Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Accepteren Meer informatie

Big Data is zó 2010!

Big Data is zo 2010!

Rond 2010 kon er geen congres of seminar georganiseerd kon worden, of het moest iets met Big Data te maken hebben. Toen we kozen voor het Big Data thema voor onze relatiedag, leverde dat een echte aarzeling op. Is Big Data eigenlijk wel een actueel onderwerp om met onze belangrijkste relaties te bespreken?

Absoluut! In 2010 was er veel enthousiasme over wat er allemaal mogelijk kon zijn met Big Data. In 2017 is Big Data synoniem aan Big Opportunity met een marktwaarde van ca. vijf biljoen dollar (12 nullen). Konden we in 2010 beschikken over 5% ‘gestructureerde data’, inmiddels heeft Google ervoor gezorgd dat elk IP adres een persoonlijk internet tot zijn beschikking heeft, waardoor ‘mass perzonalization’ een realiteit is geworden. Er komt explosief meer data beschikbaar. Vanuit het Internet of Things. En vanuit 4 miljard mobiele telefoons waarmee 40 terabyte data wordt gegeneerd. Per seconde!

Wat moeten we met al die data? Hoe haal je daar zinnige inzichten uit? De groei van de hoeveelheid data, heeft ook gezorgd voor nieuwe technieken om die data te ontginnen. Met mass parallel processing kunnen enorme hoeveelheden data snel en betrouwbaar geanalyseerd worden. Om u een idee te geven: in 2003 was er 10 jaar nodig om het menselijk DNA te ontcijferen. Met de techniek van nu is daar minder dan een week voor nodig!

We staan aan de vooravond van de data powered industrial revolution, die groter, sneller en disruptiever zal zijn dan de industriële revolutie die we uit de geschiedenisboeken kennen. Aan de vooravond, omdat we nog maar een fractie van de hefboom gebruiken die data en data analyse kan opleveren. Zeker in creditmanagement zijn we daar nog maar nauwelijks mee begonnen. Daar gaan we het op 7 september over hebben.