Nieuws

Fors minder mensen bij schuldhulpverlening, maar aantal mensen met schulden neemt niet af

03 juni 2019

Fors minder mensen bij schuldhulpverlening, maar aantal mensen met schulden neemt niet af

Tien procent minder mensen heeft afgelopen jaar een beroep gedaan op schuldhulpverlening, blijkt uit cijfers van schuldhulpverleners van de NVVK. Dat klinkt als goed nieuws, maar de vereniging vermoedt dat het werkelijke aantal mensen met schulden ‘aanzienlijk hoger’ ligt.

In 2018 meldden zich 86.200 nieuwe mensen die hulp zochten, in 2017 waren dat er nog 94.200. ,,Als dat komt door het betere economische klimaat, is dat prachtig nieuws”, reageert voorzitter Marco Florijn van de NVVK. Zijn leden voeren het overgrote deel van de gemeentelijke schuldhulpverlening uit.

Het klinkt logisch: het gaat Nederland economisch voor de wind, er zitten minder mensen in de bijstand en er is minder werkloosheid. Maar schuldenaren die aankloppen, hebben over het algemeen een schuld die al een jaar of vijf oud is. Ontstaan in de staart van de crisis dus. Daarom was Florijn verbaasd over de daling en vermoedt hij dat er niet direct reden is voor een feestje. Het aantal huishoudens in financiële nood is volgens hem namelijk aanzienlijk hoger. Volgens het Nibud zijn er zo’n 700.000 huishoudens met problematische schulden – al jaren een vrij constant aantal. Dat nu het aantal mensen dat om hulp vraagt terugloopt, betekent volgens de schuldhulpverleners dat er ‘iets’ niet helemaal goed gaat.

Wat daar precies de oorzaak van is, is gissen. Florijn: ,,Zij kunnen of willen kennelijk niet bij de gemeente aankloppen voor hulp. Er heerst nog steeds veel schaamte. En hoewel steeds meer gemeenten de deur voor iedereen openzetten, zien we in de praktijk dat toch een grote groep afvalt omdat zij niet aan de voorwaarden voldoen. Soms hebben ze voor zichzelf al besloten dat ze toch geen hulp krijgen.”

Wijkteams

Wat de schuldhulpverleners zien, is dat in veel gemeenten mensen met schulden worden geholpen door wijkteams. Ze krijgen daarmee hulp vóór ze in een schuldhulpverleningstraject (vaak in drie jaar schuldenvrij, red.) belanden. ,,Maar de wijkteams registeren niet hoeveel schuldenaren ze helpen, dus we tasten in het duister”, licht een woordvoerder van de NVVK toe.

Gemiddeld heeft een schuldenaar 43.300 euro schuld en veertien schuldeisers. Ondernemers met schulden staan gemiddeld 105.000 euro in de min. Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

29 april 2025

Waarom niet iedereen schuldhulp wil

Syncasso doet mee aan de pilot van de KBvG en VNG voor ketensignalering. In deze pilot onderzoekt de Hogeschool Utrecht de effecten van het motiveren en warm doorverwijzen naar schuldhulp door de deurwaarders.

Lees meer over: Waarom niet iedereen schuldhulp wil
15 april 2025

Interview met Henriëtte van Battum – Incassomedewerker Finance bij Syncasso

Elke maand nemen we een kijkje achter de schermen bij Syncasso en leert u onze collega’s beter kennen. Wat doen ze, wat motiveert hen en waar houden ze zich buiten het werk mee bezig? Deze keer spreken we met Henriëtte van Battum! Al 22 jaar incassomedewerker bij Syncasso.

Lees meer over: Interview met Henriëtte van Battum – Incassomedewerker Finance bij Syncasso
08 april 2025

Buy Now, Pay Later: Onzichtbare gevaar voor jongeren

Onze collega Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij Syncasso, schreef een column voor het Tijdschrift voor Schuldsanering (maart 2025, nr. 01) over de invloed van Buy Now Pay Later op jongeren en schuldenproblematiek.

Lees meer over: Buy Now, Pay Later: Onzichtbare gevaar voor jongeren
03 april 2025

Samenwerking Quintor en Syncasso zorgt voor efficiëntere klantcontacten!

Syncasso wil debiteurklanten nog beter bedienen en tegelijkertijd het werk van service center agents overzichtelijker en eenvoudiger maken. Met hulp van Quintor zijn al flinke stappen gezet. ‘Bij iedere aanpassing werden ook meteen de testen gebouwd.’

Lees meer over: Samenwerking Quintor en Syncasso zorgt voor efficiëntere klantcontacten!
01 april 2025

ONSbank-ervaringsdeskundigen over ‘Geen Saldo’: hun kijk op schulden en financiële educatie

Voor het boek ‘Geen Saldo’ vroegen we ervaringsdeskundigen van Stichting ONSbank om mee te lezen en hun mening met ons te delen. Met veel enthousiasme en een frisse blik doken zij in het verhaal en deelden waardevolle inzichten over hoe jongeren schulden ervaren.

Lees meer over: ONSbank-ervaringsdeskundigen over ‘Geen Saldo’: hun kijk op schulden en financiële educatie
27 maart 2025

Eneco steunt Geen Saldo-initiatief tijdens de Week van het Geld

Tijdens de Week van het Geld organiseerde Eneco een inspirerend event met het thema: hoe kunnen we gelddromen van jongeren waarmaken. Experts en partners kwamen samen om te spreken over de belangrijke rol van financiële educatie en hoe jongeren beter ondersteund kunnen worden in het voorkomen van schulden.

Lees meer over: Eneco steunt Geen Saldo-initiatief tijdens de Week van het Geld
25 maart 2025

Syncasso ondertekent Afsprakenkader Sociaal Incasseren

Syncasso ondertekende vandaag, in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima, het Afsprakenkader Sociaal Incasseren. Dit werd gedaan tijdens een bijeenkomst georganiseerd door SchuldenLab op locatie bij Vattenfall.

Lees meer over: Syncasso ondertekent Afsprakenkader Sociaal Incasseren
24 maart 2025

Marjolein Moorman neemt jeugdboek Geen Saldo in ontvangst tijdens opening Week van het geld

Vandaag overhandigde Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij Syncasso tijdens de opening van de Week van het geld in Amsterdam officieel het jeugdboek Geen Saldo aan wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs, Jeugd(zorg), Armoede en Schuldhulpverlening).

Lees meer over: Marjolein Moorman neemt jeugdboek Geen Saldo in ontvangst tijdens opening Week van het geld
21 maart 2025

Achmea zet zich in voor financiële bewustwording bij jongeren

Bij Syncasso werken we samen met organisaties die echt het verschil willen maken. Achmea is daar een prachtig voorbeeld van. Al jarenlang is Syncasso een van de externe incassopartners van Achmea.

Lees meer over: Achmea zet zich in voor financiële bewustwording bij jongeren
Feedback