
Nieuws
BlueZone: Samen werken aan vitaliteit – een initiatief van onderaf met landelijke impact
17 juni 2025Vitaliteit is meer dan een modewoord: het is een noodzaak geworden in een samenleving waar gezondheidsverschillen toenemen en zorgkosten stijgen. Binnen die context vormt het project BlueZone een vernieuwende, praktische en vooral menselijke aanpak voor het bevorderen van gezondheid en welzijn, met sportclubs als sociaal cement van de wijk. Syncasso is partner van de Bluezone d’Almarasweg. Joop Tromp, CFO en aandeelhouder bij Syncasso, vertelt over het ontstaan, de kracht en de impact van dit bijzondere initiatief.
Van helikopterview naar hartslag van de wijk
Het BlueZone-project is geïnspireerd op de gelijknamige gebieden wereldwijd waar mensen bovengemiddeld oud worden en vitaal blijven. “We willen dat concept vertalen naar onze wijken,” vertelt Joop. “Met sportclubs als moderne ontmoetingsplekken waar mensen samenkomen, bewegen, gezonder eten en naar elkaar omkijken.”
Wat begon als een initiatief binnen een lokale hockeyclub, groeide uit tot een ambitieus platform waarin sport, gemeenschapszin en preventieve gezondheid samenkomen. In samenwerking met onder meer lokale overheden, zorgverzekeraars, woningcorporaties en vrijwilligers, willen we programma’s opzetten die laagdrempelig en toegankelijk zijn voor iedereen – juist ook voor mensen met financiële zorgen.
Sporten als brug naar verbinding én preventie
“Sportclubs kunnen de rol van vroegere gemeenschapsplekken als kerken overnemen,” aldus Joop. “Maar dan moeten we het mensen wel makkelijk maken. Denk aan gratis sportkansen voor kinderen uit kwetsbare gezinnen, gezonde voeding bij de club, en het aanwakkeren van een collectief verantwoordelijkheidsgevoel.”
Waarom Syncasso zich verbindt aan vitaliteit
Als founding partner speelt Syncasso een cruciale rol in het project, zowel financieel als organisatorisch. Dat lijkt wellicht onverwacht voor een incasso- en deurwaardersorganisatie, maar voor ons is het volkomen logisch: “We zijn actief in een vakgebied waar financiële stress de boventoon voert. Dan kun je er ook voor kiezen om juist preventief bij te dragen aan oplossingen.”
Syncasso reserveerde een deel van haar social return budget voor het project en maakt het mogelijk dat kinderen uit financieel kwetsbare gezinnen volledig kosteloos kunnen sporten – inclusief kleding en materiaal. Dit gebeurt discreet en zonder stigmatisering. “Een kind wil je niet de dupe laten zijn van de problemen van de ouders,” stelt Joop stellig.
Samenwerken met de zorgverzekeraars: uitdagingen en kansen
Tijdens het opzetten van BlueZone werd ook intensief gesproken met zorgverzekeraars. Daaruit kwam onder andere een pijnlijke paradox naar voren: premiegeld mag niet besteed worden aan preventie, terwijl preventieve projecten zoals BlueZone juist de zorgvraag kunnen verlagen. Joop: “Zorgverzekeraars zien dat ook. Ze willen wel, maar lopen tegen regelgeving aan.”
Toch ontstaan er kansen: bijvoorbeeld via werkgeverscollectieven of samenwerkingen buiten de premiegelden om. BlueZone onderzoekt nu samen met een zorgverzekeraar hoe medewerkers met loonbeslag via hun collectieve verzekering toegang kunnen krijgen tot vitaliteitsinitiatieven in hun regio.
Eerste projecten van start – van lunch tegen eenzaamheid tot brede uitrol
Hoewel de volledige infrastructuur – website, app, vrijwilligersplatform – in ontwikkeling is en vanaf september live gaat, zijn de eerste laagdrempelige projecten al gestart. In Nijmegen worden bijvoorbeeld ouderen uitgenodigd voor gezamenlijke lunches met jongeren, tegen eenzaamheid en sociaal isolement. Op sportclubs wordt wekelijks gratis fruit aangeboden, en zijn er plannen om gezonde voeding structureel een plek te geven binnen het sportaanbod. Niet als verplichting, maar als aantrekkelijk alternatief: “Kinderen moeten kunnen kiezen én proeven wat gezond is.”
Daarnaast werken we aan een landelijke uitrol. “Mijn droom is dat we binnen een jaar in vijf regio’s actief zijn met volwaardige BlueZone-projecten,” zegt Joop, “Met sport, voeding, sociale verbinding en hulp voor wie het nodig heeft. Als dat lukt, hebben we écht iets veranderd.” Vanuit ons initiatief kunnen we de infrastructuur (website, panning, governance) leveren aan nieuwe Blue Zone initiatieven. Waarbij we uiteraard helpen met het opstarten van nieuwe Blue Zones.
Verandering begint van onderaf
Wat BlueZone uniek maakt, is dat het geen top-down beleid is, maar juist bottom-up verandering. “Sommige mensen zeggen: is dit niet iets voor de gemeente? Maar als we blijven wijzen naar een ander, gebeurt er niks. Je moet gewoon beginnen. En dat doen we.” Joop sluit af: “Natuurlijk doen we dit omdat het goed voelt. Maar bovenal is het een investering in een gezondere samenleving. Stel dat we maar tien kinderen structureel aan het sporten te krijgen, dan is het voor mij al geslaagd omdat dat er toch weer tien zijn.”
Over BlueZone
BlueZone is een samenwerkingsinitiatief gericht op het verbeteren van vitaliteit via sport, gezonde voeding en gemeenschapszin. Met ondersteuning van Syncasso, lokale sportclubs, vrijwilligers en maatschappelijke partners worden laagdrempelige vitaliteitsprojecten opgezet in wijken, met speciale aandacht voor mensen in kwetsbare posities. Meer informatie of interesse in samenwerking? Neem contact op met communicatie@syncasso.nl