Nieuws

Deurwaarders hebben minder werk: 'Vak zal nooit helemaal verdwijnen'

03 mei 2019

Deurwaarders hebben minder werk: ‘Vak zal nooit helemaal verdwijnen’

BRON: RTLNieuws
(https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/4698081/deurwaarders-hebben-minder-werk-vak-zal-nooit-helemaal-verdwijnen)

Minder huisbezoeken, minder beslagleggingen en minder dagvaardingen. Deurwaarders kwamen vorig jaar een stuk minder vaak in actie dan het jaar ervoor. “Ik denk dat er meer rekeningen worden betaald”, zegt gerechtsdeurwaarder Paul Otter.

Het aantal zaken dat deurwaarders behandelden lag ruim tien procent lager dan in 2017, blijkt uit de jaarcijfers van de beroepsorganisatie voor gerechtsdeurwaarders KBvG. Zo werd er veel minder beslag gelegd op salarissen en bankrekeningen en deelden deurwaarders minder dagvaardingen uit.

Voorspoed kost deurwaarders hun baan
De crisis is intussen een paar jaar voorbij. Volgens Otter is dat een belangrijke verklaring dat deurwaarders minder te doen hebben. “Ik denk dat het zeker invloed heeft dat meer mensen werk hebben en hun rekeningen kunnen betalen.” De voorspoed kost wel sommige deurwaarders hun baan. Al zal het vaak nooit helemaal verdwijnen. “Er zullen altijd mensen met schulden blijven denk ik.”

Na een bezoek van de deurwaarder heeft een schuldenaar officieel twee werkdagen om te betalen of een betalingsregeling te treffen. Gebeurt dat niet dan kijkt de deurwaarder of er salaris of een uitkering is waar beslag op kan worden gelegd, of een bankrekening waar geld op staat. De deurwaarder moet er wel rekening mee houden dat iemand iets overhoudt om van te blijven leven.

“Dan probeer ik die mensen te bewegen om naar de schuldhulp te gaan, zodat het kan worden opgelost voor hen.”

Ook vorig jaar legden deurwaarders geregeld beslag op salarissen en uitkeringen van mensen met betalingsachterstanden. Begin 2019 staat de teller op bijna 400.000 lopende beslagen. Gemiddeld gaat het om een openstaand bedrag van zo’n 7.000 euro per persoon.

Niet thuis
Bij huisbezoeken treft Otter mensen vaak niet thuis. Een blik in de brievenbus verraadt vaak al veel: stroomt die over van de post dan is dat vaak een teken dat iemand tot over de oren in de schulden zit en geen brieven meer opent. “Dan probeer ik die mensen te bewegen om naar de schuldhulp te gaan, zodat het kan worden opgelost voor hen. Voor mij is het dan: dossier sluiten en stoppen. Maar dan willen we ook echt wel zekerheid hebben dat ze dat geld niet hebben. Alleen blauwe ogen is niet genoeg.”

Er zijn ook mensen die best wel kunnen betalen, maar dat om wat voor reden dan ook niet doen. Wie kan betalen – dat kan vaak ook gespreid – ontspringt de dans niet. Anders draaien anderen daar voor op, zegt Otter. Hij geeft het voorbeeld van een huurachterstand. “Als de huur niet wordt betaald is dat schade voor de woningcorporatie.” Uiteindelijk betalen de overige huurders dan de rekening door een hogere huur.

Achterstallige zorgverzekering, studieschulden en boetes
Overigens is huur een van de laatste posten waar mensen achterstand bij oplopen. “Want dan weten ze dat ze kunnen worden ontruimd.” Dat gebeurt alleen als er echt geen andere oplossing meer mogelijk is, vorig jaar toch nog ruim 5.000 keer. Verder innen deurwaarders vaak achterstallige zorgverzekering, studieschulden en boetes.

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

09 juli 2024

Samenwerking in de schulddienstverleningsketen

Samenwerking in de schulddienstverleningsketen is een voorwaarde om problematische schulden te voorkomen en op te lossen. Syncasso onderhoudt daarom via haar Social Responsibility Officer actief het contact met het schulddienstverleningsnetwerk om verbeteringskansen te signaleren en te realiseren.

Lees meer over: Samenwerking in de schulddienstverleningsketen
04 juli 2024

Mee met de gerechtsdeurwaarder

Regelmatig neem ik mensen mee op bij mijn huisbezoeken als gerechtsdeurwaarder. Zoals politici, pers en stakeholders om hen een realistisch beeld te geven van het werk van de gerechtsdeurwaarder en waar we in de praktijk mee te maken krijgen. Niet alleen de huisbezoeken zelf maar ook de vele stakeholders en de maatschappelijke aandacht voor schulden: hoe vinden we daar onze weg in?

Lees meer over: Mee met de gerechtsdeurwaarder
25 juni 2024

Lees mee met de verhalen van ons team

In deze serie leert u de mensen achter Syncasso kennen. Met deze keer Esther Verstraten, deurwaarder bij Syncasso.

Lees meer over: Lees mee met de verhalen van ons team
25 juni 2024

Syncasso Tour du Syncasso

Van 12 tot 14 juni hebben onze sportieve collega’s een mooie tocht van meer dan 500 km gemaakt langs al onze Syncasso-kantoren, allemaal voor het goede doel: de Hersenstichting. Op dag één trapten ze van Arnhem naar Utrecht, met een stevige portie wind door het Groene Hart naar Rotterdam, om te eindigen in het bruisende Amsterdam. Op dag twee trotseerden ze de polders richting Leeuwarden, gevolgd door een prachtige rit door natuurgebieden terug naar Arnhem.

Lees meer over: Syncasso Tour du Syncasso
20 juni 2024

Terugblik 3e editie van het Schuldenketencongres

Op donderdag 13 juni vond de derde editie van het Jaarcongres Schuldenketen plaats bij Villa Jongerius in Utrecht. Syncasso organiseerde samen met Kerckebosch Studiecentrum dit congres over de groeiende uitdagingen rondom financiële verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van burgers.

Lees meer over: Terugblik 3e editie van het Schuldenketencongres
18 juni 2024

Syncasso aanwezig bij Wijzer in geldzaken bijeenkomst: ‘Geldlessen voor de toekomst’

Op 10 juni waren we aanwezig bij de door Wijzer in geldzaken georganiseerde netwerkbijeenkomst ‘Geldlessen voor de toekomst’. Een waardevol evenement waar vooral docenten uit primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en partners uit de financiële sector bijeenkwamen ter bevordering van de financiële educatie in Nederland.

Lees meer over: Syncasso aanwezig bij Wijzer in geldzaken bijeenkomst: ‘Geldlessen voor de toekomst’
11 juni 2024

Onze Cash- en Care-jaarverslagen 2023

2023 was door economische en maatschappelijke onzekerheden een uitdagend jaar. Maar het bood ook kansen om te groeien en onze dienstverlening verder te verbeteren. We hebben in 2023 niet alleen onze bedrijfsdoelstellingen behaald, maar ook onze maatschappelijke betrokkenheid verder vergroot. Duurzame oplossingen, innovatie en de professionaliteit van ons team zorgden voor groei en een verdere versterking van onze marktpositie.

Lees meer over: Onze Cash- en Care-jaarverslagen 2023
04 juni 2024

Chi Lueng Chiu spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over ‘Homo Collaboratus’

In het afgelopen decennium is de overgang in gang gezet van de verzorgingsstaat naar de participatiemaatschappij. Dit heeft impact op schuldeisers en alle andere partijen die een rol hebben in het voorkomen en oplossen van schulden. Het vraagt zowel inzicht in de oorzaken van schuldenproblematiek als ideeën voor mogelijkheden om deze te voorkomen en op te lossen.

Lees meer over: Chi Lueng Chiu spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over ‘Homo Collaboratus’
30 mei 2024

Anna Custers (HVA) spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over financieel welzijn jongvolwassenen

Over 2 weken is de 3e editie van het Jaarcongres Schuldenketen en bespreken we samen hoe de schuldenketen een positieve bijdrage kan leveren in de steeds uitdagendere financiële verantwoordelijkheid die burgers dragen.

Lees meer over: Anna Custers (HVA) spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over financieel welzijn jongvolwassenen
Feedback