Nieuws

Creditmanagement en de verkiezingen

11 maart 2021

Creditmanagement en de Tweede Kamerverkiezingen

De verkiezingsprogramma’s over de maatschappelijke taak van de deurwaarder

Op 17 maart gaan we naar de stembus om een nieuwe volksvertegenwoordiging te kiezen. Interessant om de verkiezingsprogramma’s door te nemen om een beeld te krijgen van de voornemens van de landelijke politiek voor het creditmanagementvak. Een goede ontwikkeling is dat creditmanagement-onderwerpen veel vaker dan voorheen aan de orde komen in de verkiezingsprogramma’s. Dit keer laten we de politiek aan het woord over de maatschappelijke taak van de gerechtsdeurwaarder. We plaatsen daar onze kanttekeningen bij.

Deurwaarders horen niet commercieel te zijn, dit wordt een publieke taak.’ stelt de SP in haar verkiezingsprogramma. De ideologie van de SP brengt met zich mee dat zoveel mogelijk ‘publieke’ taken door de overheid moeten worden overgenomen. Daarbij gaan ze er wel aan voorbij dat de ‘commerciële deurwaarders’ zich op allerlei manieren inzetten om kwetsbare debiteurklanten te beschermen tegen de staatsmacht bij invordering.  VISH – de verwijsindex schuldhulpverlening – het Digitaal Beslag Register en Schuldenwijzer zijn allemaal door de gerechtsdeurwaarders ontwikkeld. Deze zijn juist door de gerechtsdeurwaarders ontwikkeld om debiteurklanten te beschermen tegen onnodige kosten en stress. Het is veelzeggend dat de overheid vanuit haar publieke taak daar nog niet of nauwelijks aan meedoet. De vereenvoudigde beslagvrije voet die per 1 januari is ingevoerd, kan door ICT-problemen bij UWV en de Belastingdienst niet gebruikt worden.  Waardoor er nog steeds ongecoördineerde invordering door de overheid plaatsvindt die de beslagvrije voet van de burgers niet respecteert waardoor ze onder het bestaansminimum komen. Het is veel beter om deze publieke taak over te laten aan de ambtenaar/ondernemer die de gerechtsdeurwaarder is.

GroenLinks is het eens met de SP: ‘Deurwaarders voeren een maatschappelijke taak uit en komen daarom in dienst van de overheid.’ Eindelijk erkenning voor de maatschappelijke functie van de gerechtsdeurwaarder. Dat werd tijd! Maar over de maatschappelijke invordering door de overheid heeft de Nationale Ombudsman geen goed woord over. Zie onder andere zijn rapport ‘In het krijt bij de overheid’. Als alle deurwaarderskantoren worden genationaliseerd gaat met de overheid als grootste schuldeiser bovendien de onpartijdigheid van de deurwaarder overboord.

Meepraten over dit onderwerp? Laat uw reactie achter op LinkedIn.

In het volgende artikel bespreken we hoe de politieke partijen aankijken tegen de registratie van Incassobureaus.

Gerelateerde nieuwsberichten

14 mei 2025

Jaarverslag 2024: duurzame impact én sterke resultaten

2024 was voor Syncasso een jaar van groei, innovatie en maatschappelijke impact. We behaalden onze bedrijfsdoelstellingen én zetten grote stappen in duurzaam incasseren.

Lees meer over: Jaarverslag 2024: duurzame impact én sterke resultaten
29 april 2025

Waarom niet iedereen schuldhulp wil

Syncasso doet mee aan de pilot van de KBvG en VNG voor ketensignalering. In deze pilot onderzoekt de Hogeschool Utrecht de effecten van het motiveren en warm doorverwijzen naar schuldhulp door de deurwaarders.

Lees meer over: Waarom niet iedereen schuldhulp wil
15 april 2025

Interview met Henriëtte van Battum – Incassomedewerker Finance bij Syncasso

Elke maand nemen we een kijkje achter de schermen bij Syncasso en leert u onze collega’s beter kennen. Wat doen ze, wat motiveert hen en waar houden ze zich buiten het werk mee bezig? Deze keer spreken we met Henriëtte van Battum! Al 22 jaar incassomedewerker bij Syncasso.

Lees meer over: Interview met Henriëtte van Battum – Incassomedewerker Finance bij Syncasso
08 april 2025

Buy Now, Pay Later: Onzichtbare gevaar voor jongeren

Onze collega Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij Syncasso, schreef een column voor het Tijdschrift voor Schuldsanering (maart 2025, nr. 01) over de invloed van Buy Now Pay Later op jongeren en schuldenproblematiek.

Lees meer over: Buy Now, Pay Later: Onzichtbare gevaar voor jongeren
03 april 2025

Samenwerking Quintor en Syncasso zorgt voor efficiëntere klantcontacten!

Syncasso wil debiteurklanten nog beter bedienen en tegelijkertijd het werk van service center agents overzichtelijker en eenvoudiger maken. Met hulp van Quintor zijn al flinke stappen gezet. ‘Bij iedere aanpassing werden ook meteen de testen gebouwd.’

Lees meer over: Samenwerking Quintor en Syncasso zorgt voor efficiëntere klantcontacten!
01 april 2025

ONSbank-ervaringsdeskundigen over ‘Geen Saldo’: hun kijk op schulden en financiële educatie

Voor het boek ‘Geen Saldo’ vroegen we ervaringsdeskundigen van Stichting ONSbank om mee te lezen en hun mening met ons te delen. Met veel enthousiasme en een frisse blik doken zij in het verhaal en deelden waardevolle inzichten over hoe jongeren schulden ervaren.

Lees meer over: ONSbank-ervaringsdeskundigen over ‘Geen Saldo’: hun kijk op schulden en financiële educatie
27 maart 2025

Eneco steunt Geen Saldo-initiatief tijdens de Week van het Geld

Tijdens de Week van het Geld organiseerde Eneco een inspirerend event met het thema: hoe kunnen we gelddromen van jongeren waarmaken. Experts en partners kwamen samen om te spreken over de belangrijke rol van financiële educatie en hoe jongeren beter ondersteund kunnen worden in het voorkomen van schulden.

Lees meer over: Eneco steunt Geen Saldo-initiatief tijdens de Week van het Geld
25 maart 2025

Syncasso ondertekent Afsprakenkader Sociaal Incasseren

Syncasso ondertekende vandaag, in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima, het Afsprakenkader Sociaal Incasseren. Dit werd gedaan tijdens een bijeenkomst georganiseerd door SchuldenLab op locatie bij Vattenfall.

Lees meer over: Syncasso ondertekent Afsprakenkader Sociaal Incasseren
24 maart 2025

Marjolein Moorman neemt jeugdboek Geen Saldo in ontvangst tijdens opening Week van het geld

Vandaag overhandigde Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij Syncasso tijdens de opening van de Week van het geld in Amsterdam officieel het jeugdboek Geen Saldo aan wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs, Jeugd(zorg), Armoede en Schuldhulpverlening).

Lees meer over: Marjolein Moorman neemt jeugdboek Geen Saldo in ontvangst tijdens opening Week van het geld
Feedback