Nieuws

Deurwaarder klopt aan bij jongeren met zorgverzekerings-
schulden

08 februari 2024
Blog: Paul Otter

Bij mijn huisbezoeken kom ik regelmatig bij jongeren (18-25 jr.) met zorgverzekeringsschulden. Als we deze groep kunnen bewegen tot beter en duurzamer betalen, winnen we daar als maatschappij veel bij. Dan helpen we iemand op weg om de rest van zijn leven uit de schulden te blijven.

Meerderjarig

Op de achttiende verjaardag wordt een jongere meerderjarig. Die meerderjarigheid betekent vanaf die dag zelf verantwoordelijk zijn voor geldzaken zoals studiefinanciering, zorgtoeslag en zorgverzekeringspremie. Als je jong bent is dat niet het leukste om te doen en niet altijd makkelijk. Het betekent zware kost lezen, keuzes maken en regelen en waarom eigenlijk?

Huisbezoeken

De jongeren die ik bij mijn huisbezoeken spreek zijn vaak verrast. Een deurwaarder aan de deur en dan ook nog voor henzelf? Dat ze veel brieven, e-mails en sms’jes hebben ontvangen om de zorgverzekeringspremie te betalen, herinneren ze zich dan wel. Een jongvolwassene die ik sprak gaf aan dat ze inderdaad voor een langere periode ongeopende brieven van haar zorgverzekeraar en Syncasso had liggen. Ze wist wel wat een zorgverzekering was en had ook wel e-mails ontvangen, maar ook die had ze geen aandacht gegeven.

Toeslag

Zorgverzekeringspremies zijn voor de meeste jongeren voor een heel groot deel te betalen van de zorgtoeslag waar de meeste van deze jongeren recht op hebben. Die is maandelijks maximaal € 123 terwijl de goedkoopste zorgverzekeringen (met eigen risico van € 385) starten vanaf de € 131 per maand. Maar dan moet je de zorgtoeslag wel hebben aangevraagd…

Complexiteit

Terwijl onze regering alles zo goed mogelijk wil regelen, blijkt uit een publicatie van de belastingdienst uit 2022 “Jongeren zijn onvoldoende op de hoogte van waar ze allemaal recht op hebben” en dat jongeren lang niet zo zelfredzaam zijn als het gaat om de aanvraag van bijvoorbeeld een zorgtoeslag. Dezelfde jonge vrouw die ik sprak gaf aan dat ze zichzelf goed kon redden op internet. Bestellen lukte goed en ook op de website van haar school kon ze goed uit de voeten. Waarom dan niet met het aanvragen van een zorgtoeslag en het betalen van de zorgverzekeringspremie vroeg ik haar?

Motivatie

Ze had wel van zorgtoeslag gehoord maar ‘dat is een gedoe’. Dan moet je met je DigiD inloggen en daarna met veel vragen de zorgtoeslag aanvragen. Het kost veel tijd, je moet goed lezen om de vragen te beantwoorden en juiste keuzes te maken. En dat voor iemand die liever met andere, leukere dingen bezig is.

Naïviteit

Geen onwil wel naïviteit is mijn afdronk van het gesprek met de jonge vrouw aan de deur. Ze kan het wel zelf oplossen maar had brieven en mails niet goed gelezen. Ze keek verrast op toen ik aangaf dat ze de zorgverzekeringspremie voor een groot deel van de zorgtoeslag kon betalen. Ze zou zorgtoeslag gaan aanvragen en trof een regeling voor de niet betaalde zorgverzekeringspremies.

Generatie Z

De jongeren tussen de 18-25 waar ik over schrijf noemen we ook wel generatie Z. Ze zijn mondig en ondernemend maar soms ook onzeker over de toekomst, kwetsbaar, zelfgericht, smartphoneverslaafd en communicatieschuw. Jongeren in deze leeftijdscategorie bevinden zich vaak in een overgangsfase, waarin ze net beginnen met zelfstandig wonen, studeren of werken. De prioriteiten liggen soms elders en het begrip voor de urgentie van het betalen van zorgpremie ontbreekt vaak. Als gerechtsdeurwaarder sta ik voor de uitdaging om deze jongeren bewust te maken van de gevolgen van het niet betalen en hen te helpen deze zaken op orde te krijgen. Niet eenmalig maar voor de rest van hun leven.

Paul Otter is design researcher en gerechtsdeurwaarder. In het SyncassoLab onderzoekt hij hoe schulden beter kunnen worden opgelost. In de praktijk doet hij dat bij de voordeur. Op beleidsniveau door het gesprek aan te gaan met alle belanghebbenden over schulden, zoekend  naar oplossingen. Paul blogt regelmatig over actuele zaken.

Verwijzingen:

Feedback