Nieuws

Een bankrekening die je vriend is?

12 mei 2017

Een bankrekening die je vriend is?

Bankieren doe je niet voor de lol, ik in ieder geval niet. Verkeerd cijfer, phishing mail, nepfactuur en dan natuurlijk ook nog de worsteling om maandelijks uit te komen met je geld. Een soort van financiële jungle. Overleven naar de volgende loonbetaling is een hele toer. En als gerechtsdeurwaarder kan ik weten waar het fout gaat: ik spreek de slachtoffers aan de deur! Maar zou het makkelijker kunnen? Met een bankrekening die je helpt, die meedenkt en je waarschuwt? De bank als vriend?

Anno 2017 is een financiële huishouding behoorlijk gecompliceerd. Onze Jan heeft het er maar moeilijk mee. Toeslagen, pinbetalingen, automatische afschrijvingen en zo af en toe de creditcard afschrijving. Voor Jan is overzicht houden moeilijk, een fout zo gemaakt en voor hij het weet staat hij rood. Of erger: heeft hij schulden.

Toch vreemd dat in deze tijd waarin ICT en data zorgen dat Bol.com feilloos weet welk boek ze Jan moeten aanbevelen en Wehkamp weet welke kleur shirts Jan’s voorkeur hebben, de banken nog steeds ouderwets met het betalingsverkeer omgaan.

Internetbankieren heeft er eigenlijk alleen maar gezorgd dat Jan nu zelf zijn betalingen inklopt en het verder weinig meerwaarde voor hem oplevert. Vreemd dat banken niet actief in dit gat in de markt springen. Echt niet alleen voor Jan, maar voor iedereen!

Jan droomt weleens van een bankrekening die hem assisteert. Als een persoonlijke assistent geeft zijn bankrekening Jan een seintje dat hij recht heeft op zorgtoeslag, maar die niet krijgt. Hij herinnert Jan aan abonnementen die hij kan opzeggen (met één druk op de knop). Jan’s bankrekening weet dat de huur (of de hypotheek) en de andere vaste lasten betaald moeten worden en houdt daar alvast rekening mee. Een bankrekening die met Jan meekijkt en hem waarschuwt als hij in ’t rood dreigt te schieten, omdat hij weet wat Jan die maand nog voor uitgaven voor z’n kiezen gaat krijgen.

Deze bankrekening assisteert je niet alleen, maar maakt een dikke kans je beste vriend te worden. Hij geeft aan dat andere mensen met dezelfde inkomsten gemiddeld x euro per maand sparen, hij weet welke afschrijvingen eraan zitten te komen en welke inkomsten wanneer verwacht worden. Dan heb ik het niet over Excel sheets of Apps’ waarvoor je een middag moet gaan zitten om ze een beetje te snappen, maar over een bankrekening die dat zelf invult. Op basis van het verleden en op basis van de metadata van andere Jannen. Daar heb ik zelf wel een paar tientjes per maand voor over! En alle data is en blijft van mij, maar kan wel anoniem worden gebruikt om mijn medeburgers te helpen bankieren en controle te houden over hun financiën.

En hoe komt een gerechtsdeurwaarder nu aan deze visie? Ik kom bij Jan aan de deur en constateer dat Jan al lang geen overzicht meer heeft. Hij zou enorm geholpen zijn met een steuntje in de rug. Bovendien snap ik dat het ingewikkeld is en je makkelijk fouten maakt. Dit zou niet alleen Jan helpen, maar veel meer mensen waar ik kom zouden ermee geholpen zijn. En heel eerlijk: ik zou ‘m zelf ook wel willen hebben!

Het is technisch allemaal mogelijk, de bankrekening die je helpt te overleven in een complexe financiële wereld. Een bankrekening die jou assisteert om de maand goed door te komen tot de volgende loonbetaling. Een bankrekening van morgen, die je eigenlijk nu al zou willen hebben: welke bank pakt als eerste de handschoen op?

Paul Otter, gerechtsdeurwaarder en directeur SyncassoLab en Corporate Social Responsibility van Syncasso Gerechtsdeurwaarders. Paul blogt regelmatig over actuele zaken op zijn vakgebied en de mens achter incasso.

Gerelateerde nieuwsberichten

09 juli 2024

Samenwerking in de schulddienstverleningsketen

Samenwerking in de schulddienstverleningsketen is een voorwaarde om problematische schulden te voorkomen en op te lossen. Syncasso onderhoudt daarom via haar Social Responsibility Officer actief het contact met het schulddienstverleningsnetwerk om verbeteringskansen te signaleren en te realiseren.

Lees meer over: Samenwerking in de schulddienstverleningsketen
04 juli 2024

Mee met de gerechtsdeurwaarder

Regelmatig neem ik mensen mee op bij mijn huisbezoeken als gerechtsdeurwaarder. Zoals politici, pers en stakeholders om hen een realistisch beeld te geven van het werk van de gerechtsdeurwaarder en waar we in de praktijk mee te maken krijgen. Niet alleen de huisbezoeken zelf maar ook de vele stakeholders en de maatschappelijke aandacht voor schulden: hoe vinden we daar onze weg in?

Lees meer over: Mee met de gerechtsdeurwaarder
25 juni 2024

Lees mee met de verhalen van ons team

In deze serie leert u de mensen achter Syncasso kennen. Met deze keer Esther Verstraten, deurwaarder bij Syncasso.

Lees meer over: Lees mee met de verhalen van ons team
25 juni 2024

Syncasso Tour du Syncasso

Van 12 tot 14 juni hebben onze sportieve collega’s een mooie tocht van meer dan 500 km gemaakt langs al onze Syncasso-kantoren, allemaal voor het goede doel: de Hersenstichting. Op dag één trapten ze van Arnhem naar Utrecht, met een stevige portie wind door het Groene Hart naar Rotterdam, om te eindigen in het bruisende Amsterdam. Op dag twee trotseerden ze de polders richting Leeuwarden, gevolgd door een prachtige rit door natuurgebieden terug naar Arnhem.

Lees meer over: Syncasso Tour du Syncasso
20 juni 2024

Terugblik 3e editie van het Schuldenketencongres

Op donderdag 13 juni vond de derde editie van het Jaarcongres Schuldenketen plaats bij Villa Jongerius in Utrecht. Syncasso organiseerde samen met Kerckebosch Studiecentrum dit congres over de groeiende uitdagingen rondom financiële verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van burgers.

Lees meer over: Terugblik 3e editie van het Schuldenketencongres
18 juni 2024

Syncasso aanwezig bij Wijzer in geldzaken bijeenkomst: ‘Geldlessen voor de toekomst’

Op 10 juni waren we aanwezig bij de door Wijzer in geldzaken georganiseerde netwerkbijeenkomst ‘Geldlessen voor de toekomst’. Een waardevol evenement waar vooral docenten uit primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en partners uit de financiële sector bijeenkwamen ter bevordering van de financiële educatie in Nederland.

Lees meer over: Syncasso aanwezig bij Wijzer in geldzaken bijeenkomst: ‘Geldlessen voor de toekomst’
11 juni 2024

Onze Cash- en Care-jaarverslagen 2023

2023 was door economische en maatschappelijke onzekerheden een uitdagend jaar. Maar het bood ook kansen om te groeien en onze dienstverlening verder te verbeteren. We hebben in 2023 niet alleen onze bedrijfsdoelstellingen behaald, maar ook onze maatschappelijke betrokkenheid verder vergroot. Duurzame oplossingen, innovatie en de professionaliteit van ons team zorgden voor groei en een verdere versterking van onze marktpositie.

Lees meer over: Onze Cash- en Care-jaarverslagen 2023
04 juni 2024

Chi Lueng Chiu spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over ‘Homo Collaboratus’

In het afgelopen decennium is de overgang in gang gezet van de verzorgingsstaat naar de participatiemaatschappij. Dit heeft impact op schuldeisers en alle andere partijen die een rol hebben in het voorkomen en oplossen van schulden. Het vraagt zowel inzicht in de oorzaken van schuldenproblematiek als ideeën voor mogelijkheden om deze te voorkomen en op te lossen.

Lees meer over: Chi Lueng Chiu spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over ‘Homo Collaboratus’
30 mei 2024

Anna Custers (HVA) spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over financieel welzijn jongvolwassenen

Over 2 weken is de 3e editie van het Jaarcongres Schuldenketen en bespreken we samen hoe de schuldenketen een positieve bijdrage kan leveren in de steeds uitdagendere financiële verantwoordelijkheid die burgers dragen.

Lees meer over: Anna Custers (HVA) spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over financieel welzijn jongvolwassenen
Feedback