
Nieuws
Kamer wil einde aan stapeling boetes mensen met schulden
11 juni 2018Kamer wil einde aan stapeling boetes mensen met schulden
Er moet een einde komen aan het stapelen van boetes door de overheid, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer.
Als je bijvoorbeeld een verkeersboete niet betaalt ben je bij de tweede aanmaning al het driedubbele kwijt. Door boete op boete raken mensen die toch al worstelen met schulden door toedoen van de overheid steeds verder in de ellende.
‘We willen opkomen voor mensen die niet kunnen betalen’
“Je kunt niet oneindig doorgaan met verhogen van boetes als iemand hem niet kan betalen”, zegt CDA-kamerlid René Peters. Rens Raemakers (D66): “Wij hebben geen medelijden met mensen die niet willen betalen, maar we willen wel opkomen voor mensen die niet kunnen betalen.”
Ook GroenLinks, SP, PvdA en 50Plus willen dat het kabinet deze mensen tegemoet komt. “Die stapeling van boetes moet stoppen”, zegt SP-kamerlid Jasper van Dijk. “Niet alleen bij verkeersboetes, maar ook bij niet betalen van de zorgpremie.”
Betalingsregeling voor wie geld niet heeft
In het regeerakkoord was afgesproken een einde te maken aan stapeling van boetes. Maar het kabinet vindt dat bij nader inzien niet nodig. Wie het geld niet heeft om een boete te voldoen kan een betalingsregeling treffen.
De mogelijkheden daarvoor worden ook uitgebreid: vanaf volgend jaar kun je bij een boete van 75 euro al een betalingsregeling treffen. Maar volgens Raemakers (D66) heb je daar niks aan als als je al tot over je oren in de schulden zit. “Dan moet je een boete niet oneindig blijven verhogen”, vindt Peters (CDA).
Zelfs onverzekerde brommer kan flink in papieren lopen
Een voorbeeld dat ze vaak tegenkomen in de schuldenpraktijk: de boete voor onverzekerd rondrijden. Als de premie voor je autoverzekering een paar maanden op rij niet kan worden afgeschreven omdat je rood staat, word je geroyeerd door je verzekeraar.
Omdat systemen zijn gekoppeld volgt daarna automatisch een boete van 400 euro voor onverzekerd rijden. Bij de eerste aanmaning komt daar al vijftig procent bovenop. Bij de tweede aanmaning betaal je het driedubbele: 1200 euro. Zelfs een brommer die onverzekerd in de schuur staat kan zo al flink in de papieren lopen. Lees meer…