Nieuws

Compendium beslag- en executierecht essentieel voor vernieuwing en verbetering

08 oktober 2018

Compendium beslag- en executierecht essentieel voor vernieuwing en verbetering

Gerechtsdeurwaarders werken binnen de kaders van het beslag- en executierecht om zo nodig de uitvoering van een vonnis af te kunnen dwingen. Dat doen ze op basis van wetgeving die in de vorige eeuw tot stand is gekomen en hard aan vernieuwing toe is. Een voorontwerp voor het wetsvoorstel om tot vernieuwing te komen is in consultatie gegaan. Het vernieuwend en verbeterend gehalte daarvan is teleurstellend. Sjef van der Putten van Vurich en Marc van Zanten van CMS hebben de kennis en ervaring gemobiliseerd van meer dan 70 gerechtsdeurwaarders, wetenschappers, advocaten en vertegenwoordigers uit het sociale domein om input te leveren voor de nieuwe wetgeving. Dat heeft geresulteerd in het compendium Beslag en Executierecht dat komende donderdag 11 oktober in de Glazen Zaal in Den Haag gepresenteerd wordt.

Aandacht voor executiecommunicatie hoognodig

Syncasso is gevraagd om een bijdrage voor het compendium te schrijven over de communicatie rondom beslagmaatregelen. Dat resulteerde in het hoofdstuk ‘Moderniseer ook de executiecommunicatie. Noodzakelijk vanuit wettelijk en maatschappelijk perspectief’ dat in samenwerking met dr. Martijn Keizer en prof. dr. Jaap Wieringa van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) door Dick Kruiswijk geschreven is. De modernisering van het beslag- en executierecht mag zich niet beperken tot aanpassingen van de wettekst. Ook de communicatie die daarbij wordt gebruikt richting justitiabelen moet verbeterd worden. De huidige communicatie kenmerkt zich door archaïsch en juridisch taalgebruik. Het medium is een analoog exploot zonder vormgeving en visualisering in functie van de communicatie. Voor een leek is het in (te) veel gevallen een ontoegankelijk en onbegrijpelijk document. Het document voorziet daardoor niet in de informatiebehoefte die het wettelijk gezien moet vervullen.

Gerelateerde nieuwsberichten

09 juli 2024

Samenwerking in de schulddienstverleningsketen

Samenwerking in de schulddienstverleningsketen is een voorwaarde om problematische schulden te voorkomen en op te lossen. Syncasso onderhoudt daarom via haar Social Responsibility Officer actief het contact met het schulddienstverleningsnetwerk om verbeteringskansen te signaleren en te realiseren.

Lees meer over: Samenwerking in de schulddienstverleningsketen
04 juli 2024

Mee met de gerechtsdeurwaarder

Regelmatig neem ik mensen mee op bij mijn huisbezoeken als gerechtsdeurwaarder. Zoals politici, pers en stakeholders om hen een realistisch beeld te geven van het werk van de gerechtsdeurwaarder en waar we in de praktijk mee te maken krijgen. Niet alleen de huisbezoeken zelf maar ook de vele stakeholders en de maatschappelijke aandacht voor schulden: hoe vinden we daar onze weg in?

Lees meer over: Mee met de gerechtsdeurwaarder
25 juni 2024

Lees mee met de verhalen van ons team

In deze serie leert u de mensen achter Syncasso kennen. Met deze keer Esther Verstraten, deurwaarder bij Syncasso.

Lees meer over: Lees mee met de verhalen van ons team
25 juni 2024

Syncasso Tour du Syncasso

Van 12 tot 14 juni hebben onze sportieve collega’s een mooie tocht van meer dan 500 km gemaakt langs al onze Syncasso-kantoren, allemaal voor het goede doel: de Hersenstichting. Op dag één trapten ze van Arnhem naar Utrecht, met een stevige portie wind door het Groene Hart naar Rotterdam, om te eindigen in het bruisende Amsterdam. Op dag twee trotseerden ze de polders richting Leeuwarden, gevolgd door een prachtige rit door natuurgebieden terug naar Arnhem.

Lees meer over: Syncasso Tour du Syncasso
20 juni 2024

Terugblik 3e editie van het Schuldenketencongres

Op donderdag 13 juni vond de derde editie van het Jaarcongres Schuldenketen plaats bij Villa Jongerius in Utrecht. Syncasso organiseerde samen met Kerckebosch Studiecentrum dit congres over de groeiende uitdagingen rondom financiële verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van burgers.

Lees meer over: Terugblik 3e editie van het Schuldenketencongres
18 juni 2024

Syncasso aanwezig bij Wijzer in geldzaken bijeenkomst: ‘Geldlessen voor de toekomst’

Op 10 juni waren we aanwezig bij de door Wijzer in geldzaken georganiseerde netwerkbijeenkomst ‘Geldlessen voor de toekomst’. Een waardevol evenement waar vooral docenten uit primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en partners uit de financiële sector bijeenkwamen ter bevordering van de financiële educatie in Nederland.

Lees meer over: Syncasso aanwezig bij Wijzer in geldzaken bijeenkomst: ‘Geldlessen voor de toekomst’
11 juni 2024

Onze Cash- en Care-jaarverslagen 2023

2023 was door economische en maatschappelijke onzekerheden een uitdagend jaar. Maar het bood ook kansen om te groeien en onze dienstverlening verder te verbeteren. We hebben in 2023 niet alleen onze bedrijfsdoelstellingen behaald, maar ook onze maatschappelijke betrokkenheid verder vergroot. Duurzame oplossingen, innovatie en de professionaliteit van ons team zorgden voor groei en een verdere versterking van onze marktpositie.

Lees meer over: Onze Cash- en Care-jaarverslagen 2023
04 juni 2024

Chi Lueng Chiu spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over ‘Homo Collaboratus’

In het afgelopen decennium is de overgang in gang gezet van de verzorgingsstaat naar de participatiemaatschappij. Dit heeft impact op schuldeisers en alle andere partijen die een rol hebben in het voorkomen en oplossen van schulden. Het vraagt zowel inzicht in de oorzaken van schuldenproblematiek als ideeën voor mogelijkheden om deze te voorkomen en op te lossen.

Lees meer over: Chi Lueng Chiu spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over ‘Homo Collaboratus’
30 mei 2024

Anna Custers (HVA) spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over financieel welzijn jongvolwassenen

Over 2 weken is de 3e editie van het Jaarcongres Schuldenketen en bespreken we samen hoe de schuldenketen een positieve bijdrage kan leveren in de steeds uitdagendere financiële verantwoordelijkheid die burgers dragen.

Lees meer over: Anna Custers (HVA) spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over financieel welzijn jongvolwassenen
Feedback