Nieuws

Bewijs en verhaal: essentieel voor de gerechtsdeurwaarder!

23 maart 2018

Bewijs en verhaal: essentieel voor de gerechtsdeurwaarder!

Voordat een gerechtsdeurwaarder bij iemand aan de deur komt, is er op zijn kantoor al veel gebeurd.  Twee zaken lopen als een rode draad door de behandeling van een opdracht aan een gerechtsdeurwaarder: het bewijsbaar zijn van de vordering én de aanwezigheid van verhaal (betaalcapaciteit).

Voordat een gerechtsdeurwaarder een opdracht in behandeling neemt, heeft de schuldeiser diverse incassopogingen gedaan. Voor een betalingsachterstand verstuurt de schuldeiser na de factuur meestal een herinnering, aanmaning en een zogenaamd wikbrief waarmee de incassokosten verschuldigd worden. Vaak worden er aanvullend ook sms’en verstuurd of gebeld. Als de inspanningen van de schuldeiser niet helpen, kan een gerechtsdeurwaarder de vordering krijgen met de opdracht te incasseren.

Controle op bewijsbaarheid

De gerechtsdeurwaarder checkt dan eerst of alles klopt. Met andere woorden: is de vordering bewijsbaar als die bij de rechter komt? Als dat niet zo is, kost een gang naar de rechter alleen maar geld. Als een verweer bekend is, wordt dat beoordeeld en weersproken. Vaak kan dan al een oplossing worden bereikt. Als er echt een inhoudelijk geschil is en de opdrachtgever denkt een goede kans te maken, dan volgt een gang naar de rechter die in het geschil beslist. In de praktijk zijn er niet veel inhoudelijke geschillen. De meeste zaken (afhankelijk van het soort tussen de 75% en 90%) worden als verstekvonnis (gedaagde verschijnt dan niet) afgedaan door de rechter.

Check op betaalcapaciteit

Daarnaast checken gerechtsdeurwaarders of ze de betrokken klantdebiteur kennen. Daarvoor kijken ze in hun database of de betrokkene recent een zaak heeft gehad en hoe die is verlopen. Als een eerdere zaak niet is geïncasseerd en er is weinig kans op incasso, dan overleggen ze met de opdrachtgever wat verder te doen. Het Digitale Beslagregister (DBR) dat sinds 2016 verplicht is voor gerechtsdeurwaarders, is hierbij van groot belang. Voor het uitbrengen van een dagvaarding, het betekenen van een vonnis of het leggen van beslag op inkomsten checken gerechtsdeurwaarders het DBR. In het DBR staan de beslagen van gerechtsdeurwaarders op inkomsten, zoals loon, uitkering of pensioen. Gerechtsdeurwaarders zijn druk bezig met een V2.0  van het DBR waarin alle beslagen worden geregistreerd, ook die van de diverse belastingdeurwaarders. Ook de insolventieregisters, waarin faillissementen, curatelen en bewindvoeringen worden bijgehouden, zouden aan het DBR gekoppeld moeten worden.

In tegenstelling tot wat soms beweerd wordt, heeft het geen enkele zin voor een gerechtsdeurwaarder beslag te leggen als de schuldenaar niet kan betalen. Natuurlijk zijn er mensen  mét geld, die vinden dat ze niet kunnen betalen. En mensen die echt geen geld hebben, maar dat niet communiceren…. Het is dan aan de gerechtsdeurwaarder om de juiste inschatting te maken en dat is niet altijd eenvoudig.

Paul Otter is gerechtsdeurwaarder en bestuurslid van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). De KBvG zorgt voor een goede beroepsuitoefening door de gerechtsdeurwaarders bij de uitvoering van hun taken, met oog beide partijen. Paul blogt regelmatig over actuele zaken.

Gerelateerde nieuwsberichten

15 april 2025

Interview met Henriëtte van Battum – Incassomedewerker Finance bij Syncasso

Elke maand nemen we een kijkje achter de schermen bij Syncasso en leert u onze collega’s beter kennen. Wat doen ze, wat motiveert hen en waar houden ze zich buiten het werk mee bezig? Deze keer spreken we met Henriëtte van Battum! Al 22 jaar incassomedewerker bij Syncasso.

Lees meer over: Interview met Henriëtte van Battum – Incassomedewerker Finance bij Syncasso
08 april 2025

Buy Now, Pay Later: Onzichtbare gevaar voor jongeren

Onze collega Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij Syncasso, schreef een column voor het Tijdschrift voor Schuldsanering (maart 2025, nr. 01) over de invloed van Buy Now Pay Later op jongeren en schuldenproblematiek.

Lees meer over: Buy Now, Pay Later: Onzichtbare gevaar voor jongeren
03 april 2025

Samenwerking Quintor en Syncasso zorgt voor efficiëntere klantcontacten!

Syncasso wil debiteurklanten nog beter bedienen en tegelijkertijd het werk van service center agents overzichtelijker en eenvoudiger maken. Met hulp van Quintor zijn al flinke stappen gezet. ‘Bij iedere aanpassing werden ook meteen de testen gebouwd.’

Lees meer over: Samenwerking Quintor en Syncasso zorgt voor efficiëntere klantcontacten!
01 april 2025

ONSbank-ervaringsdeskundigen over ‘Geen Saldo’: hun kijk op schulden en financiële educatie

Voor het boek ‘Geen Saldo’ vroegen we ervaringsdeskundigen van Stichting ONSbank om mee te lezen en hun mening met ons te delen. Met veel enthousiasme en een frisse blik doken zij in het verhaal en deelden waardevolle inzichten over hoe jongeren schulden ervaren.

Lees meer over: ONSbank-ervaringsdeskundigen over ‘Geen Saldo’: hun kijk op schulden en financiële educatie
27 maart 2025

Eneco steunt Geen Saldo-initiatief tijdens de Week van het Geld

Tijdens de Week van het Geld organiseerde Eneco een inspirerend event met het thema: hoe kunnen we gelddromen van jongeren waarmaken. Experts en partners kwamen samen om te spreken over de belangrijke rol van financiële educatie en hoe jongeren beter ondersteund kunnen worden in het voorkomen van schulden.

Lees meer over: Eneco steunt Geen Saldo-initiatief tijdens de Week van het Geld
25 maart 2025

Syncasso ondertekent Afsprakenkader Sociaal Incasseren

Syncasso ondertekende vandaag, in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima, het Afsprakenkader Sociaal Incasseren. Dit werd gedaan tijdens een bijeenkomst georganiseerd door SchuldenLab op locatie bij Vattenfall.

Lees meer over: Syncasso ondertekent Afsprakenkader Sociaal Incasseren
24 maart 2025

Marjolein Moorman neemt jeugdboek Geen Saldo in ontvangst tijdens opening Week van het geld

Vandaag overhandigde Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij Syncasso tijdens de opening van de Week van het geld in Amsterdam officieel het jeugdboek Geen Saldo aan wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs, Jeugd(zorg), Armoede en Schuldhulpverlening).

Lees meer over: Marjolein Moorman neemt jeugdboek Geen Saldo in ontvangst tijdens opening Week van het geld
21 maart 2025

Achmea zet zich in voor financiële bewustwording bij jongeren

Bij Syncasso werken we samen met organisaties die echt het verschil willen maken. Achmea is daar een prachtig voorbeeld van. Al jarenlang is Syncasso een van de externe incassopartners van Achmea.

Lees meer over: Achmea zet zich in voor financiële bewustwording bij jongeren
20 maart 2025

Geld, Schulden en Jongeren: Michaël Brouwer, CEO Syncasso over het ontstaan van het boek Geen Saldo

Geld speelt een enorme rol in ons leven. Maar hoe leer je jongeren hier goed mee omgaan? Onze CEO kwam op het idee om een jeugdboek te laten schrijven over geld en schulden.

Lees meer over: Geld, Schulden en Jongeren: Michaël Brouwer, CEO Syncasso over het ontstaan van het boek Geen Saldo
Feedback