Bankbeslag

Soms legt Syncasso beslag op een bankrekening als iemand zijn schulden niet betaalt. Dat kan niet zomaar: er moet een uitspraak zijn van de rechter, of bijvoorbeeld een dwangbevel van de overheid. Iemand is dan wettelijk verplicht om te betalen. Als er niet wordt betaald, dan kan Syncasso beslag leggen op een bankrekening.

Het saldo dat op uw rekening(en) staat op het moment van beslaglegging, valt onder het beslag. Er geldt wel een beslagvrij bedrag. Dat is het deel van het saldo wat u mag houden. Alles daarboven, mag de bank aan ons overmaken. Per kalendermaand heeft u recht op:

  • € 1.996,21 voor een alleenstaande.
  • € 2.162,60 voor een alleenstaande ouder met kind(eren) jonger dan 18 jaar.
  • € 2.631,49 voor gehuwden zonder kinderen jonger dan 18 jaar.
  • € 2.747,09 voor gehuwden met kind(eren) jonger dan 18 jaar.

Als er beslag ligt op uw bankrekening, kunt u tijdelijk niet beschikken over de bedragen die op het moment van beslag op uw rekening stonden. U leest hier wat u kunt doen om uw bankrekening weer te gebruiken. Ook staan hier de antwoorden op andere veelgestelde vragen.

Hoe werkt het?

Met het geld dat op uw bankrekening stond op het moment van beslaglegging (het saldo), betalen wij (een deel van) uw schuld(en). Dit gebeurt in 2 stappen. Hierna kunt u uw bankrekening weer gebruiken.

 

Stap 1) De bank stuurt ons een verklaring

De bank moet ons binnen 2 weken een verklaring sturen (of binnen 4 weken als u uitstel heeft gevraagd: zie “Kan ik uitstel krijgen?”). In deze verklaring staat het saldo van uw bankrekening. Tijdens deze 2 of 4 weken kunt u niet beschikken over de bedragen die op het moment van beslag op uw rekening stonden.

Stap 2) De bank maakt geld naar ons over

Zodra wij de verklaring van de bank hebben gekregen, bepalen wij welk bedrag van uw bankrekening de bank naar ons moet overmaken om uw schuld(en) te betalen. Dit bedrag geven wij door aan uw bank. Uw bank maakt dit naar ons over. Hebben wij het geld ontvangen? Dan kunt u uw bankrekening meteen weer gebruiken.

Wilt u dat het sneller gaat?

U kunt ook zorgen dat uw bank sneller geld naar ons overmaakt. Zodat u uw bankrekening sneller weer kunt gebruiken. Dit gaat zo:

  • Neem contact op met uw bank. De meeste banken hebben een speciale afdeling voor beslaglegging. Vraag naar deze afdeling.
  • Vraag uw bank om ons een verklaring te sturen. In deze verklaring staat het saldo van uw bankrekening.
  • Geef uw bank toestemming om geld aan ons over te maken.

Veelgestelde vragen over bankbeslag

Ik heb een andere vraag. Bekijk hier onze andere veelgestelde vragen en antwoorden.

Feedback