Nieuws

Ontruimingen I: feiten

13 mei 2019

Ontruimingen I: feiten

Blog: Paul Otter

Waarschijnlijk werd er al ontruimd toen huurwoningen er nog maar net waren. Een ontruiming is een van de meest ingrijpende rechtsmiddelen die kan worden ingezet. In deze blog geef ik u de feiten over ontruimingen. In de volgende blog schrijf ik over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ontruimingen.

Rechtsgronden

Er zijn maar een paar rechtsgronden waarop een rechter toestemming geeft voor ontruiming van een huurwoning. De meest voorkomende zijn: het niet betalen van de huur en het niet gedragen als een goed huurder (wietteelt en overlast). Maar ook woningen in eigendom kunnen in opdracht van de hypotheekhouder worden ontruimd als de woningeigenaar geen rente en aflossing betaalt. Meestal is dat als voorwaarde opgenomen in de akte voor de hypothecaire geldlening die de notaris opmaakt.

Impact

Een ontruiming heeft natuurlijk een grote impact op de ontruimden. Ze moeten hun woning uit en zelf ergens anders onderdak gaan regelen. De gerechtsdeurwaarder maakt de woning leeg en de gemeente voert de goederen af. Als de goederen een economische waarde hebben kan de gemeente ze een tijdje (meestal dertien weken) bewaren (tegen vergoeding). Als de spullen geen economische waarde hebben worden ze als afval afgevoerd.

Onvoorspelbaar

Rechters veroordelen tot een ontruiming als er drie maanden of meer huurachterstand is. Daarna betekent de gerechtsdeurwaarder het vonnis aan de huurder en zegt aan op welke datum de ontruiming is gepland. Ontruimingen zelf zijn onvoorspelbaar. Mijn ervaring is dat veel woningen op de dag van de ontruiming leeg zijn (ongeveer eenderde). De bewoners hebben zelf hun zaken uit de woning gehaald en ergens anders hun heil gezocht. Ongeveer eenderde van de aangezegde ontruimingen gaat daadwerkelijk door. Soms zijn de bewoners thuis, soms niet. De woning wordt leeggehaald, bezemschoon gemaakt en de sloten worden vervangen.

Oplossing

In het geval van het laatste deel, het overgebleven eenderde deel, van de aangezegde ontruimingen wordt op de dag van de ontruiming zelf nog een oplossing bereikt. Dat zijn vaak oplossingen die met ‘stoom en kokend water’ worden bereikt. Familieleden, werkgevers en vrienden schieten te hulp. Dat lukt niet altijd. De oplossing moet snel te realiseren zijn en de verhuurder wil natuurlijk ook graag afspraken maken om nieuwe wanbetaling te voorkomen.

Onderschatting

Ondanks de aankondiging van de ontruiming en de vele tv-programma’s met aandacht voor ontruimingen denken veel mensen nog steeds dat het niet echt tot een ontruiming komt. Ze onderschatten de ernst van de situatie. Die onderschatting van de ernst van de situatie, vaak gekoppeld aan een overschatting van hun mogelijkheden om het probleem op te lossen zijn vaak de oorzaak van een uiteindelijke ontruiming.

Cijfers

In 2018 hebben gerechtsdeurwaarders 14.600 ontruimingen aangezegd (2017: 10.600 en 2016: 14.900). In 2018 zijn er in totaal 5.400 (37% van aanzegde ontruimingen) woningen ontruimd (2017: 5400, 2016: 8100).

In deel II van deze blog schrijf ik over de veranderende visie op ontruimingen van verhuurders, de maatschappij en van gerechtsdeurwaarders.

Paul Otter is gerechtsdeurwaarder en bestuurslid van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). De KBvG zorgt voor een goede beroepsuitoefening door de gerechtsdeurwaarders bij de uitvoering van hun taken, met oog voor beide partijen. Paul blogt regelmatig over actuele zaken.

Gerelateerde nieuwsberichten

29 april 2025

Waarom niet iedereen schuldhulp wil

Syncasso doet mee aan de pilot van de KBvG en VNG voor ketensignalering. In deze pilot onderzoekt de Hogeschool Utrecht de effecten van het motiveren en warm doorverwijzen naar schuldhulp door de deurwaarders.

Lees meer over: Waarom niet iedereen schuldhulp wil
15 april 2025

Interview met Henriëtte van Battum – Incassomedewerker Finance bij Syncasso

Elke maand nemen we een kijkje achter de schermen bij Syncasso en leert u onze collega’s beter kennen. Wat doen ze, wat motiveert hen en waar houden ze zich buiten het werk mee bezig? Deze keer spreken we met Henriëtte van Battum! Al 22 jaar incassomedewerker bij Syncasso.

Lees meer over: Interview met Henriëtte van Battum – Incassomedewerker Finance bij Syncasso
08 april 2025

Buy Now, Pay Later: Onzichtbare gevaar voor jongeren

Onze collega Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij Syncasso, schreef een column voor het Tijdschrift voor Schuldsanering (maart 2025, nr. 01) over de invloed van Buy Now Pay Later op jongeren en schuldenproblematiek.

Lees meer over: Buy Now, Pay Later: Onzichtbare gevaar voor jongeren
03 april 2025

Samenwerking Quintor en Syncasso zorgt voor efficiëntere klantcontacten!

Syncasso wil debiteurklanten nog beter bedienen en tegelijkertijd het werk van service center agents overzichtelijker en eenvoudiger maken. Met hulp van Quintor zijn al flinke stappen gezet. ‘Bij iedere aanpassing werden ook meteen de testen gebouwd.’

Lees meer over: Samenwerking Quintor en Syncasso zorgt voor efficiëntere klantcontacten!
01 april 2025

ONSbank-ervaringsdeskundigen over ‘Geen Saldo’: hun kijk op schulden en financiële educatie

Voor het boek ‘Geen Saldo’ vroegen we ervaringsdeskundigen van Stichting ONSbank om mee te lezen en hun mening met ons te delen. Met veel enthousiasme en een frisse blik doken zij in het verhaal en deelden waardevolle inzichten over hoe jongeren schulden ervaren.

Lees meer over: ONSbank-ervaringsdeskundigen over ‘Geen Saldo’: hun kijk op schulden en financiële educatie
27 maart 2025

Eneco steunt Geen Saldo-initiatief tijdens de Week van het Geld

Tijdens de Week van het Geld organiseerde Eneco een inspirerend event met het thema: hoe kunnen we gelddromen van jongeren waarmaken. Experts en partners kwamen samen om te spreken over de belangrijke rol van financiële educatie en hoe jongeren beter ondersteund kunnen worden in het voorkomen van schulden.

Lees meer over: Eneco steunt Geen Saldo-initiatief tijdens de Week van het Geld
25 maart 2025

Syncasso ondertekent Afsprakenkader Sociaal Incasseren

Syncasso ondertekende vandaag, in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima, het Afsprakenkader Sociaal Incasseren. Dit werd gedaan tijdens een bijeenkomst georganiseerd door SchuldenLab op locatie bij Vattenfall.

Lees meer over: Syncasso ondertekent Afsprakenkader Sociaal Incasseren
24 maart 2025

Marjolein Moorman neemt jeugdboek Geen Saldo in ontvangst tijdens opening Week van het geld

Vandaag overhandigde Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij Syncasso tijdens de opening van de Week van het geld in Amsterdam officieel het jeugdboek Geen Saldo aan wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs, Jeugd(zorg), Armoede en Schuldhulpverlening).

Lees meer over: Marjolein Moorman neemt jeugdboek Geen Saldo in ontvangst tijdens opening Week van het geld
21 maart 2025

Achmea zet zich in voor financiële bewustwording bij jongeren

Bij Syncasso werken we samen met organisaties die echt het verschil willen maken. Achmea is daar een prachtig voorbeeld van. Al jarenlang is Syncasso een van de externe incassopartners van Achmea.

Lees meer over: Achmea zet zich in voor financiële bewustwording bij jongeren
Feedback