Naar de hoofd content Naar navigatie
Syncasso Syncasso
HomeOpdrachtgevers Ik wil betalen Mijn Dossier
nl Dutch
ar Arabicnl Dutchen Englishfr Frenchde Germanpl Polishes Spanishtr Turkish
Zoeken
  • Home
  • Over ons
  • Veelgestelde vragen
  • Opdrachtgevers
      • Inloggen
      • Implementatie
      • Rapportage en verantwoording
      • Kwaliteit en certificeringen
      • Maatschappelijk Verantwoord Incasseren
      • Innovatie
      • SyncassoLab
  • Ik wil betalen
  • Inloggen
  • Mijn Dossier
  • Ik wil betalen
  • Nieuws
  • Contact
  • Zoeken

Nieuws

Geregistreerde Schuld Regeling

16 november 2021
CorporatesFinance

Geregistreerde Schuld Regeling

Interview met Paul Otter (Syncasso)

Op initiatief van Paul Otter van Syncasso is in samenwerking met een ervaringsdeskundige van Movisie en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen het idee uitgewerkt om met één loonbeslag meer schulden op te lossen. Onnodige kosten die de betaalcapaciteit verder aantasten, escalatie en stress voor de burger met schulden worden hierdoor voorkomen. We hebben een ervaringsdeskundige, een financieel ethicus, een aantal opdrachtgevers, een gerechtsdeurwaarder en een landelijke politicus gevraagd om het voorstel vanuit hun gezichtspunt te belichten. In dit interview stellen we vier vragen aan Paul Otter, gerechtsdeurwaarder en CSR-directeur bij Syncasso, over de Geregistreerde Schuld Regeling vanuit het gezichtspunt van de gerechtsdeurwaarder.

De Geregistreerde Schuld Regeling levert aan de ene kant veel werk op voor de Gerechtsdeurwaarder, maar kannibaliseert ook op het aantal beslagen dat gelegd gaat worden. Is dit wel een duurzame oplossing vanuit Gerechtsdeurwaarder perspectief?

Uiteindelijk gaat het over duurzame maatschappelijke waarde. Te verwachten is dat de GSR inderdaad minder loonbeslagen gaat opleveren, maar daartegenover staat dat er meer schulden worden opgelost. De Geregistreerde Schuld Regeling biedt een realistisch alternatief waar iedereen bij gebaat is. En ja, dat zal waarschijnlijk kannibaliseren op het aantal derdenbeslagen. Daar tegenover staat dat de ontvangsten van de Geregistreerde Schuld Regelingen verdeeld zullen moeten worden door de deurwaarder.

Waarom kwalificeert juist de Gerechtsdeurwaarder om uitvoering te geven aan de Geregistreerde Schuld Regeling? Zou de Schuldhulpverlening dat niet beter kunnen doen?

De Gerechtsdeurwaarder is bij uitstek geschikt om de verdeling van de beschikbare betaalcapaciteit te doen. Ze hebben de automatisering, de regels en het toezicht dat nodig is op dergelijke handelingen. Dat is ook in lijn van de huidige wetgeving: de coördinerend deurwaarder ontvangt en verdeelt daar de betaalcapaciteit als er meerdere beslagen op de inkomsten zijn gelegd.

Hoe denk je dat opdrachtgevers/schuldeisers zullen reageren op de Geregistreerde Schuld Regeling? Wat zijn de mogelijke tegenwerpingen?

Er is geopperd dat de schuldeiser die het eerste beslag heeft gelegd benadeeld kan worden. Omdat de executiekosten preferent zijn, worden die bij voorrang betaald uit de ontvangsten. Door de Geregistreerde Schuld Regeling ontvangt ook de eerste beslaglegger meer dan het geval zou zijn als er meerdere beslagen zijn gelegd. Want dan zijn er meer executiekosten. Met de GSR zijn per saldo de kosten lager, waardoor de schuldeisers meer ontvangen. En er minder kosten zijn voor de debiteurklant.

Zouden er verplichtingen aan Geregistreerde Schuld Regeling moeten worden verbonden? Bijvoorbeeld het accepteren van schuldhulpverlening? Of verplicht meewerken door schuldeisers?

De verplichting om debiteurklanten te informeren over de mogelijkheden van schuldhulp, lijkt mij een goede zaak. Bij het aanbieden van een Geregistreerde Schuld Regeling kunnen we tegelijkertijd goede informatie over schuldhulp aanbieden.  Als we bij de dagvaarding de GSR meteen als een verstandig alternatief aanbieden en de voordelen duidelijk maken, denk ik dat daar in veel gevallen voor gekozen zal worden. Ik verwacht dat de wetgever dat als verplichting zal opnemen bij de wetgeving die nodig is voor de Geregistreerde Schuld Regeling.

Het whitepaper over de Geregistreerde Schuld Regeling kunt u hier downloaden. Reageren op dit interview? Stuur een e-mail naar communicatie@syncasso.nl

Artikel delen?
Delen via LinkedIn Delen via Twitter Delen via Email

Gerelateerde nieuwsberichten

16 maart 2023

Syncasso Care Facts – Care Coaches

Syncasso werkt met Care- en Incassocoaches op de werkvloer. Zij begeleiden onze medewerkers om debiteurklanten te helpen hun betalingsachterstanden op te lossen. De Care Coaches richten zich specifiek op de contacten met kwetsbare debiteurklanten en ondernemers in zwaar weer.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Care Coaches
10 maart 2023

Syncasso Care Facts – Incassowaarden verbeteren

Communicatie- en data-analyse zijn continue processen om zowel de cash als de care van incassowaarde te verbeteren. Onze communicatiestrategie voor debiteurklanten is erop gericht om zo snel mogelijk in het minnelijke proces tot een oplossing te komen voor de betalingsachterstand. Daarmee voorkomen we kosten en stress.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Incassowaarden verbeteren
08 maart 2023

Tijdelijk Noodfonds Energie

Sinds 7 februari jl. kunnen mensen met hoge energielasten een beroep doen op het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit Noodfonds helpt de energierekeningen met terugwerkende kracht over de maanden oktober 2022 tot en met maart 2023 te betalen.

Lees meer
Read more about Tijdelijk Noodfonds Energie
02 maart 2023

Syncasso Care Facts – Social Responsibility Officer

Samenwerking in de schulddienstverlening is volgens Syncasso noodzakelijk om problematische schulden te voorkomen en op te lossen. Onze Social Responsibility Officer zoekt daarom actief naar samenwerkingskansen met ketenpartners voor onderzoek, kennisoverdracht en informatie-uitwisseling.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Social Responsibility Officer
28 februari 2023

Interview Sabine van den Boogaard over onderzoek Duurzaam Betaalgedrag

Syncasso doet wetenschappelijk onderzoek met de Rijksuniversiteit Groningen en het Lectoraat schulden en incasso van de Hogeschool Utrecht naar Duurzaam Betaalgedrag. Lees meer waarom Syncasso dit onderzoek doet.

Lees meer
Read more about Interview Sabine van den Boogaard over onderzoek Duurzaam Betaalgedrag
23 februari 2023

Verslag Groeisessie Geregistreerde Schuldregeling/ Regeling meedelen in beslag

Op donderdag 9 februari jl. presenteerde Michaël Brouwer, Mark Getkate en Paul Otter het door Syncasso en externe partner ontwikkelde conceptwetsvoorstel over de Geregistreerde Schuldregeling/Regeling meedelen in beslag.

Lees meer
Read more about Verslag Groeisessie Geregistreerde Schuldregeling/ Regeling meedelen in beslag
20 februari 2023

Syncasso Care Facts – Multidisciplinaire klantteams

Onze dienstverlening is georganiseerd in klantteams. Zo kunnen we de specialistische kennis en ervaring die nodig is voor de optimale behandeling van de debiteurklanten met alle collega’s van het team delen.

Lees meer
Read more about Syncasso Care Facts – Multidisciplinaire klantteams
08 februari 2023

Klantgerichte incassocommunicatie deel VI – segmenteren

Je segmenteert een debiteurklantenbestand om beter en effectiever met je klanten te communiceren. Bijvoorbeeld door anders of vaker met een segment contact te zoeken.

Lees meer
Read more about Klantgerichte incassocommunicatie deel VI – segmenteren
01 februari 2023

Werkveldconferentie Ambtshalve Toetsing

De ambtshalve toetsing van de informatieplichten houdt veel partijen bezig. Er was dan ook grote belangstelling voor de werkveldconferentie die door Flanderijn, GGN, Janssen & Janssen en Syncasso georganiseerd werd.

Lees meer
Read more about Werkveldconferentie Ambtshalve Toetsing
Feedback
Fijn dat u ons wilt helpen!

Bedankt voor uw bezoek aan www.syncasso.nl. We willen u graag zo goed mogelijk helpen. Daarom willen we graag weten wat we goed doen en wat beter kan.

U helpt ons en onze andere klanten als u deze korte vragenlijst invult. Bedankt voor uw medewerking!

Klik op het antwoord dat u het beste vindt passen.

Vragenlijst

Hoe zou u Syncasso beoordelen?

Footer logo

Contact

post@syncasso.nlWhatsAppNaar de contactpagina

Rekeningnummer Syncasso: NL 48 RABO 0300 1039 99

Direct betalen via iDeal

Rekeningnummer Syncasso:
NL 48 RABO 0300 1039 99

Direct betalen via iDeal

Pagina’s

  • Home
  • Opdrachtgevers
  • Mijn Dossier
  • Veelgestelde vragen
  • Over ons

Overige linkjes

  • Contact
  • Gebruik website (privacy & cookies)
  • Algemene Voorwaarden en Tarieven
Volg ons op Ga naar TwitterGa naar TwitterGa naar Twitter