Nieuws

De deur gaat open en….. een soeverein?

11 april 2024

Blog: Paul Otter

Als gerechtsdeurwaarder kom ik steeds vaker in aanraking met een bijzondere groep mensen: de “soevereinen”. Zoals ze zelf zeggen “mensen van vlees en bloed”. Ze beschouwen zich vrij van onze wetten en verplichtingen. Bij het gesprek aan de deur zitten we op verschillende golflengtes. Hoe daar mee om te gaan in de praktijk als uitvoerder van wetten en regels?

Ambassade

Als ik bij de voordeur een bordje zie hangen dat het een ambassade is weet ik vaak al hoe laat het is. Wanneer na mijn bellen de deur open gaat vraag ik naar de persoon voor wie ik kom. Vaak begint het daar al stroef. De achternaam wordt vaak niet genoemd. Voor je het weet zit je in een discussie over soevereiniteit.

Uitdaging

Geen enkele ontmoeting met een soeverein is hetzelfde. De rode draad van de gesprekken is dat wetten en vonnissen niet worden erkent. Als gerechtsdeurwaarder is het juist mijn taak om wetten en vonnissen uit te voeren. In gesprek gaan en een oplossing zoeken om beslag, afsluiting of ontruiming te voorkomen is dan ook niet makkelijk. Mijn gesprekspartner beweert én gelooft dat ik bluf en niets kan doen.

Verkennen

Soevereinen zijn er in veel verschillende gradaties. Net zoals iedereen benader ik ze correct en met respect. Ik laat ze uitleggen waarom ze denken dat wetten en vonnissen voor hen niet gelden. Discussie over soevereiniteit probeer ik daarbij zoveel mogelijk te vermijden.

Als gerechtsdeurwaarder moet ik aangeven wat ik als volgende stap ga doen als er geen oplossing komt. Als dat niet lukt ben ik duidelijk over de consequenties: uiteindelijk zal de wet of het vonnis worden uitgevoerd, soms zelfs samen met de politie. Als er geen oplossing kan worden gevonden zoals een betalingsregeling of acceptatie van schuldhulp wordt het vonnis uitgevoerd en kunnen er beslagmaatregelen worden inzetten.

Respect

Bij fanatieke soevereinen is een oplossing zoals een betalingsregeling niet realistisch. Wat helpt om escalatie te voorkomen is respect voor de ander tonen. Verschil van mening kan blijven bestaan maar door respectvol te reageren heeft meestal als gevolg dat je datzelfde respect ook terugkrijgt. Uitleg van de mogelijke gevolgen als er geen oplossing wordt bereikt kan bijdragen aan een oplossing bij de minder fanatieke soevereinen. Bijvoorbeeld door aan te geven dat een in beslag genomen auto echt verkocht gaat worden en dat de verkoopkosten de betalingsachterstand verder vergroot, kan dan helpen.

Treurig

Meedenken in een mogelijke oplossingen helpt niet bij de fanatieke soevereinen. Die willen geen concessies doen om naar een oplossing toe te werken. Dat doet pijn en maakt me ook kwaad op diegenen die ze zo op het verkeerde spoor zetten en houden.

Paul Otter is design researcher en gerechtsdeurwaarder. In het SyncassoLab onderzoekt hij hoe schulden beter kunnen worden opgelost. In de praktijk doet hij dat bij de voordeur. Op beleidsniveau door het gesprek aan te gaan met alle belanghebbenden over schulden, zoekend  naar oplossingen. Paul blogt regelmatig over actuele zaken.

Bronnen:

1. LINDA.nl – Steeds meer mensen ‘soeverein’: uit de maatschappij gestapt

2. KRO-NCRV – Deurwaarders krijgen vaker te maken met ‘autonome burgers’

3. VNG – ‘Soevereinen zijn vooral heel hinderlijk’

Feedback