Nieuws

Geregistreerde Schuld Regeling

16 november 2021
Interview met Paul Otter (Syncasso)

Op initiatief van Paul Otter van Syncasso is in samenwerking met een ervaringsdeskundige van Movisie en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen het idee uitgewerkt om met één loonbeslag meer schulden op te lossen. Onnodige kosten die de betaalcapaciteit verder aantasten, escalatie en stress voor de burger met schulden worden hierdoor voorkomen. We hebben een ervaringsdeskundige, een financieel ethicus, een aantal opdrachtgevers, een gerechtsdeurwaarder en een landelijke politicus gevraagd om het voorstel vanuit hun gezichtspunt te belichten. In dit interview stellen we vier vragen aan Paul Otter, gerechtsdeurwaarder en CSR-directeur bij Syncasso, over de Geregistreerde Schuld Regeling vanuit het gezichtspunt van de gerechtsdeurwaarder.

De Geregistreerde Schuld Regeling levert aan de ene kant veel werk op voor de Gerechtsdeurwaarder, maar kannibaliseert ook op het aantal beslagen dat gelegd gaat worden. Is dit wel een duurzame oplossing vanuit Gerechtsdeurwaarder perspectief?

Uiteindelijk gaat het over duurzame maatschappelijke waarde. Te verwachten is dat de GSR inderdaad minder loonbeslagen gaat opleveren, maar daartegenover staat dat er meer schulden worden opgelost. De Geregistreerde Schuld Regeling biedt een realistisch alternatief waar iedereen bij gebaat is. En ja, dat zal waarschijnlijk kannibaliseren op het aantal derdenbeslagen. Daar tegenover staat dat de ontvangsten van de Geregistreerde Schuld Regelingen verdeeld zullen moeten worden door de deurwaarder.

Waarom kwalificeert juist de Gerechtsdeurwaarder om uitvoering te geven aan de Geregistreerde Schuld Regeling? Zou de Schuldhulpverlening dat niet beter kunnen doen?

De Gerechtsdeurwaarder is bij uitstek geschikt om de verdeling van de beschikbare betaalcapaciteit te doen. Ze hebben de automatisering, de regels en het toezicht dat nodig is op dergelijke handelingen. Dat is ook in lijn van de huidige wetgeving: de coördinerend deurwaarder ontvangt en verdeelt daar de betaalcapaciteit als er meerdere beslagen op de inkomsten zijn gelegd.

Hoe denk je dat opdrachtgevers/schuldeisers zullen reageren op de Geregistreerde Schuld Regeling? Wat zijn de mogelijke tegenwerpingen?

Er is geopperd dat de schuldeiser die het eerste beslag heeft gelegd benadeeld kan worden. Omdat de executiekosten preferent zijn, worden die bij voorrang betaald uit de ontvangsten. Door de Geregistreerde Schuld Regeling ontvangt ook de eerste beslaglegger meer dan het geval zou zijn als er meerdere beslagen zijn gelegd. Want dan zijn er meer executiekosten. Met de GSR zijn per saldo de kosten lager, waardoor de schuldeisers meer ontvangen. En er minder kosten zijn voor de debiteurklant.

Zouden er verplichtingen aan Geregistreerde Schuld Regeling moeten worden verbonden? Bijvoorbeeld het accepteren van schuldhulpverlening? Of verplicht meewerken door schuldeisers?

De verplichting om debiteurklanten te informeren over de mogelijkheden van schuldhulp, lijkt mij een goede zaak. Bij het aanbieden van een Geregistreerde Schuld Regeling kunnen we tegelijkertijd goede informatie over schuldhulp aanbieden.  Als we bij de dagvaarding de GSR meteen als een verstandig alternatief aanbieden en de voordelen duidelijk maken, denk ik dat daar in veel gevallen voor gekozen zal worden. Ik verwacht dat de wetgever dat als verplichting zal opnemen bij de wetgeving die nodig is voor de Geregistreerde Schuld Regeling.

Het whitepaper over de Geregistreerde Schuld Regeling kunt u hier downloaden. Reageren op dit interview? Stuur een e-mail naar communicatie@syncasso.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

15 april 2025

Interview met Henriëtte van Battum – Incassomedewerker Finance bij Syncasso

Elke maand nemen we een kijkje achter de schermen bij Syncasso en leert u onze collega’s beter kennen. Wat doen ze, wat motiveert hen en waar houden ze zich buiten het werk mee bezig? Deze keer spreken we met Henriëtte van Battum! Al 22 jaar incassomedewerker bij Syncasso.

Lees meer over: Interview met Henriëtte van Battum – Incassomedewerker Finance bij Syncasso
08 april 2025

Buy Now, Pay Later: Onzichtbare gevaar voor jongeren

Onze collega Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij Syncasso, schreef een column voor het Tijdschrift voor Schuldsanering (maart 2025, nr. 01) over de invloed van Buy Now Pay Later op jongeren en schuldenproblematiek.

Lees meer over: Buy Now, Pay Later: Onzichtbare gevaar voor jongeren
03 april 2025

Samenwerking Quintor en Syncasso zorgt voor efficiëntere klantcontacten!

Syncasso wil debiteurklanten nog beter bedienen en tegelijkertijd het werk van service center agents overzichtelijker en eenvoudiger maken. Met hulp van Quintor zijn al flinke stappen gezet. ‘Bij iedere aanpassing werden ook meteen de testen gebouwd.’

Lees meer over: Samenwerking Quintor en Syncasso zorgt voor efficiëntere klantcontacten!
01 april 2025

ONSbank-ervaringsdeskundigen over ‘Geen Saldo’: hun kijk op schulden en financiële educatie

Voor het boek ‘Geen Saldo’ vroegen we ervaringsdeskundigen van Stichting ONSbank om mee te lezen en hun mening met ons te delen. Met veel enthousiasme en een frisse blik doken zij in het verhaal en deelden waardevolle inzichten over hoe jongeren schulden ervaren.

Lees meer over: ONSbank-ervaringsdeskundigen over ‘Geen Saldo’: hun kijk op schulden en financiële educatie
27 maart 2025

Eneco steunt Geen Saldo-initiatief tijdens de Week van het Geld

Tijdens de Week van het Geld organiseerde Eneco een inspirerend event met het thema: hoe kunnen we gelddromen van jongeren waarmaken. Experts en partners kwamen samen om te spreken over de belangrijke rol van financiële educatie en hoe jongeren beter ondersteund kunnen worden in het voorkomen van schulden.

Lees meer over: Eneco steunt Geen Saldo-initiatief tijdens de Week van het Geld
25 maart 2025

Syncasso ondertekent Afsprakenkader Sociaal Incasseren

Syncasso ondertekende vandaag, in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima, het Afsprakenkader Sociaal Incasseren. Dit werd gedaan tijdens een bijeenkomst georganiseerd door SchuldenLab op locatie bij Vattenfall.

Lees meer over: Syncasso ondertekent Afsprakenkader Sociaal Incasseren
24 maart 2025

Marjolein Moorman neemt jeugdboek Geen Saldo in ontvangst tijdens opening Week van het geld

Vandaag overhandigde Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij Syncasso tijdens de opening van de Week van het geld in Amsterdam officieel het jeugdboek Geen Saldo aan wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs, Jeugd(zorg), Armoede en Schuldhulpverlening).

Lees meer over: Marjolein Moorman neemt jeugdboek Geen Saldo in ontvangst tijdens opening Week van het geld
21 maart 2025

Achmea zet zich in voor financiële bewustwording bij jongeren

Bij Syncasso werken we samen met organisaties die echt het verschil willen maken. Achmea is daar een prachtig voorbeeld van. Al jarenlang is Syncasso een van de externe incassopartners van Achmea.

Lees meer over: Achmea zet zich in voor financiële bewustwording bij jongeren
20 maart 2025

Geld, Schulden en Jongeren: Michaël Brouwer, CEO Syncasso over het ontstaan van het boek Geen Saldo

Geld speelt een enorme rol in ons leven. Maar hoe leer je jongeren hier goed mee omgaan? Onze CEO kwam op het idee om een jeugdboek te laten schrijven over geld en schulden.

Lees meer over: Geld, Schulden en Jongeren: Michaël Brouwer, CEO Syncasso over het ontstaan van het boek Geen Saldo
Feedback