Jongeren en schulden

Steeds meer jongeren komen in de problemen omdat ze niet goed met geld om kunnen gaan. Waar we vroeger moesten sparen om iets duurs te kunnen kopen, kunnen we tegenwoordig veel dingen meteen aanschaffen in de vorm van een abonnement. We zien dat al die abonnementen bij elkaar snel optellen naar een flinke hap uit het besteedbare budget. Daar komt nog bij dat betalen in een winkel met een mobiel heel gemakkelijk gemaakt is en jongeren gevoelig zijn voor reclame en groepsdruk. Dat zorgt ervoor dat steeds meer jongeren in geldproblemen komen.

Praat erover

Geldgebrek is voor iedereen een moeilijk onderwerp om over te praten. Jongeren hebben daar nóg meer moeite mee. Groepsdruk en schaamte worden op die leeftijd nog sterker gevoeld. Daarom moeten volwassenen echt moeite doen om met jongeren te praten over geld. Dat zijn lastige gesprekken, maar heel belangrijk om ze te helpen om hun geldproblemen op te lossen. Maar hoe begint u zo’n gesprek?

Goed gesprek over geld

We hebben een aantal gespreksonderwerpen en tips verzameld om een goed gesprek over geld met jongeren te hebben.

  • Op = Op. Als je er geen geld voor hebt, niet kopen.
  • Ga je echt zoveel hebben aan die dure aankoop? Weet je het zeker?
  • Stel die dure aankoop een week uit. Denk erover na. Dan koop je veel bewuster.
  • Laat je niet gek maken door reclame of socials.
  • Echte vrienden interesseert het niet uit of je dure merken koopt.
  • Kijk elke dag (online) naar je banksaldo en je afschrijvingen
  • De meeste banken kijken ook vooruit. Dan weet je wat je nog moet betalen en wat je kan besteden.
  • Lenen is een slecht idee. Hoe ga je het terugbetalen?
  • Als je jouw rekeningen niet kunt betalen, praat erover. Zo snel mogelijk, voor de kosten oplopen.

Schulden

Als er schulden zijn, dan is het beste dat die snel worden opgelost. Als het kan, door de schuld als ouder/verzorger over te nemen. Natuurlijk wel met duidelijke afspraken over terugbetalen. Of door een haalbare betalingsregeling af te spreken die ervoor zorgt dat er geen kosten bijkomen. Neem altijd contact op met de schuldeiser, het incassobureau of de gerechtsdeurwaarder. Zeker als er niet op tijd betaald kan worden. Meestal is het mogelijk om een haalbare afspraak te maken. Of kijk op Geldfit.nl – in bijna elke gemeente in Nederland kennen zij vrijwilligers en professionals die kunnen helpen om schulden op te lossen.

Problematische schulden

Als de geldproblemen boven het hoofd zijn gegroeid, is er altijd hulp beschikbaar bij de gemeente. Elke gemeente heeft een loket Schuldhulpverlening. Gratis en professioneel. Stel het niet uit, maar maak vandaag een afspraak. Hoe eerder, hoe beter.

Waar vindt u hulp bij schulden?

Kijk op www.syncasso.nl/hulp daar vindt u veel informatie en de contactgegevens van Geldfit en andere organisaties die u willen helpen bij het oplossen van uw schulden.

Feedback