Nieuws

Gastles minor Armoede interventies

22 november 2022
Blog: Paul Otter

Donderdagochtend loop ik precies op tijd de collegezaal van de Hogeschool van Amsterdam binnen. Daar zit een dertigtal studenten die de minor Armoede interventies volgen al klaar.

Dagelijkse praktijk van de gerechtsdeurwaarder

In een uur neem ik ze mee in de dagelijkse praktijk van de gerechtsdeurwaarder. Hoe we vonnis, wet en uitvoeringsregels aan de deur begrijpelijk proberen te maken. Dat we adviseren wat het beste is: contact opnemen, regelen of betalen. Dat we altijd doorvragen of er meer schulden zijn en of het hen lukt om die zelf te betalen. Als dat niet lukt dan verwijzen we door naar de gemeente.

Ik probeer aan de studenten over te brengen hoe bijzonder die contactmomenten aan de deur zijn. Praten over iets heel vertrouwelijks als schulden met een vreemde. En eigenlijk lukt dat altijd. In een sfeer die meestal heel relaxed is. Informatie geven, vragen en adviseren.

Soms kost het moeite om echt contact te krijgen met de debiteurklant. Om tot ze door te dringen dat er nu echt iets moet gebeuren, want anders komen er meer kosten bij en kunnen we zelfs beslag leggen. Na al die jaren vind ik dat het mooie van ons ambt: contact leggen en mensen in beweging brengen.

Stereotypisch beeld

Vragen van de studenten geven aan dat ze een ander beeld hebben van de gerechtsdeurwaarder. Dat we thuis komen om tv’s weg te halen en gezinnen op straat zetten. Inboedels en tv’s nemen we niet mee, dat doen we alleen als het heel dure voorwerpen zijn. Ontruimingen proberen we zoveel mogelijk te voorkomen, samen met de woningcorporatie en gemeente. Dat lukt eigenlijk altijd en als het niet lukt zijn er vaak veel meer problemen dan schulden alleen en kunnen we geen oplossing bereiken.

Waarom is het belangrijk om zo’n gastles te geven?

Deze studenten zullen grotendeels gaan werken in of bij hulpverleningsinstellingen. Daar werken gerechtsdeurwaarders veel mee samen. Het is goed om van elkaar te weten wat we doen, wat we kunnen doen en hoe we werken. Dat verbetert onze samenwerking. Het maakt samenwerken leuker en zorgt voor een beter eindresultaat!

Paul Otter is gerechtsdeurwaarder, trekker van het SyncassoLab en Social Responsibility Officer bij Syncasso. Paul schrijft over de dagelijkse praktijk van de gerechtsdeurwaarder aan de deur en ontwikkelingen in de schulden- en invorderingsketen.

Gerelateerde nieuwsberichten

09 juli 2024

Samenwerking in de schulddienstverleningsketen

Samenwerking in de schulddienstverleningsketen is een voorwaarde om problematische schulden te voorkomen en op te lossen. Syncasso onderhoudt daarom via haar Social Responsibility Officer actief het contact met het schulddienstverleningsnetwerk om verbeteringskansen te signaleren en te realiseren.

Lees meer over: Samenwerking in de schulddienstverleningsketen
04 juli 2024

Mee met de gerechtsdeurwaarder

Regelmatig neem ik mensen mee op bij mijn huisbezoeken als gerechtsdeurwaarder. Zoals politici, pers en stakeholders om hen een realistisch beeld te geven van het werk van de gerechtsdeurwaarder en waar we in de praktijk mee te maken krijgen. Niet alleen de huisbezoeken zelf maar ook de vele stakeholders en de maatschappelijke aandacht voor schulden: hoe vinden we daar onze weg in?

Lees meer over: Mee met de gerechtsdeurwaarder
25 juni 2024

Lees mee met de verhalen van ons team

In deze serie leert u de mensen achter Syncasso kennen. Met deze keer Esther Verstraten, deurwaarder bij Syncasso.

Lees meer over: Lees mee met de verhalen van ons team
25 juni 2024

Syncasso Tour du Syncasso

Van 12 tot 14 juni hebben onze sportieve collega’s een mooie tocht van meer dan 500 km gemaakt langs al onze Syncasso-kantoren, allemaal voor het goede doel: de Hersenstichting. Op dag één trapten ze van Arnhem naar Utrecht, met een stevige portie wind door het Groene Hart naar Rotterdam, om te eindigen in het bruisende Amsterdam. Op dag twee trotseerden ze de polders richting Leeuwarden, gevolgd door een prachtige rit door natuurgebieden terug naar Arnhem.

Lees meer over: Syncasso Tour du Syncasso
20 juni 2024

Terugblik 3e editie van het Schuldenketencongres

Op donderdag 13 juni vond de derde editie van het Jaarcongres Schuldenketen plaats bij Villa Jongerius in Utrecht. Syncasso organiseerde samen met Kerckebosch Studiecentrum dit congres over de groeiende uitdagingen rondom financiële verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van burgers.

Lees meer over: Terugblik 3e editie van het Schuldenketencongres
18 juni 2024

Syncasso aanwezig bij Wijzer in geldzaken bijeenkomst: ‘Geldlessen voor de toekomst’

Op 10 juni waren we aanwezig bij de door Wijzer in geldzaken georganiseerde netwerkbijeenkomst ‘Geldlessen voor de toekomst’. Een waardevol evenement waar vooral docenten uit primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en partners uit de financiële sector bijeenkwamen ter bevordering van de financiële educatie in Nederland.

Lees meer over: Syncasso aanwezig bij Wijzer in geldzaken bijeenkomst: ‘Geldlessen voor de toekomst’
11 juni 2024

Onze Cash- en Care-jaarverslagen 2023

2023 was door economische en maatschappelijke onzekerheden een uitdagend jaar. Maar het bood ook kansen om te groeien en onze dienstverlening verder te verbeteren. We hebben in 2023 niet alleen onze bedrijfsdoelstellingen behaald, maar ook onze maatschappelijke betrokkenheid verder vergroot. Duurzame oplossingen, innovatie en de professionaliteit van ons team zorgden voor groei en een verdere versterking van onze marktpositie.

Lees meer over: Onze Cash- en Care-jaarverslagen 2023
04 juni 2024

Chi Lueng Chiu spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over ‘Homo Collaboratus’

In het afgelopen decennium is de overgang in gang gezet van de verzorgingsstaat naar de participatiemaatschappij. Dit heeft impact op schuldeisers en alle andere partijen die een rol hebben in het voorkomen en oplossen van schulden. Het vraagt zowel inzicht in de oorzaken van schuldenproblematiek als ideeën voor mogelijkheden om deze te voorkomen en op te lossen.

Lees meer over: Chi Lueng Chiu spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over ‘Homo Collaboratus’
30 mei 2024

Anna Custers (HVA) spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over financieel welzijn jongvolwassenen

Over 2 weken is de 3e editie van het Jaarcongres Schuldenketen en bespreken we samen hoe de schuldenketen een positieve bijdrage kan leveren in de steeds uitdagendere financiële verantwoordelijkheid die burgers dragen.

Lees meer over: Anna Custers (HVA) spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over financieel welzijn jongvolwassenen
Feedback