Nieuws

Bewijs en verhaal: essentieel voor de gerechtsdeurwaarder!

23 maart 2018

Bewijs en verhaal: essentieel voor de gerechtsdeurwaarder!

Voordat een gerechtsdeurwaarder bij iemand aan de deur komt, is er op zijn kantoor al veel gebeurd.  Twee zaken lopen als een rode draad door de behandeling van een opdracht aan een gerechtsdeurwaarder: het bewijsbaar zijn van de vordering én de aanwezigheid van verhaal (betaalcapaciteit).

Voordat een gerechtsdeurwaarder een opdracht in behandeling neemt, heeft de schuldeiser diverse incassopogingen gedaan. Voor een betalingsachterstand verstuurt de schuldeiser na de factuur meestal een herinnering, aanmaning en een zogenaamd wikbrief waarmee de incassokosten verschuldigd worden. Vaak worden er aanvullend ook sms’en verstuurd of gebeld. Als de inspanningen van de schuldeiser niet helpen, kan een gerechtsdeurwaarder de vordering krijgen met de opdracht te incasseren.

Controle op bewijsbaarheid

De gerechtsdeurwaarder checkt dan eerst of alles klopt. Met andere woorden: is de vordering bewijsbaar als die bij de rechter komt? Als dat niet zo is, kost een gang naar de rechter alleen maar geld. Als een verweer bekend is, wordt dat beoordeeld en weersproken. Vaak kan dan al een oplossing worden bereikt. Als er echt een inhoudelijk geschil is en de opdrachtgever denkt een goede kans te maken, dan volgt een gang naar de rechter die in het geschil beslist. In de praktijk zijn er niet veel inhoudelijke geschillen. De meeste zaken (afhankelijk van het soort tussen de 75% en 90%) worden als verstekvonnis (gedaagde verschijnt dan niet) afgedaan door de rechter.

Check op betaalcapaciteit

Daarnaast checken gerechtsdeurwaarders of ze de betrokken klantdebiteur kennen. Daarvoor kijken ze in hun database of de betrokkene recent een zaak heeft gehad en hoe die is verlopen. Als een eerdere zaak niet is geïncasseerd en er is weinig kans op incasso, dan overleggen ze met de opdrachtgever wat verder te doen. Het Digitale Beslagregister (DBR) dat sinds 2016 verplicht is voor gerechtsdeurwaarders, is hierbij van groot belang. Voor het uitbrengen van een dagvaarding, het betekenen van een vonnis of het leggen van beslag op inkomsten checken gerechtsdeurwaarders het DBR. In het DBR staan de beslagen van gerechtsdeurwaarders op inkomsten, zoals loon, uitkering of pensioen. Gerechtsdeurwaarders zijn druk bezig met een V2.0  van het DBR waarin alle beslagen worden geregistreerd, ook die van de diverse belastingdeurwaarders. Ook de insolventieregisters, waarin faillissementen, curatelen en bewindvoeringen worden bijgehouden, zouden aan het DBR gekoppeld moeten worden.

In tegenstelling tot wat soms beweerd wordt, heeft het geen enkele zin voor een gerechtsdeurwaarder beslag te leggen als de schuldenaar niet kan betalen. Natuurlijk zijn er mensen  mét geld, die vinden dat ze niet kunnen betalen. En mensen die echt geen geld hebben, maar dat niet communiceren…. Het is dan aan de gerechtsdeurwaarder om de juiste inschatting te maken en dat is niet altijd eenvoudig.

Paul Otter is gerechtsdeurwaarder en bestuurslid van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). De KBvG zorgt voor een goede beroepsuitoefening door de gerechtsdeurwaarders bij de uitvoering van hun taken, met oog beide partijen. Paul blogt regelmatig over actuele zaken.

Gerelateerde nieuwsberichten

18 maart 2025

Save the date: Jaarcongres Schuldenketen 12 juni 2025

Ook dit jaar organiseren we weer in samenwerking met het opleidingsinstituut Kerckebosch het Jaarcongres Schuldenketen. Het thema van 2025 is ‘IBO in Actie: van inzicht naar impact’.

Lees meer over: Save the date: Jaarcongres Schuldenketen 12 juni 2025
11 maart 2025

Geldlessen in het MBO: Leergierigheid en Complexiteit

De afgelopen weken gaf ik zeven MBO-klassen een geldles, georganiseerd door stichting LEF. Financiële onderwerpen kunnen saai en ingewikkeld lijken, maar wat me opviel, is hoe graag jongeren wíllen begrijpen hoe geld werkt.

Lees meer over: Geldlessen in het MBO: Leergierigheid en Complexiteit
06 maart 2025

“Een jeugdboek over geldproblemen: Interview met schrijfster Caja Cazemier”

Geldproblemen en schulden zijn onderwerpen die jongeren vaak ver van zich af proberen te houden. Maar wat als je er toch mee te maken krijgt? Op verzoek van Syncasso schreef auteur Caja Cazemier een jeugdboek over dit thema.

Lees meer over: “Een jeugdboek over geldproblemen: Interview met schrijfster Caja Cazemier”
04 maart 2025

Interview met Rien Dijkstra – Data Scientist bij Syncasso

Als Data Scientist vertelt hij over zijn weg van de sterrenkunde naar data science, de invloed van AI op zijn werk en zijn passie voor het universum.

Lees meer over: Interview met Rien Dijkstra – Data Scientist bij Syncasso
25 februari 2025

Hockeyclub begint ‘blue zone’ voor betere samenleving

Hockeyclub NMHC gaat op de maatschappelijke toer. De sportvereniging wil inspireren tot een gezonde leefstijl, mensen samenbrengen én de kloof tussen arm en rijk verkleinen. Het verschijnsel ‘blauwe zones’ gebruiken ze daarbij als kapstok.

Lees meer over: Hockeyclub begint ‘blue zone’ voor betere samenleving
24 februari 2025

Syncasso partner van BlueZone project d’Almarasweg

Bij Syncasso zien we dagelijks de impact van financiële problemen op gezinnen. Dat gaat niet alleen over geld, maar ook over welzijn. Want financiële zorgen gaan verder dan cijfers; ze raken kansen, gezondheid en de toekomst van kinderen.

Lees meer over: Syncasso partner van BlueZone project d’Almarasweg
18 februari 2025

Jongeren en zorgschulden: Inzichten en oplossingen uit de groeisessie

Op dinsdag 4 februari organiseerde Syncasso op het Achmea congrescentrum een groeisessie over jongeren en zorgschulden. De sessie bracht experts, onderzoekers en praktijkprofessionals samen om inzichten te delen en mogelijke oplossingen te verkennen.

Lees meer over: Jongeren en zorgschulden: Inzichten en oplossingen uit de groeisessie
10 februari 2025

Jong, blut en radeloos? Jeugdboek maakt geldproblemen bespreekbaar

In Nederland blijven schulden een grote uitdaging, ook onder jongeren. Ze weten niet goed waar ze terecht kunnen voor hulp en vinden het vaak spannend om erover te praten. Om het taboe over dit onderwerp te doorbreken en het probleem bespreekbaar te maken, lanceert Syncasso tijdens de Week van het Geld het jeugdboek Geen Saldo.

Lees meer over: Jong, blut en radeloos? Jeugdboek maakt geldproblemen bespreekbaar
06 februari 2025

De koffiepauze: Het volgende gezicht in onze maandelijkse interviewserie!

Elke maand nemen we u mee achter de schermen bij Syncasso en ontdekken we de verhalen van onze collega’s. Wat drijft hen in hun werk? Waar halen ze inspiratie vandaan? En hoe brengen ze hun vrije tijd door? Deze keer is het de beurt aan Johan!

Lees meer over: De koffiepauze: Het volgende gezicht in onze maandelijkse interviewserie!
Feedback