Nieuws

Een bankrekening die je vriend is?

12 mei 2017

Een bankrekening die je vriend is?

Bankieren doe je niet voor de lol, ik in ieder geval niet. Verkeerd cijfer, phishing mail, nepfactuur en dan natuurlijk ook nog de worsteling om maandelijks uit te komen met je geld. Een soort van financiële jungle. Overleven naar de volgende loonbetaling is een hele toer. En als gerechtsdeurwaarder kan ik weten waar het fout gaat: ik spreek de slachtoffers aan de deur! Maar zou het makkelijker kunnen? Met een bankrekening die je helpt, die meedenkt en je waarschuwt? De bank als vriend?

Anno 2017 is een financiële huishouding behoorlijk gecompliceerd. Onze Jan heeft het er maar moeilijk mee. Toeslagen, pinbetalingen, automatische afschrijvingen en zo af en toe de creditcard afschrijving. Voor Jan is overzicht houden moeilijk, een fout zo gemaakt en voor hij het weet staat hij rood. Of erger: heeft hij schulden.

Toch vreemd dat in deze tijd waarin ICT en data zorgen dat Bol.com feilloos weet welk boek ze Jan moeten aanbevelen en Wehkamp weet welke kleur shirts Jan’s voorkeur hebben, de banken nog steeds ouderwets met het betalingsverkeer omgaan.

Internetbankieren heeft er eigenlijk alleen maar gezorgd dat Jan nu zelf zijn betalingen inklopt en het verder weinig meerwaarde voor hem oplevert. Vreemd dat banken niet actief in dit gat in de markt springen. Echt niet alleen voor Jan, maar voor iedereen!

Jan droomt weleens van een bankrekening die hem assisteert. Als een persoonlijke assistent geeft zijn bankrekening Jan een seintje dat hij recht heeft op zorgtoeslag, maar die niet krijgt. Hij herinnert Jan aan abonnementen die hij kan opzeggen (met één druk op de knop). Jan’s bankrekening weet dat de huur (of de hypotheek) en de andere vaste lasten betaald moeten worden en houdt daar alvast rekening mee. Een bankrekening die met Jan meekijkt en hem waarschuwt als hij in ’t rood dreigt te schieten, omdat hij weet wat Jan die maand nog voor uitgaven voor z’n kiezen gaat krijgen.

Deze bankrekening assisteert je niet alleen, maar maakt een dikke kans je beste vriend te worden. Hij geeft aan dat andere mensen met dezelfde inkomsten gemiddeld x euro per maand sparen, hij weet welke afschrijvingen eraan zitten te komen en welke inkomsten wanneer verwacht worden. Dan heb ik het niet over Excel sheets of Apps’ waarvoor je een middag moet gaan zitten om ze een beetje te snappen, maar over een bankrekening die dat zelf invult. Op basis van het verleden en op basis van de metadata van andere Jannen. Daar heb ik zelf wel een paar tientjes per maand voor over! En alle data is en blijft van mij, maar kan wel anoniem worden gebruikt om mijn medeburgers te helpen bankieren en controle te houden over hun financiën.

En hoe komt een gerechtsdeurwaarder nu aan deze visie? Ik kom bij Jan aan de deur en constateer dat Jan al lang geen overzicht meer heeft. Hij zou enorm geholpen zijn met een steuntje in de rug. Bovendien snap ik dat het ingewikkeld is en je makkelijk fouten maakt. Dit zou niet alleen Jan helpen, maar veel meer mensen waar ik kom zouden ermee geholpen zijn. En heel eerlijk: ik zou ‘m zelf ook wel willen hebben!

Het is technisch allemaal mogelijk, de bankrekening die je helpt te overleven in een complexe financiële wereld. Een bankrekening die jou assisteert om de maand goed door te komen tot de volgende loonbetaling. Een bankrekening van morgen, die je eigenlijk nu al zou willen hebben: welke bank pakt als eerste de handschoen op?

Paul Otter, gerechtsdeurwaarder en directeur SyncassoLab en Corporate Social Responsibility van Syncasso Gerechtsdeurwaarders. Paul blogt regelmatig over actuele zaken op zijn vakgebied en de mens achter incasso.

Gerelateerde nieuwsberichten

02 juli 2025

Sabine van den Boogaard en Koen Kwadijk treden toe als mede-eigenaar

Koen Kwadijk en Sabine van den Boogaard per 2 juli 2025 mede-eigenaar van Syncasso. Met deze stap versterken zij hun betrokkenheid en geven ze de organisatie een extra impuls richting groei en innovatie.

Lees meer over: Sabine van den Boogaard en Koen Kwadijk treden toe als mede-eigenaar
02 juli 2025

Sabine van den Boogaard, mede-eigenaar bij Syncasso

Maak kennis met Sabine van den Boogaard. Directeur Klant, Markt en Communicatie en vanaf 2 juli mede-eigenaar bij Syncasso.

Lees meer over: Sabine van den Boogaard, mede-eigenaar bij Syncasso
02 juli 2025

Koen Kwadijk, mede-eigenaar bij Syncasso

Maak kennis met Koen Kwadijk. Verantwoordelijk voor operationele aansturing en vanaf 2 juli mede-eigenaar bij Syncasso

Lees meer over: Koen Kwadijk, mede-eigenaar bij Syncasso
01 juli 2025

Schulden en gezondheid

Financiële stress leidt tot zorgmijding, verergering van klachten en hogere zorgkosten. Ontdek de invloed van schulden op gezondheid.

Lees meer over: Schulden en gezondheid
30 juni 2025

Geen Saldo – Jongeren, schulden en de verleiding van het snelle geld

Steeds meer jongeren krijgen te maken met geldproblemen. Schulden, groepsdruk en de verleiding om snel extra geld te verdienen zorgen ervoor dat ze kwetsbaar zijn voor lastige situaties en verkeerde keuzes.

Lees meer over: Geen Saldo – Jongeren, schulden en de verleiding van het snelle geld
27 juni 2025

Collectief AfbetalingsPlan (CAP) brengt rust en overzicht bij schulden

In Nederland hebben huishoudens met schulden vaak meerdere betalingsachterstanden bij verschillende schuldeisers. Dit leidt tot een onoverzichtelijk geheel aan regelingen en een slechte verdeling van de afloscapaciteit.

Lees meer over: Collectief AfbetalingsPlan (CAP) brengt rust en overzicht bij schulden
24 juni 2025

Terugblik Jaarcongres Schuldenketen 2025: Betrokken, bevlogen en volop in beweging

Op 13 juni vond het Jaarcongres Schuldenketen plaats in Villa Jongerius in Utrecht, onder een stralende zon, en met een volle zaal betrokken professionals. Het thema van dit jaar, IBO in Actie: van inzicht naar impact!, kwam tot leven in een programma vol scherpe analyses, praktische voorbeelden en concrete plannen voor de toekomst.

Lees meer over: Terugblik Jaarcongres Schuldenketen 2025: Betrokken, bevlogen en volop in beweging
17 juni 2025

Interview met huisarts Janneke Michiels

Huisarts Janneke Michiels laat zien hoe financiële problemen zich manifesteren als medische klachten – en hoe directe schuldhulp binnen de huisartsenpraktijk echte gezondheidswinst oplevert.

Lees meer over: Interview met huisarts Janneke Michiels
17 juni 2025

CZ over de impact van financiële zorgen op het zorgstelsel

Financiële zorgen hebben verstrekkende gevolgen voor mensen – niet alleen in de portemonnee, maar ook in hun gezondheid.

Lees meer over: CZ over de impact van financiële zorgen op het zorgstelsel
Feedback