Nieuws

Update gedupeerde Toeslagenaffaire

17 mei 2022

Update afhandeling private schulden gedupeerde ouders Toeslagenaffaire

In een eerder nieuwsbericht van 11 januari 2022 hebben we de afhandeling van de private schulden in relatie tot het aflopen van de incassopauze toegelicht. Private schulden moeten door de gedupeerden zelf worden ingediend bij Sociale Banken Nederland (SBN), die de schulden bij de schuldeisers verifieert en ze vervolgens rechtstreeks betaald. Op 14 april 2022 is de 10e voortgangsrapportage hersteloperatie toeslagen gepubliceerd, waarin een overzicht is opgenomen van de afhandeling van de private schulden. Kort samengevat, het eind is nog lang niet in zicht.

Aflopende pauzeknop en executiemaatregelen

Als het moratorium voor een gedupeerde ouder afloopt voordat de schulden door SBN zijn opgepakt, lopen zij in theorie het risico dat ze – als zij nog openstaande schulden hebben waarvoor bij de rechter een executoriale titel is gehaald – worden geconfronteerd met een hervatting van de incasso, in het ergste geval zelfs met de executie van een beslaglegging of uithuiszetting.

Omdat de afloop van het moratorium voor ouders veel impact heeft, wordt er met alle betrokken partijen – zoals de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG), SBN en de VNG – nauw samengewerkt om de hervatting van de incasso te voorkomen. Deze samenwerking heeft ervoor gezorgd dat er, voor zover bekend, nog geen beslaglegging of uithuiszetting bij gedupeerde ouders of toeslagpartners heeft plaatsgevonden vanwege private schulden die bij SBN kunnen worden opgelost.

Prioritering SBN-schulden waarvan de pauzeknop op korte termijn afloopt

SBN prioriteert ingediende schulden als het moratorium op korte termijn afloopt. De ouders waarvoor het moratorium het eerst afloopt, worden het eerst geholpen. Als contact is gelegd met de schuldeisers, wordt het risico van de hervatting van de incasso voor de schulden die binnen de kaders van het beleidsbesluit vallen verder geminimaliseerd.

Zelf de private schulden melden bij SBN

Het blijft echter essentieel dat de ouder zich meldt bij SBN. In de processen van Syncasso is een extra communicatiestroom ingericht die ervoor zorgt dat de gedupeerden geïnformeerd en geholpen worden om hun private schulden bij SBN te melden. Daarnaast ontvangen ouders minimaal 2 maanden voordat hun moratorium afloopt een brief van SBN waarin zij worden aangespoord hun private schulden in te dienen bij SBN. Als zij dit nog niet hebben gedaan, worden zij in de 14 dagen voor het daadwerkelijk aflopen van het moratorium door SBN gebeld (behalve als zij eerder hebben aangegeven niet door de overheid gebeld te willen worden, of indien geen telefoonnummer bekend is).

Schulden rechtstreeks indienen door de gerechtsdeurwaarder

SBN voert momenteel een uitvoeringstoets uit om te onderzoeken wat ervoor nodig is om schuldenlijsten van Schuldenwijzer.nl rechtstreeks in te laten dienen door gerechtsdeurwaarderskantoren. De uitkomst van de uitvoeringstoets wordt naar verwachting op 19 mei besproken in de Tweede Kamer. Over de uitkomst van die bespreking zullen we u in een volgende update informeren.

Gedupeerde ouders beter helpen bij het oplossen van de private schulden

Syncasso doet op allerlei manieren haar best om de gedupeerden te motiveren om hun schulden op snel bij SBN in te dienen. Daarvoor hebben we alle gedupeerden en compleet overzicht van alle schulden toegezonden. In veel gevallen is dat uitgebreider dan het overzicht dat van Schuldenwijzer.nl kan worden gedownload. Naast de communicatie van SBN heeft dat nog steeds niet in alle gevallen het gewenste resultaat opgeleverd. Terwijl de oplossing al maanden op tafel ligt:  laat de gerechtsdeurwaarders de private schulden rechtstreeks met SBN en de schuldeisers afhandelen zonder daar de gedupeerden mee te belasten. Steeds meer incassopauzes verlopen waardoor het risico toeneemt dat ondanks de zorgvuldigheid van schuldeisers en gerechtsdeurwaarders om de gedupeerden met rust te laten, het niet uit te sluiten valt dat er toch per abuis de incasso hervat wordt. Hoe sneller besloten wordt om de gerechtsdeurwaarders te laten helpen, hoe beter dat voor iedereen is.

Gerelateerde nieuwsberichten

29 april 2025

Waarom niet iedereen schuldhulp wil

Syncasso doet mee aan de pilot van de KBvG en VNG voor ketensignalering. In deze pilot onderzoekt de Hogeschool Utrecht de effecten van het motiveren en warm doorverwijzen naar schuldhulp door de deurwaarders.

Lees meer over: Waarom niet iedereen schuldhulp wil
15 april 2025

Interview met Henriëtte van Battum – Incassomedewerker Finance bij Syncasso

Elke maand nemen we een kijkje achter de schermen bij Syncasso en leert u onze collega’s beter kennen. Wat doen ze, wat motiveert hen en waar houden ze zich buiten het werk mee bezig? Deze keer spreken we met Henriëtte van Battum! Al 22 jaar incassomedewerker bij Syncasso.

Lees meer over: Interview met Henriëtte van Battum – Incassomedewerker Finance bij Syncasso
08 april 2025

Buy Now, Pay Later: Onzichtbare gevaar voor jongeren

Onze collega Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij Syncasso, schreef een column voor het Tijdschrift voor Schuldsanering (maart 2025, nr. 01) over de invloed van Buy Now Pay Later op jongeren en schuldenproblematiek.

Lees meer over: Buy Now, Pay Later: Onzichtbare gevaar voor jongeren
03 april 2025

Samenwerking Quintor en Syncasso zorgt voor efficiëntere klantcontacten!

Syncasso wil debiteurklanten nog beter bedienen en tegelijkertijd het werk van service center agents overzichtelijker en eenvoudiger maken. Met hulp van Quintor zijn al flinke stappen gezet. ‘Bij iedere aanpassing werden ook meteen de testen gebouwd.’

Lees meer over: Samenwerking Quintor en Syncasso zorgt voor efficiëntere klantcontacten!
01 april 2025

ONSbank-ervaringsdeskundigen over ‘Geen Saldo’: hun kijk op schulden en financiële educatie

Voor het boek ‘Geen Saldo’ vroegen we ervaringsdeskundigen van Stichting ONSbank om mee te lezen en hun mening met ons te delen. Met veel enthousiasme en een frisse blik doken zij in het verhaal en deelden waardevolle inzichten over hoe jongeren schulden ervaren.

Lees meer over: ONSbank-ervaringsdeskundigen over ‘Geen Saldo’: hun kijk op schulden en financiële educatie
27 maart 2025

Eneco steunt Geen Saldo-initiatief tijdens de Week van het Geld

Tijdens de Week van het Geld organiseerde Eneco een inspirerend event met het thema: hoe kunnen we gelddromen van jongeren waarmaken. Experts en partners kwamen samen om te spreken over de belangrijke rol van financiële educatie en hoe jongeren beter ondersteund kunnen worden in het voorkomen van schulden.

Lees meer over: Eneco steunt Geen Saldo-initiatief tijdens de Week van het Geld
25 maart 2025

Syncasso ondertekent Afsprakenkader Sociaal Incasseren

Syncasso ondertekende vandaag, in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima, het Afsprakenkader Sociaal Incasseren. Dit werd gedaan tijdens een bijeenkomst georganiseerd door SchuldenLab op locatie bij Vattenfall.

Lees meer over: Syncasso ondertekent Afsprakenkader Sociaal Incasseren
24 maart 2025

Marjolein Moorman neemt jeugdboek Geen Saldo in ontvangst tijdens opening Week van het geld

Vandaag overhandigde Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij Syncasso tijdens de opening van de Week van het geld in Amsterdam officieel het jeugdboek Geen Saldo aan wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs, Jeugd(zorg), Armoede en Schuldhulpverlening).

Lees meer over: Marjolein Moorman neemt jeugdboek Geen Saldo in ontvangst tijdens opening Week van het geld
21 maart 2025

Achmea zet zich in voor financiële bewustwording bij jongeren

Bij Syncasso werken we samen met organisaties die echt het verschil willen maken. Achmea is daar een prachtig voorbeeld van. Al jarenlang is Syncasso een van de externe incassopartners van Achmea.

Lees meer over: Achmea zet zich in voor financiële bewustwording bij jongeren
Feedback