Naar de hoofd content Naar navigatie
Syncasso Syncasso
HomeOpdrachtgevers Ik wil betalen Mijn Dossier
nl Dutch
ar Arabicnl Dutchen Englishfr Frenchde Germanpl Polishes Spanishtr Turkish
Zoeken
  • Home
  • Over ons
  • Veelgestelde vragen
  • Opdrachtgevers
      • Inloggen
      • Implementatie
      • Rapportage en verantwoording
      • Kwaliteit en certificeringen
      • Maatschappelijk Verantwoord Incasseren
      • Innovatie
      • SyncassoLab
  • Ik wil betalen
  • Inloggen
  • Mijn Dossier
  • Ik wil betalen
  • Nieuws
  • Contact
  • Zoeken

Nieuws

Syncasso onderzoek

25 augustus 2022
Over de langere termijneffecten van interventies om financieel gedrag aan te passen bestaat nog geen onderzoek. Dat maakt dit onderzoek uniek.
dr. Martijn Keizer over het Syncasso onderzoek naar duurzaam betaalgedrag

Er is een groep debiteurklanten die regelmatig voorkomt in de overdracht van (nieuwe) vorderingen van de opdrachtgevers van Syncasso. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Wisselende inkomsten of een tekort aan betaalcapaciteit op de korte of middellange termijn. Of structureel te lage inkomsten voor de noodzakelijke verplichtingen. Er is ook een groep debiteurklanten die wel beschikken over voldoende betaalcapaciteit, maar waarbij het financiële gedrag niet gezond genoeg is om termijnbetalingen goed na te komen. Syncasso heeft dr. Nadja Jungmann van het lectoraat Schulden en Incasso van de Hogeschool Utrecht en dr. Martijn Keizer van Customer Insights Center van de Rijksuniversiteit Groningen gevraagd om te onderzoeken hoe we bij die groep debiteurklanten duurzamer betaalgedrag kunnen bevorderen.

Voor dit onderzoek werken jullie samen met de Hogeschool Utrecht. Is dat bijzonder om samen zo’n onderzoek te doen – of gebeurt dat vaker?

Samenwerken tussen Hogescholen en Universiteiten gebeurt tegenwoordig vaker. Hogescholen en Universiteiten groeien naar elkaar toe in die zin, dat Hogescholen ook hoogwaardig onderzoek verrichten en Universiteiten niet alleen academisch, maar ook praktisch relevant onderzoek doen. Dit onderzoek is daar een goed voorbeeld van. De combinatie van onze expertises voor praktisch onderzoek en onderzoek met een meer theoretische inslag kan hier heel goed gekoppeld worden.

De samenwerking voor dit onderzoek verloopt ontzettend goed. Het is heel plezierig samenwerken, omdat we allebei erg geïnteresseerd zijn in de onderzoeksvraag en hoe we die kunnen beantwoorden. Het onderwerp duurzaam betaalgedrag houdt beiden echt bezig en de beschikbare kennis vult elkaar heel goed aan.

Kun je iets vertellen over de rolverdeling tussen Hogeschool Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen voor dit onderzoek?

Binnen het onderzoek kun je twee pijlers onderscheiden. De ene pijler is data-onderzoek, dat zich specifiek richt op de betaalcapaciteit voor achterstanden van zorgverzekeringspremies. Daarvoor maken we gebruik van data van CBS, Achmea en Syncasso. Het datadeel is integraal belegd bij de RUG. Dat is een noodzaak, omdat we voor het onderzoek gebruikmaken van CBS-data. Daarvoor geldt een heel strenge lijst van instanties die gebruik mogen maken van microdata op individueel niveau. Een universiteit mag dat wel, maar een hogeschool bijvoorbeeld niet. Naast deze praktische reden, is onderzoek op basis van data een expertise van het Customer Insights Center van de RUG: de onderzoekers die bij het CIC zijn aangesloten hebben hier veel ervaring mee.

Het data-onderzoek gaat ons een betrouwbaar beeld geven van de potentie voor een mogelijke interventie. Hiermee achterhalen we hoe groot de groep is die eigenlijk wel kan betalen en duurzaam uit de schulden kan blijven als ze andere keuzes maken. Anders geformuleerd: we brengen in beeld hoeveel debiteuren je mogelijk met een interventie kan helpen om duurzaam betaalgedrag te ontwikkelen. Daarnaast onderscheiden we de groep debiteuren die absoluut niet kan betalen. Bij die groep heeft een interventie om duurzaam betaalgedrag te ontwikkelen geen zin, maar het geeft ons wel een goed inzicht in de omvang van deze groep.

De tweede pijler onder ons onderzoek is kwalitatief onderzoek om te achterhalen wat de motieven/redenen zijn waarom debiteuren een betaalachterstand hebben. We gaan in persoonlijke gesprekken vragen hoe de schuld is ontstaan en wat er – anders dan meer geld – nodig is om uit de schulden te blijven.

De vragen zijn gericht op gedrag en motivatie, over het maken van keuzes.  Maken ze die keuzes bewust? Natuurlijk zijn we daarbij ook op zoek naar laaghangend fruit, eenvoudige aanpassingen om meer geld over te houden. Maar de interviews richten zich ook op bewustwording. Dat het ook op een andere manier kan om uit het rood te blijven. Via de interviews proberen we het haakje te vinden om een interventie in te zetten.

Dit kwalitatieve deel van het onderzoek doen we in nauwe samenwerking met Hogeschool Utrecht. We gaan samen de vragen opstellen, onze onderzoekers werken samen en ook de rapportages zullen we samen uitwerken.

Jullie hebben al veel andere onderzoeken naar gedragsbeïnvloeding van debiteuren gedaan voor Syncasso. Telt dit onderzoek daarbij op en kun je voorbouwen op de eerdere onderzoeken?

De onderzoeken staan zeker niet los van elkaar. In de kern gaat het steeds over financieel gedrag van mensen met geldzorgen. Daar hebben we veel over geleerd uit eerdere onderzoeken. In eerder onderzoek dat we voor Syncasso gedaan hebben (Afgelost=Opgelost) vonden we als relevante uitkomst dat debiteuren het belang van een achterstand onderschatten. Maar zelfs een kleine achterstand kan uitgroeien tot een groot financieel probleem dat ze zelf niet meer kunnen oplossen.

Eerder in contact komen, eerder bewust worden van het probleem, eerder in actie komen zijn sleutelwoorden om betalingsproblemen op te lossen.  Dat zal ook zeker meegenomen worden in de opzet van de interviews. Hoe ga je om met een betaalachterstand? Wat ga je dan doen?

Duurzaam betaalgedrag motiveren vraagt om een behoorlijke gedragsverandering. Kan dat eigenlijk wel?

Dat is een spannend aspect van dit onderzoek, een aspect dat dit onderzoek uniek maakt.  Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van interventies op eenmalige financiele beslissingen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld onderzoek waarin de communicatie over een specifieke betalingsachterstand wordt aangepast in de hoop dat die verandering tot betalingen leidt. Maar naar langere termijneffecten en duurzaam financieel gedrag bestaat nog geen onderzoek. Duurzaam betaalgedrag ontwikkelen gaat hoogstwaarschijnlijk ook niet bij iedereen lukken. Maar bij de juiste interventie en meerdere keren herinneren is het wel degelijk mogelijk om te veranderen. Om aan ander financieel gedrag te wennen als een nieuwe gewoonte. Dat moet normaal worden. Daar gaan we veel aandacht aan besteden bij het uitwerken van de interventies.

Presentatie eerste onderzoeksresultaten

Syncasso organiseert seminars om de resultaten en inzichten van de verschillende onderzoeksfasen met ketenpartners in de schulddienstverlening te delen. De eerste bijeenkomst om de resultaten van het data-onderzoek te presenteren is gepland op donderdag 15 september.

In dit seminar vertellen de onderzoekers over de gekozen benadering en de verschillende fasen van het onderzoek. We delen de uitkomsten van de eerste kwantitatieve fase van het onderzoek, over de omvang van de doelgroep en haar sociodemografische karakteristieken. We verwachten dat we de ook eerste inzichten uit de kwalitatieve interviews met doelgroeppersonen aan u kunnen presenteren.

U bent van harte uitgenodigd op donderdag 15 september van 15:00 tot 17:00 uur in Social Impact Factory in Utrecht. Aansluitend is er een borrel.

Artikel delen?
Delen via LinkedIn Delen via Twitter Delen via Email

Gerelateerde nieuwsberichten

28 september 2023

Rapporteren over het verleden is ingehaald door grip op toekomstige ontwikkelingen

Martijn Andriessen, financieel directeur - verantwoordelijk voor ons Finance Team, de financiële afwikkeling en rapportage van onze incasso-activiteiten, onze bewaarpositie, forecast en budgetbewaking.

Lees meer
Read more about Rapporteren over het verleden is ingehaald door grip op toekomstige ontwikkelingen
21 september 2023

Deurwaarders hebben zicht op burgers in kwetsbare situaties

In het rapport “Zicht op zorgen” van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP, 2023) worden er cijfers over de problemen, hulpbronnen, leefsituatie en ondersteuning van mensen in het sociaal domein gedeeld. 1,3 miljoen mensen in Nederland hebben een stapeling van problemen en bevinden zich in een kwetsbare situatie. Tijdens mijn huisbezoeken als gerechtsdeurwaarder kom ik regelmatig bij mensen aan de deur die in een kwetsbare situatie zitten.

Lees meer
Read more about Deurwaarders hebben zicht op burgers in kwetsbare situaties
21 september 2023

Prinsjesdag 2023: investeren in bestaanszekerheid en forse bezuinigingen

Op Prinsjesdag presenteerde het demissionaire kabinet de Rijksbegroting voor 2024. Ook komend jaar investeert het kabinet fors in het garanderen van bestaanszekerheid met 2 miljard euro. Er wordt een koopkrachtgroei van 1,8 % voorspeld.

Lees meer
Read more about Prinsjesdag 2023: investeren in bestaanszekerheid en forse bezuinigingen
08 september 2023

Femmie Schoemaker

Onze geliefde collega is op veel te jonge leeftijd plotseling overleden. Het is moeilijk om de juiste woorden te vinden om de pijn en het verdriet te beschrijven die we voelen bij dit verlies. Femmie laat een enorme leegte achter in ons team. Haar warmte, toewijding en enthousiasme waren aanstekelijk. Ze blijft voor altijd in onze gedachten. We zullen haar missen.

Lees meer
Read more about Femmie Schoemaker
05 september 2023

Syncasso op de Credit Expo 7 november 2023

Vandaag is het duurzame dinsdag. Een mooie dag om het thema van de volgende Credit Expo te delen, want dinsdag 7 november aanstaande staat ‘Duurzaamheid’ centraal. Voor Syncasso altijd een belangrijk thema. Zo doen we continu wetenschappelijk onderzoek naar Duurzaam betaalgedrag.

Lees meer
Read more about Syncasso op de Credit Expo 7 november 2023
30 augustus 2023

VNG Gert-Jan Bakker brengt én haalt waardevolle inzichten

Eind juni van dit jaar vond het Jaarcongres Schuldenketen plaats dat Syncasso samen met Studiecentrum Kerckebosch organiseerde. Daar spraken diverse experts, elk vanuit hun eigen invalshoek en expertise. Deze week kijken we terug op de lezing van Gert-Jan Bakker MT-lid Bestaanszekerheid VNG.

Lees meer
Read more about VNG Gert-Jan Bakker brengt én haalt waardevolle inzichten
24 augustus 2023

Kleine schulden klein houden met mr. André Moerman

Eind juni van dit jaar vond het Jaarcongres Schuldenketen plaats dat Syncasso samen met Studiecentrum Kerckebosch organiseerde. Daar spraken diverse experts, elk vanuit hun eigen invalshoek en expertise. Deze week kijken we terug op de lezing van mr. André Moerman, Manager hulp bij geldzaken 1.0, Bindkracht 10 en Voorzitter van de signaleringscommissie LOSR Bindkracht 10.

Lees meer
Read more about Kleine schulden klein houden met mr. André Moerman
16 augustus 2023

Syncasso Care Facts – Klantgerichte incassocommunicatie

Het is erg belangrijk om klantgericht over incasso te communiceren. Voor maatschappelijk verantwoorde incassocommunicatie is de betaalcapaciteit van de debiteurklant leidend. Met onze AI-voorspelmodellen voorspellen we betrouwbaar of de debiteurklant de vordering ineens, met een betalingsregeling of niet kan betalen.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Klantgerichte incassocommunicatie
10 augustus 2023

Van ‘Nee’ naar ‘Ja’ met Prof. Dr. Bob Fennis

Eind juni van dit jaar vond het Jaarcongres Schuldenketen plaats dat Syncasso samen met Studiecentrum Kerckebosch organiseerde. Daar spraken diverse experts, elk vanuit hun eigen invalshoek en expertise. Deze week kijken we terug op de lezing van Prof. Dr. Bob Fennis, hoogleraar Consumentengedrag bij de vakgroep Marketing van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees meer
Read more about Van ‘Nee’ naar ‘Ja’ met Prof. Dr. Bob Fennis
Feedback
Fijn dat u ons wilt helpen!

Bedankt voor uw bezoek aan www.syncasso.nl. We willen u graag zo goed mogelijk helpen. Daarom willen we graag weten wat we goed doen en wat beter kan.

U helpt ons en onze andere klanten als u deze korte vragenlijst invult. Bedankt voor uw medewerking!

Klik op het antwoord dat u het beste vindt passen.

Vragenlijst

Hoe zou u Syncasso beoordelen?

Footer logo

Contact

post@syncasso.nlWhatsAppNaar de contactpagina

Rekeningnummer Syncasso: NL 48 RABO 0300 1039 99

Direct betalen via iDeal

Rekeningnummer Syncasso:
NL 48 RABO 0300 1039 99

Direct betalen via iDeal

Pagina’s

  • Home
  • Opdrachtgevers
  • Mijn Dossier
  • Veelgestelde vragen
  • Over ons

Overige linkjes

  • Contact
  • Gebruik website (privacy & cookies)
  • Algemene Voorwaarden en Tarieven
Volg ons op Ga naar TwitterGa naar TwitterGa naar Twitter