Toeslagenaffaire

Hier vindt u actuele informatie

Door de toeslagenaffaire zijn gezinnen gedupeerd, jarenlang als fraudeurs weggezet. Zij wachten op compensatie van de overheid voor de bedroevende positie waar ze buiten hun schuld in zijn terechtgekomen. We werken deze pagina regelmatig bij als er nieuwe informatie beschikbaar komt.

Incassopauze voor schulden als gevolg van de toeslagenaffaire

Ouders die door de problemen met de kinderopvangtoeslag zijn getroffen hoeven zich het eerste jaar geen zorgen te maken over beslagleggingen naar aanleiding van hun schulden. Er is een wetsvoorstel aangenomen dat regelt dat de incasso van schulden bij de getroffen ouders een jaar wordt gepauzeerd. In het pauzejaar kunnen schuldeisers geen beslag leggen voor schulden die vóór de incassopauze zijn ontstaan.

Met de pauze wordt voorkomen dat er beslag kan worden gelegd op de financiële schadevergoeding van 30.000 euro. Hiermee wordt rust en ruimte gevonden om samen met schuldeisers een oplossing te vinden voor de schulden van deze ouders, zodat ouders zoveel mogelijk van de schadevergoeding kunnen gebruiken voor een nieuwe start.

Wanneer begint de pauze?

Op het moment dat de schadevergoeding van 30.000 euro is betaald gaat de pauze van 1 jaar in

Deurwaarders worden door de belastingdienst geïnformeerd

Om te voorkomen dat er beslag wordt gelegd, heeft de Belastingdienst aan alle gerechtsdeurwaarders laten weten wie de ouders zijn die een schadevergoeding krijgen. Gerechtsdeurwaarders mogen deze gegevens alleen gebruiken om beslagleggingen te voorkomen.

Vergoeding private schulden

De Belastingdienst heeft de Sociale Banken Nederland (SBN) gevraagd om te helpen met het oplossen van de private schulden. Met private schulden worden de schulden bedoeld die niet van overheidsorganisaties zijn, maar van bedrijven of andere organisaties.

Wat moet ik doen om in aanmerking te komen voor een vergoeding?

Op www.SBN.nl vindt u informatie en een formulier waarmee u zelf de private schulden moet indienen. U heeft daarvoor uw DigiD nodig. Het is handig om daarvoor op www.schuldenwijzer.nl een overzicht te downloaden van alle private schulden (aan bedrijven) die in behandeling zijn bij een deurwaarder. Deze lijst moet u zelf indienen op de website van SBN. SBN beoordeelt of uw schulden voor vergoeding in aanmerking komen en betaalt die daarna rechtstreeks aan de schuldeisers. Dit kan ongeveer 2 weken tot 3 maanden duren. Op die manier worden uw schulden op de snelste manier afgehandeld.

Bekijk de brochure hoe Schuldenwijzer helpt om uw private schulden in te dienen bij SBN.

Bekijk brochure Schuldenwijzer

Samen zoeken we een oplossing

Wanneer de incasso-pauze eindigt, mogen wij de incasso van uw schulden weer opstarten. Laat ons dus zo snel mogelijk weten wanneer u de schulden heeft ingediend bij SBN. Dan zorgen wij dat het dossier gepauzeerd blijft.

Als u geen gebruik maakt van de vergoeding door de overheid, of komen uw schulden niet voor vergoeding in aanmerking, laat dat ons dan snel weten. We zoeken dan samen naar een oplossing. Gebruik hiervoor het formulier op deze pagina.

Gemeentelijk schuldhulpverlening weet meer

De gemeentelijke schuldhulpverlening heeft de verantwoordelijkheid gekregen om gedupeerden te informeren en te helpen. Als u een van de slachtoffers bent, neem dan zelf zo snel mogelijk contact op met de schuldhulpverlening in de gemeente waar u woont. Ook kunt u zich melden bij het Serviceteam gedupeerden kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst, telefoonnummer: 0800-2358358 of ga naar services.belastingdienst.nl/toeslagen-herstel.

Stuur ons een bericht

Heeft u vragen over uw dossier? Vul dan hier uw contactgegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Vergeet niet uw dossiernummer te vermelden.

Veelgestelde vragen en antwoorden toeslagenaffaire

Staat het antwoord dat u zoekt hier niet tussen? Bekijk alle veelgestelde vragen.

Feedback