Nieuws

Deurwaarders hebben minder werk: 'Vak zal nooit helemaal verdwijnen'

03 mei 2019

Deurwaarders hebben minder werk: ‘Vak zal nooit helemaal verdwijnen’

BRON: RTLNieuws
(https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/4698081/deurwaarders-hebben-minder-werk-vak-zal-nooit-helemaal-verdwijnen)

Minder huisbezoeken, minder beslagleggingen en minder dagvaardingen. Deurwaarders kwamen vorig jaar een stuk minder vaak in actie dan het jaar ervoor. “Ik denk dat er meer rekeningen worden betaald”, zegt gerechtsdeurwaarder Paul Otter.

Het aantal zaken dat deurwaarders behandelden lag ruim tien procent lager dan in 2017, blijkt uit de jaarcijfers van de beroepsorganisatie voor gerechtsdeurwaarders KBvG. Zo werd er veel minder beslag gelegd op salarissen en bankrekeningen en deelden deurwaarders minder dagvaardingen uit.

Voorspoed kost deurwaarders hun baan
De crisis is intussen een paar jaar voorbij. Volgens Otter is dat een belangrijke verklaring dat deurwaarders minder te doen hebben. “Ik denk dat het zeker invloed heeft dat meer mensen werk hebben en hun rekeningen kunnen betalen.” De voorspoed kost wel sommige deurwaarders hun baan. Al zal het vaak nooit helemaal verdwijnen. “Er zullen altijd mensen met schulden blijven denk ik.”

Na een bezoek van de deurwaarder heeft een schuldenaar officieel twee werkdagen om te betalen of een betalingsregeling te treffen. Gebeurt dat niet dan kijkt de deurwaarder of er salaris of een uitkering is waar beslag op kan worden gelegd, of een bankrekening waar geld op staat. De deurwaarder moet er wel rekening mee houden dat iemand iets overhoudt om van te blijven leven.

“Dan probeer ik die mensen te bewegen om naar de schuldhulp te gaan, zodat het kan worden opgelost voor hen.”

Ook vorig jaar legden deurwaarders geregeld beslag op salarissen en uitkeringen van mensen met betalingsachterstanden. Begin 2019 staat de teller op bijna 400.000 lopende beslagen. Gemiddeld gaat het om een openstaand bedrag van zo’n 7.000 euro per persoon.

Niet thuis
Bij huisbezoeken treft Otter mensen vaak niet thuis. Een blik in de brievenbus verraadt vaak al veel: stroomt die over van de post dan is dat vaak een teken dat iemand tot over de oren in de schulden zit en geen brieven meer opent. “Dan probeer ik die mensen te bewegen om naar de schuldhulp te gaan, zodat het kan worden opgelost voor hen. Voor mij is het dan: dossier sluiten en stoppen. Maar dan willen we ook echt wel zekerheid hebben dat ze dat geld niet hebben. Alleen blauwe ogen is niet genoeg.”

Er zijn ook mensen die best wel kunnen betalen, maar dat om wat voor reden dan ook niet doen. Wie kan betalen – dat kan vaak ook gespreid – ontspringt de dans niet. Anders draaien anderen daar voor op, zegt Otter. Hij geeft het voorbeeld van een huurachterstand. “Als de huur niet wordt betaald is dat schade voor de woningcorporatie.” Uiteindelijk betalen de overige huurders dan de rekening door een hogere huur.

Achterstallige zorgverzekering, studieschulden en boetes
Overigens is huur een van de laatste posten waar mensen achterstand bij oplopen. “Want dan weten ze dat ze kunnen worden ontruimd.” Dat gebeurt alleen als er echt geen andere oplossing meer mogelijk is, vorig jaar toch nog ruim 5.000 keer. Verder innen deurwaarders vaak achterstallige zorgverzekering, studieschulden en boetes.

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

22 juli 2025

Interview met Ronnie van der Geize

Elke maand nemen we een kijkje achter de schermen bij Syncasso en leert u onze collega’s beter kennen. Wat doen ze, wat motiveert hen en waar houden ze zich buiten het werk mee bezig? Deze keer spreken we met Ronnie van der Geize, medewerker Kwaliteit, Compliance en Legal bij Syncasso.

Lees meer over: Interview met Ronnie van der Geize
17 juli 2025

Interview met Hugo Hassing – Business analist bij Syncasso

Elke maand nemen we u mee achter de schermen bij Syncasso en laten we zien wie onze collega’s zijn. Wat drijft hen in hun werk? Waar halen ze energie uit? En wat doen ze graag in hun vrije tijd? Deze maand maken we kennis met Hugo Hassing, business analist bij Syncasso.

Lees meer over: Interview met Hugo Hassing – Business analist bij Syncasso
15 juli 2025

De Syncasso Dialoog – Aflevering 3 met met Arjan Vliegenthart

In deze 3e aflevering van de Syncasso podcast gaat onze CEO Michaël Brouwer in gesprek met Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud, over financiële kwetsbaarheid in Nederland.

Lees meer over: De Syncasso Dialoog – Aflevering 3 met met Arjan Vliegenthart
02 juli 2025

Sabine van den Boogaard en Koen Kwadijk treden toe als mede-eigenaar

Koen Kwadijk en Sabine van den Boogaard per 2 juli 2025 mede-eigenaar van Syncasso. Met deze stap versterken zij hun betrokkenheid en geven ze de organisatie een extra impuls richting groei en innovatie.

Lees meer over: Sabine van den Boogaard en Koen Kwadijk treden toe als mede-eigenaar
02 juli 2025

Sabine van den Boogaard, mede-eigenaar bij Syncasso

Maak kennis met Sabine van den Boogaard. Directeur Klant, Markt en Communicatie en vanaf 2 juli mede-eigenaar bij Syncasso.

Lees meer over: Sabine van den Boogaard, mede-eigenaar bij Syncasso
02 juli 2025

Koen Kwadijk, mede-eigenaar bij Syncasso

Maak kennis met Koen Kwadijk. Verantwoordelijk voor operationele aansturing en vanaf 2 juli mede-eigenaar bij Syncasso

Lees meer over: Koen Kwadijk, mede-eigenaar bij Syncasso
01 juli 2025

Schulden en gezondheid

Financiële stress leidt tot zorgmijding, verergering van klachten en hogere zorgkosten. Ontdek de invloed van schulden op gezondheid.

Lees meer over: Schulden en gezondheid
30 juni 2025

Geen Saldo – Jongeren, schulden en de verleiding van het snelle geld

Steeds meer jongeren krijgen te maken met geldproblemen. Schulden, groepsdruk en de verleiding om snel extra geld te verdienen zorgen ervoor dat ze kwetsbaar zijn voor lastige situaties en verkeerde keuzes.

Lees meer over: Geen Saldo – Jongeren, schulden en de verleiding van het snelle geld
27 juni 2025

Collectief AfbetalingsPlan (CAP) brengt rust en overzicht bij schulden

In Nederland hebben huishoudens met schulden vaak meerdere betalingsachterstanden bij verschillende schuldeisers. Dit leidt tot een onoverzichtelijk geheel aan regelingen en een slechte verdeling van de afloscapaciteit.

Lees meer over: Collectief AfbetalingsPlan (CAP) brengt rust en overzicht bij schulden
Feedback