Naar de hoofd content Naar navigatie
Syncasso Syncasso
HomeOpdrachtgevers Ik wil betalen Mijn Dossier
nl Dutch
ar Arabicnl Dutchen Englishfr Frenchde Germanpl Polishes Spanishtr Turkish
Zoeken
  • Home
  • Over ons
  • Veelgestelde vragen
  • Opdrachtgevers
      • Inloggen
      • Implementatie
      • Rapportage en verantwoording
      • Kwaliteit en certificeringen
      • Maatschappelijk Verantwoord Incasseren
      • Innovatie
      • SyncassoLab
  • Ik wil betalen
  • Inloggen
  • Mijn Dossier
  • Ik wil betalen
  • Nieuws
  • Contact
  • Zoeken

Nieuws

Dit doe je als je schuld echt een probleem is geworden

26 maart 2018
CorporatesFinance

Dit doe je als je schuld echt een probleem is geworden

De ene schuld is de andere niet. Zo kan een onbetaalde rekening al snel tot extra schulden leiden, terwijl de regels voor het aflossen van een studieschuld vrij soepel zijn. Wanneer wordt je schuld problematisch?

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft onlangs opnieuw gewaarschuwd voor de relatief hoge schulden van Nederlandse huishoudens. Het bureau laat weten dat de vele uitstaande hypotheken en andere leningen tot betalingsproblemen kunnen leiden als de nu nog lage rente weer stijgt.

Niet alleen Moody’s, maar ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en De Nederlandsche Bank (DNB) hebben meerdere keren op dit gevaar gewezen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hadden 1,7 miljoen Nederlandse huishoudens in 2016 meer schulden dan bezittingen. Zo’n 86 procent van de totale schuld (807,6 miljard euro) bestond uit hypotheekschulden. Studieschulden waren goed voor 1,7 procent van het totaalbedrag.

Onder water

Hypotheekschulden en studieschulden worden weleens als vrij onschuldige schulden gezien. “Ik kan me voorstellen dat mensen die een huis onder water hebben gehad daar anders over denken”, zegt woordvoerder Karin Radstaak van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

“Die hebben in de situatie gezeten dat hun hypotheekschuld hoger was dan wat het huis uiteindelijk nog waard was. Zij hebben wel ervaren dat zo’n hypotheekschuld toch anders kan uitpakken.”

Radstaak vindt een studieschuld wel een ander verhaal, omdat het om een lening van de overheid gaat. Bovendien hoef je deze schuld niet terug te betalen als je er uiteindelijk niet toe in staat bent.

“Tegelijkertijd speelt die studieschuld wel een rol bij het verkrijgen van een hypotheek”, vult ze aan. Ze noemt het voorbeeld van twee studenten die nu maximaal lenen voor hun studie en later samen een huis willen kopen: “Dan heb je samen een schuld van een ton die nog afgelost moet worden. Dat zijn best forse bedragen.”

“Omdat veel mensen moeten lenen om te kunnen studeren of een huis te kopen, wordt het een soort van gewoon. Maar het blijft een schuld. Een schuld die je lelijk dwars kan zitten”, meent Radstaak.

Hosannasfeer

Ook volgens NVVK-voorzitter Marco Florijn is het “absoluut niet” terecht dat hypotheek- en studieschulden als relatief ongevaarlijke schulden worden beschouwd. “We zien dat mensen steeds vergeten dat de conjunctuur telkens schommelt”, stelt hij namens de organisatie voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren.

Als het bijvoorbeeld minder goed op de huizenmarkt gaat, ziet de NVVK meer mensen met hypotheekproblemen de schuldhulpverlening instromen. Ook komen er bij laagconjunctuur relatief meer werkenden in de bestanden voor.

“Als het dan weer beter gaat, dan gaan alle remmen soms los. En dan weten we eigenlijk alweer dat we over een paar jaar weer wat anders zien”, vervolgt Florijn. “Wees niet naïef. Je gaat toch snel mee in de hosannasfeer.”

Florijn en Radstaak nemen de waarschuwingen voor de gevolgen van een rentestijging zeker niet met een korrel zout. “De rente van je studielening verandert na afloop van je studie gewoon om de vijf jaar. En die kan weleens veel hoger worden dan die nu is”, benadrukt Radstaak.

“En je kunt natuurlijk een tijd lang de rente vastzetten als je nu een hypotheek afsluit. Dan heb je daar lang geen last van. Maar op de lange termijn is het maar de vraag hoe zich dat ontwikkelt”, aldus de Nibud-woordvoerder.

“Afhankelijk van wanneer je je hypotheek hebt afgesloten, kan het zijn dat je hem weer opnieuw moet afsluiten tegen een hogere rente. Dan loop je gewoon risico”, weet Florijn.

Makkelijk

Florijn vertelt dat Nederlanders flink meer lenen dan inwoners van veel andere landen. Dat zit volgens hem vooral in de vele hypotheken die, mede vanwege de huidige lage rente, afgesloten worden. Alleen al vorig jaar zijn ruim 353.000 nieuwe hypotheken geregistreerd. Dat waren er bijna 46.000 meer dan een jaar eerder.

“Je ziet dat mensen zich in Nederland best wel makkelijk in de schulden steken”, stelt de voorzitter van NVVK. “Wij zien uiteindelijk gemiddeld veertien schuldeisers om iemand met problematische schulden heen. Dat is een gemiddelde, soms zien we er ook vijftig. En met elke schuldeiser moeten wij dan weer wat gaan regelen.”

Het kopen van bijvoorbeeld een auto op afbetaling leidt volgens Florijn tot “hele gevaarlijke schulden”. Ook een grote aankoop op afbetaling bij een postorderbedrijf kan risicovol zijn. “Daar zitten gewoon hoge rentes op. Dan betaal je zo 10 tot 14 procent rente over hetgeen je hebt gekocht.” En soms komen daar nog incassokosten en in het ergste geval proceskosten bij.

Radstaak noemt daarnaast rood staan als een type schuld waar je meer schulden mee maakt. Banken vragen rente over het bedrag dat je op je rekening tekortkomt. “Dat is gewoon duurder dan met je spaargeld even een tekort aanvullen.”

Kwetsbaar

“Het hebben van schulden hoeft niet altijd problematisch te zijn, maar we zien wel dat er steeds meer kwetsbare huishoudens zijn”, vervolgt Florijn. Onvoorziene gebeurtenissen zoals een scheiding, baanverlies of het overlijden van een partner, kunnen een huishouden ineens in financiële problemen brengen. “Mensen hoeven dan nog maar één tik van de economie te krijgen en dan kloppen ze weer bij ons aan.”

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Daarom adviseert hij regelmatig uit te zoeken hoe je financiën eruitzien. “Je hoeft er niet de hele nacht wakker van te liggen, maar laat in ’s hemelsnaam op bepaalde momenten even een financiële check uitvoeren. Kijk weer even welke schulden je eigenlijk hebt openstaan en zoek daar ook eventueel hulp bij.”

En dat moet volgens de NVVK-voorzitter niet alleen op de leuke momenten, als je gaat samenwonen, trouwen of kinderen krijgt, maar bijvoorbeeld ook als je gaat scheiden of je partner overlijdt. “Dat zijn van die levensgebeurtenissen waarbij we zien dat alles waarvan je dacht dat het voor altijd zou zijn, ineens toch niet voor altijd is”, verduidelijkt hij.

“We zien dat mensen zich onvoldoende bewust zijn van de risico’s die ze nemen. Één lening op zich, dat gaat in veel gevallen wel, maar het gaat steeds om de samenhang van alles. En dan kan het net een dominosteen zijn die omvalt, waardoor je echt in grotere problemen belandt.”

Problematisch

Ieder jaar melden zo’n negentigduizend nieuwe mensen met problematische schulden zich bij leden van NVVK. Het gaat zeker niet alleen om mensen die van een bijstandsuitkering of AOW-pensioen moeten rondkomen. Twee op de vijf mensen met een problematische schuld hebben ook een baan.

Zo’n 90 procent van de deelnemers aan een schuldhulptraject zit er uiteindelijk drie jaar in om uit de schulden te komen. Gemiddeld genomen hadden klanten van de schuldhulpverlening in 2016 een schuld van 40.300 euro en maar liefst vijftien schuldeisers.

Het wordt volgens NVVK en het Nibud problematisch als je met je huidige inkomen niet in staat bent om je schuld in drie jaar tijd af te lossen. Dit geldt uiteraard niet voor je hele hypotheek, maar wel voor een eventuele achterstand op je maandelijkse hypotheeklasten. Lees meer…

Artikel delen?
Delen via LinkedIn Delen via Twitter Delen via Email

Gerelateerde nieuwsberichten

28 maart 2023

Online Potjes-check via Geldfit

Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Met deze online tool weten huishoudens voor welke toeslagen en regelingen ze in aanmerking komen.

Lees meer
Read more about Online Potjes-check via Geldfit
23 maart 2023

Syncasso Care Facts – Voorlichting aan debiteurklanten

Debiteurklanten die hulp nodig hebben bij hun financiële zorgen, wachten veel te lang met het inschakelen van hulp. Dat heeft verschillende oorzaken. Eén van de oorzaken is, dat debiteurklanten niet altijd weten hoe ze hulp kunnen vinden. Daarom besteden we in onze online- en offlinecommunicatie veel aandacht aan informatie over het oplossen van schulden en schuldhulpbemiddeling.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Voorlichting aan debiteurklanten
16 maart 2023

Syncasso Care Facts – Care Coaches

Syncasso werkt met Care- en Incassocoaches op de werkvloer. Zij begeleiden onze medewerkers om debiteurklanten te helpen hun betalingsachterstanden op te lossen. De Care Coaches richten zich specifiek op de contacten met kwetsbare debiteurklanten en ondernemers in zwaar weer.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Care Coaches
10 maart 2023

Syncasso Care Facts – Incassowaarden verbeteren

Communicatie- en data-analyse zijn continue processen om zowel de cash als de care van incassowaarde te verbeteren. Onze communicatiestrategie voor debiteurklanten is erop gericht om zo snel mogelijk in het minnelijke proces tot een oplossing te komen voor de betalingsachterstand. Daarmee voorkomen we kosten en stress.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Incassowaarden verbeteren
08 maart 2023

Tijdelijk Noodfonds Energie

Sinds 7 februari jl. kunnen mensen met hoge energielasten een beroep doen op het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit Noodfonds helpt de energierekeningen met terugwerkende kracht over de maanden oktober 2022 tot en met maart 2023 te betalen.

Lees meer
Read more about Tijdelijk Noodfonds Energie
02 maart 2023

Syncasso Care Facts – Social Responsibility Officer

Samenwerking in de schulddienstverlening is volgens Syncasso noodzakelijk om problematische schulden te voorkomen en op te lossen. Onze Social Responsibility Officer zoekt daarom actief naar samenwerkingskansen met ketenpartners voor onderzoek, kennisoverdracht en informatie-uitwisseling.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Social Responsibility Officer
28 februari 2023

Interview Sabine van den Boogaard over onderzoek Duurzaam Betaalgedrag

Syncasso doet wetenschappelijk onderzoek met de Rijksuniversiteit Groningen en het Lectoraat schulden en incasso van de Hogeschool Utrecht naar Duurzaam Betaalgedrag. Lees meer waarom Syncasso dit onderzoek doet.

Lees meer
Read more about Interview Sabine van den Boogaard over onderzoek Duurzaam Betaalgedrag
23 februari 2023

Verslag Groeisessie Geregistreerde Schuldregeling/ Regeling meedelen in beslag

Op donderdag 9 februari jl. presenteerde Michaël Brouwer, Mark Getkate en Paul Otter het door Syncasso en externe partner ontwikkelde conceptwetsvoorstel over de Geregistreerde Schuldregeling/Regeling meedelen in beslag.

Lees meer
Read more about Verslag Groeisessie Geregistreerde Schuldregeling/ Regeling meedelen in beslag
20 februari 2023

Syncasso Care Facts – Multidisciplinaire klantteams

Onze dienstverlening is georganiseerd in klantteams. Zo kunnen we de specialistische kennis en ervaring die nodig is voor de optimale behandeling van de debiteurklanten met alle collega’s van het team delen.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Multidisciplinaire klantteams
Feedback
Fijn dat u ons wilt helpen!

Bedankt voor uw bezoek aan www.syncasso.nl. We willen u graag zo goed mogelijk helpen. Daarom willen we graag weten wat we goed doen en wat beter kan.

U helpt ons en onze andere klanten als u deze korte vragenlijst invult. Bedankt voor uw medewerking!

Klik op het antwoord dat u het beste vindt passen.

Vragenlijst

Hoe zou u Syncasso beoordelen?

Footer logo

Contact

post@syncasso.nlWhatsAppNaar de contactpagina

Rekeningnummer Syncasso: NL 48 RABO 0300 1039 99

Direct betalen via iDeal

Rekeningnummer Syncasso:
NL 48 RABO 0300 1039 99

Direct betalen via iDeal

Pagina’s

  • Home
  • Opdrachtgevers
  • Mijn Dossier
  • Veelgestelde vragen
  • Over ons

Overige linkjes

  • Contact
  • Gebruik website (privacy & cookies)
  • Algemene Voorwaarden en Tarieven
Volg ons op Ga naar TwitterGa naar TwitterGa naar Twitter