Nieuws

AI segmentatie met Verhaalscore®

15 oktober 2020

AI voor creditmanagement

In eerdere artikelen in deze serie hebben we de noodzaak van het gebruik van AI segmentatie voor maatschappelijk verantwoord incasseren belicht. Dit is het derde artikel in deze serie, waarin we het gebruik van ons AI-voorspelmodel Verhaalscore® voor segmentatie bespreken.  Alle artikelen in deze reeks kunt u (straks) vinden op www.syncasso.nl/aivoorcm

Betaalcapaciteit bepalend

Maatschappelijk verantwoorde incasso begint bij de juiste boodschap. Wat je precies vraagt van de debiteurklant is bepalend voor (het uitblijven van) de reactie daarop. De betaalcapaciteit van de debiteurklant staat daarbij centraal. Als je iets vraagt waar de debiteurklant onmogelijk aan kan voldoen (nu betalen terwijl er geen geld is) is het resultaat voorspelbaar en stopt de communicatie.

Op basis van ons AI voorspelmodel Verhaalscore® onderscheiden wij in onze benadering Probleembetalers, Regelaars, Snelle- en Late Betalers. Door de juiste boodschap te kiezen bij hun situatie – hulp vragen, een regeling afspreken of nu betalen – is de bereidheid om mee te werken aan een oplossing voor het betalingsprobleem veel groter.

AI voorspelmodel Verhaalscore

Ons belangrijkste AI-voorspelmodel Verhaalscore hebben we in 2010 ontwikkeld. Verhaalscore is continue doorontwikkeld en onmisbaar in onze behandeling van vorderingen op consumenten. Het algoritme van Verhaalscore is data-gedreven door historisch- en actueel betaalgedrag en sociodemografische data. Met behulp van machine learning heeft de voorspelkracht van Verhaalscore zich ontwikkeld naar >95%.

Verhaalscore levert per vordering een betaalcapaciteitsscore voor de vordering op een schaal van 1-1000. Op basis van deze score verdelen we de vorderingen in zes hanteerbare verhaalsklassen, van zeer slecht tot zeer goed verhaalbaar. Verschillende vorderingen op dezelfde debiteurklant kunnen een andere Verhaalscore krijgen, omdat de hoogte en aard van de vordering onderdeel zijn van het algoritme. Grensgevallen, op het randje van redelijk c.q. slecht of goed, worden persoonlijk gevalideerd met een call of een huisbezoek.

Samenstelling en kwaliteit portefeuilles

De verdeling van de Verhaalscores verschilt sterk per portefeuille, maar soms ook zelfs per aanlevering binnen dezelfde portefeuille. Om het incassoresultaat van verschillende incassopartners eerlijk met elkaar te kunnen vergelijken in een benchmark, is inzicht in de verhaalbaarheid van de batches vorderingen een belangrijke voorwaarde. Lagere Verhaalscores zijn immers moeilijker (of niet) te incasseren. Fluctuaties in de (gemiddelde) Verhaalscore kunnen veroorzaakt worden door veranderingen in het dunning proces van de opdrachtgever, maar ook door marketingacties waarmee een ander type klant door de opdrachtgever wordt geworven.

Verhaalscore genereert daarnaast een kasstroomprognose in geld en tijd per batch en wordt daarnaast ingezet om koopportefeuilles te waarderen.

Persona

In een eerder artikel over segmentatie met marketingprofielen gaven we aan dat die geen betrouwbare voorspelling van de betaalcapaciteit oplevert. Door marketingprofielen met Verhaalscore te combineren, wordt dat wel bereikt. Debiteurklantgerichte incassocommunicatie die rekening houdt met de actuele betaalcapaciteit van de debiteurklant. Deze benadering kan ook toegepast worden in het dunning proces van opdrachtgevers om veel eerder debiteurklanten te identificeren die extra aandacht nodig hebben om aan hun lopende verplichtingen te (kunnen) voldoen.

Continue ontwikkelen

Ons team van datawetenschappers onderzoekt doorlopend op we onze voorspelmodellen kunnen verbeteren, bijvoorbeeld wat de toevoeging van nieuwe data is die beschikbaar komt. Naast Verhaalscore zijn recent twee nieuwe AI-voorspelmodellen ontwikkeld. Een model om de verwachte kasstroom in langlopende vorderingen te voorspellen. Daarmee wordt voorkomen dat wij vorderingen doorbehandelen waar geen geldstroom meer in te verwachten is. Het ondervangt onnodige kosten en stress bij de debiteurklant. Een ander voorspelmodel berekent de proportionaliteit van voorgenomen executiemaatregelen, relatief aan de hoogte van de vordering.

Het volgende artikel in deze serie gaat over AI en Interactieve Workflows. Kijk voor meer informatie of reageer op deze artikelenreeks via www.syncasso.nl/aivoorcm

Gerelateerde nieuwsberichten

15 oktober 2024

Een gemoedelijk gesprek bij de deur

Regelmatig neem ik gasten mee op mijn deurwaardersroutes. Deze gasten hebben verschillende achtergronden: politiek, ketenpartners, nieuwe medewerkers en journalisten. Aan het einde van de dag zijn ze het allemaal over één ding eens: de gesprekken aan de deur zijn verrassend gemoedelijk.

Lees meer over: Een gemoedelijk gesprek bij de deur
10 oktober 2024

Vergroening

In 2023 hebben we ons ESG-beleid geformuleerd. De Sustainable Development Goals (SDG) zijn door de VN ontwikkeld om een groenere, betere en eerlijker wereld te bouwen. Syncasso legt zich toe op vier Social Development Goals waarvan wij verwachten dat we daarmee de meeste impact kunnen maken en die het beste passen bij onze missie, visie en identiteit.

Lees meer over: Vergroening
09 oktober 2024

Najaarscampagne Geldfit

De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) voert ook dit najaar van 9 oktober tot 3 november een campagne om particulieren én ondernemers te wijzen op hulpmogelijkheden rondom schulden en achterstanden. De campagne met als boodschap: Geldstress? App met Geldfit, richt zich op jongeren.

Lees meer over: Najaarscampagne Geldfit
01 oktober 2024

Lees mee met de verhalen van ons team

In deze serie leert u de mensen achter Syncasso kennen. Met deze keer Luuk Peters, systeembeheerder in het team Business Support.

Lees meer over: Lees mee met de verhalen van ons team
25 september 2024

Ben van der Burg gastspreker Syncasso op Credit Expo 2024

Donderdag 7 november is het weer zover. Het jaarlijkse evenement voor de Nederlandse creditmanagement sector. De Credit Expo 2024 vindt plaats in het Congrescentrum 1931 in Den Bosch. Syncasso zorgt ook dit jaar weer voor een interessante en enthousiaste gastspreker. Dit jaar is dat Ben van der Burg.

Lees meer over: Ben van der Burg gastspreker Syncasso op Credit Expo 2024
24 september 2024

Regelingen: Altijd anders

Betalingsachterstanden zijn vaak niet in één keer af te lossen, zelfs als de wet of een rechter dat bepaalt. Een betalingsregeling is een goede optie. Hierbij wordt meestal maandelijks een bedrag betaald totdat de schuld volledig is afgelost. Hoeveel dat per maand is? Vaak komen we daar samen wel uit, maar soms moeten we wat doorvragen of juist duidelijke grenzen aangeven.

Lees meer over: Regelingen: Altijd anders
19 september 2024

Vroegsignalering voor jongeren. Betrek het onderwijs.

"Als Business Manager bij Syncasso spreek ik dagelijks met schuldeisers en ketenpartners die het niet alleen belangrijk vinden dat klanten hun betalingsverplichtingen nakomen maar die ook op zoek zijn naar duurzame oplossingen. Daarin is er vaak veel aandacht voor jongeren die al vroeg in het leven met financiële uitdagingen te maken hebben."

Lees meer over: Vroegsignalering voor jongeren. Betrek het onderwijs.
17 september 2024

Onderzoek naar jongeren en zorgschulden van start

Hogeschool van Amsterdam (HvA), de Universiteit van Amsterdam (UvA) en incasso- en gerechtsdeurwaarderskantoor Syncasso starten samen een onderzoeksproject "Jongeren van zorgschulden naar duurzaam betaalgedrag". Het onderzoek, dat loopt van september 2024 tot maart 2025, richt zich op het begrijpen en aanpakken van de toenemende zorgschulden onder jongeren. De organisaties willen daarmee duurzame oplossingen ontwikkelen om deze schuldenproblematiek bij jongeren effectief te bestrijden.

Lees meer over: Onderzoek naar jongeren en zorgschulden van start
10 september 2024

Communicatie

In 2023 is onze nieuwe website live gegaan. De look en feel is moderner en persoonlijker geworden door foto’s van ons eigen team te gebruiken. Syncasso hecht veel belang aan gesegmenteerde en gerichte incassocommunicatie. Daarom is onze communicatie begrijpelijk en voelt als persoonlijk voor de ontvanger. Met onze voorspelmodellen en inzichten uit wetenschappelijk onderzoek, bepalen we de toon en boodschap die past bij de betaalcapaciteit van de debiteurklant.

Lees meer over: Communicatie
Feedback