontstaat een volledig en actueel overzicht van de beslagen.”

Het Digitaal Beslagregister is na het VerwijsIndex SchuldHulpverlening (VISH) de tweede grote innovatie op initiatief van de KBvG. Beide overzichten hebben als doel het beschermen van beslagvrij inkomen van mensen met schulden en het voorkomen van onnodige beslagmaatregelen of gerechtelijke procedures.

Syncasso infographic

Klik op de infographic om deze in hoge resolutie te bekijken

Over de KBvG
De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) is een openbaar lichaam in de zin van artikel 134 van de Grondwet. De KBvG heeft tot taak de bevordering van een goede beroepsuitoefening door de leden en van hun vakbekwaamheid’. Aan deze taak wordt op verschillende manieren invulling gegeven. De KBvG stelt bijvoorbeeld verordeningen op waarin wordt bepaald hoe de gerechtsdeurwaarders hun beroep uit moeten oefenen of waarin wordt bepaald aan welke kwaliteitseisen hun onderneming moet voldoen. Ook heeft de KBvG bepaald dat ieder lid opleidingen moet volgen ter bevordering van de vakbekwaamheid. Alle in Nederland gevestigde gerechtsdeurwaarders en toegevoegd kandidaat‐gerechtsdeurwaarders zijn verplicht lid van de KBvG. De beroepsorganisatie voor gerechtsdeurwaarders ontstond op 15 juli 2001 en is gevestigd in Den Haag. Meer informatie is te vinden via https://www.kbvg.nl.

Blijft op de hoogte en volg ons op Twitter of LinkedIn.

Dit bericht delen via:

Gerelateerde nieuwsberichten

18 maart 2025

Save the date: Jaarcongres Schuldenketen 12 juni 2025

Ook dit jaar organiseren we weer in samenwerking met het opleidingsinstituut Kerckebosch het Jaarcongres Schuldenketen. Het thema van 2025 is ‘IBO in Actie: van inzicht naar impact’.

Lees meer over: Save the date: Jaarcongres Schuldenketen 12 juni 2025
11 maart 2025

Geldlessen in het MBO: Leergierigheid en Complexiteit

De afgelopen weken gaf ik zeven MBO-klassen een geldles, georganiseerd door stichting LEF. Financiële onderwerpen kunnen saai en ingewikkeld lijken, maar wat me opviel, is hoe graag jongeren wíllen begrijpen hoe geld werkt.

Lees meer over: Geldlessen in het MBO: Leergierigheid en Complexiteit
06 maart 2025

“Een jeugdboek over geldproblemen: Interview met schrijfster Caja Cazemier”

Geldproblemen en schulden zijn onderwerpen die jongeren vaak ver van zich af proberen te houden. Maar wat als je er toch mee te maken krijgt? Op verzoek van Syncasso schreef auteur Caja Cazemier een jeugdboek over dit thema.

Lees meer over: “Een jeugdboek over geldproblemen: Interview met schrijfster Caja Cazemier”
04 maart 2025

Interview met Rien Dijkstra – Data Scientist bij Syncasso

Als Data Scientist vertelt hij over zijn weg van de sterrenkunde naar data science, de invloed van AI op zijn werk en zijn passie voor het universum.

Lees meer over: Interview met Rien Dijkstra – Data Scientist bij Syncasso
25 februari 2025

Hockeyclub begint ‘blue zone’ voor betere samenleving

Hockeyclub NMHC gaat op de maatschappelijke toer. De sportvereniging wil inspireren tot een gezonde leefstijl, mensen samenbrengen én de kloof tussen arm en rijk verkleinen. Het verschijnsel ‘blauwe zones’ gebruiken ze daarbij als kapstok.

Lees meer over: Hockeyclub begint ‘blue zone’ voor betere samenleving
24 februari 2025

Syncasso partner van BlueZone project d’Almarasweg

Bij Syncasso zien we dagelijks de impact van financiële problemen op gezinnen. Dat gaat niet alleen over geld, maar ook over welzijn. Want financiële zorgen gaan verder dan cijfers; ze raken kansen, gezondheid en de toekomst van kinderen.

Lees meer over: Syncasso partner van BlueZone project d’Almarasweg
18 februari 2025

Jongeren en zorgschulden: Inzichten en oplossingen uit de groeisessie

Op dinsdag 4 februari organiseerde Syncasso op het Achmea congrescentrum een groeisessie over jongeren en zorgschulden. De sessie bracht experts, onderzoekers en praktijkprofessionals samen om inzichten te delen en mogelijke oplossingen te verkennen.

Lees meer over: Jongeren en zorgschulden: Inzichten en oplossingen uit de groeisessie
10 februari 2025

Jong, blut en radeloos? Jeugdboek maakt geldproblemen bespreekbaar

In Nederland blijven schulden een grote uitdaging, ook onder jongeren. Ze weten niet goed waar ze terecht kunnen voor hulp en vinden het vaak spannend om erover te praten. Om het taboe over dit onderwerp te doorbreken en het probleem bespreekbaar te maken, lanceert Syncasso tijdens de Week van het Geld het jeugdboek Geen Saldo.

Lees meer over: Jong, blut en radeloos? Jeugdboek maakt geldproblemen bespreekbaar
06 februari 2025

De koffiepauze: Het volgende gezicht in onze maandelijkse interviewserie!

Elke maand nemen we u mee achter de schermen bij Syncasso en ontdekken we de verhalen van onze collega’s. Wat drijft hen in hun werk? Waar halen ze inspiratie vandaan? En hoe brengen ze hun vrije tijd door? Deze keer is het de beurt aan Johan!

Lees meer over: De koffiepauze: Het volgende gezicht in onze maandelijkse interviewserie!
Feedback