Beslagvrije voet
Wat is de beslagvrije voet?
Wanneer beslag is gelegd op uw inkomen, berekenen wij uw beslagvrije voet. De beslagvrije voet is het deel van uw inkomen waarop geen beslag mag worden gelegd. Bekijk hier de animatie: Beslagvrije voet uitgelegd in 1 minuut.
Uw beslagvrije voet controleren
U kunt uw beslagvrije voet controleren met het formulier ‘Uw beslagvrije voet (modelmededeling)’dat u van Syncasso heeft gekregen. Of ga naar www.uwbeslagvrijevoet.nl van de Rijksoverheid om zelf de berekening te maken.
Uw beslagvrije voetU staat er niet alleen voor
Zit u met geldzorgen? Blijf er niet mee rondlopen. Wij helpen u met het vinden van een oplossing. Of doe de test op www.geldfit.nl/syncasso en ontvang gratis en anoniem advies. De eerste stap helpt u verder.
Hulp met geldproblemenKlopt uw beslagvrije voet niet?
Klopt er iets niet? Of mist er iets? Dan kunt u dat in het online formulier aan ons doorgeven met het Verzoek aanpassing van de beslagvrije voet’. U vindt dat verzoek onderaan deze pagina
Herberekenen beslagvrije voet
Om na te gaan of de beslagvrije voet voor u aangepast moet worden kunt hieronder de vraag beantwoorden.
Géén automatische herberekening per 1 januari 2023
Veel lonen en uitkeringen zijn op 1 januari omhooggegaan. Als er beslag op uw inkomen of uitkering is gelegd wordt uw beslagvrije voet niet automatisch aangepast. Uw beslagvrije voet wordt jaarlijks herberekend. Kijk op de laatste modelmededeling die u van ons heeft ontvangen om te bekijken wanneer dat voor u is. Daarin staat wanneer de beslagvrije voet voor u is vastgesteld.
Voor de berekening van de beslagvrije voet wordt uw inkomen in de afgelopen vier maanden gebruikt. Daarom is het meestal verstandiger om met een herberekening te wachten tot eind mei. Ook omdat een herberekening ongunstig voor u kan zijn. U kunt dit zelf controleren op www.uwbeslagvrijevoet.nl.
Als de berekening een hogere beslagvrije voet aangeeft, gebruik dan het ‘Verzoek aanpassing van de beslagvrije voet’ op deze pagina om dat aan ons door te geven.
Controleren of opnieuw berekenen van de beslagvrije voet is niet nodig als u een bijstandsuitkering heeft. Dan zorgen de gemeenten er zelf voor dat de juiste beslagvrije voet gebruikt wordt.
Verzoek aanpassing van de beslagvrije voet
Veelgestelde vragen over Beslagvrije voet
-
Hoe kan ik zelf de beslagvrije voet berekenen?
U kunt op uwbeslagvrijevoet.nl zelf een berekening maken. Twijfelt u? Neem dan contact op met Syncasso.
-
Eerder werd er niet ingehouden, want mijn beslagvrije voet was hoger dan mijn inkomsten. Waarom wordt er nu toch ingehouden op mijn inkomsten?
Dat komt door de nieuwe wet. Elke maand moet nu minimaal 5% van de netto inkomsten en vakantiegeld aan de deurwaarder worden betaald.
-
Ik denk dat er te veel wordt ingehouden
U kunt op uwbeslagvrijevoet.nl zelf een berekening maken. Twijfelt u? Controleer dan het formulier Uw beslagvrije voet. Klopt er iets niet? Of mist er iets? Dan moet u dat aan ons doorgeven met een Verzoek aanpassing van de beslagvrije voet dat u onderaan deze pagina vindt.
-
Andere inkomsten?
Wanneer u of uw eventuele partner inkomsten heeft die niet in het bijgevoegde overzicht staan vermeld, dan moet u dit aan ons doorgeven. Dit kan door een e-mail te sturen aan bvv@syncasso.nl of vul de vragenlijst in onderaan deze pagina.
-
Aanpassing in verband met woonlasten?
In bijzondere gevallen biedt de wet de mogelijkheid om de beslagvrije voet (tijdelijk) te verhogen in verband met uw woonlasten. In de modelmededeling onder de kopjes ’Geef het aan ons door als’ en ‘Bedragen die niet meetellen’ kunt u lezen of dit op u van toepassing is.
Wanneer de berekening van de beslagvrije voet echter al eens is aangepast in verband met uw woonlasten, kunt u in de modelmededeling vinden welke gegevens daarvoor zijn gebruikt.