Nieuws

Stopknop kan nog beter: de pauzeknop

08 juli 2022

Stopknop kan nog beter: de pauzeknop

Blog: Paul Otter

De NVVK is druk doende een voorstel voor de stopknop te schrijven en betrekt de ketenpartners zoals schuldeisers, schuldhulpverleners en burgers. Met de stopknop zou de schuldinvordering tijdelijk stoppen. Is een stopknop nodig? En zo ja wat maakt ‘m nog beter?

Nodig

Is een stopknop nodig? Als er problematische schulden zijn heeft invordering weinig kans. Dan is schuldhulp de aangewezen weg en is een stopknop noodzakelijk. Daarom moet (een verzoek om) schuldhulpverlening altijd een voorwaarde vooraf zijn om gebruik te mogen maken van de stopknop.

Gelijke monniken

Een andere belangrijke voorwaarde is dat de een stopknop gaat gelden voor alle invorderaars/schuldeisers. Op het moment dat de één stopt met invorderen en een ander (daardoor) juist kans ziet om betaling te krijgen heeft een stopknop geen zin. De goedwillenden zullen zich dan terecht benadeeld voelen en voortaan wel oppassen voor ze akkoord gaan. Gelijke monniken gelijke kappen dus.

Geen stop maar een pauze

Pauze zonder daar de verplichting aan te verbinden om schuldhulp te zoeken, is de zachte heelmeester die stinkende wonden maakt. In de praktijk zie ik regelmatig dat de schulden dan zelfs verder oplopen. Geen stopknop maar een pauzeknop dus. Dat geeft duidelijk aan dat er een tijdelijke onderbreking van het invorderen is en zorgt ervoor dat de schuldhulpverlening geaccepteerd wordt.  Juist het tijdelijke karakter van de onderbreking vergroot de kans op een duurzame oplossing van de schulden. Bijvangst is dat de uitval in schuldhulptrajecten (grotendeels) voorkomen kan worden.

Samenvattend

Een pauzeknop waaraan de voorwaarde verbonden is dat schuldhulp wordt aangevraagd en wordt volgehouden is een waardevolle aanvulling voor de hele schulddienstverleningsketen. De burger met schulden wordt tijd gegund om de schulden met schuldhulp op te lossen. De schuldhulpverlener helpt burgers duurzaam uit de schulden. De invorderaars en schuldeisers weten dat door de pauzeknop er geen de invordering gepauzeerd moet worden om onnodige kosten te voorkomen.

Paul Otter is gerechtsdeurwaarder, trekker van het SyncassoLab en Social Responsibility Officer bij Syncasso. Paul schrijft over de dagelijkse praktijk van de gerechtsdeurwaarder aan de deur en ontwikkelingen in de schulden- en invorderingsketen.

Gerelateerde nieuwsberichten

02 juli 2025

Sabine van den Boogaard en Koen Kwadijk treden toe als mede-eigenaar

Koen Kwadijk en Sabine van den Boogaard per 2 juli 2025 mede-eigenaar van Syncasso. Met deze stap versterken zij hun betrokkenheid en geven ze de organisatie een extra impuls richting groei en innovatie.

Lees meer over: Sabine van den Boogaard en Koen Kwadijk treden toe als mede-eigenaar
02 juli 2025

Sabine van den Boogaard, mede-eigenaar bij Syncasso

Maak kennis met Sabine van den Boogaard. Directeur Klant, Markt en Communicatie en vanaf 2 juli mede-eigenaar bij Syncasso.

Lees meer over: Sabine van den Boogaard, mede-eigenaar bij Syncasso
02 juli 2025

Koen Kwadijk, mede-eigenaar bij Syncasso

Maak kennis met Koen Kwadijk. Verantwoordelijk voor operationele aansturing en vanaf 2 juli mede-eigenaar bij Syncasso

Lees meer over: Koen Kwadijk, mede-eigenaar bij Syncasso
01 juli 2025

Schulden en gezondheid

Financiële stress leidt tot zorgmijding, verergering van klachten en hogere zorgkosten. Ontdek de invloed van schulden op gezondheid.

Lees meer over: Schulden en gezondheid
30 juni 2025

Geen Saldo – Jongeren, schulden en de verleiding van het snelle geld

Steeds meer jongeren krijgen te maken met geldproblemen. Schulden, groepsdruk en de verleiding om snel extra geld te verdienen zorgen ervoor dat ze kwetsbaar zijn voor lastige situaties en verkeerde keuzes.

Lees meer over: Geen Saldo – Jongeren, schulden en de verleiding van het snelle geld
27 juni 2025

Collectief AfbetalingsPlan (CAP) brengt rust en overzicht bij schulden

In Nederland hebben huishoudens met schulden vaak meerdere betalingsachterstanden bij verschillende schuldeisers. Dit leidt tot een onoverzichtelijk geheel aan regelingen en een slechte verdeling van de afloscapaciteit.

Lees meer over: Collectief AfbetalingsPlan (CAP) brengt rust en overzicht bij schulden
24 juni 2025

Terugblik Jaarcongres Schuldenketen 2025: Betrokken, bevlogen en volop in beweging

Op 13 juni vond het Jaarcongres Schuldenketen plaats in Villa Jongerius in Utrecht, onder een stralende zon, en met een volle zaal betrokken professionals. Het thema van dit jaar, IBO in Actie: van inzicht naar impact!, kwam tot leven in een programma vol scherpe analyses, praktische voorbeelden en concrete plannen voor de toekomst.

Lees meer over: Terugblik Jaarcongres Schuldenketen 2025: Betrokken, bevlogen en volop in beweging
17 juni 2025

Interview met huisarts Janneke Michiels

Huisarts Janneke Michiels laat zien hoe financiële problemen zich manifesteren als medische klachten – en hoe directe schuldhulp binnen de huisartsenpraktijk echte gezondheidswinst oplevert.

Lees meer over: Interview met huisarts Janneke Michiels
17 juni 2025

CZ over de impact van financiële zorgen op het zorgstelsel

Financiële zorgen hebben verstrekkende gevolgen voor mensen – niet alleen in de portemonnee, maar ook in hun gezondheid.

Lees meer over: CZ over de impact van financiële zorgen op het zorgstelsel
Feedback