Nieuws

Deurwaarders ontruimen veel minder huizen

01 juni 2018

Deurwaarders ontruimen veel minder huizen

Het aantal woningen dat door een gerechtsdeurwaarder werd ontruimd, lag in 2017 een derde lager dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) dat vandaag wordt gepresenteerd.

Het aantal woningen dat door een gerechtsdeurwaarder werd ontruimd, lag in 2017 een derde lager dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) dat vandaag wordt gepresenteerd.

De KBvG pleit in hetzelfde jaarverslag voor extra regels om schuldenaren te beschermen. Vooral het bankbeslag dient snel aan banden te worden gelegd, aldus de beroepsgroep. Nu ontstaan nog te vaak schrijnende situaties wanneer mensen met schulden de toegang tot hun bankrekening wordt ontzegd.

Vorig jaar werden 5300 woningen leeggehaald, zo’n 35 procent minder dan in 2016, toen 8100 woningen werden ontruimd. Hiermee wordt de dalende trend doorgezet. Het jaar eerder daalde het aantal huisuitzettingen al met 18 procent.

Volgens voorzitter Wilbert van de Donk van de KBvG lukt het door een verbeterde samenwerking tussen woningcorporaties en gerechtsdeurwaarders steeds beter woningontruimingen te voorkomen. ,,Als er een ontruiming dreigt, gaan we het gesprek aan met de huurder en proberen we zijn problemen bespreekbaar te maken. Dat kost tijd en inspanning, maar levert veel op”, aldus Van de Donk.

Mondiger

Wat gerechtsdeurwaarders ook merken, is dat schuldenaren mondiger zijn geworden, onder meer door de grote media- aandacht voor schulden. ,,We zien een mentaliteitsverandering. Mensen durven er eerder voor uit te komen dat ze financiële problemen hebben”, aldus Van de Donk.

Wanneer iemand zijn rekeningen niet betaalt, mogen de schuldeisers beslag leggen: op zijn inkomen, inboedel en ook op zijn bankrekening. Bankbeslag wordt uitgevoerd door een deurwaarder. Die heeft daarvoor een vonnis van de rechter nodig, behalve als de overheid de schuldeiser is. Bankbeslag wordt in Nederland op grote schaal ingezet. Per jaar leggen Belastingdienst, gerechtsdeurwaarders en CJIB samen zo’n 450.000 keer bankbeslag.

Consequenties

Beslag op het volledige banksaldo kan vergaande en onnodige consequenties hebben voor de schuldenaar, stelt Van de Donk. Bij een bankbeslag kan de schuldenaar wekenlang niet bij zijn bankrekening. De bank krijgt namelijk vier weken om de deurwaarder informatie over het banksaldo te verschaffen. Al die tijd is de rekening geblokkeerd, waardoor zelfs eten kopen een probleem kan zijn. ,,Schuldenaren kunnen bij een bankbeslag onder het bestaansminimum terechtkomen”, stelt Van de Donk. Lees meer…

Gerelateerde nieuwsberichten

14 mei 2025

Jaarverslag 2024: duurzame impact én sterke resultaten

2024 was voor Syncasso een jaar van groei, innovatie en maatschappelijke impact. We behaalden onze bedrijfsdoelstellingen én zetten grote stappen in duurzaam incasseren.

Lees meer over: Jaarverslag 2024: duurzame impact én sterke resultaten
29 april 2025

Waarom niet iedereen schuldhulp wil

Syncasso doet mee aan de pilot van de KBvG en VNG voor ketensignalering. In deze pilot onderzoekt de Hogeschool Utrecht de effecten van het motiveren en warm doorverwijzen naar schuldhulp door de deurwaarders.

Lees meer over: Waarom niet iedereen schuldhulp wil
15 april 2025

Interview met Henriëtte van Battum – Incassomedewerker Finance bij Syncasso

Elke maand nemen we een kijkje achter de schermen bij Syncasso en leert u onze collega’s beter kennen. Wat doen ze, wat motiveert hen en waar houden ze zich buiten het werk mee bezig? Deze keer spreken we met Henriëtte van Battum! Al 22 jaar incassomedewerker bij Syncasso.

Lees meer over: Interview met Henriëtte van Battum – Incassomedewerker Finance bij Syncasso
08 april 2025

Buy Now, Pay Later: Onzichtbare gevaar voor jongeren

Onze collega Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij Syncasso, schreef een column voor het Tijdschrift voor Schuldsanering (maart 2025, nr. 01) over de invloed van Buy Now Pay Later op jongeren en schuldenproblematiek.

Lees meer over: Buy Now, Pay Later: Onzichtbare gevaar voor jongeren
03 april 2025

Samenwerking Quintor en Syncasso zorgt voor efficiëntere klantcontacten!

Syncasso wil debiteurklanten nog beter bedienen en tegelijkertijd het werk van service center agents overzichtelijker en eenvoudiger maken. Met hulp van Quintor zijn al flinke stappen gezet. ‘Bij iedere aanpassing werden ook meteen de testen gebouwd.’

Lees meer over: Samenwerking Quintor en Syncasso zorgt voor efficiëntere klantcontacten!
01 april 2025

ONSbank-ervaringsdeskundigen over ‘Geen Saldo’: hun kijk op schulden en financiële educatie

Voor het boek ‘Geen Saldo’ vroegen we ervaringsdeskundigen van Stichting ONSbank om mee te lezen en hun mening met ons te delen. Met veel enthousiasme en een frisse blik doken zij in het verhaal en deelden waardevolle inzichten over hoe jongeren schulden ervaren.

Lees meer over: ONSbank-ervaringsdeskundigen over ‘Geen Saldo’: hun kijk op schulden en financiële educatie
27 maart 2025

Eneco steunt Geen Saldo-initiatief tijdens de Week van het Geld

Tijdens de Week van het Geld organiseerde Eneco een inspirerend event met het thema: hoe kunnen we gelddromen van jongeren waarmaken. Experts en partners kwamen samen om te spreken over de belangrijke rol van financiële educatie en hoe jongeren beter ondersteund kunnen worden in het voorkomen van schulden.

Lees meer over: Eneco steunt Geen Saldo-initiatief tijdens de Week van het Geld
25 maart 2025

Syncasso ondertekent Afsprakenkader Sociaal Incasseren

Syncasso ondertekende vandaag, in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima, het Afsprakenkader Sociaal Incasseren. Dit werd gedaan tijdens een bijeenkomst georganiseerd door SchuldenLab op locatie bij Vattenfall.

Lees meer over: Syncasso ondertekent Afsprakenkader Sociaal Incasseren
24 maart 2025

Marjolein Moorman neemt jeugdboek Geen Saldo in ontvangst tijdens opening Week van het geld

Vandaag overhandigde Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij Syncasso tijdens de opening van de Week van het geld in Amsterdam officieel het jeugdboek Geen Saldo aan wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs, Jeugd(zorg), Armoede en Schuldhulpverlening).

Lees meer over: Marjolein Moorman neemt jeugdboek Geen Saldo in ontvangst tijdens opening Week van het geld
Feedback