Naar de hoofd content Naar navigatie
Syncasso Syncasso
HomeOpdrachtgevers Ik wil betalen Mijn Dossier
nl Dutch
ar Arabicnl Dutchen Englishfr Frenchde Germanpl Polishes Spanishtr Turkish
Zoeken
  • Home
  • Over ons
  • Veelgestelde vragen
  • Opdrachtgevers
      • Inloggen
      • Implementatie
      • Rapportage en verantwoording
      • Kwaliteit en certificeringen
      • Maatschappelijk Verantwoord Incasseren
      • Innovatie
      • SyncassoLab
  • Ik wil betalen
  • Inloggen
  • Mijn Dossier
  • Ik wil betalen
  • Nieuws
  • Contact
  • Zoeken

Nieuws

Bewijs en verhaal: essentieel voor de gerechtsdeurwaarder!

23 maart 2018
CorporatesFinance

Bewijs en verhaal: essentieel voor de gerechtsdeurwaarder!

Voordat een gerechtsdeurwaarder bij iemand aan de deur komt, is er op zijn kantoor al veel gebeurd.  Twee zaken lopen als een rode draad door de behandeling van een opdracht aan een gerechtsdeurwaarder: het bewijsbaar zijn van de vordering én de aanwezigheid van verhaal (betaalcapaciteit).

Voordat een gerechtsdeurwaarder een opdracht in behandeling neemt, heeft de schuldeiser diverse incassopogingen gedaan. Voor een betalingsachterstand verstuurt de schuldeiser na de factuur meestal een herinnering, aanmaning en een zogenaamd wikbrief waarmee de incassokosten verschuldigd worden. Vaak worden er aanvullend ook sms’en verstuurd of gebeld. Als de inspanningen van de schuldeiser niet helpen, kan een gerechtsdeurwaarder de vordering krijgen met de opdracht te incasseren.

Controle op bewijsbaarheid

De gerechtsdeurwaarder checkt dan eerst of alles klopt. Met andere woorden: is de vordering bewijsbaar als die bij de rechter komt? Als dat niet zo is, kost een gang naar de rechter alleen maar geld. Als een verweer bekend is, wordt dat beoordeeld en weersproken. Vaak kan dan al een oplossing worden bereikt. Als er echt een inhoudelijk geschil is en de opdrachtgever denkt een goede kans te maken, dan volgt een gang naar de rechter die in het geschil beslist. In de praktijk zijn er niet veel inhoudelijke geschillen. De meeste zaken (afhankelijk van het soort tussen de 75% en 90%) worden als verstekvonnis (gedaagde verschijnt dan niet) afgedaan door de rechter.

Check op betaalcapaciteit

Daarnaast checken gerechtsdeurwaarders of ze de betrokken klantdebiteur kennen. Daarvoor kijken ze in hun database of de betrokkene recent een zaak heeft gehad en hoe die is verlopen. Als een eerdere zaak niet is geïncasseerd en er is weinig kans op incasso, dan overleggen ze met de opdrachtgever wat verder te doen. Het Digitale Beslagregister (DBR) dat sinds 2016 verplicht is voor gerechtsdeurwaarders, is hierbij van groot belang. Voor het uitbrengen van een dagvaarding, het betekenen van een vonnis of het leggen van beslag op inkomsten checken gerechtsdeurwaarders het DBR. In het DBR staan de beslagen van gerechtsdeurwaarders op inkomsten, zoals loon, uitkering of pensioen. Gerechtsdeurwaarders zijn druk bezig met een V2.0  van het DBR waarin alle beslagen worden geregistreerd, ook die van de diverse belastingdeurwaarders. Ook de insolventieregisters, waarin faillissementen, curatelen en bewindvoeringen worden bijgehouden, zouden aan het DBR gekoppeld moeten worden.

In tegenstelling tot wat soms beweerd wordt, heeft het geen enkele zin voor een gerechtsdeurwaarder beslag te leggen als de schuldenaar niet kan betalen. Natuurlijk zijn er mensen  mét geld, die vinden dat ze niet kunnen betalen. En mensen die echt geen geld hebben, maar dat niet communiceren…. Het is dan aan de gerechtsdeurwaarder om de juiste inschatting te maken en dat is niet altijd eenvoudig.

Paul Otter is gerechtsdeurwaarder en bestuurslid van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). De KBvG zorgt voor een goede beroepsuitoefening door de gerechtsdeurwaarders bij de uitvoering van hun taken, met oog beide partijen. Paul blogt regelmatig over actuele zaken.

Artikel delen?
Delen via LinkedIn Delen via Twitter Delen via Email

Gerelateerde nieuwsberichten

30 maart 2023

Syncasso Care Facts – Passende duurzame betalingsregelingen

Via onze website kunnen debiteurklanten gemakkelijk een betalingsregeling voorstellen. Onze incassoprofessionals hebben ruime bevoegdheden om een betalingsregeling af te spreken die past bij de betaalcapaciteit van de debiteurklant.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Passende duurzame betalingsregelingen
28 maart 2023

Online Potjes-check via Geldfit

Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Met deze online tool weten huishoudens voor welke toeslagen en regelingen ze in aanmerking komen.

Lees meer
Read more about Online Potjes-check via Geldfit
23 maart 2023

Syncasso Care Facts – Voorlichting aan debiteurklanten

Debiteurklanten die hulp nodig hebben bij hun financiële zorgen, wachten veel te lang met het inschakelen van hulp. Dat heeft verschillende oorzaken. Eén van de oorzaken is, dat debiteurklanten niet altijd weten hoe ze hulp kunnen vinden. Daarom besteden we in onze online- en offlinecommunicatie veel aandacht aan informatie over het oplossen van schulden en schuldhulpbemiddeling.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Voorlichting aan debiteurklanten
16 maart 2023

Syncasso Care Facts – Care Coaches

Syncasso werkt met Care- en Incassocoaches op de werkvloer. Zij begeleiden onze medewerkers om debiteurklanten te helpen hun betalingsachterstanden op te lossen. De Care Coaches richten zich specifiek op de contacten met kwetsbare debiteurklanten en ondernemers in zwaar weer.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Care Coaches
10 maart 2023

Syncasso Care Facts – Incassowaarden verbeteren

Communicatie- en data-analyse zijn continue processen om zowel de cash als de care van incassowaarde te verbeteren. Onze communicatiestrategie voor debiteurklanten is erop gericht om zo snel mogelijk in het minnelijke proces tot een oplossing te komen voor de betalingsachterstand. Daarmee voorkomen we kosten en stress.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Incassowaarden verbeteren
08 maart 2023

Tijdelijk Noodfonds Energie

Sinds 7 februari jl. kunnen mensen met hoge energielasten een beroep doen op het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit Noodfonds helpt de energierekeningen met terugwerkende kracht over de maanden oktober 2022 tot en met maart 2023 te betalen.

Lees meer
Read more about Tijdelijk Noodfonds Energie
02 maart 2023

Syncasso Care Facts – Social Responsibility Officer

Samenwerking in de schulddienstverlening is volgens Syncasso noodzakelijk om problematische schulden te voorkomen en op te lossen. Onze Social Responsibility Officer zoekt daarom actief naar samenwerkingskansen met ketenpartners voor onderzoek, kennisoverdracht en informatie-uitwisseling.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Social Responsibility Officer
28 februari 2023

Interview Sabine van den Boogaard over onderzoek Duurzaam Betaalgedrag

Syncasso doet wetenschappelijk onderzoek met de Rijksuniversiteit Groningen en het Lectoraat schulden en incasso van de Hogeschool Utrecht naar Duurzaam Betaalgedrag. Lees meer waarom Syncasso dit onderzoek doet.

Lees meer
Read more about Interview Sabine van den Boogaard over onderzoek Duurzaam Betaalgedrag
23 februari 2023

Verslag Groeisessie Geregistreerde Schuldregeling/ Regeling meedelen in beslag

Op donderdag 9 februari jl. presenteerde Michaël Brouwer, Mark Getkate en Paul Otter het door Syncasso en externe partner ontwikkelde conceptwetsvoorstel over de Geregistreerde Schuldregeling/Regeling meedelen in beslag.

Lees meer
Read more about Verslag Groeisessie Geregistreerde Schuldregeling/ Regeling meedelen in beslag
Feedback
Fijn dat u ons wilt helpen!

Bedankt voor uw bezoek aan www.syncasso.nl. We willen u graag zo goed mogelijk helpen. Daarom willen we graag weten wat we goed doen en wat beter kan.

U helpt ons en onze andere klanten als u deze korte vragenlijst invult. Bedankt voor uw medewerking!

Klik op het antwoord dat u het beste vindt passen.

Vragenlijst

Hoe zou u Syncasso beoordelen?

Footer logo

Contact

post@syncasso.nlWhatsAppNaar de contactpagina

Rekeningnummer Syncasso: NL 48 RABO 0300 1039 99

Direct betalen via iDeal

Rekeningnummer Syncasso:
NL 48 RABO 0300 1039 99

Direct betalen via iDeal

Pagina’s

  • Home
  • Opdrachtgevers
  • Mijn Dossier
  • Veelgestelde vragen
  • Over ons

Overige linkjes

  • Contact
  • Gebruik website (privacy & cookies)
  • Algemene Voorwaarden en Tarieven
Volg ons op Ga naar TwitterGa naar TwitterGa naar Twitter