Nieuws

“Er moet een moratorium komen (op de invordering) bij problematische schulden”

06 juni 2023

 

Vorig jaar organiseerden we voor het eerst samen met opleidingsinstituut Kerckebosch het Jaarcongres Schuldenketen. Een diverse verzameling van (wetenschappelijke) experts deelden tijdens dit congres hun visie over een integrale schulddienstverleningsketen waarin invordering en schuldhulpverlening elkaar aanvullen en versterken om schulden op te lossen en problematische schulden te voorkomen.

Dit jaar organiseren we samen met Kerckebosch een vervolg op dit congres. Op donderdag 22 juni geven verschillende (wetenschappelijke) experts hun visie op ‘Inzicht in gedrag & Doorontwikkelen van de schuldenketen’. In dit artikel kijken we terug naar vorig jaar en vragen we de sprekers van toen, te reageren op stellingen van hun collega-sprekers. Deze keer reageren Michaël Brouwer en Nick Huls op een stelling van Mr. André Moerman.

Stelling II – André Moerman
Er moet een moratorium komen (op de invordering) bij problematische schulden

André: Er is al een (breed) moratorium. Daar wordt nauwelijks gebruik van gemaakt. Zodra er problematische schulden zijn, werkt ons huidige systeem niet goed meer, omdat vorderingen en beslagen gewoon doorgezet kunnen worden. Kosten lopen daardoor erg hoog op en bij een schuldregeling krijgen schuldeisers uiteindelijk slechts een fractie van hun vordering betaalt. In mijn voorstel voor een moratorium bij problematische schulden, wordt er nog steeds geïncasseerd, maar gecoördineerd en afgestemd op de situatie van de debiteur. Je accepteert dat er te weinig geld is, dat het niet zinvol is om een vonnis te halen. Waardoor de kosten niet onnodig oplopen. Daarmee beperk je een escalatie van schulden en kom je makkelijker tot een oplossing via een schuldregeling. Een coördinerend deurwaarder is verantwoordelijk voor de afhandeling en het contact met de gemeente. De inning c.q. aflossing van de schulden blijft bij de coördinerend deurwaarder tijdens de schuldregeling.

Michaël Brouwer

Niet helemaal mee eens. Een pauzeknop op de invordering – een time out – werkt niet, want ondertussen gaat de wedstrijd gewoon door. Er ontstaan nieuwe schulden, achterstanden blijven oplopen. Je kunt de wereld niet stilzetten. Wanneer je kunt markeren dat iemand in een problematische schuldensituatie is, kun je er wel op andere manieren voor zorgen dat die onder een vergelijkbaar (met het moratorium) behandelregime komt. Gecoördineerd en geregisseerd door een coördinerend deurwaarder. Dat zorgt er ook beter voor dat je zicht blijft houden op de ontwikkelingen. Met die aanvulling ben ik het eens met de stelling van André.

Nick Huls

Het breed moratorium werkt niet. Dat is maar vier keer aangevraagd in al die jaren. Daar word ik niet zo enthousiast van. Het instrument bestaat, maar wordt dus niet gebruikt. Dat ligt voor een deel aan de gemeenten zelf. Schuldhulpverleners zijn juridisch onvoldoende geschoold. De gang naar de rechter is voor hen kennelijk een brug te ver. Gerechtsdeurwaarders zijn daarvoor veel beter gesitueerd.

Schrijf u in voor het komende congres op 22 juni aanstaande

Op donderdag 22 juni is het volgende Jaarcongres Schuldenketen. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.schuldenketencongres.nl. Daar kunt u zich ook online inschrijven om deel te nemen.

Jaarcongres Schuldenketen

In het volgende artikel wordt de stelling van prof. dr. Nick Huls – Er is geen keten, een gebroken ketting van ‘subsystemen’ die los van elkaar staan.- besproken. U kunt alle artikelen in deze reeks in ons nieuwsarchief terugvinden.

Feedback