Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Accepteren Meer informatie

Een bankrekening die je vriend is?

Een bankrekening die je vriend is?

Bankieren doe je niet voor de lol, ik in ieder geval niet. Verkeerd cijfer, phishing mail, nepfactuur en dan natuurlijk ook nog de worsteling om maandelijks uit te komen met je geld. Een soort van financiële jungle. Overleven naar de volgende loonbetaling is een hele toer. En als gerechtsdeurwaarder kan ik weten waar het fout gaat: ik spreek de slachtoffers aan de deur! Maar zou het makkelijker kunnen? Met een bankrekening die je helpt, die meedenkt en je waarschuwt? De bank als vriend?

Anno 2017 is een financiële huishouding behoorlijk gecompliceerd. Onze Jan heeft het er maar moeilijk mee. Toeslagen, pinbetalingen, automatische afschrijvingen en zo af en toe de creditcard afschrijving. Voor Jan is overzicht houden moeilijk, een fout zo gemaakt en voor hij het weet staat hij rood. Of erger: heeft hij schulden.

Toch vreemd dat in deze tijd waarin ICT en data zorgen dat Bol.com feilloos weet welk boek ze Jan moeten aanbevelen en Wehkamp weet welke kleur shirts Jan’s voorkeur hebben, de banken nog steeds ouderwets met het betalingsverkeer omgaan.

Internetbankieren heeft er eigenlijk alleen maar gezorgd dat Jan nu zelf zijn betalingen inklopt en het verder weinig meerwaarde voor hem oplevert. Vreemd dat banken niet actief in dit gat in de markt springen. Echt niet alleen voor Jan, maar voor iedereen!

Jan droomt weleens van een bankrekening die hem assisteert. Als een persoonlijke assistent geeft zijn bankrekening Jan een seintje dat hij recht heeft op zorgtoeslag, maar die niet krijgt. Hij herinnert Jan aan abonnementen die hij kan opzeggen (met één druk op de knop). Jan’s bankrekening weet dat de huur (of de hypotheek) en de andere vaste lasten betaald moeten worden en houdt daar alvast rekening mee. Een bankrekening die met Jan meekijkt en hem waarschuwt als hij in ’t rood dreigt te schieten, omdat hij weet wat Jan die maand nog voor uitgaven voor z’n kiezen gaat krijgen.

Deze bankrekening assisteert je niet alleen, maar maakt een dikke kans je beste vriend te worden. Hij geeft aan dat andere mensen met dezelfde inkomsten gemiddeld x euro per maand sparen, hij weet welke afschrijvingen eraan zitten te komen en welke inkomsten wanneer verwacht worden. Dan heb ik het niet over Excel sheets of Apps’ waarvoor je een middag moet gaan zitten om ze een beetje te snappen, maar over een bankrekening die dat zelf invult. Op basis van het verleden en op basis van de metadata van andere Jannen. Daar heb ik zelf wel een paar tientjes per maand voor over! En alle data is en blijft van mij, maar kan wel anoniem worden gebruikt om mijn medeburgers te helpen bankieren en controle te houden over hun financiën.

En hoe komt een gerechtsdeurwaarder nu aan deze visie? Ik kom bij Jan aan de deur en constateer dat Jan al lang geen overzicht meer heeft. Hij zou enorm geholpen zijn met een steuntje in de rug. Bovendien snap ik dat het ingewikkeld is en je makkelijk fouten maakt. Dit zou niet alleen Jan helpen, maar veel meer mensen waar ik kom zouden ermee geholpen zijn. En heel eerlijk: ik zou ‘m zelf ook wel willen hebben!

Het is technisch allemaal mogelijk, de bankrekening die je helpt te overleven in een complexe financiële wereld. Een bankrekening die jou assisteert om de maand goed door te komen tot de volgende loonbetaling. Een bankrekening van morgen, die je eigenlijk nu al zou willen hebben: welke bank pakt als eerste de handschoen op?

Paul Otter, gerechtsdeurwaarder en directeur SyncassoLab en Corporate Social Responsibility van Syncasso Gerechtsdeurwaarders. Paul blogt regelmatig over actuele zaken op zijn vakgebied en de mens achter incasso.