Nieuws

Zorgpremie minder vaak strop voor Nederlanders

12 januari 2018

Zorgpremie minder vaak strop voor Nederlanders

Het aantal Nederlanders dat de zorgpremie niet kan betalen, is het afgelopen jaar fors gedaald. Drie jaar geleden waren er nog grote zorgen omdat ruim 325.000 mensen hun premie niet konden opbrengen, maar dat aantal is met 75.000 verminderd.

Dat is het laagste aantal sinds in 2006 het Ziekenfonds werd afgeschaft. Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Betalingsregelingen

Het dalende aantal wanbetalers is gevolg van een nieuwe aanpak om met de betalingsproblemen om te gaan. Een nieuwe wet maakt het sinds vorig jaar makkelijker betalingsregelingen te treffen met mensen die niet tijdig hun zorgpremie betalen. Zij krijgen weliswaar een hogere premie dan mensen die wél op tijd betalen, maar deze speciale premie voor wanbetalers is in 2016 wel verlaagd. Hierdoor komen zij sneller weer uit de schulden. Bij bijstandsgerechtigden worden bovendien alle schulden kwijtgescholden als ze zich aan de regeling houden.

Minister Bruno Bruins is blij met de dalende aantallen. ,,Het is mooi om te zien dat deze maatregelen nu hun vruchten afwerpen. Zorgverzekeraars hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om dit resultaat te bereiken’’, laat hij weten. ,,Maar we zijn er natuurlijk nog niet. ‘Kan ik mijn premie nog betalen’, is een vraag die voor veel mensen blijft spelen. Daarom blijven we ons inzetten om de zorgkosten onder controle te houden.’’

Zorgverzekeraars bestempelen mensen als wanbetaler als zij langer dan zes maanden hun zorgpremie niet kunnen betalen. Tot 2014 steeg dat aantal behoorlijk, ook mede door de economische crisis, met maar liefst 22 procent vanaf 2010. Door het nieuwe beleid rond wanbetalers liep het aantal terug van 325.810 in 2014 naar een kleine 249.000 momenteel. Het aantal is daarmee historisch laag.

De meeste wanbetalers zeggen de premie simpelweg niet te kúnnen betalen. Twee derde van hen heeft een bruto inkomen van 20.000 euro of minder per jaar. De gemeente met het grootste aantal wanbetalers is Rotterdam. Lees meer…

Gerelateerde nieuwsberichten

14 mei 2025

Jaarverslag 2024: duurzame impact én sterke resultaten

2024 was voor Syncasso een jaar van groei, innovatie en maatschappelijke impact. We behaalden onze bedrijfsdoelstellingen én zetten grote stappen in duurzaam incasseren.

Lees meer over: Jaarverslag 2024: duurzame impact én sterke resultaten
29 april 2025

Waarom niet iedereen schuldhulp wil

Syncasso doet mee aan de pilot van de KBvG en VNG voor ketensignalering. In deze pilot onderzoekt de Hogeschool Utrecht de effecten van het motiveren en warm doorverwijzen naar schuldhulp door de deurwaarders.

Lees meer over: Waarom niet iedereen schuldhulp wil
15 april 2025

Interview met Henriëtte van Battum – Incassomedewerker Finance bij Syncasso

Elke maand nemen we een kijkje achter de schermen bij Syncasso en leert u onze collega’s beter kennen. Wat doen ze, wat motiveert hen en waar houden ze zich buiten het werk mee bezig? Deze keer spreken we met Henriëtte van Battum! Al 22 jaar incassomedewerker bij Syncasso.

Lees meer over: Interview met Henriëtte van Battum – Incassomedewerker Finance bij Syncasso
08 april 2025

Buy Now, Pay Later: Onzichtbare gevaar voor jongeren

Onze collega Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij Syncasso, schreef een column voor het Tijdschrift voor Schuldsanering (maart 2025, nr. 01) over de invloed van Buy Now Pay Later op jongeren en schuldenproblematiek.

Lees meer over: Buy Now, Pay Later: Onzichtbare gevaar voor jongeren
03 april 2025

Samenwerking Quintor en Syncasso zorgt voor efficiëntere klantcontacten!

Syncasso wil debiteurklanten nog beter bedienen en tegelijkertijd het werk van service center agents overzichtelijker en eenvoudiger maken. Met hulp van Quintor zijn al flinke stappen gezet. ‘Bij iedere aanpassing werden ook meteen de testen gebouwd.’

Lees meer over: Samenwerking Quintor en Syncasso zorgt voor efficiëntere klantcontacten!
01 april 2025

ONSbank-ervaringsdeskundigen over ‘Geen Saldo’: hun kijk op schulden en financiële educatie

Voor het boek ‘Geen Saldo’ vroegen we ervaringsdeskundigen van Stichting ONSbank om mee te lezen en hun mening met ons te delen. Met veel enthousiasme en een frisse blik doken zij in het verhaal en deelden waardevolle inzichten over hoe jongeren schulden ervaren.

Lees meer over: ONSbank-ervaringsdeskundigen over ‘Geen Saldo’: hun kijk op schulden en financiële educatie
27 maart 2025

Eneco steunt Geen Saldo-initiatief tijdens de Week van het Geld

Tijdens de Week van het Geld organiseerde Eneco een inspirerend event met het thema: hoe kunnen we gelddromen van jongeren waarmaken. Experts en partners kwamen samen om te spreken over de belangrijke rol van financiële educatie en hoe jongeren beter ondersteund kunnen worden in het voorkomen van schulden.

Lees meer over: Eneco steunt Geen Saldo-initiatief tijdens de Week van het Geld
25 maart 2025

Syncasso ondertekent Afsprakenkader Sociaal Incasseren

Syncasso ondertekende vandaag, in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima, het Afsprakenkader Sociaal Incasseren. Dit werd gedaan tijdens een bijeenkomst georganiseerd door SchuldenLab op locatie bij Vattenfall.

Lees meer over: Syncasso ondertekent Afsprakenkader Sociaal Incasseren
24 maart 2025

Marjolein Moorman neemt jeugdboek Geen Saldo in ontvangst tijdens opening Week van het geld

Vandaag overhandigde Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij Syncasso tijdens de opening van de Week van het geld in Amsterdam officieel het jeugdboek Geen Saldo aan wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs, Jeugd(zorg), Armoede en Schuldhulpverlening).

Lees meer over: Marjolein Moorman neemt jeugdboek Geen Saldo in ontvangst tijdens opening Week van het geld
Feedback