Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Accepteren Meer informatie

CAK-wanbetalersregeling Zorgverzekeringspremie

Een regeling om uw achterstand op te lossen is veel beter voor u

Als u zes maanden uw zorgverzekeringspremie niet betaald heeft, is uw zorgverzekeraar verplicht om u aan te melden bij de CAK Wanbetalersregeling. CAK gaat dan een bestuurlijke premie bij u incasseren, die voor 2020 € 141,- per maand per verzekerde kost.

Nadelig

U betaalt bij CAK een stuk hogere premie voor de basisverzekering dan bij uw eigen zorgverzekeraar. Zolang er geen oplossing is voor uw betalingsachterstand, blijft u die hogere premie aan CAK betalen. Dat is nadelig voor u, omdat u elke maand een boete moet betalen bovenop de kosten voor de basisverzekering.

Regeling is beter

Als u afspreekt om elke maand een deel van uw achterstand aan Syncasso te betalen, wordt u tijdelijk afgemeld bij CAK. Dan kunt u gewoon weer de basisverzekeringspremie betalen aan uw eigen zorgverzekeraar.

U moet er dan natuurlijk wel voor zorgen dat u de maandpremie (ook) op tijd aan uw zorgverzekeraar betaalt, zodat er geen nieuwe achterstanden ontstaan. Als uw schuld helemaal is afbetaald, bent u een stuk goedkoper uit dan wanneer u aan CAK blijft betalen.

Hoe krijg ik een regeling?

Het is belangrijk dat u een regeling met ons afspreekt voor een bedrag dat u elke maand kunt betalen aan Syncasso. Vul hiernaast uw gegevens en uw dossiernummer in.

Ik wil een betalingsregeling treffen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Doe een voorstel voor het maandbedrag dat u wilt aflossen. U hoort snel van Syncasso of we akkoord gaan met uw voorstel.

Tijdelijk afmelden bij CAK

Als uw regelingsvoorstel bij Syncasso geaccepteerd is, wordt u tijdelijk afgemeld bij CAK en gaat uw zorgverzekeraar de premie weer bij u incasseren. Zolang u ervoor zorgt dat uw schuld elke maand wordt afgelost en de maandpremie op tijd betaald wordt, wordt u niet opnieuw aangemeld bij CAK.

Hulp bij het oplossen van geldproblemen

Er zijn verschillende manieren om hulp te krijgen om uw geldproblemen op te lossen. Online of via een App. Dat kan zelfs anoniem of onder een schuilnaam. Als u liever persoonlijk geholpen wilt worden door een maatje of een schuldhulpverlener, dan kan dat ook.

Op www.syncasso.nl/hulp vindt u een aantal betrouwbare manieren om uw geldzorgen te delen en er oplossingen voor te vinden.

Veelgestelde vragen

Wanneer wordt u aangemeld bij het CAK?

Wanneer u zes maanden achterstand hebt met het betalen van uw zorgverzekeringspremie en niet reageert op betalingsherinneringen wordt u aangemeld bij het CAK. U krijgt drie brieven van uw zorgverzekeraar voordat u wordt aangemeld bij het CAK. De brieven worden altijd naar uw woonadres verstuurd.

Wanneer wordt u afgemeld bij het CAK?

Als de hele achterstand is betaald. Of als u bij de Schuldhulpverlening bent aangemeld. Of als er schuldsanering (WSNP) voor u is gevraagd bij de rechtbank en die is toegewezen.

Wanneer wordt u tijdelijk afgemeld bij het CAK?

Als u een betalingsregeling voor de hele achterstand afspreekt, wordt u tijdelijk afgemeld bij het CAK. Er mag geen nieuwe schuld ontstaan. Want dan wordt u opnieuw aangemeld.

Aanvullende verzekering

Pas wanneer de hele achterstand is betaald kan er weer een aanvullende verzekering worden aangevraagd.

Premie CAK

De bestuursrechtelijke premie in 2020 is € 141,- per maand. De premie van het CAK wordt automatisch ingehouden op uw loon of uw uitkering. Als de automatische inhouding op uw loon of uitkering niet lukt, dan krijgt u een acceptgiro van het CJIB.

Wijzigingen doorgeven aan CAK

De aanmelding en afmeldingen worden twee keer per maand door u zorgverzekeraar aan CAK doorgegeven. Tijdelijke afmeldingen worden drie keer per maand doorgegeven.

Betalingen

De premie van het CAK wordt achteraf in rekening gebracht. De premie voor Achmea moet vooraf worden betaald.

Wanneer moet ik mijn premie weer aan de zorgverzekeraar betalen na (tijdelijke) afmelding?

Uw zorgverzekering moet elke maand vooraf betaald worden aan uw zorgverzekeraar.

Wanneer kan ik weer een aanvullende verzekering aanvragen?

U kunt weer een aanvullende verzekering aanvragen als u hele betalingsachterstand is afgelost en u bij bent met de betaling van de maandelijkse zorgverzekeringspremie.

Wanneer kan ik weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

U kunt voor de jaarwisseling overstappen naar een andere verzekeraar, als u hele betalingsachterstand is afgelost en u bij bent met de betaling van de maandelijkse zorgverzekeringspremie.

Helaas heeft uw zoekopdracht geen resultaten opgeleverd. Probeer het opnieuw of neem contact met ons op.