Naar de hoofd content Naar navigatie
Syncasso Syncasso
HomeOpdrachtgevers Ik wil betalen Mijn Dossier
nl Dutch
ar Arabicnl Dutchen Englishfr Frenchde Germanpl Polishes Spanishtr Turkish
Zoeken
  • Home
  • Over ons
  • Veelgestelde vragen
  • Opdrachtgevers
      • Inloggen
      • Implementatie
      • Rapportage en verantwoording
      • Kwaliteit en certificeringen
      • Maatschappelijk Verantwoord Incasseren
      • Innovatie
      • SyncassoLab
  • Ik wil betalen
  • Inloggen
  • Mijn Dossier
  • Ik wil betalen
  • Nieuws
  • Contact
  • Zoeken

Nieuws

Een bankrekening die je vriend is?

12 mei 2017
CorporatesFinance

Een bankrekening die je vriend is?

Bankieren doe je niet voor de lol, ik in ieder geval niet. Verkeerd cijfer, phishing mail, nepfactuur en dan natuurlijk ook nog de worsteling om maandelijks uit te komen met je geld. Een soort van financiële jungle. Overleven naar de volgende loonbetaling is een hele toer. En als gerechtsdeurwaarder kan ik weten waar het fout gaat: ik spreek de slachtoffers aan de deur! Maar zou het makkelijker kunnen? Met een bankrekening die je helpt, die meedenkt en je waarschuwt? De bank als vriend?

Anno 2017 is een financiële huishouding behoorlijk gecompliceerd. Onze Jan heeft het er maar moeilijk mee. Toeslagen, pinbetalingen, automatische afschrijvingen en zo af en toe de creditcard afschrijving. Voor Jan is overzicht houden moeilijk, een fout zo gemaakt en voor hij het weet staat hij rood. Of erger: heeft hij schulden.

Toch vreemd dat in deze tijd waarin ICT en data zorgen dat Bol.com feilloos weet welk boek ze Jan moeten aanbevelen en Wehkamp weet welke kleur shirts Jan’s voorkeur hebben, de banken nog steeds ouderwets met het betalingsverkeer omgaan.

Internetbankieren heeft er eigenlijk alleen maar gezorgd dat Jan nu zelf zijn betalingen inklopt en het verder weinig meerwaarde voor hem oplevert. Vreemd dat banken niet actief in dit gat in de markt springen. Echt niet alleen voor Jan, maar voor iedereen!

Jan droomt weleens van een bankrekening die hem assisteert. Als een persoonlijke assistent geeft zijn bankrekening Jan een seintje dat hij recht heeft op zorgtoeslag, maar die niet krijgt. Hij herinnert Jan aan abonnementen die hij kan opzeggen (met één druk op de knop). Jan’s bankrekening weet dat de huur (of de hypotheek) en de andere vaste lasten betaald moeten worden en houdt daar alvast rekening mee. Een bankrekening die met Jan meekijkt en hem waarschuwt als hij in ’t rood dreigt te schieten, omdat hij weet wat Jan die maand nog voor uitgaven voor z’n kiezen gaat krijgen.

Deze bankrekening assisteert je niet alleen, maar maakt een dikke kans je beste vriend te worden. Hij geeft aan dat andere mensen met dezelfde inkomsten gemiddeld x euro per maand sparen, hij weet welke afschrijvingen eraan zitten te komen en welke inkomsten wanneer verwacht worden. Dan heb ik het niet over Excel sheets of Apps’ waarvoor je een middag moet gaan zitten om ze een beetje te snappen, maar over een bankrekening die dat zelf invult. Op basis van het verleden en op basis van de metadata van andere Jannen. Daar heb ik zelf wel een paar tientjes per maand voor over! En alle data is en blijft van mij, maar kan wel anoniem worden gebruikt om mijn medeburgers te helpen bankieren en controle te houden over hun financiën.

En hoe komt een gerechtsdeurwaarder nu aan deze visie? Ik kom bij Jan aan de deur en constateer dat Jan al lang geen overzicht meer heeft. Hij zou enorm geholpen zijn met een steuntje in de rug. Bovendien snap ik dat het ingewikkeld is en je makkelijk fouten maakt. Dit zou niet alleen Jan helpen, maar veel meer mensen waar ik kom zouden ermee geholpen zijn. En heel eerlijk: ik zou ‘m zelf ook wel willen hebben!

Het is technisch allemaal mogelijk, de bankrekening die je helpt te overleven in een complexe financiële wereld. Een bankrekening die jou assisteert om de maand goed door te komen tot de volgende loonbetaling. Een bankrekening van morgen, die je eigenlijk nu al zou willen hebben: welke bank pakt als eerste de handschoen op?

Paul Otter, gerechtsdeurwaarder en directeur SyncassoLab en Corporate Social Responsibility van Syncasso Gerechtsdeurwaarders. Paul blogt regelmatig over actuele zaken op zijn vakgebied en de mens achter incasso.

Artikel delen?
Delen via LinkedIn Delen via Twitter Delen via Email

Gerelateerde nieuwsberichten

30 maart 2023

Syncasso Care Facts – Passende duurzame betalingsregelingen

Via onze website kunnen debiteurklanten gemakkelijk een betalingsregeling voorstellen. Onze incassoprofessionals hebben ruime bevoegdheden om een betalingsregeling af te spreken die past bij de betaalcapaciteit van de debiteurklant.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Passende duurzame betalingsregelingen
28 maart 2023

Online Potjes-check via Geldfit

Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Met deze online tool weten huishoudens voor welke toeslagen en regelingen ze in aanmerking komen.

Lees meer
Read more about Online Potjes-check via Geldfit
23 maart 2023

Syncasso Care Facts – Voorlichting aan debiteurklanten

Debiteurklanten die hulp nodig hebben bij hun financiële zorgen, wachten veel te lang met het inschakelen van hulp. Dat heeft verschillende oorzaken. Eén van de oorzaken is, dat debiteurklanten niet altijd weten hoe ze hulp kunnen vinden. Daarom besteden we in onze online- en offlinecommunicatie veel aandacht aan informatie over het oplossen van schulden en schuldhulpbemiddeling.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Voorlichting aan debiteurklanten
16 maart 2023

Syncasso Care Facts – Care Coaches

Syncasso werkt met Care- en Incassocoaches op de werkvloer. Zij begeleiden onze medewerkers om debiteurklanten te helpen hun betalingsachterstanden op te lossen. De Care Coaches richten zich specifiek op de contacten met kwetsbare debiteurklanten en ondernemers in zwaar weer.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Care Coaches
10 maart 2023

Syncasso Care Facts – Incassowaarden verbeteren

Communicatie- en data-analyse zijn continue processen om zowel de cash als de care van incassowaarde te verbeteren. Onze communicatiestrategie voor debiteurklanten is erop gericht om zo snel mogelijk in het minnelijke proces tot een oplossing te komen voor de betalingsachterstand. Daarmee voorkomen we kosten en stress.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Incassowaarden verbeteren
08 maart 2023

Tijdelijk Noodfonds Energie

Sinds 7 februari jl. kunnen mensen met hoge energielasten een beroep doen op het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit Noodfonds helpt de energierekeningen met terugwerkende kracht over de maanden oktober 2022 tot en met maart 2023 te betalen.

Lees meer
Read more about Tijdelijk Noodfonds Energie
02 maart 2023

Syncasso Care Facts – Social Responsibility Officer

Samenwerking in de schulddienstverlening is volgens Syncasso noodzakelijk om problematische schulden te voorkomen en op te lossen. Onze Social Responsibility Officer zoekt daarom actief naar samenwerkingskansen met ketenpartners voor onderzoek, kennisoverdracht en informatie-uitwisseling.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Social Responsibility Officer
28 februari 2023

Interview Sabine van den Boogaard over onderzoek Duurzaam Betaalgedrag

Syncasso doet wetenschappelijk onderzoek met de Rijksuniversiteit Groningen en het Lectoraat schulden en incasso van de Hogeschool Utrecht naar Duurzaam Betaalgedrag. Lees meer waarom Syncasso dit onderzoek doet.

Lees meer
Read more about Interview Sabine van den Boogaard over onderzoek Duurzaam Betaalgedrag
23 februari 2023

Verslag Groeisessie Geregistreerde Schuldregeling/ Regeling meedelen in beslag

Op donderdag 9 februari jl. presenteerde Michaël Brouwer, Mark Getkate en Paul Otter het door Syncasso en externe partner ontwikkelde conceptwetsvoorstel over de Geregistreerde Schuldregeling/Regeling meedelen in beslag.

Lees meer
Read more about Verslag Groeisessie Geregistreerde Schuldregeling/ Regeling meedelen in beslag
Feedback
Fijn dat u ons wilt helpen!

Bedankt voor uw bezoek aan www.syncasso.nl. We willen u graag zo goed mogelijk helpen. Daarom willen we graag weten wat we goed doen en wat beter kan.

U helpt ons en onze andere klanten als u deze korte vragenlijst invult. Bedankt voor uw medewerking!

Klik op het antwoord dat u het beste vindt passen.

Vragenlijst

Hoe zou u Syncasso beoordelen?

Footer logo

Contact

post@syncasso.nlWhatsAppNaar de contactpagina

Rekeningnummer Syncasso: NL 48 RABO 0300 1039 99

Direct betalen via iDeal

Rekeningnummer Syncasso:
NL 48 RABO 0300 1039 99

Direct betalen via iDeal

Pagina’s

  • Home
  • Opdrachtgevers
  • Mijn Dossier
  • Veelgestelde vragen
  • Over ons

Overige linkjes

  • Contact
  • Gebruik website (privacy & cookies)
  • Algemene Voorwaarden en Tarieven
Volg ons op Ga naar TwitterGa naar TwitterGa naar Twitter