Nieuws

Syncasso en Movisie overhandigen ‘Meedelen in beslag’ aan voorzitter vaste commissie SZW

24 oktober 2023

 

Op 24 oktober 2023 overhandigen Syncasso en Movisie het conceptwetsvoorstel ‘Meedelen in beslag’ aan de voorzitter van de vaste commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de heer Kuzu, in de ontvangsthal van de Tweede Kamer. Syncasso en kennisinstituut Movisie vragen de leden van de vaste commissie daarmee om het conceptwetsvoorstel te steunen bij behandeling in de Kamer.

Wat is het doel van ‘Meedelen in beslag’?

Het conceptwetsvoorstel ‘Meedelen in beslag’ zorgt voor een betere bescherming van de bestaanszekerheid en draagt bij aan de armoedebestrijding, door te voorkomen dat kleine schulden problematische schulden worden. Daarmee sluit deze uitwerking ook aan op het op 5 oktober jl.  gepresenteerde onderzoek ‘Schulden klein houden en perspectief bieden’ van de heer Moerman en mevrouw Jungmann. Daarnaast zorgt het conceptwetsvoorstel voor een betere toegang tot en doorstroming naar de schuldhulpverlening.

Hoe het wetsvoorstel kosten voorkomt

Als de gerechtsdeurwaarder beslag legt op inkomsten (bijv. loon of uitkering) wordt het beschikbare bedrag boven de beslagvrije voet (BVV) gebruikt om de schuld en invorderingskosten te betalen. De beslagvrije voet is wettelijk geborgd om te zorgen dat een huishouden de noodzakelijke kosten van levensonderhoud en vaste lasten kan betalen. De beslagvrije voet laat geen ruimte om andere schulden te betalen, terwijl die er wel vaak zijn. De schuldeisers van de andere schulden moeten zelf ook beslag laten leggen als ze een betaling willen voor hun vordering. De extra kosten die dat met zich meebrengt worden (ook) verhaald op de schuldenaar en zorgen dat het risico op problematische schulden toeneemt.

Doorverwijzen naar schuldhulp

Het conceptwetsvoorstel “Meedelen in beslag” stelt voor dat het geld boven de beslagvrije voet gebruikt wordt om alle schulden te betalen, zonder dat daar aanvullende beslagen voor nodig zijn. Daarmee wordt de beslagvrije voet en de bestaanszekerheid van de schuldenaar beter beschermd. Tegelijkertijd is het een logisch moment om schuldhulp in te schakelen. Het wetsvoorstel voorziet er daarom ook in dat de gerechtsdeurwaarder de schuldenaar informeert over de beschikbaarheid van schuldhulpverlening en daarnaar doorverwijst.

Wie wordt geholpen door deze wet?

Van de ruim 8 miljoen huishoudens in Nederland hebben bijna 600.000 problematische schulden. Op 1 januari 2023 waren er meer dan 240.000 actieve beslagen op inkomsten door gerechtsdeurwaarders. De ervaring leert dat er vaak nog andere schulden zijn als er een loonbeslag gelegd is. De aantallen beslagen op inkomsten die door overheidsinvorderaars zoals ZBO’s en de belastingdienst gelegd worden, zijn niet bekendgemaakt en komen hier nog bovenop. Alle schuldenaren die nu een beslag op inkomsten hebben, of dat in de toekomst krijgen, worden door deze conceptwet geholpen.

Hier vindt u het conceptwetsvoorstel, de bijbehorende memorie van toelichting en de eerdere aangenomen motie van Kat en Ceder waar dit conceptwetsvoorstel een uitwerking van is.

Feedback