Nieuws

Waarom is de vereenvoudigde beslagvrije voet er nog niet?

14 januari 2019

Waarom is de vereenvoudigde beslagvrije voet er nog niet?

Blog: Paul Otter

Op 7 maart 2017 werd de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (BVV) aangenomen door het demissionair kabinet. Dat onderstreepte het belang wel, dacht ik. De verwachting was dat deze regels begin 2019 zouden worden ingevoerd. Maar onlangs mochten we in een brief van Staatssecretaris Van Ark lezen dat invoering toch met enkele jaren is uitgesteld…

Sociale zekerheid

Als een gerechtsdeurwaarder beslag legt op periodieke betalingen (zoals inkomen en uitkering) dan valt niet alles daarvan onder het beslag. Het deel van de inkomsten dat de burger blijft ontvangen heet de beslagvrije voet. De beslagvrije voet is in feite een uitvloeisel van een grondrecht: sociale zekerheid. Het borgt een bedrag voor de noodzakelijke uitgaven en zorgt tegelijkertijd dat de schuld betaald wordt.

Bijstandsnorm

De hoogte van die beslagvrije voet is afhankelijk van de woonvorm, woonkosten, inkomsten en de zorgkosten. De hoofdregel voor de beslagvrije voet is dat een burger 90% van de toepasselijke bijstandsnorm mag blijven ontvangen. Op https://www.kbvg.nl/beslagvrijevoet kunt u voor uw eigen situatie de beslagvrije voet berekenen.

Tachtiger jaren

Gerechtsdeurwaarders maken dagelijks mee dat de huidige regelgeving niet voldoet. De huidige methodiek voor het berekenen van de beslagvrije voet werkt niet. De regelgeving voor de berekening van de beslagvrije voet stamt namelijk uit de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Toen waren er geen zorg-, kind- of huurtoeslagen en hadden mensen één baan of uitkering. De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) heeft daarom op 30 juni 2017 een preadvies, een voorstel tot wetswijziging, aan de toenmalige staatssecretaris Kleinsma aangeboden.

Verkeerde berekening

Voor de huidige regelgeving is het essentieel is dat de burger, bij wie beslag is gelegd, zelf gegevens aanlevert. En dat gebeurt te weinig. Schattingen zijn dat in 50 tot 70% van de gevallen, de beslagvrije voet verkeerd wordt berekend. Die schatting van foutief berekenende beslagvrije voet onderstreept het belang van de nieuwe wet.

Belang

Die schatting van 50 tot 70% foutief berekenende BVV onderstrepen het belang van de nieuwe wet. De BVV is in feite een uitvloeisel van een grondrecht: sociale zekerheid. De BVV borgt een bedrag voor de noodzakelijke uitgaven en tegelijkertijd dat de schuld betaald wordt. Gerechtsdeurwaarders maken dagelijks mee dat de huidige regelgeving niet voldoet en hebben daarom het initiatief tot deze wetgeving genomen.

Risico

Risico van een verkeerd berekende beslagvrije voet kan zijn dat er nieuwe schulden ontstaan. Dat is wrang want de beslagvrije voet is juist bedoeld om een minimum te garanderen waarmee de noodzakelijke kosten van het levensonderhoud kunnen worden betaald.

Nieuwe methodiek

In de nieuwe methodiek wordt de beslagvrije voet geautomatiseerd vastgesteld. Alle benodigde info wordt digitaal opgevraagd. De foutkans bij de berekening van de beslagvrije voet daalt daardoor aanzienlijk.

ICT-problemen

Sinds het aannemen van de wet zijn er twee jaar voorbijgegaan. In die twee jaren is het door ICT-problemen bij de Belastingdienst en het UWV niet gelukt om een nieuwe rekenmodule te bouwen. Dat is de Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG), de ICT-dochter van de KBvG, wél gelukt. Tevens beschikt SNG al jaren over alle benodigde informatiestromen zoals de Basisregistratie personen en de UWV Polis die daarvoor nodig zijn. Kortom, de rekenmodule is voor 80% gereed!

Onnodig wachten

Het schrijnende is dat het dus wel mogelijk is om een juiste beslagvrije voet te berekenen, maar dat het tegelijkertijd nog steeds verkeerd berekend wordt. Gerechtsdeurwaarders zijn boos. Nog jaren wachten tot Belastingdienst en UWV hun zaakje op orde hebben is onnodig! De methodiek van de SNG kan worden overgenomen en, wat mij betreft, nog dit jaar worden ingevoerd.

Paul Otter is gerechtsdeurwaarder en bestuurslid van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). De KBvG zorgt voor een goede beroepsuitoefening door de gerechtsdeurwaarders bij de uitvoering van hun taken, met oog voor beide partijen. Paul blogt regelmatig over actuele zaken.

Gerelateerde nieuwsberichten

01 oktober 2024

Lees mee met de verhalen van ons team

In deze serie leert u de mensen achter Syncasso kennen. Met deze keer Luuk Peters, systeembeheerder in het team Business Support.

Lees meer over: Lees mee met de verhalen van ons team
25 september 2024

Ben van der Burg gastspreker Syncasso op Credit Expo 2024

Donderdag 7 november is het weer zover. Het jaarlijkse evenement voor de Nederlandse creditmanagement sector. De Credit Expo 2024 vindt plaats in het Congrescentrum 1931 in Den Bosch. Syncasso zorgt ook dit jaar weer voor een interessante en enthousiaste gastspreker. Dit jaar is dat Ben van der Burg.

Lees meer over: Ben van der Burg gastspreker Syncasso op Credit Expo 2024
24 september 2024

Regelingen: Altijd anders

Betalingsachterstanden zijn vaak niet in één keer af te lossen, zelfs als de wet of een rechter dat bepaalt. Een betalingsregeling is een goede optie. Hierbij wordt meestal maandelijks een bedrag betaald totdat de schuld volledig is afgelost. Hoeveel dat per maand is? Vaak komen we daar samen wel uit, maar soms moeten we wat doorvragen of juist duidelijke grenzen aangeven.

Lees meer over: Regelingen: Altijd anders
19 september 2024

Vroegsignalering voor jongeren. Betrek het onderwijs.

"Als Business Manager bij Syncasso spreek ik dagelijks met schuldeisers en ketenpartners die het niet alleen belangrijk vinden dat klanten hun betalingsverplichtingen nakomen maar die ook op zoek zijn naar duurzame oplossingen. Daarin is er vaak veel aandacht voor jongeren die al vroeg in het leven met financiële uitdagingen te maken hebben."

Lees meer over: Vroegsignalering voor jongeren. Betrek het onderwijs.
17 september 2024

Onderzoek naar jongeren en zorgschulden van start

Hogeschool van Amsterdam (HvA), de Universiteit van Amsterdam (UvA) en incasso- en gerechtsdeurwaarderskantoor Syncasso starten samen een onderzoeksproject "Jongeren van zorgschulden naar duurzaam betaalgedrag". Het onderzoek, dat loopt van september 2024 tot maart 2025, richt zich op het begrijpen en aanpakken van de toenemende zorgschulden onder jongeren. De organisaties willen daarmee duurzame oplossingen ontwikkelen om deze schuldenproblematiek bij jongeren effectief te bestrijden.

Lees meer over: Onderzoek naar jongeren en zorgschulden van start
10 september 2024

Communicatie

In 2023 is onze nieuwe website live gegaan. De look en feel is moderner en persoonlijker geworden door foto’s van ons eigen team te gebruiken. Syncasso hecht veel belang aan gesegmenteerde en gerichte incassocommunicatie. Daarom is onze communicatie begrijpelijk en voelt als persoonlijk voor de ontvanger. Met onze voorspelmodellen en inzichten uit wetenschappelijk onderzoek, bepalen we de toon en boodschap die past bij de betaalcapaciteit van de debiteurklant.

Lees meer over: Communicatie
03 september 2024

Optimaliseer uw incassoproces met deze 6 expert tips

Goede communicatie is de sleutel naar een succesvol incassoproces. In deze infographic geven we u 6 tips om uw incassocommunicatie verder te verbeteren. Van begrijpelijke tekst tot een vriendelijke toon – ontdek hoe u betalingen sneller kunt ontvangen en uw klantrelatie goed houdt.

Lees meer over: Optimaliseer uw incassoproces met deze 6 expert tips
27 augustus 2024

En blijkt er nog een schuld te zijn

Een rijtjeswoning in een nieuwbouw wijk. Ik druk op de deurbel. Een man van ongeveer zestig jaar opent de deur. Ik geef aan voor wie ik kom. Ja dat ben ik, zegt de man. Nadat ik me voorstel en aangeef dat ik gerechtsdeurwaarder ben, volgt een gesprek. Hij kan de vordering wel betalen geeft hij aan. Bij het afscheid nemen maakt hij terloops een opmerking waaruit blijkt dat er meer aan de hand is…

Lees meer over: En blijkt er nog een schuld te zijn
20 augustus 2024

Werkgeverschap

Om onze continuïteit te borgen is onze continue focus om medewerkers te vinden, te binden en te boeien. We investeren in de persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers met opleidingen, trainingen, mentoring en coaching. We geven doorlopend aandacht aan de geestelijke en fysieke vitaliteit van medewerkers, variërend van een SyncFit sportdag tot de SyncFit intranet pagina waar alle initiatieven over dit onderwerp terug te vinden zijn.

Lees meer over: Werkgeverschap
Feedback