Nieuws

Kabinet komt met spoedmaatregelen om mensen met schulden te helpen

13 februari 2019

Kabinet komt met spoedmaatregelen om mensen met schulden te helpen

Staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil “alles op alles te zetten om te voorkomen dat mensen met schulden nog dieper in de problemen komen”. Dat zegt ze aan de vooravond van een overleg in de Tweede Kamer over de Brede Schuldenaanpak van Rutte-III.

Van Ark komt vandaag met verschillende spoedmaatregelen. Zo stopt de Belastingdienst voor 2020 met het toepassen van overheidsvorderingen bij mensen met problematische schulden. Ook wordt het automatisch beslag op toeslagen gestopt. Tot nu toe mag de belastingdienst automatisch bedragen tot 500 euro afschrijven bij mensen met schulden, waardoor mensen die al weinig te besteden nog meer in de problemen komen.

Daarnaast kijkt de Belastingdienst naar het met terugwerkende kracht versoepelen van haar incassobeleid. Vooruitlopend op de vertraagde invoering van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet, die moet gaan garanderen dat met mensen met schulden altijd 90 procent van het minimuminkomen hebben, wordt met spoed de beslagvrije voet voor jongeren opgehoogd. Nu wordt dat beschermde bedrag berekend op basis van de bijstandsnorm voor jongeren. Maar in de praktijk blijken zij dan te weinig geld over te houden om van te leven.

Ook wordt gemeenten gevraagd om voortaan bij de verrekening van schulden met een bijstandsuitkering een beslagvrije voet te hanteren ter hoogte van 95 procent van de bijstandsnorm. Nu hanteren gemeenten soms een lager percentage en moeten mensen rondkomen van 85 of 90 procent van de bijstandsnorm. Doel van deze maatregelen is dat mensen met problematische schulden meer geld overhouden om van te leven en niet nog dieper in de schulden raken.

Geen 50 euro missen

Bewindvoerder Yekta Nasir, die Nieuwsuur onlangs volgde, is enthousiast over de spoedmaatregelen. “De Belastingdienst verrekent te veel gekregen kinderopvangtoeslag klakkeloos met de zorgtoeslag of de huurtoeslag. Dat betekent in de praktijk dat mensen in plaats van 200 euro, slechts 150 euro per maand krijgen. Dat klinkt weinig, maar voor mensen met problematische schulden is 50 euro heel veel geld.” Lees meer…

Gerelateerde nieuwsberichten

29 april 2025

Waarom niet iedereen schuldhulp wil

Syncasso doet mee aan de pilot van de KBvG en VNG voor ketensignalering. In deze pilot onderzoekt de Hogeschool Utrecht de effecten van het motiveren en warm doorverwijzen naar schuldhulp door de deurwaarders.

Lees meer over: Waarom niet iedereen schuldhulp wil
15 april 2025

Interview met Henriëtte van Battum – Incassomedewerker Finance bij Syncasso

Elke maand nemen we een kijkje achter de schermen bij Syncasso en leert u onze collega’s beter kennen. Wat doen ze, wat motiveert hen en waar houden ze zich buiten het werk mee bezig? Deze keer spreken we met Henriëtte van Battum! Al 22 jaar incassomedewerker bij Syncasso.

Lees meer over: Interview met Henriëtte van Battum – Incassomedewerker Finance bij Syncasso
08 april 2025

Buy Now, Pay Later: Onzichtbare gevaar voor jongeren

Onze collega Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij Syncasso, schreef een column voor het Tijdschrift voor Schuldsanering (maart 2025, nr. 01) over de invloed van Buy Now Pay Later op jongeren en schuldenproblematiek.

Lees meer over: Buy Now, Pay Later: Onzichtbare gevaar voor jongeren
03 april 2025

Samenwerking Quintor en Syncasso zorgt voor efficiëntere klantcontacten!

Syncasso wil debiteurklanten nog beter bedienen en tegelijkertijd het werk van service center agents overzichtelijker en eenvoudiger maken. Met hulp van Quintor zijn al flinke stappen gezet. ‘Bij iedere aanpassing werden ook meteen de testen gebouwd.’

Lees meer over: Samenwerking Quintor en Syncasso zorgt voor efficiëntere klantcontacten!
01 april 2025

ONSbank-ervaringsdeskundigen over ‘Geen Saldo’: hun kijk op schulden en financiële educatie

Voor het boek ‘Geen Saldo’ vroegen we ervaringsdeskundigen van Stichting ONSbank om mee te lezen en hun mening met ons te delen. Met veel enthousiasme en een frisse blik doken zij in het verhaal en deelden waardevolle inzichten over hoe jongeren schulden ervaren.

Lees meer over: ONSbank-ervaringsdeskundigen over ‘Geen Saldo’: hun kijk op schulden en financiële educatie
27 maart 2025

Eneco steunt Geen Saldo-initiatief tijdens de Week van het Geld

Tijdens de Week van het Geld organiseerde Eneco een inspirerend event met het thema: hoe kunnen we gelddromen van jongeren waarmaken. Experts en partners kwamen samen om te spreken over de belangrijke rol van financiële educatie en hoe jongeren beter ondersteund kunnen worden in het voorkomen van schulden.

Lees meer over: Eneco steunt Geen Saldo-initiatief tijdens de Week van het Geld
25 maart 2025

Syncasso ondertekent Afsprakenkader Sociaal Incasseren

Syncasso ondertekende vandaag, in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima, het Afsprakenkader Sociaal Incasseren. Dit werd gedaan tijdens een bijeenkomst georganiseerd door SchuldenLab op locatie bij Vattenfall.

Lees meer over: Syncasso ondertekent Afsprakenkader Sociaal Incasseren
24 maart 2025

Marjolein Moorman neemt jeugdboek Geen Saldo in ontvangst tijdens opening Week van het geld

Vandaag overhandigde Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij Syncasso tijdens de opening van de Week van het geld in Amsterdam officieel het jeugdboek Geen Saldo aan wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs, Jeugd(zorg), Armoede en Schuldhulpverlening).

Lees meer over: Marjolein Moorman neemt jeugdboek Geen Saldo in ontvangst tijdens opening Week van het geld
21 maart 2025

Achmea zet zich in voor financiële bewustwording bij jongeren

Bij Syncasso werken we samen met organisaties die echt het verschil willen maken. Achmea is daar een prachtig voorbeeld van. Al jarenlang is Syncasso een van de externe incassopartners van Achmea.

Lees meer over: Achmea zet zich in voor financiële bewustwording bij jongeren
Feedback